Dunai nagyponty-horgászatom 2. rész – A szelektív csali

Dunai nagyponty-horgászatom 2. rész – A szelektív csali

Egyre jobban vonz a célzott VADVÍZI nagyponty-horgászat, amelyről egyébként nagyon-nagyon kevés hiteles információ lelhető fel bárhol. Kitűzött céljaim teljesítésével jól haladok, hiszen idén tavasszal megfogtam a Balatonon új pontyrekordomat, majd a Tisza-tavon, versenykörülmények között fogtam egy közel 20 kg-os vadvízi tövest. Ezeket nagyhalas módszerrel, bojli csalival fogtam. Meggyőződésem, ha hazánk legnagyobb állóvizein (a kisebb tavakról már nem is beszélve) ennyire hatékony a bojlis technika, akkor csak idő kérdése, hogy mikor hódítja meg a Dunát is!

Hogyan lehet ezzel a szelektív nagypontyos módszerrel hazánk legnagyobb folyóján is eredményesen horgászni? Mi a realitás, mekkora halakat lehet így fogni? Milyen csalikkal és módszerrel lehetünk eredményesek? Ebben az írásban és a hozzá kapcsolódó filmben mindent (is) részletesen bemutatok!

Imádom ezt a látképet, a rejtélyes Duna és annak lakói mindig lenyűgöznek
Már a felszerelés elhelyezése és összeállítása is jelzi, hogy itt most nagy halak lesznek a célkeresztben

Annyiszor és annyi helyen horgásztam már a Dunán, hogy megszámolni is nehéz lenne. Szinte minden halat megfogtam, amit akartam, minden évszakban minden hónapban horgásztam már itt, erről számos filmet készítettem, de mindig adódnak újabb lehetőségek és fogalmazódnak meg újabb célok! Ezek adnak ennyi év után is motivációt és lelkesedést a horgászatban.
Ami hiányzik még az életemből, hogy az öreg folyóból fogjak egy 20 kg feletti pontyot. 18 kg körül volt az eddigi legnagyobb dunai pontyom.

Majdnem kettő teljes nap kapástalanság után megtört a csend és az éjszaka kellős közepén ez a kép tárult elém. Oly régóta vártam már erre a pillanatra!
BUMM!!! A túrám első pontya ez a vadvízi tőponty
Majdnem elérte a 15 kg-ot! Kezdésnek nem is kívánhattam volna ennél szebbet!
Alig telt el újabb 1 óra, és ismét egy bojlifaló feküdt előttem
Ezúttal egy vadvízi tükörponty tisztelt meg
Ahogy pirkadt…
… beköszönt a harmadik pontyom
Ő egy duci tükrös volt
A legszebb pillanat, amikor a napkorong megjelenik a látómezőn, de ez általában a jó pontyos időszak végét is jelenti
A „kapuzárás” előtti pillanatban érkezett ez az aranysárga színekben pompázó tőponty, kellemes meglepetést okozva

A céltudatos dunai nagyponty-horgászat hazánkban nagyon gyerekcipőben jár.

Több oka is van ennek:
Rendkívül időigényes és költséges. A siker jó esetben is maximum 10+-os pontyokban mérendő. Nem 20+ vagy 30+!!!

  • Biztos, hogy vannak ekkora halak is ebben a hatalmas élettérben, de ezek megfogása még a gyakorlott, profi horgászoknak is feladja a leckét.
  • És ha teljesül is, ha valaki fog is egy akár 18-19 vagy 20 kg feletti pontyot, azonnal rátromfolnak egy valamelyik kockatóból fogott 25+-os, 30+-os vagy 40+-os hallal. Hiába 10-szer 100-szor nehezebb itt megfogni egy ekkora halat, a kilót a kilóval hasonlítják össze.
 

Így teljesen érthető, hogy a „nagy” bojlis horgászok, akiknek csak a halak mérete számít, egyelőre messze elkerülik a Dunát.

A legjobb időszak azonban kétségkívül az éjszaka, ekkor merészkednek a partszéli zónába a nagy és óvatos példányok
BUMM!!! A túra hala, amely 16,4 kg-ot nyomott!!!
Masszív dunai harcos, lehet, hogy horgot és horgászt még soha nem is látott!
Egyedi azonosító jegye
Elképesztően fogósnak bizonyult ez a szelektív, nagyhalas bojli…
… egyik dunai szépséget adta a másik után!
Felszerelésem maximálisan helytállt itt is, a legnagyobb csatákban sem akadt legyőzőre!

Az egyre erőteljesebb halvédelmi szabályokkal folyamatos erősödik a Duna pontyállománya is. Ezzel párhuzamosan egyre több olyan horgásszal találkozom, akik számára nem a dunai halak súlya, hanem a hozzájuk kötődő élmények a fontosabbak.
Illetve, ha marad ez a tendencia, akkor 3-5 éven belül sokkal több lesz a 15 vagy akár a 20 kg feletti ponty is, mint most. A változás jól érzékelhető 2015 óta, azaz már 8 éve nincs kereskedelmi célú halászat a Dunán, a halőrzés is egyre hatékonyabb, és közben felnő egy olyan generáció, akit már nem az motivál, hogy mindenáron visszafogja a horgászengedélyének árát, hanem az, hogy érintetlen vadvízi halakat fogjanak.

A csali 1 szem 20 mm-es bojli volt vajsavas pop-up golyóval kikönnyítve. A horogra PVA szalagra fűzött felezett bojlikat akasztottam még csalogatóanyag gyanánt
Nagyon hatékonynak bizonyult a Slip D-rig csali-felkínálási módszer
A pirkadat újabb duci tükröse
Imádták a nagy dunai pontyok ezt a csalikombinációt
Kosfejű nyurgaponty 1.1 a Dunából
Kosfejű nyurgaponty 1.1 a Dunából
Kosfejű nyurgaponty 1.2 a Dunából
Kosfejű nyurgaponty 1.2 a Dunából

Elhatároztam, hogy ezen a túrán csak bojlival etetek és horgászom bízva abban, hogy megtalálom azt a „golyót”, amelyet elfogadnak a vad halak, amellyel szelektálhatók. Nem volt zökkenőmentes mindez, nem volt egyszerű, de TALÁLTAM végre egy olyan bojlit, amellyel több szép pontyot is sikerült fognom a néhány napos túrám során. Úgy vélem, hogy jó az irány, jó az, amit csinálok, de még messze a kitűzött cél.

Melyik ez a bojli? Mivel voltam sikeres? Nézd meg a filmet, amelyben MINDEN apró részletet megosztok veled!

Az első sikeres nyári bojlis túra után többször is visszatértem a Duna-partra, de sokkal nagyobb vagy különlegesebb hallal nem ajándékozott meg a folyó, mint a korábbi horgászatok során. De éreztem, tudtam, hogy csak idő kérdése, mikor sikerül régi pontyrekordomat megdönteni. A várva várt pillanatra szeptember végéig kellett várni, amikor is kezemben tarthattam eddigi legnagyobb, kereken 20 kg-os tőpontyomat! Egy álomhatárt sikerült elérni és kipipálni! Az öröm leírhatatlan volt!

BUMM!!! Új dunai pontyrekordom, kereken 20 kg!!!
Vastag szájpereme elárulja, hogy sok kagylót „legelt” már élete folyamán
Ujjnyi bognártüskéje
Őnagysága teljes pompájában

A film még részletesebben mutatja be sikeres túráim tapasztalatait, sok hasznos infót ad a mindenre elszánt vadvízi pontyhorgászoknak!

Döme Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.