Rendezés

Videóval

Vadvízi kalandok 59. rész – Pontyhorgászat a Dunán januárban

Döme Gábor 2024-01-15
Az év minden hónapjában sikerült már pontyot fognom a Dunán, de januárban eddig még nem jártam sikerrel. Elhatároztam, hogy legyen bármilyen zord is az időjárás, nem érdekel, MOST mindent beleadok, mindent megteszek azért, hogy végre szeretett folyómból ekkor is pontyot foghassak!
Videóval

Dunai nagyponty-horgászatom 4. rész – Bécs szívében

Döme Gábor 2023-12-26
Ha az osztrák fővárost átszelő, három fő ágra szétváló Duna folyót és a nyüzsgő nagyváros légi fotóját nézzük, biztos minden horgásznak az jut elsőként az eszébe, hogy mennyi jó horgászhely van itt! Mindig is vonzott, hogy Bécs szívében, a felhőkarcolók árnyékában horgászhassak a legendás, sötét színű, vad pontyokra. Novemberben végre elérkezett az én időm, és próbára tehettem magam az Öreg- Duna partján is!
Videóval

Dunai nagyponty-horgászatom 3. rész – Akadós terepen

Döme Gábor 2023-11-18
A Duna folyó szlovákiai, duzzasztott szakaszán horgásztam a közelmúltban. Itt a Bősi Vízerőmű felett, a folyó az átlagos 300-500 méterről 2,5-3 km-re szélesedik és ősi, „paradicsomi” életteret hoz létre a Dunában élő halaknak és vízimadaraknak. A terület sokkolóan vad és rendkívül akadós. Valószínűleg a legtöbb horgász messze elkerülné, de engem pont az ilyen nehéz terep vonz!
Videóval

Dunai nagyponty-horgászatom 2. rész – A szelektív csali

Döme Gábor 2023-10-07
Egyre jobban vonz a célzott VADVÍZI nagyponty-horgászat, amelyről egyébként nagyon-nagyon kevés hiteles információ lelhető fel bárhol. Kitűzött céljaim teljesítésével jól haladok, hiszen idén tavasszal megfogtam a Balatonon új pontyrekordomat, majd a Tisza-tavon, versenykörülmények között fogtam egy közel 20 kg-os vadvízi tövest. Ezeket nagyhalas módszerrel, bojli csalival fogtam. Meggyőződésem, ha hazánk legnagyobb állóvizein (a kisebb tavakról már nem is beszélve) ennyire hatékony a bojlis technika, akkor csak idő kérdése, hogy mikor hódítja meg a Dunát is!
Videóval

Vadvízi kalandok 52. rész – 12 hónap a Dunán 2. rész – májustól augusztusig

Döme Gábor 2023-05-04
Nagy „szerelmem” a Duna. Régi vágyam volt, hogy egy profi horgász szemével mutathassam be a rendkívül szeszélyes folyó életét, végigkísérve annak életét, változását az ÉV MINDEN HÓNAPJÁBAN. 2021-ben (is) nagyon sok időt töltöttem az öreg folyón, így született meg a 12 hónap a Dunán c. új filmsorozatom.
Videóval

Vadvízi kalandok 56. rész – 12 hónap a Dunán 3. rész – szeptembertől decemberig

Döme Gábor 2022-09-24
Nagy „szerelmem” a Duna. Régi vágyam volt, hogy egy profi horgász szemével mutathassam be a rendkívül szeszélyes folyó életét, végigkísérve annak életét, változását az ÉV MINDEN HÓNAPJÁBAN. 2021-ben (is) nagyon sok időt töltöttem az öreg folyón, így született meg a 12 hónap a Dunán c. új filmsorozatom.
Videóval

Vadvízi kalandok 48. rész – 12 hónap a Dunán 1. rész – januártól áprilisig

Döme Gábor 2022-01-08
Nagy „szerelmem” a Duna. Régi vágyam volt, hogy egy profi horgász szemével mutathassam be a rendkívül szeszélyes folyó életét, végigkísérve annak életét, változását az ÉV MINDEN HÓNAPJÁBAN. 2021-ben (is) nagyon sok időt töltöttem az öreg folyón, így született meg a 12 hónap a Dunán c. új filmsorozatom.

Láb alatt a megoldás!

Holler Imre 2021-01-27
Egy őszi horgászat alkalmával rápróbáltam egy egykoron szép sikerekhez hozzásegítő módszerre a Duna folyón. Hosszú évekkel ezelőtt a budai alsó rakparton, az Erzsébet híd közelében, illetve az Aranyhegyi-patak torkolatánál szinte kizárólag ezzel a módszerrel horgásztam, így előjött a gondolat: „Miért ne működhetne ez a módszer több mint 20 év elteltével is?” A sötétség beálltával, az esti, lecsendesülő vízben sokszor nem is sejtjük, hogy szinte a lábunk előtt van a hal, így ennek jártam utána, hogyan lehetne azokat horogra csalni…

Hullnak a falevelek

Horváth Viktor 2018-11-16
Itt van az ősz, itt van újra, ahogy Petőfinek, nekem is az egyik, ha nem a legkedvesebb évszakom az ősz. A természet egy másik arcát mutatja meg számunkra. Vizeink hőmérséklete jelentősen csökken, és igen, végre itt a várva várt márnaszezon is. Elérkezettnek láttuk az időt, hogy lemenjünk a Dunára és fogjunk pár dunai erőgépet.

Árad

Szili Dániel 2016-06-03
Néha nehéz dolog a címválasztás. Van, hogy az ember szíve szerint más nevet adna írásának, jelen esetben lehetne „Ívik”, „Zöldár” vagy bármi más, na de következzék inkább az „Apad” című írásom méltó folytatása, ahogy azt egy felvetődő ötlet kapcsán ígértem.

A Duna kincsei, a kidőlt fától jobbra

Boros István 2015-12-12
Duna hazánk legnagyobb folyója és talán a legszebb is. Bizonyára ritka az olyan horgász, aki még nem horgászott rajta. Szeszélyeiről és meghorgászásának nehézségeiről sokat tudnánk mesélni, megéri a vesződést, mivel igazi kincseket rejt. Aki komolyabban gondolkodik a feederezésen, előbb-utóbb szembesül a Duna kihívásaival és előbb vagy utóbb bele is fog szeretni a folyóba. Így történt ez velem is…

Filléres történetek 3. rész - Fagyos hajnalon

Schmidt Bence 2015-05-10
Sok módszerrel szeretek horgászni sokféle halra, azonban mint Dunán nevelkedett horgász, számomra nincs szebb a késő őszi hajnali pecáknál. A vízállás tavaly ugyan nem kényeztetett el minket lehetőségekkel, de novemberre már szépen beállt a folyó, és végre kilátogathattam kedvenc helyemre.

Apró örömök a gát felett

Incze Tamás 2015-04-29
Manapság számtalan írást lehet olvasni óriási halakról, izgalmas fárasztásokról és pár óra alatt fogott 100 kg-nyi zsákmányról. Aki most is ilyenre vágyik, annak e kis beszámoló nem fogja elnyerni a tetszését. Nem leszek álszent, a fent felsoroltakat minden horgász kedveli, köztük én is, de ez a mostani horgászat más volt. És hogy mivel ajándékozott meg a nicki Rába?! Ha érdekel, tarts velem!

A Vénasszonyok, az Öreglány és a Márnák

Dajnics Ferenc 2014-11-05
Az év nagy részében szinte alig találkoztam márnával. Ennek az oka legfőképpen az, hogy a módszerem nagy márnára van kalibrálva. Egy átlagos, kilós-másfeles méretű marcinak nincs esélye nálam. Sokat vártam a kapitális egyedekre, de nem jöttek, és már kezdett frusztrálni a dolog. Stratégiát váltottam. Beköszöntött közben a vénasszonyok nyara és varázsütésre elkezdtem fogni őket. Az Öreglány - vagyis a Duna - megmutatta a halasabbik arcát! Szinte majdnem mindent úgy csinálok, mint akkor, amikor betlizgettem, csak most mégis márna van a végszerelékem horgán. Előző írásomban temettem az évet, most viszont következzék pár fogás! Az október eleji horgászatok valamennyire feledtették az idei keserves időszakot. Szeptemberben még nem hittem volna, hogy ennyire megváltozik minden azokon a helyeken, ahol horgászni szoktam.

Az ínséges esztendő

Dajnics Ferenc 2014-10-18
Ősz dereka van, még javában benne vagyunk a márnaszezonban. Ezért optimista is lehetnék az év hátralévő részét illetően, de be kell vallanom, sajnos nem vagyok az. Ennyire márnában szegény szezont én talán még akkor sem produkáltam, amikor „kezdő” voltam és azt sem tudtam, hogy mit csinálok. Eddig boldogan, nagy örömmel osztottam meg veletek azt, amikor eredményes voltam. Most pedig következzen az árnyoldal, a horgászat sötét oldala. Erről az úgynevezett szakírók nem szeretnek írni, mert rontja az összképet az addig felépített imázsukról. Én nem akarom veletek azt elhitetni, hogy mindig nagy márnát fogok és azt sem, hogy mindig fogok. Az viszont igaz, hogy mindig akarok fogni és többnyire nagyot! Bizonyára sokan lesznek, akik nem fognak a soraimmal egyetérteni, de ez most mellékes, én csak leírom azt, amit valójában tapasztaltam. Számomra az a fontos, hogy közösen megoldjuk a problémákat, mert véleményem szerint van néhány olyan tényező, amik miatt ínséges lett ez az év.
Videóval

Felső-Tiszai kalandok XXII. rész - Mennyire zöld? Szuperzöld!

Takács Péter 2014-06-03
Aki látta az Ötödik elem című filmet, annak ismerős lehet az a párbeszéd, ami Chris Tucker és Bruce Willis között zajlott le ebben a filmtörténelemben mély nyomot nem hagyó alkotásban. Na, ez jutott eszembe akkor, amikor elkezdtem gondolkodni legújabb agyament ötletemen, bezöldíteni az etetőanyagot a folyóvízen, de úgy rendesen! Szuperzöldre!

A margitszigeti márnás placc titkai

Dajnics Ferenc 2014-03-01
Sokáig nagy dilemmát okozott számomra az, hogy titokban tartsam-e a kedvenc márnafogó helyemet, vagy inkább rántsam le a leplet a számomra oly kedves helyszínről. Néhány írásomban, aki jól megfigyelte a márnákról készített képeket, talán könnyen beazonosíthatta a helyszínt. Nem tagadom, hogy hosszú ideig nagyon titokban tartottam az itteni fogásaimat. Ez azért történt, mert végre kínkeservesen találtam olyan helyet, ami kevésbé látogatott és még márnát is lehet fogni. Csak azt tudja igazán értékelni az ember, amit nehezen szerez meg! Sokak számára bizonyára nem újdonság, hogy a Vadvízi kalandok 18. részében Döme Gáborral ezen a helyszínen horgásztunk, forgattunk. Az volt az első alkalom, hogy a nyilvánosság előtt is elárultam titkaimat. A filmben sok mindent láthattatok, és elhangzott jó néhány dolog a hellyel kapcsolatban. A forgatás rövidsége miatt viszont nem derülhetett mindenre fény. Ezeket a dolgokat szeretném most veletek megosztani és lerántani a leplet a kedvenc helyemről!

Masszív alapokon: olcsó, de hatékony folyóvízi etető

Szili Dániel 2013-10-05
Aki folyón is horgászik finomszerelékkel, legyen az bármilyen, úszós vagy fenekező módszer, tudja, hogy az etetés gyakran elengedhetetlen tényező. Ha horgunk közelébe kívánjuk csalni halainkat, netán helyben is akarjuk tartani őket, akkor bizony etetni kell! Igen ám, de gyakran erős a sodrás, nagy a mélység, és ha etetőnket nem megfelelően állítottuk össze, a sodrás elviszi azt. A siker kulcsa tehát sokszor nem pusztán a megfelelő hely kiválasztásában keresendő, hanem az etetőanyag minőségében és állagában. Sokunk pénztárcája viszont határokat szab, de nem kell elkeserednünk emiatt, etetőanyagunknak magunk is készíthetünk masszív alapot.
Videóval

Vadvízi kalandok 18. rész - Márnák Budapest szívében

Döme Gábor 2013-09-30
A Haldorádó Horgászportál olvasói számára Dajnics Ferenc neve igazán ismerősen cseng, hiszen számos nagyszerű írásával találkozhattak már. Nem túlzás azt állítani, hogy Ő a budapesti Duna-szakasz specialistája, hiszen szabadideje jelentős részét itt tölti. Megismerte és megkedvelte a betondzsungelt, amely mindig tartogat meglepetéseket. Megszállott márnahorgász, aki sajátos módon, de rendkívül eredményesen veszi üldözőbe a folyóvizek vad harcosait. Közös horgászatunkra még sokáig fogunk emlékezni, ugyanis azon a forró nyári napon fogta meg Ferenc élete eddig legnagyobb márnáját!

Felső-Tiszai kalandok XVIII. rész - Három a magyar igazság

Takács Péter 2013-08-25
A harmadik felvonásra alig pár napot kellett várni. Ekkor Sanyi barátommal már célzottan arra a helyre mentünk, ahol korábban a gyerekekkel horgásztunk igen jót! Mi változott az első próbához képest? Etetőanyag, csali, végszerelék nem változott, csupán a horgászat időpontja, valamint a helyszín. Még mélyebb víz, kánikulai meleg és egy igazi, pörgős élményhorgászat…

Felső-Tiszai kalandok XVII. rész - Három felvonásból az első kettő

Takács Péter 2013-08-24
Az idei évet szinte kizárólag a folyóvízi horgászatnak szenteltem eddig. Amikor csak időm engedte, kedvenc folyómon, a Tiszán kergettem a halakat. Évről évre próbálom jobban megismerni, kiismerni a vizet. Eszembe jut gyakran, hogy a korábbi években volt olyan horgásznapom, amikor pár „papírkeszegen” kívül semmit nem sikerült fognom, míg idén olyan szép méretűek is horogra kerültek, hogy tényleg nincs okom panaszra. Ebben az írásban egy három felvonásos horgászat élményeit szeretném a Tisztelt Olvasóval megosztani.

A nyári márnakalandok folytatódnak

Dajnics Ferenc 2013-08-21
Már jócskán benne vagyunk a nyárban. Rendkívül meleg időszak a mostani! Azokon a helyeken, ahol én horgászom, továbbra is jól foghatóak a márnák, szép számmal akadnak a horgomra. Sokan azt mondják, hogy könnyű neked, hiszen Budapesten viszonylag egyszerű megközelíteni a helyeket és az ingyen kaja ott tartja a halakat. Nos, aki ezt gondolja, nem jól gondolja. Most eloszlatom a tévhiteket, mert a helyzet az, hogy nem így van. Itt is meg kell küzdeni minden egyes megszákolt marciért. Nagyon céltudatosan és kitartóan kell keresni a márnákat. Ez viszont nem olyan egyszerű, mint azt oly sokan gondolják és állítják.

Csatornázás: a varázsvíz, avagy egy örömpeca morzsái

Szili Dániel 2013-08-17
Micsoda szavak… Csatornázás, varázsvíz, morzsák. Nos, igen: tényleg furcsán hangzik, az első szó láttán az átlagember rögvest a falvakban, városokban folyó csatornázási munkákra gondolna. A varázsvíz sem takar semmiféle mágikus helyet, és hogy egy peca örömet okoz, az csak természetes. Sajnos újra átélni nem lehet, viszont megosztom Veletek annak morzsáit, amivel e varázslatos hely örömet szerzett nekem.

Márnafogások nyáron

Dajnics Ferenc 2013-08-12
Őszi halunk a márna! Állítjuk ezt mi, horgászok. Hiszen mindenki azt gondolja, hogy ősszel lehet a legtöbbet horogra csalni belőlük. Éppen ezért az év más szakaszaiban a pecások nagy része nem is horgászik célzottan erre a halfajra. Ha valakit megkérdezek, hogy próbálkozott-e már idén, akkor a többség mindig ezt mondja, hogy nem, majd szeptembertől nagyobb lesz az esély. „Biztos, hogy így van ez?”, tettem fel minap a kérdést magamnak. Minél jobban elmerülök a márnahorgászat rejtelmeiben, annál inkább azt tapasztalom, hogy bizonyos szakaszokon nem az ősz a legjobb márnázó időszak. Sőt, azt kell mondanom, bizonyos helyeken a tilalom utáni nyári hetekben sokkal több márnát lehet elcsípni az őszi időszakhoz képest!

Hosszú az út a márnákig 2. rész - A tilalom utáni márnadömping

Dajnics Ferenc 2013-08-04
Az előző részben megtudhattátok, micsoda szenvedésben volt részem a tavalyi év utolsó heteiben. Az új év első napjaiban összekapartam spórolt pénzemet és kiváltottam az éves engedélyt. Megszállottként kezdtem keresni a márnákat. Csak azon járt az eszem, hogy hogyan tudnám horogra keríteni őket. Az év első próbálkozásai még balszerencsésebben kezdődtek, mint ahogyan a tavalyi évet befejeztem. Nem adtam fel, még erősebben küzdöttem! Semmi sem tudott eltántorítani a célomtól, a márnafogástól. A végén rájuk találtam és olyan örömökben volt részem, amelyek megismételhetetlenek!

Hosszú az út a márnákig 1. rész - Bottal ütöm a márnák nyomát

Dajnics Ferenc 2013-08-03
A szeptemberi márnafogások után optimista voltam az ősz hátralévő részét illetően. Azt gondoltam, hogy a marcikat majd jól lehet fogni a továbbiakban. Sajnos nem így lett. Ami a fogásokat illeti, a mennyországból a pokol mély gödreibe zuhantam. Pedig nagyon lelkes voltam, jártam erre-arra, megpróbáltam minden tőlem telhetőt. Így, utólag úgy látom, hogy a teremtő azt akarta, hogy ismét érezzem át az élet keserves oldalát, hogy utána a még általam soha nem látott, át nem élt fantasztikus élményekben, fogásokban legyen részem.

Szeptemberi márnák

Dajnics Ferenc 2012-10-14
Vége a nagy melegnek, ezzel együtt a nyárnak is. Végre az időjárás egy kicsit hűvösebbre fordult, a fákon a falevelek elsárgultak, szép lassan lehullnak. A betakarítás, a szőlőszüret is gőzerővel zajlik. Olykor már a kályha is elkéri a napi tűzifa betevőjét. Nem kétséges, megérkezett az ősz. Már éppen ideje volt. Egész évben ezekre a napokra készültem. A szeptember, az október, a november az esztendő legtöbb márnával kecsegtető időszaka. A Dunán is megkezdődik a márna bandákba verődése, becserkészése. Amikor csak tudtam, kint voltam a vízen. Eme írásommal a szeptemberi élményeimet szeretném megosztani veletek.

Márnázás az ország közepén

Dajnics Ferenc 2012-10-05
Budapest az ország közepe, még ha földrajzilag nem is, de mégis így ivódott be a köztudatba. Az ország központja, motorja. Magyarország teljes lakosságának húsz százaléka végül is ebben a városban lakik, sőt napközben majdnem ennyi ember jár be dolgozni a közeli kisvárosokból, községekből. Ennek megfelelően nagy a zsúfoltság, nagy a nyüzsgés. Még éjszaka sem lehet csendről és nyugalomról beszélni. Mindenhol beton, aszfalt, kőrengeteg, autóhegyek és bűz. A levegő szennyezett. Az emberek többsége nem vigyáz a városra, semmilyen értelemben. De Budapestnek van egy ritka kincse, ami nem más, mint a Duna folyó, mely szó szerint kettészeli a várost. Én ezen a vízterületen horgászom elsősorban. Célhalam a márna.

Az átok megtört

Dajnics Ferenc 2012-09-29
Hiszek abban, ha az ember keményen megdolgozik valamiért, annak előbb-utóbb beérik a gyümölcse. Így vagyok én a márnahorgászattal is. A nehéz, végigszenvedett pillanatokat - amit én tanulóidőszaknak hívok - egy idő után siker koronázza, és a szerencse is a horgász mellé szegődik! Ez történt velem is. A kitartás és a szerencsés véletlenek kombinációja meghozta számomra az áttörést, végre elkezdtem megint sorozatban márnákat fogni! Hosszú idő után eredményes horgászatokat tudtam produkálni.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.