„HORGÁSZ-ArT” a monitoron

„HORGÁSZ-ArT” a monitoron

HORGÁSZ-ArT: Az időszámítás utáni XX század utolsó évtizedében létrejött művészeti irányzat, mely a „szobahorgászat”-on belül fejlődött ki. Az egész világon elterjedt, de művelőinek számáról tudományos adat a mai napig nem áll rendelkezésre. Eszközigénye könnyen meghatározható, úgymint: digitális fényképezőgép (hagyományos gép esetében szkenner), számítógép, monitor, billentyűzet, egér és valamilyen képkezelő program.

Na jó… a művészet talán túlzás, de játéknak, szórakozásnak, sőt igenis egy kis vizuális kultúra-fejlesztésnek megfelel az, amiről a következőkben lesz szó. Ha benne lenne az Értelmező kéziszótárban -saját hozzáállásomból kiindulva - az alábbiakhoz hasonlót olvashatnánk róla.

Az időszámítás utáni XX század utolsó évtizedében létrejött művészeti irányzat, mely a „szobahorgászat”-on belül fejlődött ki. Az egész világon elterjedt, de művelőinek számáról tudományos adat a mai napig nem áll rendelkezésre. Eszközigénye könnyen meghatározható, úgymint: digitális fényképezőgép (hagyományos gép esetében szkennerre is szükség van), számítógép, monitor, billentyűzet, egér és valamilyen képkezelő program. Az irányzat továbbfejlődésének azonban nem feltétlenül szab határt a monitor, hiszen egy nyomtató segítségével a virtuális világból a mű könnyen a szoba falára kerülhet. Az emberiségre gyakorolt hatása - egy kivételtől eltekintve - még nem ismert…

3+2 fa (~ festmény)
Hazafelé (~ festmény)
Pokolraszállás (~ grafika)
Majd csak feltámadok (~ grafika)
Hangulatban (~ grafika)
Színes ébredés (~ grafika)
Pink Floyd (~ grafika)
nyár (~ festmény)

Akárcsak a fotózást, a fentiekhez hasonló „művészkedést” is mindenkinek csak ajánlani tudom. Ezzel a képeink által felidézett eredeti élményeknek egy egészen új dimenzióját tapasztalhatjuk meg, emiatt a „HORGÁSZ-ArT” művelése a klasszikus „szobahorgászat” remek kiegészítőjévé válhat.

Lázár Miklós (lujzim)