Példás ítélet gereblyézés, állatkínzás bűntettében!

Példás ítélet gereblyézés, állatkínzás bűntettében!

A 2009-es balatoni gereblyézés ügyében ítélet született! 2009 decemberében igencsak felkavarta az indulatokat az az elfogás, melynek során két - horgásznak nem nevezhető - egyént fogtak ez a vízirendőrök, akik több száz kiló harcsát gereblyéztek ki a vermelő helyükről. Múlt héten megszületett az első fokú, nem jogerős, de mindenképp példaértékű ítélet.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Tájékoztatásából kiderül, hogy üdvözlik és példaértékűnek tartják azt a napokban született bírósági ítéletet, melyet egy 2009 decemberében elkövetett gereblyézés ügyében hozott a bíróság.

J. L. és T. I. szabadlábon védekező vádlottakat a bíróság - egyebek mellett - lopás bűntettében és állatkínzás vétségében is bűnösnek találta, ezért halmazati büntetésként letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Emellett az elkövetéshez használt, lefoglalt horgászeszközök valamint a vitorlás elkobzását is elrendelte.

Az ítélet nem jogerős.

Az ítélet több szempontból is példaértékű, hiszen annak ellenére, hogy a vádlottak büntetlen előéletűek voltak, a bíróság figyelembe vette az elharapódzó orvhalászatot, és a törvény adta lehetőséggel élve szigorú ítéletet hozott, áll a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közleményében.

333 kg-nyi harcsát pusztítottak el a rapsicok

A „gereblyézés” Magyarországon 2004-től bűncselekmény, és akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. (A gereblyézés tipikus esetben azt jelenti, hogy az orvhorgász hármas- vagy száruknál összeerősített, nagyobb horgokat húz, rángat a vízfenék felett, amelyek beleakadnak a hal testébe.)

Aki esetleg lemaradt az akkor nagy port felkavaró hírről, az alábbi videón, illetve írásban utánanézhet.

Kapitális harcsák feküdtek a vitorlásban mindenütt

Érdekes a balatoni vitorlázás is. Sokak szerint a vitorlás hajók nagyon nagy százaléka kizárólag horgászati célt szolgál, hiszen így a tulajdonos elektromotorral közlekedhet a Balatonon és az engedélyeket megvéve szinte bárhol horgászhat. Elég kimenni a mólókhoz és látható, amikor a legnagyobb szélcsendben indulnak kifele elektromotorral sötétedéskor a Balatonra a GPS-be táplált jó helyek felé a vitorlások éjszakai süllőzésre… De lehet, hogy csak abban bíznak, hogy majd feltámad a szél és tudnak vitorlázni… Ki tudja…

Szinte még meg sem száradt a tinta a bírósági papírokon az első fokú ítélet kihirdetése után, amikor a Balatonon a vízirendőrök újabb elkövetőket fogtak el…!

Ez vár a balatoni harcsákra, ezt a sorsot érdemlik?
Egyre kegyetlenebbek és egy kíméletlenek az orvhorgászok! Mesterien faragott vágóhorog ágaskodik ki a harcsa fejéből…

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem telt eseménytelenül az előző hét sem, hiszen újabb eljárások indultak:

Kikötött a kölcsönkért csónakkal és a lopott zsákmánnyal már távozni készült 2011. április 7-én a déli órákban az a zalai férfi, akit Balatonberénynél fogtak el a parton a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság keszthelyi őrsének munkatársai a Balatoni Halászati ZRT. halőrével közösen.

A 37 éves férfinél 17 kg süllőt találtak és foglaltak le a rendőrök - melynek értéke közel 40.000 forint -, azonban azt, hogy miként fogta ki a halakat, még nem sikerült tisztázni. A házkutatás során a férfi lakóhelyén az engedéllyel tartott lőfegyverei mellett több olyan kaliberű lőszer is előkerült, melyek birtoklásához nem volt engedélye, ezért vele szemben a lopás mellett lőszerrel való visszaélés miatt is eljárást kezdeményezett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Húzzad, vonjad, menjen a munka… Valóban ezt érdemlik ezek a nemes, őshonos magyar halak?

Balatonfenyvesen, a Mária utcai vasúti hídnál hármashoroggal úgynevezett „gereblyézést” végzett 2011. április 7-én a délelőtti órákban két személy, akiket lakossági bejelentést követően a körzeti megbízott a helyszínen elfogott. A horgászbotot használó 30 éves balatonfenyvesi férfival szemben - aki egy balint fogott ki a fenyvesi árokból - tiltott halászati eszközzel elkövetett állatkínzás miatt indított eljárást a Fonyódi Rendőrkapitányság.

Ismét nem jártak szerencsével a rapsicok. Orvhalászokat fogtak a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság keszthelyi őrsének munkatársai Balatonberényben 2011. április 9-én, szombaton. A két férfi épp egy üdülőben rendezgette a 77 keszeget, 6 kárászt, 1 pontyot és 5 balint, amikor a rendőrök elfogták őket. Találtak még náluk egy 40-50 méter hosszú hálót is, mellyel a halakat kifogták. A rapsicokat előállították a BVRK keszthelyi őrsére, gyanúsítottként kihallgatták őket, melynek során elismerték a bűncselekmény elkövetését. Az összesen mintegy 25 ezer forint értékű halat és a hálót lefoglalták. A férfiak ellen lopás miatt indult eljárás.

Az utolsó 3 fénykép illusztrációként került felhasználásra ebben a cikkben, de a szomorú valóságot mutatja be a Balatonon.

Köszönjük a friss híreket, információkat a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálatának!