Halak a füstben

Halak a füstben

Borókával bolondított bükkfa füstjén sülő pisztrángok mennyei illata járja át a kerthelységet. Nem gondoltam volna azelőtt, hogy a halfüstölés ennyire izgalmas lehet. Így, télvíz idején semmihez sem hasonlítható hangulatot teremt kedvenc szivárványosaimból az ételkészítés. Nem állok nagy szakács hírében, így nem csoda, hogy az tetszik benne a legjobban, hogy a gyorsaságán és egyszerűségén túl valóban elronthatatlan az asztali halfüstölővel készített halétel. A füstölt pisztráng vagy makréla illatánál csak az ízüket szeretem jobban!

A rozsdamentes E.T. asztali halfüstölő használata még azoknak is gyerekjáték, akik hozzám hasonlóan ügyetlenek a konyhában
Vegyük át lépésről lépésre a halfüstölő használatát, készítsünk el együtt kettő szivárványos pisztrángot!

A füstölt hal íze, zamata nagyban függ az általunk használt fűrészpor-keveréktől és az alapanyagunk frissességétől, gondos előkészítésétől. A legjobb, legillatozóbb füstöt a válogatott keményfák (pl. bükk) kérgéből és fenyőfélék magjának, kérgének keverékéből készítik. Ilyen kész keverékeket általában félliteres-literes kiszerelésben szerezhetünk be. 

Alaposan tisztítsuk meg a halat, ne csak a pikkelyeket távolítsuk el, de sűrű kaparással a bőr alatti nyálkát is
A pikkelyezés és a nyálka eltávolítása során ügyeljünk arra, hogy a bőrben és a halhúsban fizikai roncsolást ne okozzunk
Az ízesítés fűszeres sóval történik: a halak bőrét és hasüregét szórjuk-dörzsöljük be vele
Amíg összerakjuk a füstölőt, hagyjuk a sóban állni a halakat

 

Az asztali halfüstölőt helytakarékos állapotában bonthatjuk ki a dobozából. A összeszerelés sorrendjére csak egyszer kell figyelnünk, az első használat után már minden egyértelmű lesz, gond nélkül, egyszerűen és kényelmesen tisztíthatjuk meg használat után a zsiradékoktól és némi égésszármazéktól.

A füstölő talapzatában foglal helyet a két égő, melyek az egyenletes hőadásról fognak gondoskodni
Mindkét égőt a rács szintjéig töltsük denaturált szesszel. Ezzel a mennyiséggel kb. 20-25 percig, tehát a füstölés teljes idejére biztosítjuk a meleg füsthöz szükséges lángot
Fontos szerepe van a füstölő oldalán található fülnek, ezzel zárjuk le ugyanis szorosan az edényünk fedelét
Következő lépésben helyezzük a füstölő belsejét az égők fölé, ebben lesz majd a dupla rács és a zsírfelfogó alátét is
A középső részen kialakított kis mélyedésbe szórjuk a fűrészport, lehetőleg egyenletesen elosztva! Egy füstölésre csupán egy evőkanálnyi fűrészporra van szükségünk
Ahogy arról már az elején szó volt, a jó minőségű fűrészpor különféle keményfa, kéreg és fenyőféle magjának keverékéből áll
A fűrészpor egyenletes elterítése után helyezzük az edény aljára a zsírfogó lapot. Ennek hiányában a halból hő hatására kicsepegő zsiradék ráfolyna a füstképződésért felelős fűrészporra
A dobozban található két rácsot fordítsuk össze, így duplán foglalnak majd helyet a füstölőben
Az edény fedelén található rés zárásával-nyitásával szabályozhatjuk a füst intenzitását
Noha a záró sapka összeszerelése nem bonyolult, azért az összeillesztés sorrendjére figyeljünk
A hőálló műanyag fogantyú lehetővé teszi, hogy sütőkesztyű nélkül is levehessük füstölés közben a forró edényről a fedelet
A denaturált szeszt pontosan öntsük az égőkbe, ha melléfolyt, töröljük le alaposan, különben csak azt vesszük majd észre, hogy a lángok körbenyaldossák a füstölő egész oldalát
A lángok nagyságát beállíthatjuk az égőnyílások átmérőjének variálásával
A füstölni kívánt halat a felső rácsra helyezzük
Ez a fotó remélhetőleg sokaknak segít majd az összeszerelés sorrendjének elsajátításában
Begyújtás után percekkel már jelentős hőképződés indul az edény belsejében, melyről az ínycsiklandó füst fog árulkodni
Mindössze 20 perc telt el és a pisztrángjaink elkészültek. Ennyi idő alatt vajpuhává és fenséges ízűvé vált a halhús
A pisztráng után a tengeri halak füstölését is ki kell próbálnotok. A makrélát lehetetlenség megunni, ráadásul még pikkelyezni sem kell

Használjátok ki ti is az asztali halfüstölőben rejlő gasztronómiai lehetőségeket! Olyan ízeket és illatokat fogtok varázsolni vele, melyről korábban álmodni sem mertetek!

Forrás: Halmos Mihály

EnergoTeam

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: