Grillezett süllő fűszeres vajjal

Grillezett süllő fűszeres vajjal

A ragadozó halak szezonjában vagyunk, de most nem a horgászat, hanem az asztal oldaláról szeretném megközelíteni a kérdést. Nem csak a halak horogra csalásában, de az elkészítésében is legyünk változatosak. Így aztán vasárnapi asztal dísze lehet ez az egyszerűen elkészíthető halétel.

Akár kezdhetném úgy a receptet, hogy menjünk és fogjunk egy szép süllőt, de megteszi az elmúlt héten lefagyasztott is. Sőt az sem ront az élvezeti értékén, ha jobb híján úgy vásároljuk a halat.

Nézzük mi is kell az elkészítéshez:

Bors, póréhagyma, vöröshagyma és só kerül a pácba

,"s","80%","k"]Hozzávalók 2 személyre:

- 4 szelet süllő
- őrölt bors, só
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál citromlé

a fűszeres vajhoz:

- ujjnyi póréhagyma
- 10 dkg vaj
- késhegynyi só
- fehér bors
- mustár
- citromlé
- pici fokhagyma[-doboz]

A felszeletelt halat sózzuk,borsozzuk

A halszeleteket sóval, borssal behintjük és egy lapos edénybe fektetjük. A megtisztított vöröshagymát és a póréhagyma felét vékony karikákra, a petrezselymet finomra vágjuk és mindkettő felét a hal tetejére tesszük. Az olajat a citromlével elkeverjük és ezt is a halra öntjük.

Az olajból, citromléből az apróra vágott petrezselyemből pácot készítünk és a lapos tálban levő süllőszeletekre öntjük

Többször átforgatva, legalább 1 órán át így pácoljuk. Közben elkészítjük a fűszeres vajat.

A fűszervaj alapanyagai:póréhagyma, vöröshagyma, kevés fokhagyma,mustár,fehérbors és természetesen vaj

Az alaposan megmosott pórét és a maradék vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, a vajjal habosra keverjük, petrezselyem-mel, sóval, fehér borssal, mustárral és citromlével ízesítjük.

Alufóliára halmozzuk az elkészített fűszervajat, hengeresre formázzuk és fagyasztóba tesszük

Kiterített alufólialapra kanalazzuk, és henger alakúra formázva összegöngyöljük. Tálalásig mélyhűtőbe rakjuk.

A halat páclevéből kiemeljük, a nedvességet leitatjuk róla, és kevés olajjal megkenjük. Roston vagy grillsütőben, a visszamaradt páclével kenegetve, oldalanként kb. 6-8 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor a forró halszeletekre egy-egy karika fűszeres vajat rakunk, ami ráolvad és pompás ízt ad a süllőnek. Köretnek saláta vagy burgonyapüré illik hozzá.

Az elkészült étel mellé kínáljunk száraz könnyű fehérbort

Jó étvágyat!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.