Ragadozók az asztalon

Ragadozók az asztalon

Lassan közeleg a Karácsony, ilyenkor még annak is megfordul a fejében, hogy kellene valami finom halételt készíteni, aki még életében nem főzött mást, csak teát és vajas kenyeret. Nem olyan nagy ördöngösség, bárki megpróbálhatja. Egy csuka- és egy süllőétel elkészítését segíti ez az írás.

Amikor az elmúlt év decemberében egy baráti összejövetelen T. Tamás kuktája lehettem - egyben részese kicsit a sikernek, amit a barátoknál aratott ezzel a levessel -, elhatároztam, hogy megtanulom. Azóta többször készült már, és aki fogyasztotta, elismeréssel szólt róla.


Gombaleves csukagombóccal

E nemes ragadozók a főszereplők
Békés mellékszereplők, de ugyanolyan fontosak

Hozzávalók

  • 1 db 1-1,5 kilós csuka
  • 0,5 kg vegyes erdei gomba
  • 1 hagyma
  • 1 tojás
  • 1 pohár tejföl
  • zsír, liszt, só, pirospaprika, bors, babérlevél, citromlé

    A csuka bőrét is vágjuk le egy éles filézőkéssel

    A csukát kifilézem, bőrét is levágom. A bőrből és a csontokból alaplé készül. Jelen esetben a süllő csontjai is ide kerültek, nem rontottak rajta.

    A filéket ezután daráljuk le, keverjük össze egy tojással, egy evőkanál liszttel, sózzuk, borsozzuk.

    Darálva, fűszerezve a csuka

    A gombából a szokott módon pörköltet készítünk:

    Kevés zsíron üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát, kerül rá egy kávéskanál pirospaprika. Beleteszem az apró kockára vágott, meghámozott paradicsomot, zöld és piros paprikát, majd a felszeletelt gombát.

    Szépen mutat a levesben a zöld és piros paprika, és az íze is kitűnő
    Szárított erdei gombák és csiperke

    Vegyes friss gombát kaptam, ázattam be hozzá szárított vargányát és vegyes szárított erdei gombát, ami igazi gombaillatot varázsolt a levesnek.

    Keveset párolódik a hagymán a paprika, majd jöhet a gomba

    Párolódott néhány percet a gomba, majd belekerült az egy doboz tejföl. Belekerült a babérlevél, só, bors is, majd felöntöttem a csontokból készült alaplével.

    Az alaplével felöntve

    Amikor felforrt, egy kiskanál segítségével beleszaggattam a csukahúst. 20 percig kis lángon főtt tovább.

    A beleszaggatott gombócok

    A forrás közben ízlés szerint só, egy kevés csípős paprika került még bele, majd a vége előtt citromlével kissé megsavanyítottam.

    A végeredmény: gombaleves csukagombóccal


    Süllőfilé mustármártással

    A süllőt kifiléztem, a csontjai, feje ment a csuka alaplébe, a szeleteket beszórtam - urambocsá! - egy Finnországból származó halfűszer (för Fisk) keverékkel, ahol valószínűleg a „Fisk” tengeri hal, de annyi baj legyen! Nagyon kellemes illatú, szárított zöldségeket, egy kis curryt, parikát, sót tartalmazó keverék.

    A sós fűszerben áll a filé

    Közben előkészítettem a mustármártás alapanyagait

    • 10 dkg vaj
    • 1 ek víz
    • 2 tojás sárgája
    • 1 kk mustár
    • só, bors, citromlé

    A mártás kellékei

    A vaj egy hatodát a vízzel olvadásig melegítettem, majd a tűzről levéve elkevertem a két tojás sárgáját benne. Amikor sima lett, visszakerült a tűzre, folytonos keverés közben, vigyázva, hogy ne forrjon fel, apránként hozzáadtam a maradék vajat.

    Apránként megy hozzá a maradék vaj. Nem szabad felforrnia!

    Amikor egynemű lesz a mártás, le kell venni a tűzről, bele kell keverni a mustárt és a fűszereket. Ezután én pár csepp citromlével enyhén savanykásra készítettem. Célszerű kevergetni kihűlés közben, mert úgy nem fog megbőrösödni a teteje.

    Hűlés közben kevergessük az elkészült mártást

    Közben a sütőbe került a köretnek szánt burgonya, egy serpenyőbe pár csepp felhevített olajra tettem bőrös felével lefelé a süllőszeleteket. Néhány perc alatt szép barnára sült az egyik oldala, majd megfordítva a fűszeres felét is ugyanannyira megsütöttem.

    Néhány csepp olajon sülnek a szeletek

    Ezután már nem marad más hátra, mint a hal elkészültével tányérra tenni a művet, bőségesen adva hozzá a pikáns ízű mártásból.

    A végeredmény nem csak szép, de finom is

    Remélem, sikerült érdeklődést kelteni azokban a horgászokban is, akik ritkán főznek - itt az alkalom, hogy megmutassuk, nem csak a vízparton értünk a halakhoz, de a konyhában is!

    Jó étvágyat!

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: