Süllő burgonyaérméken, gombaszósszal

Süllő burgonyaérméken, gombaszósszal

A süllő a hazai halak közül talán az egyik legízletesebb húsú halfaj. Az ünnepi asztal dísze és igazi csemege lehet az ilyenkor elmaradhatatlan pontyhalászlé mellett. A kísérletező kedvű, ínyenceket kedvelő, de könnyen elkészíthető halételeket előnyben részesítő háziasszonyoknak és családtagjaiknak ajánlom ezt a finom ételt.

Hozzávalók

1 kg süllő
400 g burgonya

a fűszervajhoz:
100 g margarin
1 evőkanál mustár
só, fehérbors, őrölt paprika ízlés szerint

a szószhoz:
250 g szeletelt gomba vagy ugyanennyi gombakonzerv
2 evőkanál liszt
500 ml tejszín
só, fehérbors, őrölt paprika ízlés szerint

Helyezzük a halat a vágódeszkára, vágjuk le a fejét és szeleteljük ujjnyi vastag szeletekre
Szeletjük fel a burgonyát egyenlő vastagságú szeletekre
A margarinnal alaposan kenjük be a tepsi alját
Helyezzük a kivajazott tepsibe a karikára szeletelt burgonyát és sózzuk meg
Tegyük a krumpli szeletek tetejére a süllődarabokat
Készítsük el a fűszervajat. A 100g margarint, a mustárt és a fűszereket öntsük össze és habosra keverjük. Ezzel a fűszervajjal bevonjuk a halszeletek tetejét. A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük és közepes fokozaton sütjük 20-25 percig
Készítsük el a szószt. Egy kanálnyi margarint helyezünk egy edénybe és a felszeletelt gombát megpároljuk rajta. Párolás közben sózzuk, borsozzuk és paprikázzuk meg a mártást ízlés szerint
Ha a gomba elfőtte a levét, akkor hozzáadjuk a két evőkanálnyi finomlisztet és alaposan elkeverjük
Folyamatos keverés mellett adjuk a gombához a fél liter tejszínt és fűszerezzük a mártást. Addig főzzük, amíg krémszerű nem lesz
Fektessük a tányér közepére a halszeleteket, köré félkörben a tepsiben sült burgonyaérméket, és öntsük le a meleg gombamártással a süllőket

Jó étvágyat kívánok hozzá!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.