Süllőszeletek orly módra

Süllőszeletek orly módra

A szakácsok egyik fő feladata az emberek táplálkozási szokásainak helyes útra való terelése. Mivel én szakács vagyok, ezért meg is próbálok ennek eleget tenni. Az elkövetkező írásokban ismertetni fogok egy pár nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető halételt, ami nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Remélem, hogy mindenki talál maga számára csábító receptet és ezeket, ha nem is Ti, de el fogjátok készíteni.

A halak húsa igen tápláló, könnyen emészthető. Sok teljes értékű fehérjét, A- és D-vitamint, valamit táplálkozás-élettani szempontból értékes ásványi sókat tartalmaz. A-vitamin hiányában először a szürkületi látás, a szem sötéthez való alkalmazkodása romlik. Azonban ha ez a folyamat hosszan tart, teljes vakságot okoz. A D-vitamin hiánya, pedig az angolkór előidézője.

A halakat mindig friss állapotban kell felhasználni. Húsa, a magas víztartalma miatt, könnyen romlik. Amennyiben a romlás legkisebb jelét is tapasztaljuk, felhasználásuk tilos, mert súlyos mérgezést okozhatnak!

A friss hal jellemzője, hogy szeme élénken csillogó és telt, rugalmas. Ha benézünk a kopoltyúja alá, akkor a kopoltyúlemezeknek élénkvörös színűnek és tisztának kell lennie. Az állott vagy romlott halakat szürkés nyálka borítja. Szemük homályos, beesett. A kopoltyúlemezek szürkések és bűzös szagot árasztanak. Ekkor felhasználásuk tilos!

Bátyám a Team állandó „ragadozó felelőse”

A borok alkalmazásával kidomborítjuk, emeljük a halételek élvezeti értékét, jellegét. A fehérborok közül elsősorban a száraz, enyhén savanykás ízhatású, míg a vörösborok közül a kissé fanyar borokat használjuk fel.

A halak ízesítése, fűszerezése elsősorban a halhús színétől, készítési módjától és az alkalmazott hőbehatási eljárástól függ. A fehér húsú halakból készített ételeket mérsékletesebben, míg a barna húsú halakból készített ételeket markánsabban, erősebben fűszerezzük.


A süllő

A süllő a legnemesebb magyar hal, konyhatechnológiai felhasználásuk alapján, az édesvízi fehér húsú halak csoportjába tartozik. A fehér húsa - amelynek külső oldala helyenként ezüstös színű - igen gyenge, finom rostozatú. A hal húsa szálkamentes. A folyami süllő és fogas színe valamivel árnyaltabb, helyenként enyhén ezüstös szürke. A süllő és a fogas egy halfaj, amelynél a kisebb példányokat 1,5 kg-ig süllőnek, míg e súlyhatár felett fogasnak nevezzük. (elég sok évig a súlyhatár a 70 dkg volt, majd 1 kg, manapság ez már 1,5 kg) Sokféle módon készíthető, így szeletelve, csíkokban, párolva, egyben sütve és hidegen is.

Talán ekkor már sejthetett valamit...


Süllőszeletek orly módra (Filet de sandre á l’Orly)

Ajánlott anyaghányad, 4 személyre
0,60 kg süllőfilé
0,04 kg liszt
1 db citrom
4 adag párolt rizs
2 adag paradicsommártás

Orly tésztához
0,12 kg liszt
1 db tojás
0,15 l sör
0,03 l olaj

A süllő előkészítése nem nehéz feladat. Ha filéket készítünk belőle még a pikkelyeitől sem kell megszabadítanunk, mivel utána úgyis lenyúzzuk. A bőr és a belek kivételével a többi részét nem kell kidobnunk, kiváló alaplé készíthető belőle. Ekkor figyelni kell, hogy a fejből távolítsuk el a szemeket és a kopoltyúlemezeket. Tehát a süllőt kifilézzük és lebőrözzük.

A kifilézett, lenyúzott és feldarabolt süllőfilé

Használjunk nagyon éles kést, aminek vékony és viszonylag hajlékony a pengéje (filézőkés, sonkakés, csontozókés). 3-5 cm széles darabokra vágjuk, ezután jöhet a jó alapos sózás. Én a süllőt egy kis lime-mal (esetleg citrommal) be is szoktam dörzsölni. Majd a hűtő, ahol minimum 30 percet hagyjuk állni. Ez alatt elkészítjük az orly, másnevén a sörtésztánkat. A hagyományos alap recepttől eltérhetünk, én is most ezt teszem. Egy nagy tálban, habverővel gondosan összekeverve a tojássárgájához adjuk a sört, sót, olívaolajat és az átszitált lisztet. Én még pluszban adok hozzá finomra vágott snidlinget (metélőhagymát) és petrezselyemzöldet. A fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval és a többi anyaghoz adjuk oly módon, hogy az ne törjön össze, mert akkor feleslegesen vittük bele a levegőt. Én úgy adom hozzá, hogy a hab negyed részét először simán, majd a maradékot pedig finom, de határozott mozdulatokkal „keverem alá”. Egy palacsintatészta sűrűségű masszát kell kapnunk.

Figyeljünk rá, hogy a tészta mindenhol egyenletesen fedje a szeleteket

Az előkészített, besózott süllőszeleteket lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk. Ezután belemártjuk az orly tésztába, majd forró zsiradékba helyezzük és szép pirosra, ropogósra sütjük. A készre sütött szeleteket gondosan lecsepegtetjük, párolt rizzsel kínáljuk.

A felesleges olajt itassuk fel

Akár már most nekiállhatnánk a lakomának, de hogy teljes legyen az ételünk, én még ajánlok mellé egy ízletes, friss, mediterrán jellegű paradicsommártást. Nagyon egyszerű az elkészítése. Nem kell hozzá más, mint hámozott paradicsom, extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt bors, friss zsálya, bazsalikom, leheletnyi vörösbor és egy turmixgép.

A turmixgép rejtelmei...

Az anyagokat beletesszük a gépbe, elpürésítjük, majd egyet „rottyantunk” rajta a tűzhelyen és már kész is. Nagyon egészséges, nagyon friss és nem használtunk lisztet! Sok helyen a paradicsommártás még rántással készül...

Kész vagyunk az étellel, már csak fel kell tálalnunk. Ezt mindenkinek a fantáziájára bízom, én egy kerek tálra halmoztam az ételt, köré egy kevés paradicsommártást csurgattam. A rizst talapzatnak szántam, ezzel emelem ki a süllőszeleteket. Díszítésként szinte nem adok semmit, mivel ha jól és szépen dolgozunk, akkor az étel önmagát díszíti.

Jó étvágyat kívánok az ételhez!

Gazza (Sivák Fishing Team)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.