Füstölt makréla pástétom

Füstölt makréla pástétom

Nemrég ismét Lengyelországban jártam, ahol nagy hagyományai vannak a halfüstölés-nek és a füstölt halból készített ételeknek. Az egyik áruházban pazar kínálatot találtunk füstölt halakból, legalább 15 fajta hal feküdt a polcokon. Akárhányszor ebben az or-szágban járok, füstölt makrélát mindig viszek haza. Ezúttal is így tettem, és most ebből az alapanyagból készült egyszerű és nagyon finom halételt szeretnék közreadni.

A recept természetesen nem csak tengeri halból készíthető, bármely más hazai halfaj is nagy-szerű alapanyag.

Hozzávalók:

  • 2 db füstölt makréla (kb. 40 dkg)
  • 2 púpozott evőkanálnyi vaj
  • bors
  • egy kanál mustár
  • pirítós kenyér
  • 2 kanál vörösbor-ecet
  • 2 gerezd fokhagyma

Az alapanyagok
Óvatosan, a has oldala felől nyissuk ketté a testet, emeljük ki a gerincet és távolítsuk el a bordákat
Fejtsük le a húst a bőrről, tegyük egy edénybe, és villával törjük össze
Adjunk a húshoz vajat…
… és dolgozzuk össze csomómentesre
Ízesítsük a masszát két kanálnyi vörösbor-ecettel
Ízlés szerint adjunk hozzá mustárt…
… fokhagymát, sót és borsot
Tegyük a kész pástétomot néhány órára a hűtőbe, hogy az ízek összeér-jenek. Pirítsunk néhány szelet kenyeret, és a még meleg szeletekre kenjük rá a pástéto-mot
Friss paprikaszeletekkel díszítve tálaljuk

Jó étvágyat!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.