Posírozott tőkehalfilé

Posírozott tőkehalfilé

Mi az a posírozás? Számos horgász fejében felmerül ez a kérdés. Eddig sokak által nem ismert eljárással készítettem el finom, ízletes, különlegesnek mondható posírozott tőkehalfilémet, kapros-snidlinges hollandi mártással, vajas-petrezselymes hordóburgonyával. A cikk alapján Ti is könnyedén el tudjátok otthon készíteni, és remélem, pár új fogalom ismeretével is gazdagabbak lesztek.

Az alaposan megmosott tőkehalfilét parírozzuk téglalap alakúra

Parírozás: letisztítás és formára vágás, a fölösleges húsdarabok eltávolítása.

A levágott halszeletekből hal alaplevet főzünk…
… citromlével…
… citromhéjjal…
… egész fekete borssal…
… babérlevéllel…
… póréhagymával…
… sárgarépával…
… és fehérborral
Sózzuk, majd gyöngyöző forralással főzzük
A már előkészített tőkehalfilét besózzuk…
… és fehérborssal meghintjük
A sózott, borsozott filéket állni hagyjuk
Amíg pihentetjük a filéket, addig julienne-re vágjuk a sárgarépát…
… és a póréhagymát

Julienne (ejtsd: zsülien): valamilyen alapanyag vékony metéltre vágott formája.

Készen állnak a blansírozáshoz

Blansírozás: előfőzés. A mi esetünkben a sárgarépát és a metélőhagymát forrásban lévő vízben félpuhára főzzük.

A blansírozott alapanyagokat szépen a halhúsra helyezzük…
… feltekercseljük
Feltekercselés után fogvájóval rögzítjük
Az alaplevet leszűrjük
Tepsibe helyezzük a tekercseket és az alaplével felöntjük. 100 Celsius-fokon 20 perc alatt sütőben posírozzuk

Posírozás: fűszeres, rendszerint savanykás lében gyöngyözve forralással, lassan végzett főzés.

A hollandi mártás elkészítése:

Vízgőz fölött tojássárgáját és tejszínt habverővel habosra keverünk
A gőzről levéve citromlével, sóval ízesítjük…
… olvasztott vajat adunk hozzá…
… finomra vágott kaporral és snidlinggel gazdagítjuk
A kész hollandi mártás

A vajas-petrezselymes hordóburgonya elkészítése:

A vajas-petrezselymes hordóburgonya elkészítése: a burgonyát meghámozzuk, hordó formára faragjuk, sós vízben megfőzzük. Vajat olvasztunk, finomra vágott petrezselymet szórunk bele, majd a burgonyát ebben megforgatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Írta: Kun Balázs

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: