20. éve vetélkednek a vámosújfalui ho-hók!

20. éve vetélkednek a vámosújfalui ho-hók!

Horgászat iskolai keretek között? Igen! Immáron 20. esztendeje rendezi meg Nagy Szabolcs tanár úr a tanítványai számára a horgászvetélkedőt, melynek célja a horgászat megszerettetése és a környezetvédelemre nevelés.

A Víz Világnapjához kötődően rendeztük meg iskolánkban, Vámosújfaluban immáron 20. alkalommal az Ifjúsági Horgászvetélkedőt március-áprilisban. Az 50 horgászpalánta megmérette tudását haletetésben, horgászati témájú rajzban, halfelismerésben, horgászati és környezetvédelmi ismeretekben, ill. az alsósok a játékos halfogásban, a felsősök pedig a könyvtári-internetes kutatómunkában is. Nagy izgalommal várták 1 hónapon keresztül a soron következő fordulókat, melynek során eldőlt, hogy az idén ki vált iskolánk legnagyobb HO-HÓJÁVÁ :-)

Nézzük meg a fényképek segítségével, hogy hogyan is nézett ki ez a nemes vetélkedés!

Az első fordulóban egy könyvtári-internetes kutatómunka vezette be a versenyt. Ez a 2014-ben az év halának választott magyar bucóhoz kapcsolódó kérdéseket rejtette magában. Nemcsak a kérdéses hal élőhelyéhez, életmódjához kötődtek a feladatok, hanem le is kellett rajzolni az előzetesen meg nem nevezett halat. Mivel itt a családtagokat, horgász ismerősöket is bevonhatták a gyerekek a munkába, elég jó eredmények születtek.

Az alig-alig ismert halfaj, a magyar bucó most már mindenki számára kedves ismerős lett

A 2. forduló a „haletetés” volt, azaz az alsósoknak 6, a felsősöknek 8 méterről kellett egy karikába bejuttatni 5 gombócnyi etetőanyagot (kislabdát). Itt már rengetegen észrevették, hogy milyen jó lenne részt venni a többiekkel a vetélkedésben, így a létszámunk 50-re duzzadt, ami a 112 fős iskolában nem is olyan rossz arány… Maximális találat több is volt, főleg a kicsik közt.

Erre az etetésre a legóvatosabb halak is előbújtak :-)

Következett a 3. forduló, s itt az izgalmak tovább fokozódtak, ugyanis mindig más és más állt az első helyen. Játékhalak kifogása révén tornászhatta magát előbbre mindenki. A kicsik négyesével, négy pici bottal vadásztak a halakra, míg a nagyok egyenként a 8 db faragott halra. Egy, ill. kettő perc állt csupán a rendelkezésükre, így igazán bele kellett adnia apait-anyait annak, aki az első akart lenni. Még ugyanebben a fordulóban 16 magyarországi halfaj képét vetítettük ki, melyből minél többet fel kellett ismerni. (Előzetesen egy plakát került ki segítség gyanánt az iskolai faliújságra.)

A kicsik pecáznak…
A nagyoknak a 8 hal kifogása 2 perc alatt nehéznek bizonyult

Az utolsó forduló mindent eldöntött. Az alsós tanulók feladata a kedvenc horgászélményük lerajzolása, a felsősöké pedig Víz Világnapjához vagy a horgászvetélkedőhöz kapcsolódó rajz, ill. logó készítése volt. Igen szép munkák születtek e megmérettetés alkalmából is. S hogy ne bízzák el magukat a jó rajzosok, egy horgászati-környezetvédelmi teszt is megoldásra várt, ami egyértelműen a legjobb horgászt emelte a dobogó legmagasabb fokára. 24 kérdést kellett megválaszolni a Víz Világnapjához kötődően, de volt horgász kisokos (sok hasznos ismereteket rejtő kérdéssel), ill. az új horgász szabályzathoz és a halismerethez kötődően is.

Egy az alsósok rajzai közül
A felsősök egyik legjobban sikerült rajza
Ilyen logót ötölt ki egy lány…
… s ilyet egy fiú

A győztes nemes küzdelemben, egyenletesen jó teljesítménye révén az alsósoknál Sipos Bálint 1. osztályos, a felsősöknél pedig Zsigus Péter 8. osztályos tanuló lett!

Folytatás májusban, az 5 település (Bodrogolaszi, Olaszliszka, Szegilong, Tolcsva, Vámosújfalu) gyermekei számára rendezett horgászversenyen, a Bodrog folyón!!!

Bálint, a kis HO-HÓ a nyereményesőjével :-)
Peti, a nagy HO-HÓ!

Csak ajánlani tudom hasonló versenyek szervezését minden kedves pedagógus kollégámnak, aki csak egy pici kedvet is érez a horgászat, a természetszeretet iránt, ugyanis biztos vagyok abban, hogy a gyermekek lelkesedése meg fogja hálálni a vetélkedés megszervezésébe fektetett energiát. Szeretnénk külön köszönetünket kifejezni a szponzorainknak, azok közül is elsősorban a Haldorádónak, mely támogatásra méltónak találta horgászvetélkedőnket, és rengeteg hasznos horgászeszközzel gazdagította nemcsak a nyerteseinket, hanem valamennyi horgászpalántánkat is!

Az alsósok legjobbjai
A felsősök TOP 7 versenyzője

Nagy Szabolcs, tanár (Vámosújfalu)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.