A Magyar Pontyfogó Akadémia körüli gondolatok

A Magyar Pontyfogó Akadémia körüli gondolatok

Kedves sporttársaim, fiatal pontyfogók, szülők, hozzátartozók és egyesületek! A hivatalos magyar pontyfogó versenysport a következő években hatalmas fejlődésen fog átmenni, melyek következtében az elmúlt évek egyre sikeresebb világbajnoki szereplései után még ennél is jobb eredmények várhatóak. Az átalakulások során nem szabad megfeledkezni utánpótlásunkról és az utánpótlásunk neveléséről sem…

Jelen pillanatban még úgy tűnik, hogy ebben a gyönyörű sportban - nevezzük nevén: a versenyszerű pontyfogásban - létezik egy korosodó „kemény mag” és minimális az őket követő fiatal sporttársak létszáma. Ezért is nagyon fontos a fiatalokkal megismertetni a sportágat, bemutatni annak menetét versenykörülmények között, megtanítani nekik és folyamatosan képezni őket a versenyszerű pontyfogás fortélyaira.

Nem lehet elég korán kezdeni
Nagyon fontos a fiatalokkal megismertetni a különböző szakágakat…
… és bemutatni azok menetét versenykörülmények között is

Néhány fontos gondolat erejéig elkalandozok a horgászat témájától egy másik sporthoz, a labdarúgáshoz, de csak gondolatban. A futballistáknál a világ híres klubjaiban elengedhetetlennek tartják az utánpótlás nevelését. Teljesen természetes, következetes, követendő példa. Ez náluk már gördülékenyen működik hosszú évek óta. Hiba nélkül működnek akadémiák, klubok, ahol a következő generáció tehetségeit nevelik. Miért ne működhetne ez a mi pontyos fiataljainknál hazánkban is? Mindent lehet, csak akarni kell!

Az Országos Bajnokságunk (továbbiakban OB) 2013-tól 72 órás fordulókból áll, több okból kifolyólag. Ezek a versenyek hétfőnként 12 órától indulnak és csütörtök 12 óráig tartanak az előre megadott hónapokban. Ezen időintervallumokban lehet és kell is időt szakítani arra, hogy a téma iránt érdeklődőkkel (nem csak fiatalokkal) megismertessük, miként zajlik a vízparton e csodálatos versenysport. Komoly létszámú elszánt érdeklődő esetén sort lehet keríteni arra, hogy a rátermett érdeklődők párhuzamosan a felnőtt OB-val a fordulók keddi napjától szerdáig 24 órában kipróbálhassák magukat versenykörülmények között. Tesztelhessék magukat, fejleszthessék meglévő tudásukat - ha lehetséges - csapatokba tömörülve. A kezdeményezésnek nagyon sok előnye származhat a tapasztalatszerzésen felül, hiszen ennek során könnyebben bebiztosíthatjuk utánpótlásunkat az elkövetkezendő évekre. Megtaníthatunk nekik rengeteg fontos ismeretet, fegyelemre, összefogásra, annak fontosságára nevelhetjük őket, ami a későbbi években hozzájárul majd a magyar pontyfogók hírnevének öregbítéséhez.

A mai magyar fiatal generáció, serdülő és ifjúsági korosztályok nehezen találják helyüket a társadalomban és szűkebb családjukban. XXI. századunk legnagyobb fenyegetettségeit a kábítószer- és a számítógép-függőség jelenti. A fiatalok figyelmét fel kell hívni ezek veszélyeire. Alternatív lehetőségként életük részévé próbáljuk tenni a sportot, az amatőr vagy sporthorgászatot, a természet megismerését, annak tiszteletét, szeretetét, a csapatszellem erejét, a versenyzés izgalmát és közösségformáló lehetőségét a szabadidő hasznos eltöltésére.

Hatalmas összefogásra van és lesz szükség, melyhez ezúton keresek segítőket, támogatókat. Nem anyagi támogatásról van szó.

Kedves fiatal pontyfogók, szülők, hozzátartozók, egyesületek - mindenki, aki érintett a téma kapcsán! Ha gyermeketekben, sporttársatokban látjátok az érdeklődést, kérlek benneteket, hívjátok fel figyelmüket e felhívásra, hozzátok el őt/őket az OB bármelyik fordulójára! Örömmel fogadunk benneteket nézőként is. Ott, a helyszínen nagyon szívesen bemutatjuk az érdeklődőknek, miként is zajlik egy bajnokság. Sort kerítünk - többek között - neves hazai teszthorgászokkal történő találkozásra, személyes ismerkedésre, a felmerülő kérdésekre pedig szakértők adnak részletes választ. A találkozások során az fiatalok ízelítőt kapnak a versenyek apró részleteiből, majd kellő érdeklődés esetén versenykörülmények között, éles helyzetben is kipróbálhatják magukat.

Sort kerítünk neves hazai teszthorgászokkal történő találkozásra
A fiataloknak lehetőséget kell biztosítani minden szakág…
… kipróbálására, majd különböző versenyeken…
… történő elindulásra

Ezúton keresek támogatókat, segítő sporttársakat. Ha hasonlóan látjátok a hazánkban kialakult helyzetet, akkor jelezzétek felém! Jelentkezzetek és tegyük meg együtt közös célunk eléréséért az első lépéseket. Felszerelésgyártók és -forgalmazók jelentkezésére is számítok, szívesen veszem segítő szándékukat. A fiatalok megismerhetik termékeiteket, lehet, hogy eddig nem találkoztak velük. Ha igen, akkor nem biztos, hogy azt rendeltetésszerűen alkalmazták, amihez szintén segítő kezekre van szükség mindkét fél további sikeressége érdekében.

Serdülő korukban egy-egy szebb fogás segítségével…
… kialakul bennük az egyes szakágak iránti elkötelezettség

A magyar pontyfogók nemzetközi porondon történő előrelépésének nagyon sok állomása van. 2013-tól elindul a „vonat”, ami a dobogóra tart. Az is előfordulhat, ha addig nem, akkor a Magyarország által szervezett világbajnokság dobogójára. Igen, ez is szervezés alatt áll. A fenti projekt a kezdeményezés egyik nagyon fontos építőköve. A 2012-ben Romániában elért 10. hely ezt erősíti meg. A következő években hatalmas összefogásra, sok önzetlen segítségre lesz szükség, aminek gyümölcsét együtt ízlelhetjük meg.

Reméljük, egyszer…
… Ő is bajnok lesz!

Kérlek benneteket, tegyétek félre az önös érdekeket, régi vélt vagy valós sérelmeket, kifogáskeresést, és mutassuk meg együtt a horgászvilágnak, hogy összefogással rövid időn belül mire vagyunk képesek!

Várom jelentkezéseteket, észrevételeiteket és az érdeklődést e-mailen a nagycs@vipmail.hu címen, valamint telefonon a 06 (20) 520-1001 mobilszámon.

Köszönettel és sporttársi üdvözlettel,