Balatoni Horgászkonferencián jártam, mire számíthatunk 2023-ban a Balatonon?

Balatoni Horgászkonferencián jártam, mire számíthatunk 2023-ban a Balatonon?

A Balatoni Horgász Konferenciára a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Balaton körül érintett horgász egyesületek és megyei horgász szövetségek elnökeit, továbbá a MOHOSZ és más szakmai partnerek képviselőit, valamint a regionális és szaksajtó munkatársait hívták meg. A közel 100 fős hallgatóság előtt több fontos és aktuális téma is napirendre került, ebből minket, horgászokat elsősorban a 2023. évi engedélyárak érintenek közvetlenül, ami véleményem szerint (figyelembe véve a gazdasági helyzetet) meglehetősen kedvezően alakul.

Az általános, 25-30%-os emelés helyett életkor és halfogási lehetőségek alapján differenciált mértékű horgászjegy-áremelést jelentettek be november 18-án, pénteken a Rádpusztán megtartott VIII. Balatoni Horgász Konferencián.

Az eseménynek a Rádpusztai Gasztro Élménybirtok adott otthont
Az eseményre meghívottak kimagaslóan nagy részvételi arányban jelentek meg a konferencián

Áremelés és szerkezeti változások a horgászjegyeknél
A gazdasági környezet változása miatt (takarmány-, munkabér-, üzemanyag- és rezsiköltségek növekedése) szükséges a balatoni horgászjegy-árak emelése 2023-tól – ezt a kijelentést az elmúlt hetekben közreadott közvélemény-kutatásban írták le. Ezt követően feltették a kérdést, hogy felsoroltak közül melyik áremelési formát tartanák a horgászok a legigazságosabbnak. A 2688 válaszadó közül

  • 860-an választották, hogy „Minden jegytípus ára egységesen emelkedjen a költségek emelkedésével egyező arányban.”
  • 749-en választották, hogy „A partközeli jegyeket nevezzék át parti jegyekre és az áruk csak kis mértékben, viszont az általános jegyeké nagyobb mértékben emelkedjen. Új jegytípusként jöjjön létre a csónakos jegy, melynek ára a partközeli és az általános közé essen. Így a jobb fogási eséllyel rendelkezők arányaiban nagyobb hozzájárulást fizetnének.”
  • 515-en választották, hogy „Differenciált áremelés: a gyermek, az ifi és a 65 év feletti jegyek ára a többihez képest kevésbé emelkedjen.”
  • Valamint 564-en szavaztak arra, hogy az előbbi kettő módozat együtt valósuljon meg, azaz kor szerinti differenciálás és strukturális átalakítás is legyen.
 

Tehát 1313 fő egyet értett a csónakos jegy bevezetésének javaslatával, illetve az is elmondható, hogy a döntő többség nem az egységes áremelés mellett szavazott.

Dr. Dérer István, a MOHOSZ OHSZK főigazgatója egy izgalmas előadással készült a horgászat jövőjével kapcsolatban
Szári Zsolt, a BHNp. Zrt. vezérigazgatója az aktualitásokról és megoldandó feladatokról adott tájékoztatást az érdeklődő közönség részére

A BHNp. Zrt. vezetősége a közvélemény-kutatást is alapul véve úgy döntött, hogy a piaci viszonyok miatt átlagosan indokolt 25-30%-os áremelés helyett az életkor és a fogási esélyek szerint differenciált áremelést hajt végre 2023-tól. A partközeli/általános tagolás helyett bevezetik a parti/csónakos/általános tagolást. A jobb fogási esélyt biztosító jegytípusok (behúzós, általános, csónakos) árai nagyobb mértékben emelkednek. Ugyanakkor a parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16%-kal fognak emelkedni. Szintén kisebb mértékben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági horgászok területi jegyének ára, a gyermek területi jegy ára pedig ezúttal is változatlan marad! A 65 év felettiek és az ifik, valamint a gyermekek számára további kedvezmény, hogy esetükben megmarad a partközeli jogosultság, tehát nekik nem kell megvenniük a csónakos jegyet ahhoz, hogy 1500 méteren belül tudjanak (nem lajstromozott) vízi járműből horgászni. A kiegészítő jegyek mindkét kategória meglépését lehetővé teszik majd ugyanazon az áron. Tehát a parti éves jegyet váltott horgász, amennyiben megveszi a kiegészítő jegyet, annak időtartama alatt akár csónakból, akár lajstromszámos vízi járműből horgászhat. Szintén igaz a csónakos éves jegyet váltott horgászra, hogy amennyiben kiegészítő jegyet vált, azzal lajstromszámos vízi járműről is horgászhat. A parti jegy partról, stégről (szabadon állóról is) és vízben gázolva, a csónakos jegy pedig akár partról, akár (nem lajstromozott) vízi járműből jogosít majd horgászatra a korábbi partközeli jeggyel egyező módon, a parttól legfeljebb 1500 méterig.

Dr. Czeglédi István, a BLKI tudományos munkatársa évek óta foglalkozik a Balaton törpeharcsa-állományának fejlődésével, alakulásával
Nagy Gábor, a BHNp. Zrt. horgászati ágazatvezetője számolt be a 2023. évi horgászengedély árak alakulásáról

 

Fodor Ferenc előadása a nagy kárókatona okozta problémakörről igencsak kiábrándító képet festett

A konferencián bemutatott horgászrendi változtatási terveket a BHNp. Zrt. még megküldi egy e-mailes véleményezésre az illetékes horgász szervezeteknek, majd várhatóan december közepén közzéteszik a véglegesített 2023. évi horgászrendet.

A fórumban elhangzó kérdések megválaszolásában segített Csörgits Gábor, az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztályának vezetője
A 2023-tól érvényes balatoni területi jegyek

Írta: Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.