A 2009. év legszebb fogásai 2. rész - egyéb halak: Szavazz az év fogására!

A Fogási naplóból kiemelt jelöltekre való szavazáson ma talán még nehezebb döntés elé állítjuk az olvasókat, mint a tegnapi, nemes halakat felvonultató listával. Ma 15 darab „egyéb" kategóriába tartozó halfajhoz kötődő és általunk legjobbnak ítélt fogást mutatunk meg nektek. A kérésünk ugyanaz, mint tegnap: nézzétek meg ezeket a gyönyörű halakat és válasszátok ki, szavazzatok arra a horgászra és fogására, akinek szívesen átnyújtanátok a „2009. év fogása - egyéb hal kategóriában" díjat. Válasszuk ki az év fogását!

A „nemes" halak kiválogatása mellett magától értetődő volt, hogy az „egyéb" kategóriába sorolható halak bejelentései közül kiemelt fogásokat is megversenyeztetjük. Célunk ezzel - azon túl, hogy e kategóriában is megjutalmazzunk egy horgászt - továbbra is az, hogy népszerűsítsük az „egyéb" halak fogását, bemutatva ennek szépségét és elismerve ennek értékét, valamint hogy ezáltal e fogások bejelentését is szorgalmazzuk. A Fogási napló idei bejegyzéseit böngészve rengeteg szép, különleges - sőt, akár igazi kuriózumnak számító - fogásra akadtunk.

Az itt bemutatott 15 hal, illetve horgász közül a győztes jutalma egy „2009. év Fogása - egyéb hal kategóriában" kupa, emellett a jövő évben egy írás keretében bemutatjuk magát a horgászt, kedvenc módszerét és horgászhelyét is. Az írásban a szereplő halak/horgászok bármelyike méltó lehet a díjra, ezért arra kérünk titeket, hogy válasszátok ki, melyik legyen az a fogás, amely szerintetek a legkiemelkedőbb ebben a kategóriában.

Szavazni 2010. január 10 (vasárnap) 24:00 óráig lehet! Csak az láthatja a szavazás aktuális állását, aki szavazott!

Íme, az általunk kiválasztott egyéb halak ábécérendben, amelyekre szavazni lehet:

Afrikai harcsa

Az afrikai harcsa ugyan nem tartozik hazai halaink közé, horgászati jelentősége ennek ellenére figyelemre méltó: a természetes vizek nyújtotta lehetőségek híján sok horgásznak szerez maradandó élményt e faj egy-egy egyedének kifogása. Ezt a 9,2 kg-os afrikai harcsát Gyenizse Sándor kerítette horogra.

Fogás ideje: 2009. 07. 19.
Halfaj: afrikai harcsa
Tömeg: 9,2 kg
Hely: Ordas
Hely típusa:
Módszer: úszós
Csali: giliszta
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: felhős
Fogás körülményei: Egész napos sikertelenség után, a pakolás közben hatalmas kapás… Nagyon jó erőben volt a harcos, 15 perc finom fárasztás után fénykép a parton, és vissza a vízbe. Ajánlani tudom mindenkinek, aki élményre vágyik!

Gyenizse Sándor afrikai harcsája 9,2 kg-os volt
A C & R itt is alkalmazható

Aranykárász

Eredeti élőhelyeinek fokozatos eltűnésével sajnos egyre ritkábban találkozhatunk ezzel az őshonos fajjal, ezért különösen nagy örömmel üdvözöltük Nagy Attila gyönyörű, 0,85 kg-os kárászát a Fogási naplóban.

Fogás ideje: 2009. 04. 21.
Halfaj: aranykárász
Tömeg: 0,85 kg
Hely: Háromfa
Hely típusa:
Módszer: match
Csali: kukorica (natúr csemege)
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: borult
Fogás körülményei: A parttól kb. 10 méterre etettünk, mivel a tök miatt messzebbre nem tudtunk horgászni. A rengeteg compó (0,5-1 kg), vörösszárnyú, karikakeszeg, bodorka, ezüstkárász és dévér mellett sikerült fogni két aranykárászt is, melyek közül ez volt a nagyobb, a másik kb. 40 dekás lehetett. Hatalmas és hihetetlenül színes fehérhal-állománya van a tónak, óriási élményt jelentett a matchbotozás. Természetesen minden halat azonnal visszaengedtünk.

Erre a ritkaságszámba menő halra is lehet most szavazni!

Bodorka

Szép, 0,7 kg-os bodorka akadt dr. Süveges András horgára még 2009 áprilisában.

Fogás ideje: 2009. 04. 10.
Halfaj: bodorka
Tömeg: 0,7 kg
Hely: Ipoly
Hely típusa: folyó
Módszer: feeder
Csali: trágyagiliszta
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: derült
Fogás körülményei: A pickerrel a part közelébe, míg a feederrel a sodrásba, a tulajdonképpeni mederbe dobáltam. Szép kapást követően erőteljes kirohanásokkal védekezett az akkor még ismeretlen hal, amit első pillantásra jászkeszegnek véltem; csak a merítést követően tudatosult bennünk „bagolykeszeg" Máté baráttal, hogy ez bizony egy kivételes nagyságú bodorka. Tömegét és hosszát becsléssel állapítottuk meg, így az nem pontos. A fényképezést követően természetesen visszaengedtem az amúgy ikrától duzzadó, hatalmas, szépséges bodorkát, amely a legnagyobb, melyet valaha fogtam. Ezúton is köszönöm a szákolást Máténak!

Szép bodorka az Ipolyból

Compó

Sok compó került idén a fogási naplóba, közülük Kovács Szabolcs 1,5 kg-os halát választottuk.

Fogás ideje: 2009. 06. 17.
Halfaj: compó
Tömeg: 1,5 kg
Hely: Balla-tanya
Hely típusa:
Módszer: bolognai
Csali: csontkukac + kukorica
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: derült
Fogás körülményei: Két barátommal indultunk afrikai harcsázni a Balla-tanyára. Reggel kissé felhős idő volt, és a halak sem ettek. Vízközt, gilisztával + májas pellettel próbáltam harcsát fogni, bolognai bottal. Az első jelentkező ezen a szerelésen egy 4,20 kg-os lénai tok volt, mondanom sem kell, jobban örültem neki, mint egy harcsának! Ezután kukoricával kezdtem etetni a helyet (kb. 25 m-re a parttól). Gondoltam, megpróbálom a fenék közelében csonti + kukorica csalival, hátha jön compó vagy ponty, de nem kötöttem át a szerelést, maradt a 8-as horog és az afrikai harcsák miatt indokolt, 0,08 mm-es dupla fonott előke. Alig 2-3 perccel a bedobás után elmerült az úszóm! Ezután szintén 2-3 perc fárasztást követően egy 1,5 kg-os compót tereltem szákba. Nagyon örültem neki, feltűnően nagy volt a többi compóhoz képest, és első compóm volt! Fotózás után szabadon úszhatott.

Kovács Szabolcs első compója

Dévérkeszeg

Nagy örömünkre sok dévérkeszeg-bejelentés került a 2009-es évben is a Fogási naplóba. Ezek közül Bauer Viktória fogását választottuk ki.

Fogás ideje: 2009. 09. 27.
Halfaj: dévérkeszeg
Tömeg: 2,5 kg
Hely: Duna
Hely típusa:folyó
Módszer: fenekező
Csali: giliszta
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: derült
Fogás körülményei: Hát az úgy volt… hogy egyszer volt, hol nem volt, egy ismét frenetikus DNHT, szám szerint az 5., és csakúgy, mint tavaly, a cimboráknak „megmaradt igen nagy mennyiségű, jó minőségű bekevert etetőanyaga" (csak hogy Gábor tavalyi „Másnap a Dunán" című cikkét idézzem) :-). Így ezeket párommal összekukázva és szakszerűen elegyítve (mindent bele a diszperzites vödörbe), fájó szívvel megindultunk a Duna másik partjára egy kis búfelejtő, levezető pecára. Összesen 7 dévért fogtunk (háziversenyünk eredménye 6:1 a javamra :-)) A legnagyobbról sajnos nem készült kép (közel 3 kg-os volt), mivel egy szimulánst sikerült horogra kerítenem, ami azt jelenti, hogy amikor partközelbe ért, akkor halottnak tettette magát, és ez annyira megrendített, hogy rögtön visszaengedtem. Erre a böszme hátranézett, röhögött egyet, és békésen elúszott. Csak az „apraját" tettük szákba, de fotózás után ők is visszanyerték szabadságukat. Remek peca volt, és az új „DNHT MIX" nevű etetőanyag ismét bizonyított!

A Duna sok szép dévérkeszeget rejt!

Domolykó

Csór Gyula nem csak amurfogásban jeleskedett idén: 2,21 kg-os domolykója is felkerült a legszebb fogások listájára.

Fogás ideje: 2009. 11. 19.
Halfaj: domolykó
Tömeg: 2,21 kg
Hely: Duna
Hely típusa: folyó
Módszer: fedder
Csali: csontkukac
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: derült
Fogás körülményei: Óvatosan húzogatta a spiccet, a harmadik biccentésre vágtam be. Szerencsére ült a horog, kezdődhetett a harc. Szilajul védekezett a „buksifejű". Tökéletes szépség volt… Mérlegelés és fotózás után visszaadtam a Dunának.

Csór Gyula domolykója

Garda

Ördögh Máté idén is számos „egyéb" kategóriájú halfajt, közöttük több gardát is fogott a Dunán, közülük Fogási naplóba ezt a 20 cm-es példányt jelentette be.

Fogás ideje: 2009. 05. 17.
Halfaj: garda
Tömeg: 0,1 kg
Hely: Duna
Hely típusa: folyó
Módszer: úszós
Csali: csontkukac
Fogás időszaka: hajnal
Időjárás: derült
Fogás körülményei: Végre, bő 10 év elteltével újra sikerült gardát fognom a Dunán, egyszerű kenyérzsákos etetéssel, csontkukaccal. Két másik fajtársával, valamint egy paduccal, egy bagolykeszeggel, továbbá egy retúr márnával együtt jelentkezett a horgon, a parttól kb. 3 méterre (a zsákot kényelmesen idáig röptettem, beljebb már amúgy is nőtt volna az elakadás veszélye). Mindegyik garda az aljzat közelében kapott, a legelső (ez látható a képen) még próbálta felfelé húzogatni a csalit (ki-kiemelgetve, pöcögtetve a 4 g-os, kétpontos rögzítésű úszót), de a másik kettő lazán lehúzta, ahogy a baglyos, a márna, meg a paduc tette. Meg kell hagyni, mennyiségben nem, de minőségben igazán remek, vegyes fogással ajándékozott meg a Duna. (Azért azt a két kerekfejű gébet igazán kihagyhatta volna...:-)) A hal tömegét csak becsültem, a fogási naplóban eddig szereplő gardákhoz viszonyítva adtam meg egy értéket. Ennél valószínűleg 1-2 dekával könnyebb lehetett a halam, de az ilyen kisebb példányoknál egyrészt nem mérvadó a pontosság (leszámítva többek közt pl. a horgászversenyeket), másrészt megfelelően érzékeny mérőműszer sem állt rendelkezésemre, harmadrészt elsősorban a faj különleges szépsége miatt mutatnám be e rendhagyó (bár talán idén nem is oly ritka) dunai fogást.

'A legnagyobb nem, de a legszebb ő volt' - Ördögh Máténak mindenképp

Karikakeszeg

A 2009-ben bejelentett karikakeszegek közül Andó Tamás fogását választottuk.

Fogás ideje:2009. 11. 24.
Halfaj: karikakeszeg
Tömeg: 0,83 kg
Hely: Duna (Sugovica, Baja)
Hely típusa: folyó
Módszer: úszós
Csali: giliszta + csontkukac
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: derült
Fogás körülményei: Ebéd után leszaladtam megnézni a társakat, és mikor láttam, hogy fognak egyet-egyet, délután visszamentem. 2-3 kisebb jött, majd ez a szép karika, amit még 2-3 kisebb követett. Ez volt az egyórás peca :D 3,6 méteres feederbottal fogtam, amire 10+2 grammos úszó és pici Owner horog került. A zsineg 18-as volt.

Karikakeszegben ritka az ekkora példány!

Leánykoncér

Idén nem szűkölködik a Fogási napló leánykoncérokban! Egyre többen jelentik be fogásaikat, aminek egyik valószínű oka, hogy - szerencsére! - egyre többen ismerik fel e védett, természeti értéket képviselő fajt.Katona János is tisztában volt vele, milyen hal akadt a horgára, pedig elsőként találkozott vele.

Fogás ideje: 2009. 10. 18.
Halfaj: leánykoncér
Tömeg: 1,82 kg
Hely: Duna
Hely típusa: folyó
Módszer: feeder
Csali: giliszta
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: felhős
Fogás körülményei: Szép kapás követően 1 perc alatt kint volt, fotó + mérlegelés után ment vissza a Dunába...!

Lénai tok

A lénai tok az afrikai harcsához hasonlóan kiváló alternatívája a nagytestű „nemes" halaknak, ha a fő cél a komoly zsákmány és az élményszámba menő fárasztás, ezért listánkról nem maradhatott ki e faj sem. Az idei bejelentések közül Szaszkó Tamás lénai tok fogására lehet szavazni.

Fogás ideje: 2009. 08. 27.
Halfaj: lénai tok
Tömeg: 10 kg
Hely: Maconkai-víztározó
Hely típusa:
Módszer: bojlis
Csali: bojli
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: derült
Fogás körülményei: Reggel fél 8-kor jelentkezett folyamatos húzós kapással, majd negyedórás fárasztás végén került szákba. Mérlegelés és fotó után visszanyerte szabadságát.

Szaszkó Tamás 10 kilós hala
Viszlát!

Menyhal

Az aktuális szezon ellenére az előzőben zsákmányolt komoly méretű menyhalával került fel listánkra Bokán Roland.

Fogás ideje: 2009. 02. 06.
Halfaj: menyhal
Tömeg: 2,2 kg
Hely: Duna
Hely típusa: folyó
Módszer: fenekező
Csali: halszelet + giliszta
Fogás időszaka: éjszaka
Időjárás: derült
Fogás körülményei: Holdfényes világosban, enyhe időben csaltam horogra eme szépséget. A körülményekből adódóan egész estés kapástalanságra számítottam. Kizárólag a természet szépsége és nyugalma tartotta bennem a lelket, lám, nem hiába…

Bokán Roland gyönyörű menyhala

Paduc

Az idei bejelentett vésettajkúak közül Tauber László 1,28 kg-os paducára lehet majd voksolni.

Fogás ideje: 2009. 06. 24.
Halfaj: paduc
Tömeg: 1,28 kg
Hely: Duna
Hely típusa: folyó
Módszer: feeder
Csali: csontkukac
Fogás időszaka: éjszaka
Időjárás: derült
Fogás körülményei: Gyönyörű éjszaka csillagokkal, kevés felhőfoszlánnyal, sok szúnyoggal. :) A szerelés Mitchell 60-120-as heavy feeder, 22-es fő-, 18-as előkezsinór, 8-as Gamakatsu 1810B horog kb. 8 szem csontival. Erőteljes kapással jelentkezett a hal, a bevágás ült. Szépen húzott, de nem volt ellenfél a felszerelésnek (kár, hogy nem a pickerre jött). Ekkora padrót még nem fogtam, a haverok is csodálták rendesen! Igazi élmény volt partra segíteni!

Sügér

Sügérek is akadtak horogra szép számmal, közülük Hidvégi Csaba halát választottuk.

Fogás ideje: 2009. 10. 19.
Halfaj: sügér
Tömeg: 0,42 kg
Hely: Balaton
Hely típusa:
Módszer: rablóhalas úszós
Csali: csalihal döglött
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: borult
Fogás körülményei: Erős kapással jelentkezett és kétperces fárasztás után édesapám merítette ki. Aznap még 20 db sügért fogtam,de ez volt a legnagyobb.

A jelek szerint elkezdett magához térni a balatoni sügérállomány - Hidvégi Csaba zsákmánya e szép példány

Szilvaorrú keszeg

A szilvaorrú keszeg is egyre inkább megbecsült hallá válik, idén is számos bejelentést kaptunk, amelyeket átböngészve File István 1,62 kg-os halát választottuk.

Fogás ideje: 2009. 04. 23.
Halfaj: szilvaorrú keszeg
Tömeg: 1,62 kg
Hely: Ipoly
Hely típusa: folyó
Módszer: legyezés
Csali: műlégy
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: derült
Fogás körülményei: Ápr. 23. Az Ipolyon sikerült márnázás közben nimfával megfognom ezt a gyönyörű szilvát! A felszerelés 5# RX7, Bánáti építésű bot, Vision GT orsó, SA Nymph Wf5f zsinór, 22-es Stroft előke. A légy saját fejlesztésű 6-os nimfa. Kemény küzdelem után sikerült kézzel kiemelni, és gyors mérés után azonnal visszahelyeztük ezt a ritka halat! Aznap még 7 db társa jött 0,6-1,2 kg-ig.

1,62 kg-os szilvaorrú!
Mindegyik mehetett vissza…

Vörösszárnyú keszeg

Meglepő módon ennél a fajnál 2009-ben összesen egyetlen bejegyzés született! Így viszont nem okozott dilemmát, melyik fogás kerüljön fel listánkra: csak Szili Dániel vörösszárnyú keszegét választhattuk….

Fogás ideje: 2009. 06. 14.
Halfaj: vörösszárnyú keszeg
Tömeg: 0,15 kg
Hely: Őszeszéki horgásztó (Balástya)
Hely típusa:
Módszer: match
Csali: csontkukac + kukorica
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: derült
Fogás körülményei: A tó elég nagy, átlagmélysége 1 m és iszapos. Nyílt vízi matchbotozás közben a temérdek kárász mellé vitt egy kis színt ez a gyönyörűség, később egy kisebb társa is megörvendeztetett.

Gyönyörű hal a vörösszárnyú…
… nem is csoda, hogy Szili Dani egyik kedvence

Minden regisztrált felhasználó egy szavazattal rendelkezik, melyet erre a linkre kattintva adhat le.

A szavazást 2010. január 10 (vasárnap) 24:00 órakor zárjuk le.

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: