A 2018. év horgásza 1. rész – Bemutatjuk a „nemes hal kategória” győztesét!

A 2018. év horgásza 1. rész – Bemutatjuk a „nemes hal kategória” győztesét!

Január első napjaiban mutattuk be a Haldorádó Fogási naplójának bejegyzései közül kiemelt 2018. évi legszebb „nemes” halakat. Szavazataitokkal ti választottátok ki azt a horgászt és fogását, aki végül megkaphatta a „2018. év legszebb fogása - nemes hal kategóriában” díjat. Ebben az évben egy gyönyörű, vadvízi amur kapta ezt a díjat, mely egy kisebb folyóból, a Sebes-Körösből került ki. Éles Pál feeder technikával csalta horogra a kapitális, 18 kg súlyú ezüstös torpedót. Ismerjük meg tehát Pált!

Mióta horgászol? Ki fertőzött meg a horgászat szeretetével?
Első halas élményeimet 6-7 éves koromban szereztem egy ismerősöknél töltött, „ottalvósnak” tervezett este folyamán. A szóban forgó család előszeretettel „szabályozta” a környékbeli csatornák halállományát 4 x 4-es emelőhálójuk segítségével. Az ominózus éjszakán engem is magukkal vittek és feladatot róttak rám: a kiemelt halakat kellett egy vízzel teli bádogvödörbe raknom. Ám előtte át kellett esnem a tűzkeresztségen. Első körön szúnyogok általi rojtosra csípéssel indult a beavatás, majd következett a meggyújtott szénaboglya + zöld nád melletti gyorsfüstölés. Ezt követően már rakosgathattam is a kihalászott kövér compókat a vödörbe. Tisztán emlékszem, milyen volt megtapintani a halakat, érezni jellegzetes illatukat. Az akkor átélt élmények hatására kezdtem el érdeklődni a vízi világ és annak lakói iránt. Aztán történt egy alkalommal, hogy műszak közben meglátogattuk nagybátyámat, aki annak idején egy öntözőcsatorna átemelő szivattyúját üzemeltette. Leállások közben spiccbottal aprította a vörösszárnyú keszegeket, amit – legnagyobb örömömre – én is megpróbálhattam. Tanulhattam a csalizást, lendítést, azt, hogy mikor kell bevágni és mikor felesleges. Rácsodálkoztam a kifogott piros úszójú halacskák szépségére, horgász lett belőlem.

Elszántságom szemernyit sem csökkent az eltelt évek során

Hol laksz? Mivel foglalkozol?
Biharnagybajom községben lakom, a helyi általános művelődési központban dolgozom. Munkám sokrétű, egyaránt végzek lakossági ügyintézést, adatbázis-kezelést, rendezvény-lebonyolítási feladatokat.

Melyek a kedvenc horgászmódszereid?
Legtöbb esetben hajszálelőkés módszert alkalmazok pontyozó felszereléssel, valamint rövid előkés method feeder technikát, amit kisebb átalakításokkal sikeresen alkalmazok folyóvizeken. Jókora adrenalin-löketet tud adni az éjszaka közepén besípoló kapásjelző hangja, akárcsak az ebéd falatozása közben derékba hajló feeder látványa, amit egy horogra akadt hal próbál hullámsírba vinni. Előszeretettel vetem be horgaimat ragadozó halakra is. A fenekező süllőzés-harcsázás és az úszós csukázás ugyancsak nagy kedvenceim. Igazán izgalmas pillanatok, amikor megindul felfelé a fehér karika vagy buggyanó hangot adva hirtelen eltűnik az úszó.

Békés…
… és ragadozó halakra…
… kisebbekre…
… illetve nagyobbakra…
… egyaránt szívesen horgászom

Melyek a kedvenc horgászhelyeid?

Természetes vizek, kisebb-nagyobb csatornák és folyók az első számú célpontjaim. Néhány éve kizárólag ezeket a vizeket látogatom. Legszebb fogásaim emléke többnyire folyóvízi horgászataimhoz köthető. Kiemelem a Keleti-főcsatornát és a Sebes-Körös folyót, mely vizeken – a szép halak megfogásán túl – sok jó leckét megtanultam, értékes tapasztalatokat szereztem. Mély benyomást tett rám az olaszországi Canal Bianco csatornán és a Balatonon töltött egy-egy hetes horgászat is. Rövid „ismeretségünk” ellenére kedvenceim listáját gyarapítják.

Maga a paradicsom

Milyen nagy fogásokkal dicsekedhetsz?
Büszke vagyok a nehéz, esetenként reménytelennek tűnő körülmények között született fogásaimra. Kiváltképp az első folyóvízi pontyfogásaim legnagyobbjára, melyet egy hétig tartó horgásztúra utolsó estéjén, hatalmas hínármezőn keresztül átküzdve sikerült megszákolnom. Másik hasonlóan értékes fogásom egy nagy, folyóvízi olasz tőponty, ami az 1100 km-es utazásomat követő első éjszaka kellős közepén jelentkezett. Alaposan megizzasztott a rohanó vízben és korom sötétben zajló csónakos fárasztás során.

A „hínárharcos”
Az olasz szépség…
… és egy „fagyos ponty”

Meglepődtél, amikor a 2018-as év jelöltek között láttad magad?
Újév második napján figyeltem fel egy megosztott bejegyzésre, ami a legszebb fogások, egyéb hal kategória jelöltjeit mutatta be. Ez felkeltette a kíváncsiságomat, vajon kik szerepelhetnek a nemes hal kategória jelöltjei között? Egy gyors kattintást követően jóleső meglepettséggel nyugtáztam: az én fogásomat is méltónak találták arra, hogy indulhasson 2018. év legszebb fogása címért.

Büszke vagy rá, hogy a legtöbb szavazatot kapva nyerted e megtisztelő címet?
Természetesen büszke vagyok. Nagyon jólesett, hogy horgásztársaim szavazataik által hozzásegítettek a győzelemhez.

A győztes fogással

Esetleg vannak-e még a tarsolyodban a nem hétköznapi fogásról egyéb felvételek, információk, amelyeket megosztanál velünk?
Évek óta dédelgetett vágyam volt egy nagy amurral történő küzdelem és néhány közös fénykép készítése. Sok sikertelen próbálkozás után 2018-ban végre megadatott számomra. Egy kisebb példány megfogásával megbizonyosodtam jelenlétükről. Ezt követően már tudatosan kerestem árulkodó jeleiket a folyó azon szakaszán. Időnként láttam néhány nagyobb buborékot, amiket meglepő módon sodrással szemben haladva eregetett valami. Meleg volt a víz, az amurok tele lehettek emésztés alatt álló növényi részekkel, így volt egy sejtésem, honnan jönnek a gázok… Method feeder szerelékemet a közelükbe juttattam, ami meghozta a várva várt eredményt: Boldogan tarthattam fényképező elé a régóta áhított halat!

Kapás előtti pillanat
Horgon a nagy hal!
Néhány trükk…
… és merítőben az ellenfél!

Mit jelent számodra a horgászat?
Egy fantasztikus tevékenység, melyet soha nem lehet megunni. Mindig új élmények, felfedezésre váró helyek, leküzdendő nehézségek és felemelő sikerek várnak! Aki nem érti, annak kár magyarázni, aki érti, annak meg felesleges részletezni. A vízpart a második otthonom, a horgászat tesz igazán boldoggá!

Életérzés

Ha rajtad múlna, mit tennél azért, hogy az új, felnövekvő horgásznemzedék is olyan mentalitású legyen, mint te?
Megfelelő példát mutatnék az érdeklődő fiatalok számára. Nekem ugyan nem volt példaképem, a magam útját jártam, de sok fiatal horgásznak bizony van, és úgy gondolom, nem mindegy, ki után megy, kit követ az ember.

Mit „üzensz” a horgászoknak?
Ezúton szeretném megköszönni minden kedves sporttársamnak, hogy leadott szavazatával támogatta fogásomat a játék során! Úgyszintén köszönöm a Haldorádó Horgászportálnak, hogy mindezt lehetővé tette számunkra! Kívánok minden jót az idei horgászszezonra, érezzétek jól magatokat!

Ezt a horgászokra!
Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: