Bemutatom az új By Döme TEAM FEEDER Master feeder botokat

Bemutatom az új By Döme TEAM FEEDER Master feeder botokat

A legnépszerűbb By Döme TEAM FEEDER Master Carp feederbot család továbbfejlesztett változata a 2022-ben forgalomba kerülő új By Döme TEAM FEEDER Master botcsalád. Ideje volt már a „ráncfelvarrásnak”, hiszen a Master Carp széria már több mint 5 éve, 2017-ben jelent meg a kínálatban. Maximálisan kiállták az idők próbáját, sok ezer elégedett horgász használja ezeket nap, mint nap. A fejlődés azonban nem állhat meg, mindig vannak újabb lehetőségek, jobb anyagok, modernebb gyártástechnológia, mindezek segítségével pedig még jobbá lehet tenni a meglévő eszközöket is.

Boldogan vállaltam e botok bemutatását, hiszen kellemes emlékek sokasága fűződik hozzájuk. A botok fejlesztésében és paramétereik meghatározásában aktívan részt vettem és az elmúlt évben több versenyen is használtam már az új Master botokat. Ezek közül a legkiemelkedőbb a Method Feeder Világbajnokság volt, ahol a magyar nemzeti válogatott tagjaként világbajnoki címet nyertünk!
A Maconkai-víztározón különösen jó szolgálatot tett, hiszen nagy távolságra kellett horgászni, nagy halakra! E botcsaládot éppen erre fejlesztettük!

Az új Master LC botoknak komoly szerep jutott az I. Method Feeder VB-n
Nagy távolságban történő pontyhorgászat hatékony eszközei ezek a feederek
Emlékezetes fárasztás a VB második napjáról. A forduló után 4 ország versenyzői próbálták ki a 430LC-t, mert nem hittek a szemüknek a meghökkentő dobási és fárasztási tulajdonságokat látva
Ha a TF Master 430LC botot akció közben is szeretnéd megnézni, javaslom megtekintésre Az új generációs Dart Pro és Dart Metal method kosarak használat közben című filmemet, amely megtalálható a Haldorádó Fishing TV-n

A korábbi 9 tagot számláló Master Carp családból „csak” 4 maradt, az a 4, amely iránt a legnagyobb érdeklődés mutatkozott az elmúlt években. Ezek a 365LC, 395LC, 430LC és a 395RXH.
Miért ezek lettek az új változatok? Mert a gyártás során így kaptuk meg a legjobb paraméterű botokat, illetve így talán még nehezebb lesz összetéveszteni őket a korábbi változatokkal. 

Nagy örömmel vállaltam az új botok bemutatását, hiszen sok kellemes emlék fűződik hozzájuk
A korábbi 9 tagot számláló Master Carp családból „csak” 4 maradt, az a 4, amely iránt a legnagyobb érdeklődés mutatkozott az elmúlt években. Ezek a 365LC, 395LC, 430LC és a 395RXH

A család LC megjelölésű tagjait a LONG CAST, azaz a nagy távolságú feederezéshez optimalizáltuk. Ahogy nő a botok hossza, úgy nő azok ereje és a velük elérhető dobótávolság is. Ezek 100+, 120+ és 140+ métert jelentenek. Fontos, hogy mindenki a saját fizikai adottságait, karhosszát, testmagasságát és fizikai erejét is vegye figyelembe a megfelelő bot kiválasztása során! Semmiképp sem ajánlom, pl. gyerekeknek a leghosszabb változatot, viszont egy magamfajta magas, jó fizikumú ember egy 365LC botból, ha megfeszül, sem tud annyit kihozni, mint amit egy hosszabb bottal akár könnyedén meg tud dobni. Fontos azt is megemlíteni, hogy ezek a botok csak akkor tudják a feltüntetett dobótávokat elérni, ha ehhez megfelelő súlyú és formájú feederkosár, optimális méretű orsó, főzsinór, dobóelőke és persze dobótechnika is párosul. Hogy melyek ezek? Erre minden botnál külön vissza fogunk térni!

Az LC változatokat kifejezetten a nagy távolságú dobásokhoz optimalizáltuk
Elképesztő paraméterekkel rendelkeznek ezek a botok

A botok alapanyaga 60TON High modulus Toray Carbon, de nagyobb falvastagságot + keresztszálas kevlárhálós erősítést és új speciális felületkezelést kaptak annak érdekében, hogy még jobban bírják akár az extrém megterhelést is.

A kevlárhálós erősítés nemcsak hasznos, de látványos, erőt sugárzó tuning

Az új anyagszerkezet és minőségi megmunkálás egyébként nagyon demonstratív, erőt sugárzó, olyan megjelenést kölcsönöz, amely miatt el is hiszi az ember, hogy ez valóban képes az űrbe repíteni a végszereléket, és nem fog az első dobás során 8 darabra törni! Azoknak is ajánlom ezt a botot, akik mindig arról panaszkodtak, hogy nem merik erőből megdobni a végszereléküket, mert féltik a botjukat. Ezeket a pálcákat nem szabad félteni, sőt, akkor teljesítenek a legjobban, ha durva kezekbe kerülnek! Persze ez nem azt jelenti, hogy durung botokról van szó, hiszen rugalmasságuk a legnagyobb erényük. Mind a dobás, mind pedig a halfárasztás során maximális munkát végez a bottest, és még az átlagos méretű halaknál sem érezzük azt, hogy egy „durunggal” horgászunk.

A nagyobb pontyok horgászatánál vehetjük igazán hasznát e botoknak, de az átlagos méretű halak fárasztása során sem érezzük azt, hogy egy dióverő van a kezünkben

A nyelek továbbra is osztottak, végük EVA borítást kapott a lehető legstabilabb fogás érdekében. Ez a hosszú nyél adja meg azt a megfelelő erőkart, amely mindenképpen szükséges, hogy bele lehessen kapaszkodni a botba és a dobások során teljes erőből meg lehessen húzni.

A Master botok nyele továbbra is osztott maradt, így bele lehet kapaszkodni rendesen!
A nyél vége csúszásmentes EVA borítást kapott

Nagy előrelépés a jobb minőségű, tökéletesen hézagmentesen rögzíthető és kézre álló, nagyon stabil fogást biztosító orsótartó, amely mindemellett rendkívül esztétikus is. Ezt a profi pergető botokról vettük „kölcsön”. Kényelmes a dobások során és a hosszadalmas kitekerések során sem „töri fel” az ember kezét.

Nagy előrelépés a jobb minőségű, tökéletesen hézagmentesen rögzíthető és kézre álló, nagyon stabil fogást biztosító orsótartó, amely mindemellett rendkívül esztétikus is

A bottesten továbbhaladva eljutunk a horogbeakasztó szemhez, amelynek helyét a blank oldalsó részén határoztuk meg. Gyorsan, könnyedén bele lehet a végszerelék horgát akasztani, miközben nincs útban semminek!

A horogbeakasztó szem a blank bal oldalán kapott helyet, mert itt igazán kézre áll és abszolút nincs útban

A gyűrűzés is elég szembetűnő. A gyűrűk még nagyobbak, még strapabíróbbak, kifejezetten a nagyobb dobások elérésére optimalizáltak: ezt a Seaguide Titanium High frame Double foot gyűrűsor biztosítja. A gyűrűk dőlésszöge a minimális zsinórsúrlódást, ezáltal a könnyebb zsinórkifutást szolgálja. A nagyméretű keverőgyűrű elég messzire került az orsótól, így immár ez sem fogja vissza egy kicsit sem az extrém távok elérését!

A Master botok Seaguide Titanium High frame Double foot gyűrűket kaptak

Természetesen minden bothoz három különböző erősségű spicc jár. Ezek mindegyike stabilan, hosszan feszül bele a befogadó tagba annak érdekében, hogy még véletlenül se lazuljon meg az erőteljes dobások során. Színezetük nagyon feltűnő, sávos festést kapott, így még kedvezőtlen fényviszonyok között is jól láthatók. A spiccgyűrű minden esetben dupla alátámasztást kapott, nehogy a nagy tömegek dobálása során visszahajoljon. A spiccek erősségére a típusok bemutatása során térek vissza.

A spiccgyűrű minden esetben dupla alátámasztást kapott, nehogy a nagy tömegek dobálása során visszahajoljon
Mindegyik bothoz három különböző erősségű spicc jár, melyek mindegyike látványos festést kapott

Lássuk a különböző méretű botok specifikációit!

Master 365LC
A család legrövidebb tagja, az általános feederes pontyhorgászat legkeresettebb hossza. Olyan horgászoknak ajánljuk, akik remek dobási tulajdonságokkal rendelkező botot keresnek, de nincs szükségük hosszabb változatra. Ezzel a bottal 100 métert meghaladó dobásokat lehet elérni, ami ritkaságnak számít ebben a hosszban.

By Döme TEAM FEEDER Master 365LC

Paraméterek:
Hossza: 365 cm
Tömeg: 275 g
Dobósúly: 30-110 g
Nyéltag átmérője: 13 mm
Osztott nyél hossza: 49 cm
Spiccek erőssége: 2,5 oz; 3 oz; 4 oz
Javasolt orsó: By Döme TEAM FEEDER Long Cast 4500 vagy Fine Carp 6000
Javasolt főzsinór: By Döme TEAM FEEDER Long Cast 0,20 mm
Javasolt dobóelőke: Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm vagy By Döme TEAM FEEDER Tapered Leader 5 x 15 m 0,20-0,31 mm
Javasolt kosár: By Döme TEAM FEEDER Long Cast Pro Method Feeder kosár L 45 g
Elérhető dobótávolság: 100+ méter!

Már a 365LC típussal is elérhető a 100 méteres dobástávolság

Master 395LC
A család második leghosszabb tagja már hamisítatlan távdobó bot, mellyel akár 120 méternél nagyobb dobások is kivitelezhetők. Dobósúly-tartománya 50-170 gramm, ami már a nagyobb kosarak bevetését is lehetővé teszi, de azt tartsuk észben, hogy a legnagyobbat nem a felső súlyhatárral lehet dobni, hanem nagyjából a minimum és a maximum értéktartomány közepének megfelelő tömeggel. Így e változathoz a 40-100 grammos method kosarak javasoltak, de kb. 100 gramm össztömeg az, amivel a legjobban meg lehet húzatni a botot.

By Döme TEAM FEEDER Master 395LC

Paraméterek:
Hossza: 395 cm
Tömeg: 315 g
Dobósúly: 50-170 g
Nyéltag átmérője: 15 mm
Osztott nyél hossza: 53 cm
Spiccek erőssége: 2,5 oz; 3 oz; 4 oz
Javasolt orsó: By Döme TEAM FEEDER Long Cast 5500 vagy Long Cast LCS 5500
Javasolt főzsinór: By Döme TEAM FEEDER Long Cast 0,20 mm
Javasolt dobóelőke: Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm vagy By Döme TEAM FEEDER Tapered Leader 5 x 15 m 0,20-0,31 mm
Javasolt kosár: Haldorádó Dart Metal L 55 g
Elérhető dobótávolság: 120+ méter!

A 365LC és a 395LC is 2,5, 3 és 4 unciás spiccekkel rendelkezik

Master 430LC
El is érkeztünk a család zászlóshajójához, a 430LC-hez, amely a legtöbb nagy kiterjedésű, természetes vízre (Balaton, Tisza-tó, Duna öblök) látogató horgásznál már kötelező darab. Ez a 430 cm-es távdobó bot új dimenziókat nyit a nagy dobások terén. Az ideális method kosárméretek ehhez az 50-70 grammos, XL méretű változatok, melyek megtöltve már meghaladják a 100 grammot. Spiccei 4, 5 és 6 unciásak, melyek garantáltan bírják az erős lendítéseket és a csillapításuk is gyors, így nem tartják fel az orsóról lepergő zsinórt.

By Döme TEAM FEEDER Master 420LC

Paraméterek:
Hossza: 430 cm
Tömeg: 410 g
Dobósúly: 70-195 g
Nyéltag átmérője: 16 mm
Spiccek erőssége: 4 oz; 5 oz; 6 oz
Osztott nyél hossza: 55 cm
Javasolt orsó: By Döme TEAM FEEDER Long Cast 5500 vagy Long Cast LCS 5500
Javasolt főzsinór: By Döme TEAM FEEDER Long Cast 0,20 mm
Javasolt dobóelőke: Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm vagy Trabucco T-force XPS Taper Leader 0,20-0,57 mm
Javasolt kosár: By Döme TEAM FEEDER Long Cast Pro Method Feeder kosár XL 65 g
Elérhető dobótávolság: 140+ méter!

A 430LC-vel a 140 méter már könnyedén elérhető távolság
Mindegyik botból csak úgy lehet kihozni a maximális dobástávolságot, ha a megfelelő kiegészítőket használjuk! Íme, ebben is segítünk!

Az alábbiakban néhány szembetűnő különbség látható a Master 430LC és az előd, Master Carp Pro 420LC közt!

Nagyon látványos különbségek vannak a két bot között az anyaghasználatot és a gyártástechnológiát nem is említve
Jól látszik, hogy mennyivel karcsúbb a Master 430LC, és az új orsótartó mennyivel esztétikusabb
A keverőgyűrű mérete és orsótól való távolságának növelése is szemmel látható
Egy ekkora keverőgyűrű egyáltalán nem fékezi le a dobást
A spiccgyűrű is erőt sugárzó, igazi monstrum a maga nemében
A megnövelt belső átmérőjű spiccgyűrű teret enged a zsinór akadálytalan kifutásának

Master 395RXH
Nagyon sokan szerették és mind mai napig keresik a Master River botokat. Többféle paraméterű és árkategóriájú folyóvízi botunk van, de ez most a TOP! Mit jelent a 395RXH?
395 cm hosszú, RXH = River eXtra Heavy – azaz folyóvízi horgászathoz optimalizált, erős feederbot, amelynek dobósúly-tartománya 100-300 g.

By Döme TEAM FEEDER Master 395RXH
Ennek a változatnak minden eleme robosztus, erőt sugárzó

Ez az igényes, akár versenyszerű folyóvízi horgászatokhoz fejlesztett TOP botunk. Elképesztően rugalmas, így akár kisebb halak horgászata során is szóba jöhet, miközben igazi erejét és tulajdonságait akkor mutatja meg, ha egy vad folyóvízi márna vagy óriás ponty akad a horogra. A bot paraméterei hasonlóak a korábban bemutatott modellekéhez, de ez a legvaskosabb, legerősebb!

Ennek a botnak is köszönhetek már szép versenyeredményt
Bár bivalyerős a bot, és a spiccei is vaskosak, jól láttam rajta a maszatoló paduckapásokat is

Ideális dobótömeget itt nehéz mondani, hiszen az áramlástól függően a kosár mérete 50-től akár 250 grammig is terjedhet. Az tény, hogy minél nehezebb a kosár, annál nehezebben tudjuk azt nagy távolságra bejuttatni. Spiccei azonosak a 430LC-vel, vagyis 4, 5 és 6 unciásak. Az erős sodrában nem kérdés, hogy a legerősebb kell!

Amikor a botot magasra fel kell támasztani, még inkább felértékelődnek a színes, jól látható spiccek
Elképesztő dolgokat is kibír a 395RXH!

Paraméterek:
Hossza: 395 cm
Tömeg: 370 g
Dobósúly: 100-300 g
Nyéltag átmérője: 16 mm
Osztott nyél hossza: 53 cm
Spiccek erőssége: 4 oz; 5 oz; 6 oz
Javasolt orsó: By Döme TEAM FEEDER Big River LCS 6000 vagy By Döme TEAM FEEDER Long Cast LCS 6500
Javasolt főzsinór: Haldorádó Big River 0,22-0,35 mm
Javasolt dobóelőke: Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm
Javasolt kosár: Haldorádó Barbel River 140-270 g
Elérhető dobótávolság: 100+ méter!

Konkrét javaslatunk is van arra, hogy milyen eszközökkel érdemes ezt a változatot használni

Ez a bot konkrétan az a kategória, ami mindent kibír. Ezzel etettünk mandarin nagyságú gombócokkal a Maconkai-víztározón 90 méterre, ezzel paducoztam Dunai versenyeken 60 méterre a parttól, 200 grammos kosárral, és Döme Gábor ezzel fogta a kapitális dunai pontyokat.

Bízom benne, hogy mindenkinek legalább annyi örömöt fognak ezek a botok okozni, mint az elmúlt évben nekem okoztak!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Bank Bálint, Nagy Gábor, Haldorádó archívum
Videó: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.