Egyszerűen - gyorsan és könnyedén - Daiwa Sokkou

Egyszerűen - gyorsan és könnyedén - Daiwa Sokkou

Az igazán komoly horgászcégek fejlesztéseik során folyamatosan törekednek arra, hogy új termékeik még könnyebben, még praktikusabban legyenek használhatóak. Talán ezek után már nem is meglepő, hogy a most bemutatásra kerülő újdonság is a Daiwa „műhelyéből” származik, melynek neve: Sokkou, azaz gyorsan, egyszerűen. De hogy mi is ez? Klikk és kiderül!

Daiwa Sokkou - csomókötő

Napjainkban egyre több pergető horgász használ monofil vagy épp fluorocarbon előtétzsinórt műcsalija elé, így nem direktben a fonott zsinórra kerül fel a műcsali, hanem ezen előtétek közbeiktatásával. Ezek összekötése történhet kapoccsal, forgóval is, de ezeknél minduntalan fennáll annak a veszélye, hogy ha nem figyelünk oda, a gyűrűnek nekihúzzuk a kapcsokat, ami komoly kárt tehet a drága spiccgyűrűben. Kézenfekvő megoldás, hogy ezeket kapocs helyett direktben kössük össze, mely egy tökéletes megoldás, ha megfelelő csomót alkalmazunk, így az akár át is tud csúszni a gyűrűn, kárt nem okoz. Azonban ha esős, hideg időben vagyunk kénytelenek ezt a kötést elvégezni, amikor el vannak gémberedve az ujjaink, akkor az nem egy egyszerű feladat, ha pedig erősen szeles idő vagy épp fagypont alatti a hőmérséklet, akkor majdhogynem lehetetlen pár óra kint lét után.

A Daiwa Sokkou csomókötővel könnyen és gyorsan összeköthetjük fonott zsinórunkat monofil vagy fluorocarbon előtét zsinórunkkal

A Dawia egy nagyon ötletes és ráadásul kisméretű zsinórkötő eszközt hozott forgalomba idén, amivel ez a probléma könnyen és gyorsan megoldható. Az eszköz neve Daiwa Sokkou, mely japán szó jelentése gyorsan, egyszerűen. Hogy ez mennyire így van, ezt szeretnénk most képekben, illetve egy videóval prezentálni.

Első lépésben vágjuk le - néhány centi ráhagyással a kötések miatt - azt a monofil zsinórt, amit a fonotthoz szeretnénk kötni
A monofil szálat fogjuk a fonott zsinór mellé úgy, hogy kb. 10-12 centi legyen fedésben egymással
A közös résznél képzünk egy szimpla hurkot
A hurokba beledugjuk a Daiwa Sokkou zsinórkötőt
3-4-szer körbetekerjük…
… majd a Daiwa Sokkou-n található gombot megnyomva kitoljuk a kampós végét
Beleakasztjuk a kampóba a monofil és mellette a rövidke fonott zsinór szálat
A gombot felengedve visszahúzódik a kampó - ezzel megfogva a zsinórokat…
… és egyszerűen kihúzzuk a horgolótűt a képzett csomóból, ezáltal a monofil szál hosszabb végét, valamint a rövidke fonott véget is áthúzzuk
Ezután a kötést megnedvesítve (megnyálazva) a fonottat, illetve a monofilt fogva lassan meghúzzuk, és kész a kötésünk
Végül nem marad más hátra, mint a felesleges zsinórszálat levágni
A végeredmény pedig egy tökéletes csomó

A Sokkou csomókötő szerszámmal a monofil előkét másodpercek alatt egyszerűen összeköthetjük a fonott főzsinórral. Némi gyakorlás után menni fog csukott szemmel és vaksötétben is. A Sokkou csomókötőnek a csomókötés nem okoz problémát, bármilyenek is a körülmények, minden megy azonnal. Egy biztos, mindezt végigolvasni sokkal tovább tartott, mint párszori gyakorlás után megkötni egy ilyen kötést a Sokkou-val.

Monofil/fluorocarbon előkezsinór tekintetében kb. 0,40 mm-es átmérőig, fonott főzsinór esetében pedig 0,25 mm-esig használhatjuk sikerrel. Tehát a vékony fonottakhoz (0,08 mm) is nyugodtan tudunk vele monofil vagy fluorocarbon előkéket kötni úgy, hogy a kötés kicsi, de erős lesz.