Etessünk hatékonyan: csúzlik, rakéták a gyakorlatban

Etessünk hatékonyan: csúzlik, rakéták a gyakorlatban

Az eredményes halfogás nélkülözhetetlen kellékeinek számító etetőanyagos és szemes csúzlik, valamint az etetőrakéták a modern etetési módok remek eszközei. A csúzlik már-már zavarba ejtő sokfélesége nem alaptalan. A különféle távolságok pontos meghorgászásához bizony jól kell ismernünk az egyes típusokat, a gyors és rendkívül pontos etetéshez sokszor valóban kevésnek bizonyul egy-egy darab.

Az etetőanyagos csúzlik mellett megtaláljuk a partközeli 10-15 méteres zónák hajszálpontos etetésére szolgáló csontis vagy szemes csúzlikat. Az ezekkel bejuttatott pár szem élő csonti vagy pinki, illetve csemegekukorica-kender-búza mix bizony helyben tartja a nagytestű halakat is, meghatározott időközönkénti ráetetéssel folyamatosan fenntarthatjuk az érdeklődésüket.

Az egyszerre kis mennyiségű növényi és állati csalik bejuttatásához alkalmas csúzlik terén hatalmas az Energofish kínálata

A Carp Expert gyártásában bemutatásra kerülő termékeinken a medium és light jelzők a csúzlik fajtáját, gumijuk erősségét, illetve lágyságát mutatják meg. A leglágyabb gumival készült darabokkal tökéletesen megoldható a partközeli etetés rakós bot vagy spiccbot távolságra.

A zöld színű gumival gyártott light csúzli
Tökéletes választás a csontival vagy pinkivel történő partközeli etetéshez
A fekete gumi erősebb karakterű, így nagyobb előfeszítést igényel. Univerzalitása miatt csontis és szemes csúzlinak egyaránt tökéletesen funkcionál
Ilyen csekély mennyiséggel garantáltan nem etetjük túl a halakat. A felmelegedő vizekben inkább ismételjük meg a műveletet gyakrabban, a kapások intenzitásának függvényében
A kék színű gumi az arany középutat jelenti minden tekintetben
Stabil, csúszásmentes fogást biztosító gumi nyelek, melyeken még vizes ujjaink sem csúszhatnak meg

A Carp Expert cég termékei között a sárga-fekete színben játszó „small” csúzli jelenti a kuriózumot. Különlegessége abban mutatkozik meg, hogy a száraiban futó gumi megfeszítésének erőssége tetszőlegesen változtatható.

Egy okos megoldásnak köszönhetően a csúzlink az etetési távolságokhoz kalibrálható
Behúzott állapotban az ívnél egy műanyag pánt fogja közre a gumit…
… egy mozdulattal áttehetjük egy másik pontba a biztosító végződést…
… így nemcsak a gumi hosszát, hanem a megcélzandó távolságot is növeljük!

A következő csoportban az etetőanyagos, úgynevezett gombóclövő csúzlik sorakoznak. Felépítésük természetesen nagyban különbözik az előbb bemutatott eszközökétől, száruk és villájuk is erősebb, robosztusabb a csontis vagy szemes csúzlik anyagánál.

A bal oldali Carp Expert csúzli (medium jelzéssel ellátva) 40 méteres, míg a jobb oldali társa (mega) 80 méteres távra van hangolva a pontosság érdekében
Bekeverés után már repülhetnek is a csalogató gombócok!
Tökéletes stabilitást nyújtó fix fogási pontok a csúzli szárán
Kellő kitartással és gyakorlással nagy pontosság érhető el a használatukkal
A vászonanyagnak köszönhetően nem tapad meg a gombóc a lövés pillanatáig

Tudnunk kell, hogy a csúzlik anyagát, a gumit nemcsak a külső fizikai sérülésektől kell megvédenünk. A káros UV sugárzás bizony idő előtt tönkreteheti kedvenc csúzlinkat is. Ápolhatjuk glicerinnel a kényes alkatrészt, de minden esetben takarjuk le vagy használjunk erre a célra gyártott csúzlis táskát.

E nagyméretű csúzlis táskában kedvenceink minden fizikai sérüléstől védve vannak…
… és egyszerre több darab csúzli is tárolható, szállítható benne!

A távoli fenekezés és a finomszerelékes fenekező technikák, a feederbotos horgászat nélkülözhetetlen kiegészítői az etetőrakéták. Különböző méreteivel más-más távolságokra oldhatjuk meg az etetés amúgy nem egyszerű feladatát.

A rakéták aerodinamikai szempontból tökéletesek, így a pontosság elérése még a kevés gyakorlattal rendelkező horgásznak sem eshet nehezére.

Masszív, deformálódásra képtelen, erős etetőrakéták a Carp Experttől
Megtöltésük nem okoz bonyodalmat: szemes mixet vagy natúr kukoricát is rakhatunk bele, de ha némi etetőanyag is kellhet felhősítés céljából, akkor azt ne nyomjuk bele, hagyjuk meg a laza szerkezetét!
Feederes rakéták Carp Expert módra
A kisméretű etetőrakétával 40 gramm dobósúly-tartományú pickerbotunkkal is megetethetünk egy 40 méteres távolságot
A nagyobbik feederes rakétához elő kell vennünk a keményebb botjainkat a jó távolságok eléréséhez
Egyszerű csatlakoztatási mód: a fonott dobóelőkénkre kötött gyorskapocsba csatlakoztathatjuk a rakétát

Ha már modern etetési módozatokról volt szó, nem maradhat ki a felsorolásból a szemes takarmány és napjaink legnépszerűbb pontycsalijai, a bojlik és pelletek bejuttatását szolgáló bojlidobó lapát.

Speciális nyélhez szabvány menet segítségével csatlakoztatható
Egy teleszkópos nyél segítségével könnyebbé válik a bojlik pontos bejuttatása
A csodagolyók és a bejuttatásukat segítő eszköz, mely hozzásegít minket az eredményes halfogáshoz

Forrás: Halmos Mihály

(X)
EnergoTeam

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.