Meleg ruhák zord napokra

Meleg ruhák zord napokra

A téli horgászatok hangulata semmivel sem összehasonlítható. Habár a halak kapókedve ekkor már csak árnyéka a nyáriénak, és világos is csupán néhány órán át van, mégis jólesik kimozdulni a négy fal közül. Ebben az időszakban már sokkal felkészültebben kell nekiindulni a túráknak mind a halfogás, mind pedig a vízparton tartózkodás tekintetében. A hidegérzet kiküszöbölése az egyik olyan dolog, amely élvezetessé teheti a téli kiruccanásokat és megóvhat minket a megfázástól. Erre szeretnék most néhány olyan tippet adni, amelyek mindenki számára elérhetővé teszik a „holtszezon” életre keltését.

A megfelelő ruházat kulcsfontosságú a hideg elleni védekezésben. Többféle bélelt nadrággal, kabáttal, pulóverrel felvértezhetjük magunkat, de összetett megoldást csak egy jó thermoruha nyújthat. E a ruhák specialitása, hogy horgászat közben nem nyújtanak olyan érzést, mintha egy kemencébe bújva ülne a viselője, hanem komfortos hőmérsékletet biztosítanak.

A téli napokon sincs értelme otthon maradni!

A Spro Comfort thermoruha egy kedvezőbb árú változat, amely kifejezetten azoknak készült, akik alkalmanként néhány órát szeretnek kint tölteni a szabadban. A mellig érő bélelt nadrág a derekat is védi a hidegtől, a hosszított kabát pedig óvja a felsőtestet. Ez a típus PVC borításának köszönhetően vízálló, ám emiatt kevésbé könnyű, és nem lélegző. Rövid távú, egy helyben ülő horgászatoknál ezek nem annyira zavaróak, de ahol sokat kell gyalogolni, ott bizony jól jön a „lélegző membrános réteg. Ez utóbbi már az igazán exkluzív darabok kiváltsága, ám akik komolyan gondolják a téli vizek vallatását, azoknak érdemes olyan ruhát választani, amely minden tekintetben komfortossá teszi a szabadban tartózkodást.

A Spro Comfort thermoruha kedvező árú megoldás lehet azok számára, akik télen is kikívánkoznak a szabadba

A fekete színű, elegáns megjelenésű Gamakatsu thermoruha a legextrémebb időjárásnak is ellenáll. Pillekönnyű, és bélése garantáltan melegen tart. Kialakítása lehetővé teszi, hogy ülő helyzetben se legyen zavaró, és mind a lábfejnél, mind a kéznél össze lehet szűkíteni a szárat, így garantáltan nem jut a ruha belsejébe sem a hideg, sem a nedvesség. A ruhán több zseb is helyet kapott, amelyekbe a személyes holmikat lehet tenni. Mind a ruha anyaga, mind pedig a cipzárja vízálló, és mivel légáteresztő, belülről sem fogunk a páránkban fürödni.

A Gamakatsu thermoruha minden szempontból profi téli ruházat

Egy jó thermoruhát is lehet még jobbá tenni, megfelelő alsó öltözettel. A Nevis Thermaltec 200 egy vékony polár anyagból készült alsóruházat, amely önmagába felvéve már kellő viselet a vastag overall alá. Egy ilyen kényelemes alsó öltözet és egy könnyű thermoruha elegendő ahhoz, hogy akár egész nap komfortérzetben horgászhassunk.

A Nevis Thermaltec 200 aláöltözet elegendő viselet a thermoruhák alá
Rendesen felöltözve a hidegnek esélye sincs ellenünk

Ha már a testünk kellő védelmet élvez a hideg ellen, érdemes gondoskodni a kézről és a lábról is. Ezeken a területeken is sok hőt lehet veszteni, és mivel a horgászat „ülő” sport, a vérkeringés a végtagokban nem a legjobb. A kellő védelmet a megfelelő kesztyű és lábbeli jelenti. Igazán hideg napokra készült a Nevis neoprén kesztyű. Ez a modell rendkívül vastag, ám puha anyagú, így szabadon mozgatható benne a kéz. Az ujjak hegyéről felhajtható a kesztyű annak érdekében, hogy a csalizás könnyen elvégezhető legyen.

A Nevis neoprén kesztyű melegen tartja a kezet

Ha már a kéznek jár a neoprén anyagból készült védelem, akkor a lábnak is érdemes beszerezni egy hasonlót. A Nevis neoprén hosszú zokni bármilyen cipő, bakancs alatt képes megvédeni lábunkat a hidegtől, ám komplett megoldást ebben az esetben is egy igazi téli lábbeli jelenti.

A Nevis neoprén hosszú zokni a lábfejet és a lábszárat is óvja a hidegtől

Az egyik legpraktikusabb, amit én valaha hordtam, az a Thermomax bakancs. Talprésze teljesen vízálló, ami nagyban megkönnyíti a sáros helyeken történő horgászatot. A lábfej magasságáig tartó EVA-TPRX anyagról egyszerűen lemosható a kosz. Annak ellenére, hogy milyen meleg és vízhatlan a bakancs, a súlya csekély. Egész nap melegen tartja a lábat és a hosszabb sétákon is kényelmes marad.

A Thermomax bakancs igazán kényelmes és meleg
Ebben a bakancsban az extrém helyzeteket is megússzuk száraz lábbal

Akik a legnagyobb hidegben is horgászatra adják a fejüket, azoknak fokozottan óvakodniuk kell a felfázástól. Az Alaska thermocsizma tökéletesen szigeteli a lábat, pillekönnyű és nagyon kényelmes. Akár -40 Celsius-fokig megőrzi a láb természetes hőmérsékletét, és „habszivacs” talpa olyan, mintha felhőn járnánk.

Az Alaska thermocsizma azoknak való, akiket a kőkemény fagyok sem tántorítanak el a horgászattól
Egy ilyen ponty a legzordabb időben is megmelengeti a horgászszívet

A szenvedélyes horgászoknak az időjárás nem jelenthet akadályt, ha vízpartra vágynak, ez biztos. Ahhoz viszont, hogy a horgászatból ne hosszan tartó betegeskedés legyen, nekünk, saját magunknak kell gondoskodnunk. A fent említett ruházatoktól nem leszünk jobb horgászok, de egészségünk megőrzéséhez nagyban hozzájárulhatnak.

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Takács Péter, Sipos Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.