Praktikus  órák a CASIO-tól

Praktikus órák a CASIO-tól

A horgászatban gyakran hallható mondás: nem evett a hal. De vajon mi lehet ennek az oka? Miért van az, hogy az addig működő etetésünk egyszer csak - „varázsütésre” - elhallgat, úgy eltűnnek onnan a halak, mintha nem is élnének a vízben, majd pár óra múlva vagy akár másnap minden elindul, mintha semmi nem történt volna. A számos ok közül talán az egyik - általunk nem annyira érzékelhető - a légnyomásváltozás. Napjainkban egyre több horgász figyeli a légnyomás-változásokat, amik igenis komoly hatással vannak a halakra, azok táplálkozó kedvére. Ráadásul egy barométerrel felszerelt, igazán praktikus horgász-óra már elérhetőbb áron megkapható, mint azt talán sokan gondolják!

Rengeteg kérdést és kérést kaptunk az ügyben, hogy milyen is az-az óra, amit Döme Gábor rendszeresen visel, melyik modellt láthatták a kedves nézők egy-egy horgászfilmben. Ez akkor igazán gyakori, amikor - mondjuk - egy vízhőfok-ellenőrzés miatt épp a vízből halássza ki az óráját, vagy épp légnyomásváltozást ellenőrzi, ami indokolhatott esetleg drasztikus kapásszám-változást. Ha az adatokat mi is a saját vizünkön figyelemmel kísérjük, szépen lassan megfejthetjük azt, hogy milyen légnyomásváltozás hogyan hat a halakra. Rájöhetünk arra, hogy mely légnyomásértékek esetén volt a legtöbb kapásunk és mi volt az a vízhőfok-légnyomás páros, amikor szinte szó szerint vért kellett izzadni egy-egy kapásért.

Nos, a kérdésre a válasz: CASIO SGW-300HD-1AVER, amely óra most már a Haldorádó kínálatában is elérhető. Ismerkedjünk meg közelebbről is ezzel a modellel!

Ezt a modellt egyre több horgász használja

CASIO SGW-300HD-1AVER

Ha már „horgász-óráról” beszélünk, talán a legfontosabb elvárás az órával kapcsolatban, hogy vízálló legyen, valamint nem hátrány a strapabíró kivitel sem. Szinte nincs olyan horgászati ág, ahol ne lenne valamilyen úton-módon - direkt vagy véletlenül - vizes az ember. A Casio SGW-300 HD óra vízállósága megfelel az ISO 2281 szabványban leírtaknak, de azt már kevesebben tudják, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban. Egy alapszintű órán is fellelhető Water Resistant felirat, ami „vízálló”-t jelent, viszont az ISO 2281-es szabvány szerint ennek a jelentése: minimális szintű víz elleni védelem, tehát a ráfröccsenő víz ellen védve van, de vízbe meríteni, zuhanyozni benne, de még esőben elázni sem tanácsos, mert nem bírja. Viccesen a vízállás -> belemegy és megáll :) Viszont a CASIO SGW-300HD besorolása Water Resistant 10 bar. Az ebbe a kategóriába tartozó órákban már lehet úszni, fürdeni, strandoláshoz, csúszdázáshoz használható. De akár lightosabb vízi sportokhoz is felvehető, mint például: szörfözés, vitorlázás, légzőpipás búvárkodás. Tehát nem azt jelenti, hogy 100 méter mélységig lehet vele merülni, így palackos búvárkodáshoz, vízisíhez, valamint jet-skihez nem használható. E vízállósági értéket úgy határozták meg, hogy lefedje a rendeltetésszerű használat során bekövetkező statikus, illetve a dinamikus nyomásváltozás összegét is. Ezért nem kell attól tartani egy strandi fejesugrás során, hogy túléli-e az óra, avagy sem, vagy ha beletesszük 10 percre a partszélbe, hogy megmérjük a vízhőmérsékletet.

A főbb adatok már a csomagoláson is láthatók…
… de természetesen az óra hátlapjára is írtak adatokat
Az óraszíj rozsdamentes acél alapanyaga ellenáll a vizes közegben egyébként fellépő korróziónak is

A vízállóság mellett a CASIO SGW-300HD legfontosabb extrája a beépített légnyomásmérő. A karórába szerelt precíz légnyomásmérő szenzor segítségével az óra képes meghatározni az aktuális légnyomást, valamint az érték felett látható a változás iránya is.

Emellett még két mérőeszköz áll a rendelkezésünkre, melyből az egyik a hőmérő: a karóra beépített érzékelő segítségével képes meghatározni akár a levegő, akár a víz aktuális hőmérsékletét. Mérési egység: -10-től +60 Celsius-fokig. A másik a magasságmérés: a karóra a légnyomás változásából próbálja meghatározni az aktuális magasságot. Az óra a betáplált Standard International Atmosphere adatait használja, de szükség szerint viszonyítási magasságot is beállíthatunk a pontosabb mérés érdekében. Mérési tartomány: -700 m-től 10.000 m-ig.

Az óra megjelenése elegáns, melyet praktikus és hasznos funkciókkal láttak el
Az óra oldalán található szenzorok…
… a légnyomást és a hőmérsékletet mérik

Természetesen emellett minden olyan „hagyományos” funkciója megvan az órának, ami elvárt egy modern digitális órától!
1/100 Stopper: a karóra időmérési egysége 1/100 ezredmásodperc. A maximális mérési idő 24 óra.
Öt, egymástól független kombinált ébresztés: megadhatja az ébresztési időpont mellett a hónapot és a napot is. Beállítható továbbá havi, havonkénti, napi és dátumriasztás is. A karóra tehát a megadott időpontban hangjelzést ad.
Naptár: a beépített automata naptár automatikusan váltja a dátumot, észleli a szökőéveket, valamint kijelzi a napokat is. MO=hétfő, TU=kedd, WE=szerda, TH=csütörtök, FR=péntek, SA=szombat, SU=vasárnap
Világidő kijelzés: a karóra a betáplált városkód alapján képes meghatározni az adott zónaidőt.
Zónaidő: a karórában beállítható egy tetszőleges időzóna, mely párhuzamosan leolvasható az aktuális idő mellett.
12/24 időkijelzés: a pontos idő 12 illetve 24-es formátumban jeleníthető meg.

A jobb fölső gombot megnyomva bekapcsol a háttérvilágítás, mely néhány másodperc után automatikusan elalszik

A CASIO SGW-300HD technikai paraméterei

Szerkezet: analóg-digitális.
Energiaellátás: elem.
Elem élettartam: az órában olyan tartós elem van, melyre a gyártó 3 év élettartamot állapít meg.
Műanyag tok: a karóra tokja könnyű műanyagból készült.
Szíj anyaga: fém. A karóra szíja tartós, rozsdamentes acélból készült.
Nyitáskönnyített békazáras csatközép: a karóra csatján kétoldalt található gombok együttes megnyomásával a karóra szíja könnyedén és gyorsan nyitható.
Háttérvilágítás: gombnyomásra a karóra számlapját beépített LED világítja meg, így sötétben is könnyen leolvasható a pontos idő.
Méretek: 49,2 mm x 50 mm x 14,1 mm
Tömege: 100 gramm.

További információ a CASIO SGW-300HD óráról: ugrás az áruházba

CASIO AW-82 - avagy horgászóra a CASIO-tól

A Haldorádó órakínálatának másik darabja az AW-82-es modell, amit a Casio kimondottan horgászoknak tervezett. Nagyon sok horgász - főleg akik kedvelik az éjszakai horgászatokat - figyelemmel kíséri a holdfázisokat a horgászatok tervezése előtt. Ugye ismerős a kifejezés: szolunáris naptár? Nos, ezzel az órával a holdfázis jelző naptár szó szerint folyamatosan kéznél lesz, ugyanis az óra beépített holdfázis jelzővel rendelkezik. Ráadásul, ha előre tervezünk horgászatot, a megadott dátum alapján is meg tudjuk nézni a Hold akkor aktuális fázisát. Ez különösen fontos lehet a nyári harcsás éjszakákon, amikor nem mindegy, mennyire világít a Hold, vagy épp egy többnapos kempingezésen mennyire lesz sötét. Ráadásul egy horgász emblémával ajánlatot tesz az óra ideális „horgász” időpontra, melyet a holdfázis, valamint az apály-dagály adatokból számol ki. Ilyenkor egy FISH felirat villog a képen. Tehát a legjobb kifogás lesz otthon a párunk felé, hogy az óra noszogat minket, hogy: Menni kell horgászni, az óra mondja!

Ezt az órát a Casio kimondottan a horgászoknak tervezte
Erről árulkodik az órán látható felirat is
Az óra ajánlatot tesz az ideális „horgász” időpontra
Az órában holdfázist jelző naptár is található, melynek állását a jobb alsó sarokban található ikonon követhetjük nyomon

Az óra természetesen valóban vízálló kivitelben készül, ISO 2281 szabvány szerinti jelölése: Water Resistant 5 Bar. Ennek értelmében az óra használható zuhanyzáshoz, fürdéshez, alkalomszerű rövid ideig tartó úszáshoz, intenzív eső sem okoz neki problémát, valamint akár vízcsap alatt is tisztítható. Viszont a nagyobb sebességből adódó dinamikus nyomásnak már nem tud ellenállni, így vízi sportokhoz (jet-ski, vízisí, szörfözés, búvárkodás) már nem használható.

Az óra további különlegessége, hogy számlapját egy LED világítja meg, így az elem várható élettartama 10 év, melyet a gyártó az óra előlapján is feltüntetett (10 year battery).

Természetesen emellett minden olyan „hagyományos” funkciója megvan az órának, ami elvárt egy modern digitális órától!
Stopper funkció (1/100 mp 24 óra időtartamig): Egy gombnyomásra pontosan mérhető az eltelt idő. A szimbólumban látható tört a mérés egységét jelzi, a szimbólum alatt látható szám pedig a legnagyobb mérhető időtartamot.
3 egymástól független kombinált ébresztés: A hónap és a nap is beállítható. Így napi, havi, egy bizonyos hónap minden napjának azonos órájában megszólaló vagy dátumriasztás is beállítható. 3 féle, egymástól független riasztás állítható be.
Foszforeszkálás: A számlapra felvitt foszforeszkáló rétegnek köszönhetően sötétben még hosszabb ideig látható az idő, akkor is ha csak rövid ideig érte fény az órát.
Holdfázis adatok: Tetszőlegesen megadott időpontra az óra kiszámolja a holdfázis korát és grafikusan megjeleníti.
Zónaidő funkció (Dual Time): Egy, a pontos időtől független időzóna ideje is leolvasható az óráról.
12/24 órás időkijelzés: Az idő 12 és 24 órás formátumban is megjeleníthető.
Ismétlő ébresztés: Az ébresztési időpontban, valamint utána 5 percenként maximum hétszer jelez.
3 multifunkciós riasztás: Ez a modell 3 független multifunkciós riasztással rendelkezik, mely emlékeztetni fogja bármely fontos eseményre. A riasztások négyféle módon használhatóak: 1. a napi riasztás minden nap ugyanabban az időpontban jelez (pl. ébresztés); 2. dátumriasztás, például a születésnapok jelzésére; 3. a hónaponkénti riasztás, ami havonta ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban jelez; 4. riasztás egy adott hónap minden napján.
Teljesen automatikus naptár: Az óra teljesen automatikusan lépteti a naptárt a hónapoknak, az éveknek és a szökőéveknek megfelelően.

A főbb tulajdonságok ennél az óránál is megtalálhatók a hátlapon
A számlapra és a mutatókra is került foszforeszkáló réteg, így sötétben is könnyen leolvasható az idő
De ha mégsem töltődött fel elegendően a foszforeszkáló réteg, akkor a jobb fölső gombot megnyomva néhány másodpercig bekapcsol a háttérvilágítás

A CASIO AW-82HD technikai paraméterei

Műanyag tokozás: Az óra tokja könnyű, mégis strapabíró műanyagból készült
Domború csiszolás: Az óra üvege domborított, így nagyobbnak látja a számlapot és a kijelzőt, ráadásul nagyobb nyomásállóságot is biztosít.
Műanyag óraszíj: A műanyag ideális szíjnak, köszönhetően a rendkívül tartós és rugalmas tulajdonságainak
Méretek: 40 mm x 46,8 mm x 13,5 mm
Tömege: 34 gramm.

További információ a CASIO AW-82 óráról: ugrás az áruházba

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.