PVA termékekkel egyszerűen, eredményesen

PVA termékekkel egyszerűen, eredményesen

A Fókuszban a PVA termékek c. írásunkban már megfogalmaztuk a PVA-k előnyét, fokozott jelentőségét a modern pontyhorgászatban. Használatuk óriási segítséget jelent a partközeli és a távoli helyek meghorgászásánál egyaránt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy segítségükkel az etetési technikák óriásit fejlődtek. S mint azt tudjuk, a pontosan és precízen megvalósított etetési, csali felkínálási stratégia jelenti napjaink pontyhorgászatának lényegét!

A konklúzió eddig megdönthetetlennek látszik, a PVA hálók és tasakok segítségével véghezvitt, partról történő etetésnél talán nincs is pontosabb! Természetesen – mint alternatíva – továbbra is jól működhet egy rakétás-bombos etetés ideális körülmények között, de a PVA-val véghezvitt teljesen más! Az oldódó zacskók segítségével lehetőség van arra, hogy a felcsalizott szereléket és a csalogatóanyagot egyszerre juttassuk be! Most a PVA-k általános ismertetésén túl nemcsak könnyen kivitelezhető, de nagyon eredményes csalizási-töltési módszert is bemutatunk!

A illusztrált ábra találós kérdés is lehetne: Minden kéznél van, a szerelékünk elkészült, de mi kell ahhoz, hogy azt a pár szem epres bojlit a horgunk közvetlen közelébe juttassuk? Hát persze: PVA háló!

A dolog lényege tehát a PVA termékek vinil-alkohol bázisú alapanyagában rejlik. A modernizált gyártási folyamatok eredményeképp már nemcsak sűrű szövésű hálót, hanem átlátszó tasakokat, zacskókat is képesek a gyártók előállítani a legkülönbözőbb méretben, formában és ízesítésben. A vízben gyorsan oldódó tasakokba rejtett ízletes falatokat lehetőségünk van tehát a horog közvetlen közelébe helyezni, így a meghorgászni kívánt helyen csak és kizárólag a horgunknál fejti ki a csalogató hatást az a pluszként behelyezett bojli, pellet, vagy egyéb tradicionálisnak számító pontycsali!

Egy végtelenített, tehát perforációtól mentes csőanyagot is kínál a horgászoknak a Carp Expert!

A Carp Expert által kínált, négy méter hosszú, folytonosított anyagból (Tunnel) a legkülönfélébb méretű etetőtasakokat szabhatjuk magunknak a horog mellé tűzendő vagy a szerelékkel együtt felkínált etetőcsomagok elkészítésére. Nincs perforáció, nincs limit, a saját igényeink határozzák meg, hogy mennyit vágjunk le, és mekkora tasakot töltsünk meg a bejuttatni kívánt finomságokkal. A fantáziánknak semmi nem szab határt, a PVA a lehetőségek igazi tárházát biztosítja a kreatív horgásznak!
Rendkívül fontos megjegyeznünk, hogy a páramentesített csomagolást mindig a lehető legjobban zárjuk vissza, ugyanis a csomagolás belsejébe jutó nedvesség tönkreteszi a PVA anyagát: feloldja, használhatatlanná teszi.

A CXP különféle ízesítésű termékei plusz ingerforrást jelentenek a halaknak: epres, ananászos, fokhagymás és krill ízek, csak hogy a legkeresettebbeket említsem
Natúr PVA tasakok mellett az újdonság csábító erejével hatnak a nagytestű békés halakra a különféle ízváltozatok is

A CXP PVA Bag légmentesen zárható műanyag ampullái hét darab teljesen áttetsző tasakot tartalmaznak. Jó megoldás azoknak, akik nem szeretnek a vízparton méretre szabni, vágni, kötözni.

Óvja és védi a praktikus csomagolás a nedvességre igen érzékenyen reagáló tasakokat
A vékony falú, áttetsző, lágy zacskókba rejtett pontycsemegék felkínálására talán nem is létezik diszkrétebb megoldás
A CXP egyetlen PVA alapú zsinórja is vízhatlan csomagolást kapott
A kb. 0,35 mm vastagságú, monofil zsinórra emlékeztető PVA zsinórral a hálókat és a tasakokat kötözhetjük le, de igény szerint – fúró segítségével – bojli füzért is készíthetünk belőle, melyet közvetlenül a horgunkon vagy a mellé kötve juttathatunk be a szerelékkel

A rendkívül erős, gyakorlatilag téphetetlen PVA zsinór senkit ne tévesszen meg, a vízben ugyanis kettő percen belül fel fog oldódni. A csomózott rész esetében hosszabb oldódási folyamat figyelhető meg, így ezt mindig kalkuláljuk bele a szerelék elkészítésekor. Lehetőség szerint egyszerű, ne túlkomplikált csomóval rögzítsünk, ne legyenek többszörös átfedések.

Vastag és elképesztően erős a PVA zsinór, tömörebb szerkezete miatt lassabb oldódás figyelhető meg esetében a tasakok és a hálók elbomlási idejéhez képest
Jól nézne ki a mederfenéken a horog mellett ez a pár szem bojli? Nos, semmi akadálya!

A legvékonyabb PVA háló segítségével a 16 vagy 20 mm-es bojlikat is gond nélkül feltűzhetjük a horgunk mellé a szerelékre! Figyelem, csak száraz kézzel dolgozzunk!

A szűk keresztmetszetű PVA hálóba töltsük bele a kívánt bojlimennyiséget, szépen egymás után, majd a háló megcsavarásával tömörítsünk a pakkon és a másik végét is zárjuk le!
A sűrű szövésű, erős hálót stabilan fogja a vastag pontyhorog
Bevetésre készen a szerelék

A pillekönnyű, gyorsan oldódó tasakok segítségével a legdiszkrétebb etetési módozatot valósíthatjuk meg. Itt a kis csomagok lezárásához jó hasznát vesszük a PVA zsinórnak!

Akváriumi prezentáció: a vízbe éréstől számított második perc végére a PVA teljesen feloldódott

A PVA termékek oldódási idejét meghatározhatja a víz hőmérséklete, de a leghidegebb környezet sem tolja ki az oldódás teljes folyamatát kettő percnél tovább!
Nagyon sok specialista vélekedik úgy, hogy az állandó fejtörés, a pontyok és amurok aktuális ízlésének meg-, illetve eltalálása, a változó körülményekhez való alkalmazkodni tudás a mozgatórugója ennek a műfajnak. Nos, a PVA-k – mint ahogy említettük – nemhogy szűkítenék a lehetőségeinket, éppen ellenkezőleg, folyamatos jelleggel biztosítják a kreativitás, az alkotói kedv szabadságát és határtalanságát!
A PVA tasakok, hálók és zacskók gyors és hatékony töltésére már számos praktika létezik.

Nincs, ami gátolná azt, hogy a süllyedő egész bojlik mellett…
… pelleteket…
… vagy akár felezett bojlikat juttassunk be egy időben a szerelékkel!

A töltéshez megfelelő eszközök után nem kell sokat kutatnunk. Az egyszerű és gyors töltéshez a minden háztartásban fellelhető PET palackból fabrikált tölcsér is tökéletes szolgálatot tesz.

Arra figyeljünk, hogy a „tölcsér” szűkebbik nyílásán a legnagyobb átmérővel rendelkező csaligolyónk is akadálytalanul átjusson
A felezett vagy tört bojlit előszeretettel alkalmazzák intenzív csalogatás céljára. A bojli belsejében elraktározott íz- és illatanyagok felszabadulnak, így extra csalogató hatást biztosítanak

A pontyok előszeretettel szívogatják fel elsőként a mederfenéken nyugvó darabos csalit, hogy utána az ízét megismerve és megkedvelve magukhoz vegyék a komolyabb falatokat is (egész bojlik!).

100 grammot képviselő fix bojlis szerelék közepes hosszúságú horog- és hajszálelőkével. Lehetőségünk van PVA zacskóban a felcsalizott horgot plusz etető csalikkal bejuttatni még nagy távolságra is!
Nagy segítségünkre lesz elképzelésünk megvalósításában a megfelelő méretre szabott PVA zsák
Először helyezzük a felcsalizott szerelékünket a zsák aljára, majd utána tölcsérünk segítségével töltsük meg a kívánt finomságokkal!
A jól tömörített tartalmú PVA csomag jól és pontosan dobható, ráadásul a csalogatóanyagok egytől egyig a horgunk mellett fejtik ki a hatásukat! Figyelem, ha a szerelék feneket ért, kb. kettő perc múlva húzzuk magunk felé egy kicsit az ólmon, hogy a horogelőke kiegyenesedjen!

A tuningolási lehetőségeknek azonban itt nincs vége, sőt, a java csak most kezdődik igazán. A sokak által kedvelt és régóta eredményesen használt Benzar Mix Fluo Booster távcsalija PVA-barát jellegéből adódóan nyújt remek lehetőséget az ízek további bolondítására. A Fluo Boosterrel bepermetezett csalik nem oldják fel idő előtt a PVA-t!

Fluo Booster mint a csali tuningolásának alternatívája

Intenzív aromája a vízoszlop teljes magasságában fejti ki csalogató hatását, melyet elképesztő felhőképző tulajdonság jellemez, így mágnesként vonzza az etetésre a halakat!
Bátran biztatok mindenkit a PVA hálók és tasakok használatára, éljetek a modern etetési praktikák lehetőségeivel! 

Forrás: Halmos Mihály

(X)
EnergoTeam