TRIANA újdonságok 2004-re

TRIANA újdonságok 2004-re

Immáron hagyományosan, a teljes TRIANA-Mosella csapat látogatást tett az elmúlt hét elején Cordenonsban, egyrészt a csapat ügyes-bajos dolgai megbeszélésére a TRIANA vezetőivel, másrészt megismerkedni a jövő év horgászbot újdonságaival.

Nehéz a választás az újdonságok közül

A következő évben szinte minden horgászbot típusban újdonságok sorával lép piacra az olasz cég. A legtöbb változtatást a rakósbotok között találtuk. Természetesen minden bot Olaszországban, kézi technológiával készül.

A 2003-as év csúcsbotja, a Protarget után egy újabb fejlesztéssel állt a versenyzők elé az olasz gyártó. A PROTOPLUS fantázia nevű rakóst kifejezetten a versenyzők igényeinek figyelembevételével tervezték és fejlesztették a TRIANA mérnökei. Ennek eredményeképpen sikerült egy gerinces, kompromisszumok nélküli, roppant gyors botot alkotniuk.

13 méterben 810 gr a horgászbot súlya, legnagyobb átmérője 46,4 mm.

A ProtoPlus, a StarPro és a Giada

A kifejezetten nagyhalak horgászatára kifejlesztett két másik újdonság a STARPRO és a GIADA. Az előbbi 13 m hosszban 880 gr súlyú, 46,4 mm átmérő mellett. A Giada 900 gr, átmérője megegyezik az előbbivel. Kézbe véve, minden egyes tag roppant erősnek, merev falúnak tűnik, mindezt úgy sikerült elérni, hogy nem nőtt jelentősen a botok súlya. A GIADA spiccét nem kell visszavágni 2 mm vastag gumi használatakor! Mind a három botot gyártják 14,5 m-es hosszban is. Sőt a PROTOPLUS azokban az országokban ahol nem ragaszkodnak a 13 m-es limithez forgalomba kerül 16 (!), valamint 17,5 (!!) méteres hosszban is!

A két karcsú újdonság

Hallgatva az idők szavára, két 13 m hosszú, de karcsú 40,5 mm legnagyobb átmérőjű PROTARGET 13 és PROTARGET Carp márkanevű rakóssal találkozhatunk a következő évben. Az előbbi súlya 845 gr, míg a pontyos változaté 880 gr.

A világon elsőnek gyártott fehér karbon

A szemre legnagyobb változást hozó horgászbot a fehér karbon alapanyagú RAYFLEX. A rakósbotok legnagyobb ellensége a napsütés. A fekete karbon anyagot nagymértékben károsítja és ez által rohamosan öregszik a bot anyaga. A nap károsító sugarainak kivédésére kifejlesztett anyagú, egészen világos színű RAYFLEX, így várhatóan sokkal tartósabb horgászbot lesz. Azonos körülmények között mérve a Rayflex 20 C fokkal alacsonyabb hőmérsékletű volt a tűző napon! A másik előnye a nagyon tiszta, sekély vizű horgászat alkalmával nyilvánul meg: a bot a halak számára szinte láthatatlan!

Fehér a feketék közt

Az új rakós botok mindegyikén megfigyelhettünk egy apró, de annál nagyobb jelentőségű változtatást, ez pedig egy speciális erősítés, ami a lehető legmerevebbé teszi a spiccet, és a második tagot. Az szinte már természetes, hogy az illeszkedő végek is erősítettek és kúpozottak.

Az alkalmazott erősítés

Biztosan mindenki járt már úgy, hogy azért tapadt fel a gumi a bot belső falára, mert az a kelleténél jobban meghajlott, (vagy nem volt kellően visszavágva) és leggyakrabban a hal elvesztésével járt.

Az erősítés gyakorlatilag csak nagyon közelről látszik

Távolról észre sem venni a különbséget, csupán a kezünket végighúzva a boton tűnik fel a változtatás.

A látvány magáért beszél, hatalmas erő kell a bot meghajlításához

Bizonyságul a tetőnek támasztva próbáltuk ki, valóban nagy erővel kellett nyomni, és mégis nagyon kicsi ívben hajlott a bot.

Megújultak a spiccbotok is. Minden típus minden méretben

Nem csak a rakósok kedvelői találkozhatnak sok újdonsággal, de a spiccbot szerelmesei is teljesen új, tovább fejlesztett kollekcióval találkozhatnak. Az új anyagok és új gyártástechnológia folytán könnyebb és erősebb botokat vehetünk kézbe a következő év folyamán.

Teljesen új, az egész palettát lefogó matchbot sorozat

A nagyhalas TRIANA matchbotok eddig is kiválóak voltak, most azonban egy teljesen új kollekcióval lép színre a cég.

Hiányzott eddig egy lágy, vékony zsinóros, vékony előkés horgászatot lehetővé tevő bot. Most ez is elérhetővé válik az EAGLE (3,9 m méretben, 5-15 g) fantázianevű bottal.

A sorban utána következik a GREEN EYES ( 3,9m, 4,2m, 4,5m hosszban, 10-20 g) nevű matchbot, ez már kicsivel keményebb, majd a sor következő tagja, a RED EYES (3,9m, 4,2m, 4,5m hosszban, 10-25 g). A sorozat legkeményebb, igazi „nagyvadas” botja a BLUE EYES (4,2m, 4,5m, 4,8m hosszban, 20-40g) nehéz úszókhoz és igazi távoli dobásokhoz.

Nem csak a versenyzők számíthatnak újdonságokra, de a hamarosan piacra kerülő új botok között számos olyan is lesz, amit a horgászok széles tábora használhat majd. Megtalálható lesz közöttük akár telematch, akár hagyományos teleszkóp bot, vagy a sokak által kedvelt „bolo”.

Még egy nagyon fontos dolog, amit a TRIANA „fejlesztett”: az árai sokkal jobban alkalmazkodnak a piacunkhoz, mint eddig bármikor! A botok teljes választéka megtalálható lesz a kiállításokon és bemutatókon. Kézbe fogható, kipróbálható lesz minden darab.