Új folyóvízi ólmok a Haldorádó kínálatában

Új folyóvízi ólmok a Haldorádó kínálatában

Azok, akik horgásztak már erős sodrásban, tapasztalhatták, hogy milyen hatalmas ereje van a víznek. Nem véletlen, hogy a folyóvízi etetőkosarakból lehet kapni akár 200 gramm öntömegűt is. Ezek bevetése a nagy dobósúlyú botokkal (pláne feederbotokkal) sem kis feladat, és a dobótáv általában megáll 25-30 méter környékén. Ráadásul ezek a kosarak hangos csobbanással érnek vizet, így inkább a mélyebb vizekre valók. No de mi van akkor, ha a parttól távolabb vagy sekély vízben kell a halat keresni? Erre valók a Deáky ólmok immár nagy méretekben és különleges formákban is rendelkezésre álló változatai.

Lapított körteólom
Ez az ólomtípus a hagyományos fenekező horgászatok és a folyóvízi horgászatok nélkülözhetetlen kelléke. Áramvonalas, lapított formája garantálja, hogy a legtávolabb sikerül a felcsalizott horgot bedobni, ráadásul az erős sodrásnak is ellenáll. Az ólomba egy nagyon erős forgó van rögzítve, amely segítségével bármilyen végszerelék elkészítéséhez használható. Ez a forma nagyon halkan ér vizet, így akár sekély helyeket is jól meg lehet vele horgászni. Akadómentes, sóderes aljzaton addig csúszik a mederfenéken, míg valamilyen egyenetlenségbe bele nem feszti a sodrás. A kisebb méretek mellett immár 150 és 200 grammos változatokban is elérhető!

A lapított körteólom a folyóvízi horgászok egyik kedvence
A 150 és 200 grammos lapított körteólmok a legnagyobb sodrásban is helytállnak
Az ólmokba rögzített erős forgó segítségével lehet a nehezéket a végszerelékbe építeni
Akár egy folyami kavics

Gyűrűólom
Különleges, gyűrű alakú ólom, aminek egyértelmű célja, hogy a végszerelékünket helyben tartsa még az erősebben áramló vízben is. E formának az az egyik előnye, hogy nagy felületen tud az aljzatba kapaszkodni, így könnyebben talál támasztékot, amiben megakadva helyben tarthatja a végszereléket. A gyűrűn lévő kitüremkedések is a kapaszkodást szolgálják. Különösen ajánlott köves, kavicsos mederben, ahol bitang erősen tud a fenékhez „tapadni”, ezáltal stabilizálni a csali-felkínálást. A gyűrűólom másik nagy előnye, hogy kialakításának köszönhetően etetőkosár nélkül is bejuttathatunk vele némi tapadósra gyúrt etetőanyagot: a nehezék közepén tátongó lyuk és a gyűrű kitüremkedései együttesen biztosítják, hogy a gyűrűólomra gyúrt etetőanyag garantáltan elérje a medret. .Ez a típusú nehezék ellenáll a legnagyobb sodrásnak is. Immár 150 grammos változatban is elérhető.

A gyűrű alakú ólom a kavicsos mederben is meg tud kapaszkodni
Nemcsak a formájának, hanem a gyűrűn lévő kitüremkedéseknek is köszönhető, hogy stabilan megáll a legnagyobb folyásban is
Különösen ajánlott ez az ólom kavicsos, köves mederben

Tányérólom
A tányérólom a dunai horgászok régi nagy kedvence. Ennek segítségével sokkal jobban lehet fixálni a végszereléket, mint az azonos tömegű, de nem ennyire lapított alakú nehezékekkel. Ez a lapos ólom elfekszik a mederfenéken, nagy felülete révén könnyebben talál magának olyan pozíciót, ahol stabilan megállva megtarthatja végszerelékünket. Annak érdekében, hogy a kivontatás közben az esetleg pörgő súly ne tekerje meg a zsinórt, az ólomba egy nagyon erős forgót rögzítettek. Ezzel lehet egyébként a nehezéket a végszerelékhez kötni. A legtöbbször partközeli horgászatok során alkalmazzák ezt a modellt. A 120 és 150 grammos változatokat akár a nagyon erős sodrású helyeken is lehet alkalmazni.

A tányérólom a legnépszerűbb dunai nehezék
A tányérólom méretválasztéka nagyon széles, így minden áramlási viszonyhoz meg lehet találni a megfelelő méretet
Ezek a méretek ideálisak a partközeli, húzós vizekben
A nehezékbe épített forgó bivalyerős, így bírja a nem szokványos megterhelést is

Szárnyas patent horgony
A szárnyas patent horgony egy tengeri ólom, melyet parti surf horgászatnál használnak, de tökéletesen alkalmas folyóvízi körülmények között is. Az ólom lábai megkapaszkodnak bármilyen típusú mederfenéken, így tulajdonképpen a vízbe érés helyén, azonnal meg is áll a nehezék. Kapás esetén a lábak könnyedén visszahajlanak, így szerelékünk kiszabadul. Formájának köszönhetően jól dobható, így olyan helyeket lehet segítségével meghorgászni, amelyek eddig elérhetetlennek tűntek. Ez főleg a 150 és 200 grammos változat esetében igaz. Aki a Duna medréből nagy márnát szeretne fogni, annak mindenképpen érdemes ezt a praktikus ólmot kipróbálni!

Így fest a szárnyas patent horgony összecsukott állapotban
Szétnyitva már teljesen világos, mi célt is szolgál ez az eszköz
A horgony szárai az ólmon lévő vájatba ülve „kimerevednek”, de egy erős rántásra kipattannak onnan, így az ólom kiszabadul az akadóból!
Az ólomban lévő barázdákba könnyű belepattintani a horgony szárát
Az ólom végéből kiálló hosszú száron lévő karikába kell kapcsolni a karabinert, vagy ide lehet kötni a főzsinórt
Az ólom vége áramvonalas, olyan, mint egy puskagolyó, ezért aztán nagyon messzire dobható
A horgony végén lévő terelőszárnyak miatt repülés közben nem imbolyog
Ez a horgony mindenhol talál fogást, ám könnyen kiszabadítható a fogságból
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.