Újdonságok a Maros Mixnél II. - Úszók 1.

Újdonságok a Maros Mixnél II. - Úszók 1.

A Maros Mix fejlesztőműhelye több évtizedes tapasztalata alapján összeállított egy úszókollekciót, mely nemcsak a hobbi-, hanem versenyhorgászoknak is készült. A legtöbb horgász olyan úszót keres a horgászboltokban, amely jól látható antennával rendelkezik, valamint kellően erős és érzékeny is egyben. A Maros Mix úszók minden kritériumnak megfelelnek, emellett kiváló minőségű alapanyagokból készülnek.

A legtöbb etetőanyag és csali gyártó cég életében bekövetkezik egy nagyobb fordulópont. Ekkor dől el, hogy a cég milyen irányba halad tovább. Megmarad egy bizonyos szinten, és az eddig forgalomba hozott termékeivel marad a piacon, vagy belekezd egy sokkal nagyobb fejlesztésbe, és drasztikusan megnöveli a termékpalettáját. A Maros Mix az utóbbi mellett döntött, mert az elmúlt évben a vállalkozás jelentős forgalomnövekedést ért el. Ez pedig azt igazolta, hogy a termékfejlesztések, árstratégiák, logisztikai tevékenységek egyaránt megfelelnek a vásárlók és a kereskedők igényeinek. Az üzleti sikerek mellett a versenysportban is kimagasló eredményeket értek el a csapattagok. Ambrus Tibor a Maros Mix termékek használatával Országos Egyéni Bajnoki címet szerzett, az általa irányított magyar női horgászválogatott pedig felállhatott a dobogó legfelső fokára a világbajnokságon!

A rövid bevezető után kanyarodjunk is vissza az eredeti témához, vagyis az úszókhoz.

A Maros Mix által gyártott úszókat két részre lehet bontani. Az egyik csoportba azok a darabok tartoznak, melyeket a csapattagok az évek során sikeresen használtak a különböző horgászversenyeken és teszthorgászatokon. A mai cikkben ezek kerülnek bemutatásra. De van egy másik széria is, amelyet a hagyományos úszós technikával horgászók fognak nagyra értékelni. Ezekkel a következő cikkben találkozhatnak az olvasók.

Finomszerelékes úszók

Az alcímnél szándékosan nem használtam a „versenyúszók” kifejezést, hiszen a Maros Mix nem csak a versenyzőknek gyártja úszóit. Több évtizedes tapasztalat áll a fejlesztések hátterében, amit a számos Európa- és világbajnokságon szerzett érem is bizonyít.

A finomszerelékes úszók gyártása során 5 nagyon fontos dologra kellett odafigyelni:

  1. Az antenna hosszára: anyaga és vastagsága igazodjon az úszó formájához, valamint a legrosszabb fényviszonyok között is jól látható legyen.
  2. A zsinórvezető gyűrűk optimális helyre kerüljenek: ez a megfelelő úszó- és csalivezetés egyik titka.
  3. A balsafa kiváló minőségére: csakis a legjobb alapanyag garantálhatja a pontos méretjelölést
  4. Az úszótestet borító víztaszító festék minőségére: ez biztosítja, hogy test egyben a zsinórbevágódással szemben is ellenállóvá váljon.
  5. A szár hosszára és anyagára.

A Seria 59. és Seria 43. úszók snecizéshez (is) kiválók
Az új Maros Mix úszók a hobbi- és versenyhorgászoknak is kínálnak megoldást
Ha rakós bottal szeretnénk pontyozni, ez sem lehetetlen
Nicolas Béroud (balról), a Francia Déclic Péche lap főszerkesztője és a híres etetőanyag-szakértő Didier Delannoy (jobbról) elismerően nyilatkozott a Maros Mix úszókról a HIT csarnokban megrendezett kiállításon
A Maros Mix teszthorgászai számtalan alkalommal tesztelték az úszókat…
A Seria 52. úszó zsinórvezető gyűrűje a jobb csalivezetés érdekében az úszó antennáján helyezkedik el…
… egyes pontyozó úszóké pedig közvetlenül az antenna tövében

A legtöbb horgász nem is veszi észre, hogy egy úszó készítése során mennyi apró dologra kell odafigyelni. A festékbe mártás, festékek minősége és színe, a felhasznált balsafa tömörsége, az antennákon található spirál, zsinórvezető gyűrű (seria52, seria54, seria55) rögzítése és még számtalan apró mozzanat nehezíti a gyártás folyamatait. A Maros Mix ezekre gondosan ügyel, legyen szó bármelyik úszójáról.

Folyóvízi úszók

A csapattagok számtalanszor járnak különböző folyóvízi teszthorgászatokra vagy versenyekre. Az évek során pedig kialakult pár olyan forma, amely nem hiányozhat a kínálatból. A cég design felelőse, ifj. Holler László versenyhorgász által kifejlesztett Seria 87. és Seria 88. lapos úszók a legérzékenyebb emelős kapásokat is látványosan jelzik. De ha nem fontos az áramló vízben megállított csalival próbálkozni, akkor ott vannak a dundi változatok is. Ezekkel akár úsztatni is tudunk, legyen szó rakós vagy bolognai módszerről.

Az új dundi…
… és lapos úszók sem hiányozhatnak a termékpalettáról

Waggler úszók

A csapatban több olyan horgász is van, akinek a matchbotos módszer a kedvence. Csak hogy párat említsek, ilyen például Ambrus Tibor, aki a 2008-as MOHOSZ Kupán szektorában az első helyet szerezte meg. De Erdei Attilát se hagyjuk ki a felsorolásból, akit sokan a matchbotozás pápájának is neveznek.

Szokták mondani, ha lúd, akkor legyen kövér. Vagyis ne maradjon ki semmi az egyébként sem kicsi úszóarzenálból. A testnélküli wagglerektől a sliderekig mindent megtalálhatnak a horgászok a kínálatban.

Így néz ki a cserélhető slider-adapter…

Pellet wagglerek

Sokan „divatúszóknak” is nevezik, de a tesztcsapat tagjai gyakran járnak olyan vizekre, ahol a pontyokat pellettel, úszós technikával kell megfogni. A pelletúszó különlegessége abban rejlik, hogy vele még a 20 mm-es fúrt pelleteket is felkínálhatjuk vízközt a pontyoknak anélkül, hogy a nehéz csali elmerítené az úszónkat. Erre általában a fülledt, meleg nyári napokon kerülhet sor. Ilyenkor szemmel láthatóan a halak a vízoszlop felső régióiban tartózkodnak. Ha ilyen jelenséget tapasztalunk, és az adott tavon a halak jól ismerik a különféle pelleteket, nem kérdés, hogy a pelletúszós módszer az egyik megoldás egy-egy kapitális hal megfogásához.

A Seria 42. úszót kisebb pelletekhez fejlesztették. A cserélhető rézlamelláknak köszönhetően tökéletesen be lehet állítani - a csali súlyát is figyelembe véve -, mennyi látszódjon ki az úszó antennájából. A Seria 41. modellt viszont a kapitális méretű csalikhoz készítették. Működése és felépítése megegyezik a Seria 42-ével, csupán annyiban különbözik, hogy annál jóval testesebb.

A pelletúszó különlegessége abban rejlik, hogy használatukkal az akár 20 mm-es fúrt pelleteket is felkínálhatjuk vízközt a pontyoknak

A könnyebb eligazodás érdekében az úszókon feltüntették a szériaszámokat. E számok 1-től 90-ig terjedhetnek. Így sokkal egyszerűbb nyilvántartani vagy megrendelni a horgászboltokban egy-egy szériát. A cikkben bemutatott úszók a cég által készített daraboknak csak egy töredéke: hogy mindenről tudomást szerezhessenek az olvasók, a cikksorozat következő részében a hagyományos Maros Mix úszókat is be fogom mutatni.

(X)
Egedi Róbert

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.