10. Utánpótlás és 19. Gyermek Édesvízi Halfogó Világbajnokság

Itt a nyár, és vele egy olyan rangos esemény, amelyet Szerbia és Montenegróban már több évtizede nem rendeztek meg. A világ fiatal horgászversenyzői ismét összemérhetik tudásukat, ezúttal egy közép-európai pályán. A gyermek és utánpótlás kategóriában induló horgászok már minden bizonnyal izgatottan készülnek a nagy megmérettetésre. De Újvidék is készül, lássuk hát, mi újság a szervező háza táján?

Hogy mit is jelent egy horgász világbajnokság házigazdájának lenni, erről a Vajdaságban élő emberek zöme réges-régen megfeledkezett. Sőt, hogy Szerbia és Montenegró is megnyeri a bajnokság megszervezésére kiírt pályázatot, az csak a Nemzetközi Édesvízi Horgász Szövetség (F.I.P.S. e. d.). 2003. évi megbeszélésén vált valószínűvé, amikor több ország bizalma és voksa jutott nekünk, mint az elszánt vetélytársnak, Romániának. Emiatt tavaly júliusban a Duna-Tisza-Duna-csatorna kátyi és a temerini híd közötti 2400 méteres újvidéki szakaszán kiszemelt versenypályát a Vajdasági horgászszövetségnek szinte ideálissá kellett varázsolnia, ezt a F.I.P.S. e. d. küldöttsége értékelte és el is fogadta. Így 2005. május 15-én a sorszám szerinti 27. Nemzetközi Horgász Szövetség (C.I.P.S.) értekezletén, Olaszországban, a szicíliai Palermóban véglegesen kigyulladt a zöld fény, ami azt jelentette, hogy immár semmi akadálya, hogy Szerbia és Montenegró fogadja a 10. utánpótlás és a 19. gyermek világbajnokság részvevőit. Az gyermek kategóriában 16 éves korig, utánpótlás kategóriában pedig 16-20 esztendősen indulhatnak a fiatalok.

A kátyi és a temerini híd közötti Duna-Tisza-Duna-csatorna, a közelgő VB színhelye
Ezen a csatornarészen a horgászok szívesen gyülekeznek
A helyszín gépkocsival is jól megközelíthető
Vajon mit kerítek a horogra?

Hogy másfél hónappal a VB kezdete előtt hogyan alakul a helyzet szervező háza táján, a vajdasági horgászszövetség elnöke, Dušan Jovanović úr mondta el, aki egyben a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke is.

Dušan Jovanović úr, a VB szervezőbizottságának elnöke

- Ha egy kicsit visszapillantunk a múltba, észrevehetjük, hogy a két évvel ezelőtt megrendezett portugáliai világbajnokságon 28, tavaly Horvátországban viszont 31 válogatott indult. Eddig az újvidéki bajnokságra 14 ország: Anglia, Horvátország, Dél-Afrika, Szlovákia, Olaszország, Hollandia, Luxemburg, Magyarország, Belgium, Franciaország, Spanyolország, Németország, Csehország és persze Szerbia és Montenegró véglegesítette a nevezését. A napokban csatlakozik hozzájuk Portugália és Bosznia és Hercegovina is. Mivel a bejegyzési határidő június 10., feltételezzük, hogy a résztvevő csapatok száma tovább növekszik és elérheti a 25 országot és a 35 csapatot. A résztvevő országok száma azért nem jelent automatikusan kétszer annyi csapatot, mert nem minden ország küld versenyzőt mindkét kategóriában. Természetesen a végleges adatokkal az említett dátumig nem rendelkezünk. A szervezőbizottságunk jól dolgozik, az előkészületek folyamatosak és a határidőket is sikerült betartani.

,"s","75%","k"]A versenypálya tulajdonságai

Átlagmélység
7m-re a parttól: 1,0 - 1,5m
10m-re a parttól: 2,0 - 3,0m
25m-re a parttól: 5,0 - 6,0m

A csatorna vize kiegyenlítetten lassú folyású és a Duna vízszintjétől függő. A parttól 10-13 méterig az aljzat köves, távolabb iszapos.[-doboz]

Az újvidéki képviselőház készségesen a szervezőbizottság mellé állt. Többek között Zoran Vučelić, parlamenti képviselő hivatalosan és személyesen is felhívta a potenciális támogatók figyelmét, fölszólította a közvállalatokat, hogy akár anyagilag, akár a szervezésben legyenek segítségükre. Így a JKP Put közvállalat a pálya menti kiserdőben, a F.I.P.S. e.d. képviselői számára szükséges parkolóhelyek kiépítésére kapott megbízást, ezen kívül ők végzik a pálya simítását, majd annak apró kövekkel való feltöltését is. A gyermekeket szállító buszok ezen érkeznek majd a kijelölt horgászhelyekre. A város központjában VIP parkolókat fognak biztosítani a képviselőknek. A számítógépes információs rendszer felállítása és működtetése az Informatika közvállalat hatásköre. A Gradsko zelenilo feladata a fűnyírás, a 75 mozgatható műanyag kuka felállítása és a csatorna mindkét oldaláról a szemét elhordása. A Vodovod i kanalizacija két tartálykocsi ivóvizet biztosít. A pálya halasítására is készek a tervek. A verseny színhelye a Fruska gora Nemzeti Park felügyelete alatt áll, ők a halasítás dátumától kezdve a verseny kezdetéig horgászati tilalmat rendelnek el. A belügyminisztérium feladata, hogy a közbiztonságra folyamatosan felügyeljen.

Ez a versenypálya nemsokára új köntösbe öltözik

Szerbia és Montenegró sportbizottsága az év négy legkiemelkedőbb sporteseménye közé sorolta a horgász világbajnokságot, és tőlük már beérkeztek a szervezőbizottság folyószámlájára az első átutalt pénzösszegek. A tartomány is bekapcsolódott a projekt végrehajtásába, és a legrövidebb időn belül a végrehajtó bizottság anyagi támogatására is számíthat. Hosszú évek után először rendezzük meg ezt a bajnokságot, és szükségünk van szinte mindenre. A világbajnokságok elvárásait kielégítő kellékeink nincsenek, például jelenleg nélkülözzük az olyan apróságokat is, mint a haltartó kosarak, mérlegek, tartók, horgászhely kijelző táblák stb. Természetesen mindezek későbbi időkre megmaradnak majd, egyelőre azonban hiányoznak.

A versenypálya halállományára is elsősorban a dunai torkolat gyakori halfajai jellemzőek:

A versenypálya domináló halai
Leggyakoribb súly
Dévérkeszeg (Abramis brama)
100 - 300 g
Ezüstkárász (Carassius auratus)
200 - 300 g
Bodorka (Rutilus rutilus)
50-150 g
Szélhajtó küsz (Alburnus alburnus)
6 - 20 g
Sügér (Perca fluviatilis)
20 - 50 g
Ponty (Cyprinus carpio)
500 - 2000 g

Öt-hatszáz külföldi szülő és gyermek érkezését várjuk. Ott lesznek a vajdasági népviseletekbe öltözött fiataljaink, felhangzik a himnusz, lesz díszfelvonulás, a városháza előtti téren ünnepély, várható Bane Krstić és hangulatos zenekara, fellépnek még sokan mások. Itt lesznek a C.I.P.S. képviselői, közismert személyek, valamint a határokat nem ismerő horgászat szerelmesei. Egyszóval nagyszabású és nagyon szép esemény előtt állunk.

Szerbia és Montenegró Horgászszövetsége 1951. június 20-ától működik és a megalakulásának napjától tagja a F.I.P.S.-nek. Ma 256 klubot tömörít 19 versenyzónában, ami szám szerint 110 000 sporthorgászt jelent. 2004-ben Szerbia és Montenegró válogatottja a pontyfogó világbajnokságon, Portugáliában aranyérmet szerzett.

Július 17. és 24. között Szerbia és Montenegróra, Vajdaságra, Újvidékre és a Duna-Tisza-Duna-csatornára összpontosul a horgászvilág figyelme, és ez egy jó alkalom lesz, hogy mint szervezők és jó házigazdák bizonyítsunk.

A VB logója

A világbajnokság programja
Vasárnap, 2005. július 17.
18 óráig
a válogatott csapatok fogadása (Brankovo Hotel)
21:00
az edzéshelyek sorsolása (Brankovo Hotel)

Hétfő, kedd, szerda,
2005. július 18., 19., 20.
08:30
a versenypálya megnyitása
10:30-13:30
délelőtti hivatalos edzés
15:00-18:00
délutáni hivatalos edzés

Csütörtök, 2005. július 21.
08:30
a versenypálya megnyitása
10:30-13:30
délelőtti hivatalos edzés
15:00-18:00
délutáni hivatalos edzés
19:00
a csapatvezetők első összejövetele (Brankovo Hotel)

Péntek, 2005. július 22.
08:30
a versenypálya megnyitása
10:30-13:30
délelőtti hivatalos edzés
16:00
a csapatvezetők második összejövetele (Brankovo Hotel)
18:00-20:00
VB-MEGNYITÓ

Szombat, 2005. július 23.
07:00
a startszámok sorsolása (Brankovo Hotel)
08:30
a versenypálya megnyitása
08:30
első hangjelzés, a horgászhely elfoglalása
10:25
második hangjelzés, az etetés kezdete
10:35
harmadik hangjelzés, a verseny kezdete
10:35
negyedik hangjelzés, 5 perc a verseny végéig
10:35
ötödik hangjelzés, verseny vége, mérlegelés kezdete
17:00
eredményhirdetés, a csapatvezetők harmadik összejövetele (Brankovo Hotel)

Vasárnap, 2005. július 24.
07:00
a startszámok sorsolása (Brankovo Hotel)
08:30
a versenypálya megnyitása
08:30
első hangjelzés, a horgászhely elfoglalása
10:25
második hangjelzés, az etetés kezdete
10:35
harmadik hangjelzés, a verseny kezdete
10:35
negyedik hangjelzés, 5 perc a verseny végéig
10:35
ötödik hangjelzés, verseny vége, mérlegelés kezdete
17:00
eredményhirdetés (Brankovo Hotel)
18:00
ünnepélyes eredményhirdetés, vb-befejezés (a város központja)
20:00
nyereményosztás és ünnepély (Vojvodina Hotel)

Búcsúzóul és kedvcsinálóként, íme néhány kép, amik valamelyest átadják az újvidéki hangulatot:

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: