A nyolcadik gong - A tavaszi, 8. Duna NHT beharangozója

A nyolcadik gong - A tavaszi, 8. Duna NHT beharangozója

Vidéken, hajdanában őseink belefeledkezve a munka dandárjába, bár érezve az egyre elnehezedő derekat, hallva az egyre hangosabban korduló gyomrot, gyakran figyeltek a falu közepén magasló harangtorony felé, mikor kondul már meg és mennyit?! A kondulások szaporodó száma mindig valami kellemes élményt, az ebéd, az azt követő édes pihenés közeledtét jelentette! Most, 2011-ben itt, ebben a virtuális világban, a Haldorádó horgászportálon is gongok hallatszanak hamarosan, melyek szintén egy várva várt, a fantáziákban és sokak emlékeiben is már létező élmény ismételt közeledtét jelzik! A helyszín Ordas község, az élmény a nyolcadik Duna Netbarát Horgásztalálkozó! Hallgassátok most ti is a harangunk kondulásait!

Az első gong a helyszínért: Gyönyörű és természetének elkápráztató sokszínűségét még sok helyen elrejtő hazánk gigantikus folyamának az Alföldet a Dunántúltól elválasztó részéért, amiről talán bátran mondható, egyedülálló, ritka folyamszakasz, ahol hosszú idő óta keletről hömpölyög bölcs nyugalomban nyugati irányba. A folyam partja madárzajos, árnyakat adó cserjékkel, fákkal benőtt, vadaknak rejteket adó erdők lába alatt, hatalmas bazaltkövekből épített erődítmény, melynek lábait mossa hűs vize! A fáradhatatlanul özönlő víztömeg hozza az életet és viszi is tovább a végtelenbe, miközben óvja a körülötte és a benne élő lényeket, a mi nagy örömünkre!

Egy hátradőlős, elégedetten pislogós gong a kényelemért, a jó kedvért, a szórakozásért, a versengésért: A rohanó, állandóan küzdelmes, elvárosiasodott életben az apró örömökre, az egymásra odafigyelésre egyre kevesebb türelemmel és szabadidővel rendelkező emberek saját kezük munkájával, a természet teljes tiszteletben tartásával kialakított táborhelyeiken, alapvető civilizációs igényeikhez igazított körülmények létrehozásával élhetnek együtt pár napig. Együtt tesszük jobbá, szebbé azt a pár napot is, együtt szórakozunk, egymást jobb kedvre derítjük, okítunk, tanulunk, tapasztalunk, megmérettetünk és néha alul maradunk, hogy a nálunk jobbak a tehetség képzeletbeli dobogójának tetejére állhassanak! Tesszük mindezt a rendért, a rendért a környezetben, a fejekben, tesszük az emberi kapcsolatok jobbításáért, a barátságokért, a gondjaink megosztásáért, jó tanácsokért, egymásért, magunkért!

Egy verőfényes gong az időjárásért, az időpontért: A tavasz közepén, mikor a növények már levelet bontanak, a természet már javában ébren van és figyeli, mit is művel ez a szorgos brigád, amikor szebbíti a vízpartot, rendet tesz, kitakarítja a zord tél és a nemtörődöm élőlények okozta kellemetlen hozadékoktól, uszadékoktól a szórakozásuk helyszínét, amivel egy élhetőbb teret, egy kényelmesebb pályát alakítanak ki maguknak.

A távoli, nyugati, télen hófedte hegyekből már lecsorgott a megolvadt csapadék és a nagyja már tova is tűnt a hatalmas tengerek medrébe. Madarak köszöntik a felkelő napot, ha éppen nem a májusi, aranyat érő eső mossa le a nyárfák gazdagon szálló szöszeit, ezzel odújukba kergetve az énekes bandát és a lakósátraikba vagy a községháznyi katonai sátorba a partot belakó horgászokat, horgásznőket, horgászfeleségeket, kicsiket és nagyokat! Ha a levegő még hűvös is, a lelkekben és a sátor előtt már fény dereng, és tűz gyúl, mely bevilágít mindenki érzéseibe, gondolatvilágába és melegséggel tölti el!

Egy hangos gong a versengés feltételeiért, követelményekért, lehetőségekért, valamint azok áráért és hasznáért (szóval, a kiírás jön):

8. Duna Netbarát Horgásztalálkozó és vándorkupa, Ordas

Időpont: 2011. 05. 07. Szombat

Helyszín: Duna, Bács-Kiskun megye, Ordas község. (az 51-es úton Solttól délre, Dunapatajnál Foktő felé az első település)

Szabályok:

 • A verseny egyetlen 6 órás szakaszból áll.
 • Horgászni 2 bottal lehet, botonként 1-1 horoggal, úszós és fenekező készséggel. Mártogatni szabad, de figyeljünk arra, hogy a szomszédokat ne zavarjuk. Pergetni tilos.
 • A verseny alatt fogott halakat a mérlegelésig min. 2 m hosszú versenyszákban lehet megőrizni. Mérlegelés a verseny végén lesz, de mivel a verseny már tilalmi időben zajlik, a verseny közben kifogott nemes (ill. tilalommal védett) halat azonnal jelezni kell a folyamatosan járőröző versenybíráknak, akik azt lemérik és dokumentálják, ami után a halat azonnal vissza kell helyezni a vízbe!
 • Kívülről akadt hal vagy más horgász betépett szerelékébe (gubancgátlóba, etetőkosárba) akadt horoggal fogott (azaz kantáros) hal nem számít bele a versenybe, azt rögtön vissza kell engedni.
 • Szákolásnál, illetve kapáskor, bevágásnál segíthetnek a szomszédok vagy a kísérők, az a lényeg, hogy a bevágást követően a bottal horgászó versenyző fárassza ki és húzza szákolható helyzetbe a halat.
 • Etetőanyag korlátozás nincs, de ha lehet, ne „szennyezzük” a vizet.
 • A pálya maximum 10 fős szektorokra lesz osztva (a résztvevők létszáma dönti el, hány szektor lesz).
 • A mérlegelésnél az eredménybe minden kifogott hal beleszámít, még az is, amit a lefújás előtt akasztottak meg, de már csak utána szákoltak.

Díjazás:

A szektorokon belül a legtöbb (súly alapján) halat fogók kerülnek ki győzteseknek.

Az így kialakult szektoreredményeknek megfelelően fogják a szektorelsők - a fogott súly alapján - az I., II., III., IV. V. (a résztvevők létszámától függően kijelölt szektorszámnak megfelelően) helyért járó kupákat megkapni. Egy-egy szektor nem lesz 10 főnél nagyobb.

Kupát kap továbbá:

 • a legjobb eredményt elérő hölgyhorgász,
 • a legeredményesebb „utánpótlás” (18 éves korig) horgász,
 • a legnagyobb hal kifogója.

Az abszolút győztes elnyeri a 2011. szeptemberi versenyig a Duna NHT vándorserlegét. Ezt végleg az viheti haza, aki egymás után háromszor vagy az évek folyamán ötször elnyeri.

A verseny programja:
6:00 találkozó a helyszínen
6:15 - 6:20 megnyitó
6:20 - 6:50 sorsolás
6:50 - 8:00 etetés, szerelékek előkészítése
8:00 - 14:00 verseny
14:00 - 15:00 mérlegelés
15:00 - összesítések, végleges eredményhirdetés, díjak átadása, záró vacsora
Az időbeni esetleges csúszások miatt előre is elnézést kérünk!

További infók:

 • A versenyre nevezni a Duna NHT topikban lehet, de a végleges nevezést a nevezési díj postai csekken vagy banki átutalással történő befizetése után tudjuk elfogadni. A postai címet, számlaszámot Jeszy vagy Sori mindenkivel, aki a jelentkezési listára feliratkozik, e-mailben fogja közölni. Akinek nem nyilvános az e-mail címe, azt kérem, hogy biztosítsa a szervezők számára az elérhetőségét. Befizetési határidő 2011. május 2. (hétfő).
 • Nevezési díj: 3.300 Ft, mely tartalmazza a verseny utáni vacsorát, a mobil WC díját, zuhanylehetőséget a művelődési házban (közel a sátortáborhoz), a katonai sátrak bérleti díját és az egyéb programok felmerülő költségeit.
 • Napi-, hetijegyet a dunapataji horgászboltos vagy megbízottja hajnali 5 órakor fog kihozni a helyszínre, ára: 730 Ft/napijegy (2.100 Ft/hetijegy)
 • Kísérőknek 2.300 Ft lesz a részvételi díj. Sokan jelezték, hogy családdal érkeznek, így kedvezményként a kísérőként érkező 6 év alatti gyerekeknek a részvétel ingyenes, 14 éves korig pedig 1.300 Ft. Reméljük, ezzel is segítjük a rendezvény családbarát hangulatának kialakítását!
 • Aki úgy gondolja, már csütörtök délelőtt is lejöhet a helyszínre, és maradhat akár vasárnapig is, sátorozásra van lehetőség és hogy a megmaradt (közös) ételeket, italokat se kelljen a pocsékba kidobnunk, hát az ottmaradtaknak kell elfogyasztaniuk!
 • Mivel a verseny helyszíne eléggé balesetveszélyes (kövezés), mindenkit arra kérek, hogy ügyeljen testi épségére.
 • A találkozó fő célja (a baráti-ismeretségi kör bővítése, és a szórakozás mellett), hogy a tapasztaltabb kollégáktól eltanulhassuk a folyóvízi horgászat fortélyait. Ezért kérem, hogy lehetőleg ne vegyük halál komolyan a versengést, és segítsünk egymásnak abban, amiben tudunk.
 • Ezúton szeretném felhívni a kedves résztvevők figyelmét, hogy van mód egymás mellé sorsolni, de kérem, hogy ezt a lehetőséget csak nagyon közeli családtagok vegyék igénybe (férj-feleség, szülő-gyermek, esetleg élettársak). Az egymás mellé sorsolásnak hátránya, hogy egy szektorban csak egy győztes lesz, aki a végén megnyerheti az I.-II.-III. stb. helyekért járó kupák valamelyikét, még akkor is, ha szektor másodikként a családtag súlyra többet fog, mint bármelyik másik szektor győztese.
 • A Duna NHT-k eddigi történéseiben járatosabbak már tudják, hogy sokan már a hét közepén, általában csütörtökön letáboroz(hat)nak a helyszínen és vasárnapig is marad(hat)nak. Aki csütörtökön a helyszínen tud lenni, annak az a magasztos feladat fog jutni, hogy segíthet a sátortábor helyének kijelölésében, megtisztításában, a központi sátor felállításában, majd az egész verseny-partszakaszon a szemét összegyűjtésében. Ehhez kapcsolódóan jelzem, hogy a több napot lent tartózkodók egy tavaly indult kezdeményezést követően, felajánlásokkal segítik az ellátmányozást. Tavalyelőtt volt, aki egy babgulyást ajánlott fel, voltak, akik egy szarvaspörkölthöz való nyersanyagot és annak elkészítését vállalták, tavaly is volt már egy gulyásleves, egy halászlé felajánlásunk, és két bőkezű támogatónk pénzösszeggel is támogatta a rendezvényünket. Nos, ehhez kapcsolódóan jelezném, hogy mivel a magunk urai vagyunk, a magunk ellátásáról kell gondoskodnunk, szívesen vesszük továbbra is a felajánlásokat, amiből otthon esetleg van több, mint ami elfogyna és ott a helyszínen nagyon hasznos lehet a megfáradt, éhes természetlakóknak!
 • Fontos! Mivel a szervezőknek a verseny során a horgászaton (versenyzésen) kívül a sátortáborban egyéb feladatokat is el kell látniuk, ők nem sorsolnak, hanem a tábor melletti helyeket fogják automatikusan megkapni. Természetesen, amennyiben ezzel a kitétellel valaki (akár csak egyetlen személy is) nem ért egyet és ezt jelzi számunkra (kerülendő a nyilvános vitát, lehet e-mailben is) akkor minden harag nélkül eltekintünk tőle, és szervezőkként részt veszünk a nyilvános sorsoláson.

Egy jókedvű gong a tavaszi újdonságért, a pénteki megmérettetésért, hogy ne teljen unalmasan egy napunk sem ott a természet lágy ölén:

Hatalmas megtiszteltetés ért bennünket azzal, hogy elfogadta felkérésünket a „Horgász cél- és távdobó sport” (Casting) jeles magyar képviselője, a tizenegyszeres Világ- és egyszeres Európa-bajnoki címmel büszkélkedő Varga György egy dunai cél- és távdobó amatőr bajnokság megszervezésében nyújtandó segítségre! Hagyománnyá szeretnénk tenni minden ősszel a Haldorádó Feeder Focikupát és a mostani, tavaszi Duna NHT-tól minden tavasszal a Haldorádó Horgász Cél- és Távdobó Amatőr bajnokságot. Gyuri barátom készséggel ajánlotta fel segítségét tudásával és a bajnoksághoz szükséges és a rendelkezésére álló technikai háttérrel együtt is! Emellett Gyuri a bajnokság előtt és utána is látványos bemutatót fog tartani több stílusban, amit bizton állíthatom, sokan fognak tátott szájjal figyelni!

Lássuk a részleteket:

I. Haldorádó Horgász Cél- és Távdobó Amatőr bajnokság

A bajnokság időpontja: 2011. 05. 06. péntek 14:00 - 18:00

Helyszíne: Ordas, Duna part

A bajnokság menete: A bajnokság 3 részből áll, egy távdobó, egy céldobó és egy gombócdobó fordulóból.

l. forduló: A távdobás az indulók saját botjával történik, fejenként 3 dobásra van lehetőség a versenyben. Az esélyek megközelítőleges kiegyenlítése érdekében a bot típusát, fajtáját nem korlátozzuk, de a felszerelés méreteit igen: kizárólag 3 méter és 4 méter közötti botokkal, 20-25-ös főzsinórral szerelt (3-4 méternyi dobóelőtét engedélyezett, 30-35-ös méret között), peremfutó orsóval, valamint a szervezők által biztosított - külön e sporthoz készített - 18 grammos súllyal szerelt szerelékkel engedélyezzük a részvételt! A dobások értékelése: minden méter egy egész pontot, a megkezdett méterek teljesített része pedig deciméterenként tizedpontokat érnek; a három dobásból a legmagasabb értékű adja az első forduló egyéni végeredményét.

2. forduló: A céldobás speciális, e célra kifejlesztett, a szervezők által biztosított botokkal és szerelékekkel történik. Erre a szerelékre 7,5 grammos súly kerül a peremfutó orsón lévő 20-as vagy 25-ös zsinórra, mellyel a versenyzők 5 dobást végezhetnek a 10 méterre, majd 5 dobást a 16 méterre elhelyezett 5 db célkarikára. A célkarikák a következő átmérőjűek: a belső 76 cm, a következők 136 cm, 196 cm, 256 és végül a külső 316 cm. A dobások értékelése: a belső kör 10 pontot, a következők pedig - belülről kifelé - 8, 6, 4 és 2 pontot érnek; a tíz dobásból keletkező pontok összege adja e fordulónak az egyéni eredményét.

3. forduló: A gombócdobást egy maroknyi, zsákba töltött földdel fogják az indulók elvégezni. Mindenkinek 5 dobásra lesz lehetősége a céldobáshoz használt célkarikákra, melyek 10 méterre lesznek lefektetve. Az értékelés megegyezik a céldobáséval.

Értékelés: Egy-egy éremmel díjazzuk a fordulók első három helyezettjét és egy porcelán plakettel az abszolút első helyezettet, aki a három fordulóban elért egyéni eredményeinek összege alapján a legmagasabb pontszámot érte el.

Mivel a bajnokság lebonyolításához néhány kelléket meg kell vásárolnunk, továbbá a díjakat is a nevezésre befizetett összegből finanszírozzuk és persze, hogy minden versengő érezze a súlyát, hogy nem csak bohóckodásról van szó, egy jelképes, 400 Ft-os nevezési díjat kérünk minden indulótól. Remélem, hogy ez nem akkora összeg, ami elveszi majd sokak kedvét!

Az első Haldorádó Horgász Cél- és Távdobó bajnokságra a Duna NHT-ra történő nevezéskor kell jelentkezni és ezzel a 400 forinttal növelt összeget kell utalni/befizetni!

Egy jóllakott gong a felajánlásokért, a közös jólétért: Hogy ne szenvedjünk semmiben sem hiányt, hogy mindenünk meglegyen, mi szem-szájnak ingere, kérlek benneteket, hogy a már tavalyelőtt elkezdett tendenciának, jó szokásunknak megfelelően, mindenki úgy hozzon magának élelmet, italt, amire szüksége van és esetleg, ha megteheti, annál többet is, a többletet felajánlva a közösségnek, ezzel fokozva a jólétet mások számára is! Higgyétek el, látom, hogy sokkal jobban esnek a közös kaják, a másik országrészből származó házias ételek italok mindenkinek! Mi a magunk részéről fel is ajánlunk a pénteki estére egy komoly adag pácolt csirkeszárnyat, csirkecombot és egy kis hazai hangulatfokozó mézes italt és persze ismerve nőm gondosságát, biztosan ő is sütni fog valami finom édességet erre a hétvégére! És lapzártakor érkezett a hír, hogy Katona Pista barátunk is felajánlott a barátságra egy nagy adag mustáros tarját és a technikát ezek megsütéséhez, sőt ő maga szeretné elkészíteni is! Szerintem egész nap sütni fog és mégse ő lesz a Nap… köszönjük neki is!

Egy elismerő gong az ismertté, sőt híressé válásért: A horgászok virtuális világának legnagyobbika, az „anyaportál”, a Haldorádó ismét bőkezűségéről tesz tanúbizonyságot, amikor biztosítja a gyönyörű serlegeket, a trófeákat a győzteseknek, Takács Peti ismét ott sürög-forog, forgat, kérdez, filmez mindenkit, mindent, éjjel és nappal!

Egy lelkesítő gong a reményért, a várakozásokat felülmúló eredményekért: Nehéz időket élünk, ezt nem kell bizonygatni senkinek sem a Földön. Emberek küzdenek emberek ellen, néhol földrészek rengenek, katasztrófák sújtanak le, lelketlen, pénzsóvár, embernek sem mindig nevezhető ismeretlenek öntik mérgező vörös iszapjukat a nyakunkba, megölve embert, állatot, növényeket, tönkretéve mindent, ami az útjába került! Anyagi nehézségeink támadnak, küzdünk, egyre többet robotolunk ugyanannyiért, hogy jobb legyen az életünk! Az életünk csak tőlünk lesz/lehet szép, csak mi tehetjük szebbé, ha félretesszük kis időre a gondjainkat! Látjuk, hogy mindenkinek nehezebb, mindenki igyekszik megtalálni a boldogulásához vezető legkevésbé rögös utat, melyben egyre kevésbé fér el a hobbi, az emberi kapcsolatok, a barátság építése… változtassunk hát ezen, erre a pár napra feledkezzünk el erről, hátha utána egészen másként látjuk és - talán - nem is kell visszavennünk soha többé nyomasztó terheinket! Látjátok, nem tettük drágábbá a rendezvényt, sőt inkább még olcsóbbá váltak a lehetőségek a színvonal csökkentése nélkül, éppen azért, hogy eljöhessen sok ember és kikapcsolódhasson pár napig!

Végül az utolsó gong a figyelem felkeltésére: Figyeljetek, horgászok, barátaim, készüljetek, már feszül a harang kötele, már pörög a mechanikus szerkezet, készül már lesújtani a súlyos kalapács! Halljátok? Mindjárt harangoznak… kezdődjön a nyolcadik Duna Netbarát Horgásztalálkozó és vándorkupa!

Meglehet, hogy idáig halkan harangoztunk, mert csak az ország határain belül hallották meg a hívójelet! Reménykedem, hogy az idén végre elhallatszunk majd messzebb, ősi magyar vidékekre is és ott is megértik a küldött jelünket, várunk mindenkit, mindenhonnan!

Írta: Jeszy
Fotók: DNHT archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.