Belgrádban lesz a 9. pontyfogó VB?

Belgrádban lesz a 9. pontyfogó VB?

Amikor 2003 októberében a Pontyozás Belgrád központjában című írásomban, elkalauzoltam a Haldorádó látogatóit a belgrádi nyugalom oázisának becézett Ada Ciganlija-félszigetre, közülünk senki sem feltételezte, hogy mindössze 4 év elteltével színhelyként ez a terület fog pályázni a 2007. évi Pontyfogó Világbajnokság megrendezésére. És nem is esélytelenül! Hogy miért?

A FIPS versenytervezetében a 2007-es Pontyfogó Világbajnokság házigazdájaként Szerbia neve szerepel, ami miatt az SZM Pontyfogó Szövetség még az idén megkezdte a vb-vel kapcsolatos szervezkedést. Elsőként a nemzetközi szabályokat kielégítő tavak felkutatásán dolgoztak, és a világszínvonalú pontyfogó versenyek követelményeinek megfelelő tavak házigazdáival tárgyaltak. Ennek eredményeként a belgrádi Ada Ciganlija-félszigethez tartozó Szávai-tó házigazdája október 13. és 16. között 72 órás pontyfogó teszt-kupaverseny keretében világbajnoksági színhely megpályázására irányuló tóbemutatót tartott.

A Szávai-tó látképe a félszigetről...
… és a szárazföldi Makiš-i részről
Az Ada Ciganlija térképen

Ezen a Carp Cup Ada Ciganlija 2005 elnevezésű, nemzetközi jellegű pontyfogó kupaversenyen már az is jó jel, hogy a résztvevők számának szempontjából minden eddigi szerbiai rekord megdőlt. Horvátországból, Bosznia és Hercegovinából, Macedóniából, valamint Szerbia és Montenegró területéről összesen 96 mesterhorgász érkezett, akik 48 csapatba tömörülve foglalták el a sorsolás után nekik járó horgászstéget. A kampánynak - amit a Belgrádi turistaszervezet közbenjárásával valósított meg az Ada Ciganlija turistaközpont - a belgrádi képviselőház Sport és fiatalok titkárságának volt a védnöke.

,"s","80%","k"]Miloš Obrenović knjáz még 1821-ben mint állami és népi kincset vette védelmébe a hosszúkás Ada Ciganlija szigetet. A státusa azóta sem változott. A sziget neve a kelta „singa“ és „lia“ szavakra vezethető vissza. A singa szigetet, a lia víz alatti földrészt jelent, ami a Száva folyó vízszintingadozását hűen tükrözi. Az alacsony vízállásnál a Singa, a magas vízállásnál Lia volt a sziget. Az idők folyamán a Singalia Ciganlija-vá változott, a szigetből, pedig félsziget lett.[-doboz]

Fölöttébb szép gesztus volt a részvevőktől, azaz a hazai és külföldi tapasztalt horgászmesterektől, hogy elfogadták a meghívást és vállalták az utazással és a versennyel járó költségeket, habár tudták, hogy ezen a kupán a nevezési összegeket és a támogatók által begyűjtött pénzt a házigazda nem a győztes csapatok jutalmazására, hanem teljes egészében a tó halasítására fordítja. A legtávolabbról érkezők nevét le is jegyeztem: Todorko Stojkov, Robert Stojmenovski, Bogoljub Jančevski, Vasil Nedelkovski, Duško Ivanov, Ilija Radeski, Toni Dukov és a legendás hírű Sergej Bangievski Macedóniából utaztak Belgrádba. Bosznia és Hercegovina csapatát Ivica Matković és Ivica Valentić képviselte. Horvátországból Zlatko Olujić, Vudrag Mihović és a többszörös horvát bajnok és világbajnok Željko Capan tisztelték meg jelenlétükkel a bemutatót. De a Száva-tavon horgászott a tavalyi aranyérmes SZM pontyfogó világbajnok csapat is, teljes létszámban a frissen hazaérkezett belgiumi 6. helyezett SZM válogatott csapat, benevezett az SZM Pontyfogó Szövetség vezetősége, az első ligás csapatok…

,"s","80%","k"]Egy pár szóban a környezetről.

Ma az Ada Ciganlija, az egyszerre érintetlen és urbánus félsziget, Belgrád legkedvesebb parkja. A 800 hektár területen fekvő turistaközpont igazi szabadidő-, legkülönfélébb sport-, horgász- és fürdőparadicsom. 4 millió köbméternyi vízének tisztasága a legmagasabb európai mércéket is kielégíti. Tőle 4 kilométerre torkollik a Száva folyó a Dunába, és tőle öt kilométerre van Belgrád központja is, csak hát egy picit más irányban. A félsziget belsejéhez és a rajta elhelyezkedő félszáz különféle sportpályáig a több mint ezer személygépkocsit befogadó parkolóhelyről több szerelvényből álló nyitott minibuszokkal is el lehet jutni. Ami az aktív sportokat illeti, van itt speciális nejlonszerűségből felállított sí- és snowboard-pálya, 2379 m hosszú golfpálya, fűhokipálya, a tűzfegyveres összecsapások kedvelőinek Paintball poligon, van AQUASOCCER azaz szappanhabos focipálya, mászófal a sziklamászóknak, bungee jumping, futball és kisfutball-, rögbi-, kézilabda-, kosárlabda-, röplabda-, tenisz-, és ki tudja még milyen pálya; ezen kívül kenu, kajak, motorcsónak, vitorlázás, szellemes szerkezet húzta vízisíelés... Békés rekreációhoz készült a Holmer trim pálya, a gyerekeknek itt a Robinson mesesziget, a versenyen kívül horgászni kívánó horgászok bevethetik horgaikat az intenzíven halasított Ada Safari tavon... A védett erdőövezet és a félsziget részben nehezen járható vadonja a természetkedvelő látogatókat várja. Aki megéhezik, hát legyen, a Szávai-tó környéke telis-tele van mindenféle rendű és rangú szállodákkal, vidám vendéglőkkel, ahol akár zene, jó borok, hűsítők és remek szerb ételspecialitások is kaphatók. Aki az éjszakai élet, a kultúrműsorok (beleértve a színházakat, operaházat), esetleg más fővárosi jellegzetességek után érdeklődik, úgyis föltalálja magát. Esetleg még csak annyit segítenék, ha az Ada Cigánlijan járnak, előttük szinte karnyújtásnyira magaslik a két híres Belgrád-jelkép: a XV. századi nándorfehérvári bástya és az ormon Meštrović meztelen férfiszobra ahogyan sólymot tart az égbeemelt kezében.

A helybéliek és a vendégek kedvenc sétahelye a Nándorfehérvár vár (Kalemegdan), ahol bármikor felkereshetjük a történelmi emléket, melyen ez áll: „1456. július 22-én Belgrád védői, élükön Hunyadi Jánossal ezen a helyen arattak döntő győzelmet a törökök felett”. III. Callixtus pápa emiatt rendelte el a világ minden katolikus templomában a déli harangszót. Itt minden kődarabnak története van, és azt is elárulom, hogy Belgrád még sok kellemes meglepetést tartogat a turista számára, de ez már egészen más lapra tartozik.[-doboz]

Az Ada Ciganlija gyöngyszeme a mesterséges Szávai-tó. 64 hektáron fekszik, 4,2 kilométer hosszú, 200 méter átlagszélességű és 4,5 méter átlagmélységű. Legnagyobb mélysége 6 méter. Partja mérsékelten lejt és homokos-kavicsos. A medre egyenletes és a sorsolástól függetlenül szinte egyenlő horgászfeltételeket biztosít minden versenyzőnek. A FIPS szabályait tiszteletben tartva a tavon egyazon időben hetven horgászcsapat horgászhat.

A Szávai-tó partja mérsékelten lejt, homokos-kavicsos és jól hozzáférhető
A gomba módra elszaporodott horgászállások
Versenymozzanat
Željko Capan, horvát horgászmester (balról) és Mirko Jevremović SZM válogatott csapattag tapasztalatcsere közben
Ivan Kiralj világbajnok és a legendás Zoran Meleg is versenyzett
Csupa jó vélemény hangzott el a verseny színhelyéről

Jóleső látvány volt, hogyan sorakoznak az enyhén lejtő, homokos-kavicsos tóparton a gomba módra elszaporodott sárga szalagokkal elhatárolt „horgásztanyák”, és az is, ahogyan a szervező szorgoskodik a pontyfogók körül, sőt ellátja őket hűsítővel, reggelivel, ebéddel, kívánságukra a horgászhelyen is.

Tekintettel arra, hogy nem klasszikus, intenzíven telepített mesterséges horgászvízről van szó, a háromnapos jó hangulatban, barátkozásban lezajlott kupaversenyen a pontyfogók azt sem vették zokon, hogy a mederben elszaporodott vízinövények között mindössze két vadponty - és csak az utolsó versenyéjszakán -volt kíváncsi és kereste ki a mai idők legtökéletesebb halcsaliját, az általuk készített bojlit. A CT „BUCA I KIZA” azaz Slobodan Vasić és Zoran Todorovski volt az a páros, ami a 6,36 kg-os ponttyal a Biga Carp Team (Miloš Biga és Petar Biga) 4,9 kg-os hala előtt az első Ada Ciganlija kupa bajnoka lett.

Egy kis ízelítő a környezetről: a több szerelvényből álló mini busz…
… vitorlások az Ada Ciganliján, de nem Szávai-tavon…
… Robinson mesesziget…
… szappanhabos focipálya…
… és az intenzíven halasított Ada Safari horgásztó

A helybéli horgászok nagy érdeklődéssel kísérték az első Száva-tavi bojlis kupaversenyt. Már azért is, mert a százéves tölgy- és szilfaerdővel övezett, 1962-ben kiépített mesterséges tó történelmében ennyi bojli először pottyant a vízbe. Aggódtak és türelmetlenkedtek látván a fogás nélküli versenymenetet. Találgatták, hogy a rengeteg jó minőségű etetőanyag beszórása által előállt teljesen új helyzet zavarta-e meg a halak kapókedvét, vagy inkább a magas légnyomás. És azon információt mellőzve, hogy a tó igazi catch & release horgászvízzé fejlesztése csak ezután fog kezdődni - ami természetesen magában foglalja a szisztematikus halasítást és halállomány védelmezését is -, közülük néhányan nem voltak restek hazaugrani, otthonaikból előkeresni a Szávai-tavon ejtett kapitális nyurgák fotóit, hogy fényképekkel bizonyítsák, régebben, és igenis, egészen biztosan ma is nagy pontyokat rejteget a tó víztükre.

A búvárok filmezték a halasítást…
… ami Ivan Kiralj világbajnok részvétele nélkül szinte el sem képzelhető
Zoran Meleg „úszni” tanítja az amurt

A verseny befejeztével megkezdődött a tó halasítása. Ezúttal 820 kilogramm amur került a Szávai-tóba és indult neki a vízinövényzet-szabályozó, tókarbantartó feladatnak. Persze mindez a legendás Zoran Meleg és Ivan Kiralj világbajnok részvétele nélkül el sem képzelhető. Búvárok kisérték figyelemmel a halasítást, filmezték is. A halasítás végeztével Zoran Meleg szimbolikus üzenetét hallhattuk:

- Megkezdődött a Szávai-tó Catch & Release élete. A pontyszövetség azért van itt, hogy halasítson, a búvárok pedig, hogy vigyázzanak a tó halállományára.

A 72 órás verseny és a körülbelül plusz egy óra halasítás után úgy tűnt, senki sem fáradt. Habár a bemutató versenyen csak az arany- és az ezüstérem talált gazdára, az ünnepélyes díjkiosztásról senki sem maradt el, így a főszervező Ljuba Hadži-Miljković személyesen adhatta át a 2005-ös Ada Ciganlija Carp Kupa emlékérmét a 96 versenyző mindegyikének. Ugyanakkor a házigazda a legfiatalabb és legidősebb versenyzőt, a legrendezettebb és a legszerényebb horgászstéget a támogatók jóvoltából felkínált horgászkellékekkel megajándékozta, sőt a bírákról sem feledkezett meg.

Ljuba Hadži-Miljković főszervező megköszönte a versenyzőknek a megtiszteltetést…
… és személyesen adta át az ajándékokat: az Ada Ciganlija Carp Kupa emlék-, és a győzteseknek kijáró arany és ezüstérmet
A részvevők a telt sátor előtt mondták el véleményüket a szervezésről és a horgászfeltételekről…

Az erre az alkalomra felállított fehér sátorban pedig jó hangulatban, a Száva-tavi horgászati föltételeket elemezve, vidám horgásztörténetekre emlékezve, azokat megtapsolva, nevetve barátkoztak a pontyfogó mesterek és mindannyian egyazon véleményen voltak: a szervezés hibátlan volt, és a halállomány gyarapításával a Szávai-tó nem csak rangos pontyfogó versenyek, de a 2007. évi Pontyfogó Világbajnokság színhelyévé is válhat.

A találkozó végén a promóciós verseny főszervezője Ljuba Hadži-Miljković (Rebox-Ada Safari tulajdonosa) megemlítette, hogy meggyőződése szerint a 2007. évi Pontyfogó Világbajnokság házigazdájának szerepére meghirdetett pályázaton Belgrád a favorit. Szavai szerint a FIPS képviselői előtt nem lehet semmi kétség, hiszen az Ada Ciganlija már ezen a 2005-ös Carp Kupán bemutatta, hogy a Szávai-tó felkészült a 2007-es világbajnokság házigazdájának szerepére. Ha a tó tulajdonságait, az úthálózatot, akár a reptér, hotelek, parkolók közelségét és az infrastruktúrát vesszük figyelembe, a Szávai-tó Európa legjobb versenypályája, amiről a FIPS képviselői a jövő év novemberében várható látogatásuk során meg is győződhetnek.

A FIPS képviselők érkezése előtt a tógazda a Szávai-tavon még halasításokat végez, azonkívül két nagy pontyfogó versenyt is szervez, éspedig az elsőt már a jövő év áprilisában, a másodikat pedig szeptemberben.

Lesz-e még pályázó, melyik vízen zajlik majd 2007-es pontyfogó vb? Majd kiderül. Az Ada Ciganlija kupaverseny részvevői a Szávai-tónak szurkolnak.

A Szávai-tó pedig várja az újabb halasítást…
… és az újabb versenyeket
Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: