Bálint Horgásziskolája 2. rész - Ismerkedés a horgászbotokkal

Bálint Horgásziskolája 2. rész - Ismerkedés a horgászbotokkal

Sokat gondolkodtam azon, hogy ebben a sorozatban mi lenne a jó sorrend: az eszközök, a „hogyan használjuk”, vagy a formális szabályozás ismerete kerüljön előre? Hiszen a horgászeszközök mellett legalább olyan fontosak az elméleti ismeretek is, valamint azok a jogi feltételek, amik biztosítják, hogy ma valaki Magyarországon horgászhasson. Ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbben úgy csöppennek bele a horgászat világába, hogy valaki mellett kísérőként jutnak ki a vízpartra. Így ebben a részben az eszközöket, azok közül is a botokat vesszük kicsit nagyító alá, hogy tudjuk, mik is vesznek körül minket, aztán jöjjenek a feltételek, hogy tényleg horgászhassunk is.

Aki valaha járt már egy jól felszerelt horgászboltban, biztosan tapasztalta, hogy a felszerelések végtelen, átláthatatlan sora tárul a tapasztalatlan, kezdő pecások elé. A leglátványosabb a botok erdeje, amiben horgász legyen a talpán, aki kiigazodik. Pár méteren tucatnyi fajta több száz botja sorakozik. Melyik mire való? Milyet válasszak? Hogyan is kell használni őket? Ebben próbálok meg egy kis segítséget adni a továbbiakban. A botfajták egyszerű rendszerezése talán átláthatóvá teszi a bőséges kínálatot és segít kiválasztani a mi „stílusunknak” leginkább megfelelő technikát.

Ennyi bot közül lehetetlen egyedül választani! Elkél a segítség!

Spiccbot

Az első és legegyszerűbb bot, ami a horgászat során szóba kerülhet, az a spiccbot. Ez egy orsó nélküli horgászeszköz, aminél a célhalak zömében keszegfélék, esetleg kisebb pontyok. Ezek könnyű, a kialakítást tekintve teleszkópos rendszerű botok, ami annyit jelent, hogy a tagok egymásba vannak csúsztatva tároláskor, ám használat előtt szét kell húznunk, szereléket kell tenni rá, és indulhat is az úszós horgászat. Mivel nincs rajta orsó, a horgászati távolságot a bot hossza és a víz mélysége határozza meg.

Az alapok elsajátításához a legmegfelelőbbek a különböző hosszúságú spiccbotok
A spiccbothoz való végszerelék sem bonyolult, csupán úszó, nehezékek és horog kell hozzá

Íme, egy rövid példa:

Ha a bot hossza 5 méter, akkor erre kb. 4,5-4,8 méter hosszú zsinórt lehet tenni, majd erre a zsinórra kerül az úszó és az ólmok, amelyek segítségével beállítjuk az úszó merülését. A szerelék végére kerül a horog. Ha tehát egy 2 méter mély vízen horgászunk az említett felszereléssel, akkor abban az esetben, ha a fenéken kínáljuk fel a csalit, a horgászati távolságunk maximum 7,5-8 méter lehet!

Ezek a botok jellemzően 2 métertől 8-9 méteres hosszig készülnek.

A legrövidebb spiccbotok tökéletesek az első halak megfogására is, ám mint a képen látható, a profi versenyhorgászatban is meghatározó szerep jut ennek a botnak
A spiccbotozás a sok kapás miatt nagyon szórakoztató módszer
Ez a technika gyerekjáték!

Rakós bot

Talán a horgászbotok legfelső kategóriáját képviselik a rakós botok. Mivel ez is orsó nélküli horgászeszköz, illetve szintén úszós módszer az, amivel leggyakrabban használják, ez következik most a felsorolásban.

A rakós bot komoly műszer, csak gyakorlott horgászoknak ajánlom!

A spiccbotoktól eltérően ezeket a botokat nem szétcsúsztatva tudjuk használatba venni, hanem az egymásban tárolt tagokat a hátulról egyenként kivéve, majd egyenként összetoldva, egymásra rakva. Innen is a rakós bot elnevezés. E botok hossza 8 métertől 16 méterig (vagy még nagyobb hosszig) terjedhet, használata komoly gyakorlatot igényel, ha nem akarjuk idő előtt eltörni… a célhalak tekintetében bármilyen békés hal szóba jöhet: pontyok, amurok, keszegfélék, de a kár a folyók vad márnái is.

Folyóvízen is eredményesen használható a rakós
A nagyobb halak horgászata nagyon élvezetes ezzel a technikával
Különböző méretű úszókkal lehet szerelni a rakós botot

Teleszkópos, hagyományos 2-3 részes botok

Következzenek a már gyűrűkkel ellátott, orsós botok, először a hagyományos fenekező horgászatra alkalmas felszerelések! Ezek készülnek teleszkópos vagy 2-3 részes változatokban is. Fenekező végszerelék esetén a kapást itt a zsinóron elhelyezett karika, csipesz vagy más kapásjelző jelzi, ami a zsinór megfeszülését vagy épp ellazulását teszi jól láthatóvá.

A hagyományos fenekező módszernél a kapást a csipesz vagy valamilyen kapásjelző közvetíti

Ezeket tartják leginkább univerzális horgászbotoknak. Lehet vele pontyozni vagy a ragadozókat kergetni, és bár ezek főként fenekező botok, ha esetleg úszózni vagy pergetni szeretnénk, bő kompromisszumokkal az is megoldható vele. Az ide sorolható botok egy külön alkategóriája az extrém távolságok megdobására tervezett surf botok, de ugyanígy külön lehet választani a rövid csónakos botokat vagy a harcsákat célbavevő harcsás horgászeszközöket.

Legtöbbször etetőkosaras végszerelékkel szerelik ezeket a botokat
A pontyhorgászok kedvelik leginkább a hagyományos fenekező botokat

Botok ragadozó halak horgászatához - Harcsás bot

Hazánk legnagyobbra növő hala a harcsa. Ezeket a botokat olyan erőhatások elviselésére tervezték, amit egy-egy kapitális ragadozó ki tud fejteni. Léteznek kifejezetten csónakos, illetve parti horgászatra készült harcsás botok. Előbbiek rövidebbek, de azok is bivalyerősek.

A kuttyogatás nagyon hangulatos módszer, itt is elkél az erős bot!
Partról is elkél az erős bot, ha egy kapitális harcsa küzd a túloldalon
Hazánk legnagyobbra növő halának horgászata óriási élmény

Botok ragadozó halak horgászatához - Pergető bot

A boltok pergető bot kínálata hatalmas, ami nem véletlen. Ezek a nem túl hosszú botok széles dobósúly-tartományban kaphatóak, hiszen a szükséges eszköz más és más attól függően, hogy milyen halra, mekkora műcsalival szeretnénk horgászni, és azt milyen jellegű vízben kívánjuk vezetni. Mivel ennél a módszernél szó szerint a kezünkön érezzük a kapást, nagyon fontos a felszerelés harmonikus összeállítása!

A pergető bot a hal minden mozdulatát közvetíti
A vékonyka pálcákban hatalmas erő lakozik!
A pergetés egy intenzív, mozgalmas technika, főleg, ha ekkora „sárkányok” laknak a mélyben

Botok ragadozó halak horgászatához - Legyező bot

A műcsalis horgászat művészi szintre emelt módszere a legyezés. Ezekkel a botokkal egy tökéletes mozdulatsort megtanulva lehet a műcsalikat a kívánt helyre juttatni. Nehéz, kihívást jelentő, ugyanakkor roppant szép módszer.

A legyező felszerelés nagyon különleges „portéka”
Vízben gázolva keresni a halakat, ez ám a kihívás!
A „légy” bevetése egy összetett mozdulatsor, amit meg kell tanulni

Matchbot, bolognai bot

Visszatérve a békés halas módszerekhez, lássuk a match- és bolognai botokat. A távoli úszós horgászat eszközei a sok apró gyűrűvel szerelt, jellemzően 3 részes, hagyományosan összedugható, illetve teleszkópos rendszerű matchbotok. A nagyméretű úszókat könnyedén lehet 20-50 méterre vagy akár nagyobb távolságra repíteni ezekkel. Célhalak lehetnek termetes pontyok, amurok éppúgy, mint a legapróbb keszegek. Legnépszerűbb a 3,9 méteres bothossz, de találunk 3,6 és 4,5 méteres matchbotokat is.

A parttól távoli úszós horgászat eszköze a matchbot
A lágy, rugalmas botokkal élmény a fárasztás

Az orsós bottal végezhető finom úszós módszer folyóvízre adaptált változatához fejlesztett eszköz a bolognai bot elnevezést viseli. Kialakítása teleszkópos rendszerű és hossza 4 métertől 9-10 méterig terjedhet. Alapvetően a mély, áramló vizek meghorgászásához fejlesztették ki őket, segítségükkel jól kontrollálhatóan lehet vezetni a csalit. Célhalai a folyóvizek békés halai.

Még a vadul rohanó vízben is vissza lehet tartani a végszereléket a bolognai bottal
A hosszú botokkal a fárasztást is meg kell tanulni

Bojlis bot

A pontyhorgászat szerelmeseinek készülnek ezek a horgászbotok. Az első, ami szembetűnik, hogy meglepően kevés és ráadásul nagyméretű gyűrűkkel vannak ellátva ezek a horgászeszközök, melynek köszönhetően igen nagy távolságra tudjuk bejuttatni végszerelékünket. A választék óriási ezen a téren is. Lehet kapni távdobó botot, de olyat is, amit kifejezetten az úgynevezett behúzós technikához készítettek, és persze vannak olyan robosztus pálcák is, amelyekkel a nehéz etetőrakétákat is be lehet vetni. Az árkategóriák talán itt a leginkább eltérőek, hiszen pár ezer forinttól akár százezer Ft feletti összegig is találhatunk pontyos, bojlis botot. De ez nem is csoda, hiszen ez hazánkban is az egyik közkedvelt módszer.

A bojlis botokat legtöbbször így helyezik el a parton
A rugalmas bojlis botok a kapitális pontyok ellenfelei

Feeder- és pickerbot

Végére maradtak személyes kedvenceim, a feeder-, illetve pickerbotok. A két bottípus működésében azonos, különbség mindössze az erejükben, illetve a hosszukban van. Ezeknél a fenekező botoknál nincs szükség külön kapásjelzőre, hiszen annak feladatát a botok érzékeny spicce látja el. A legtöbb gyártó 2 vagy 3 eltérő erősségű, cserélhető spiccel látja el a botokat.

A feederbotoknál a spicc meggörbülése jelzi a kapást

Hazánkban kétségkívül a legnépszerűbb horgászbotfajta. A titok a hatékonyságában, illetve az egyszerű használhatóságában rejlik. Ideális folyó- és állóvizeken egyaránt, üldözőbe vehetünk vele pontyokat, amurokat vagy kergethetjük a keszegnépet is.

Az erősebb feederbotokkal akár nagyméretű gombócokat is be lehet vetni
A karikába görbülő botig még hosszú az út, előbb az elméleti tudást kell elsajátítani!
Ha már megismeritek a bottípusokat, akkor a következő „órán” tovább szélesítjük az ismereteinket!

E rövid bot-áttekintés után a következő részekben megtudhatjuk, milyen elméleti tudással kell még rendelkeznünk ahhoz, hogy végre a parton lehessünk és várhassuk a kapást!

Írta: Bank Bálint
Videó: Takács Péter
Képek: Takács Péter, Haldorádó archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.