A hurokkötő és használata

A hurokkötő és használata

Kezdőknek szóló jelen cikkemben két hurokkötő használatát szeretném lépésről-lépésre bemutatni. Ha télen, a meleg szobában készítjük a szerelékeinket az elkövetkezendő tavaszi idényre, akkor csak legyintünk az efféle szerkezetekre. Ha azonban télen is aktív horgászéletet élünk, és a vízparton elgémberedett ujjakkal szeretnénk minél gyorsabban egy hurkot varázsolni a szerelékre, akkor értékelődnek fel szemünkben ezek a nagyszerű kis találmányok.

Az alábbi két eszköz hurokkötő néven ismert a horgászcikk piacon. Az elnevezés nem teljesen találó a fotón (A)-val jelölt eszközre, viszont a (B) esetében abszolút helytálló.

A Looptyer (A) és az Easy Loop (B)


Looptyer

Ezzel a megállapítással természetesen nem azt akarom mondani, hogy az (A) nem tölti be funkcióját, sőt tökéletesen tudja azt, amire kitalálták. Inkább az elnevezés az, ami kicsit sántít. Nézzük miért!

Ezzel a kis eszközzel nem hurkot lehet kötni, hanem egy adott hurkot lehet megfelelő méretűre formálni. Segítségével mindig hajszálpontosan egyforma méretű végfüleink lesznek. A kör alakú középső rész két ellentétes pontján, egy-egy dupla pálcika van. Az egyik oldalon nagyobb a távolság a két kis pálca között (kb. 1 cm) a másikon (kb. 0,5 cm). Továbbá megfigyelhető az is, hogy mindkét pár pálca egyik szára rövidebb, mint a másik, természetesen ennek is van szerepe, amire a későbbiekben kitérek. Lássuk most a hurkok formálását!

Formáljunk damilunkból egy fület
Kössünk egy egyszerű fület, ha valaki jobban kedveli a dupla vagy a nyolcas csomót, akkor kezdő lépésnek az is megfelelő
Helyezzük a csomóba a kötő rövidebb szárát és a fülbe pedig a hosszabbat
Húzzuk szorosra a pálcákon lévő kötést
Húzzuk le a rövidebb pálcáról a csomót, de a hosszabb száron még hagyjuk rajta
A damil meghúzása előtt nedvesítsük, majd szorítsuk meg a csomót, ezzel készen is vagyunk


Easy Loop

Ez a kígyófejre emlékeztető fura kis szerzemény valóban a nevének megfelelő dolgokat tud produkálni. Ahogyan a bevezetőben is leírtam nem kényelmes szituációkra találták ezt ki, sokkal inkább a horgászhelyen történő - nem mindig a legideálisabb - körülmények közötti hurokkötésre.

Vegyük duplán a damilt
Hajtsuk vissza a megkettőzött szálat az ábrán látható módon
Akasszuk be a fej öblébe a dupla szálat, miközben a fej felfelé mutat. Hüvelyk és mutató ujjaink között tartsuk szorosan a fület, a dupla damil másik végét pedig gyűrűs ujjunkkal rögzítsük tenyerünkhöz
Miközben a szálakat a bal kezünkkel tartjuk, tengely körül forgassuk el a hurokkötőt. Annyiszor kell elforgatni, ahány menetet akarunk kötni a csomóra
A hüvelyk és mutató ujjaink között lévő fület akasszuk bele a fejbe. Közben vigyázzunk arra, hogy a sodrott menetek le ne bomoljanak
Húzzuk szorosra a kettőzött damil részt
Fordítsuk fejével lefelé a kötőt, így automatikusan lecsúszik a kötés az öbölből
Akasszuk ki a fejből a csomót és vágjuk vissza a felesleges damilszálat

Az Easy Loop csomagolásában két különböző méretű hurokkötőt találunk, így mindig az adott horgász szituációhoz leginkább alkalmas méretű fület köthetünk.

Kellemes időtöltést!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.