Gyurmarögzítő

Balogh Róbert 2007-10-02
Az angol FOX cég visszatért a gyökerekhez, már ami a csalit illeti. Kicsit talán elfeled-tük a húsz-harminc évvel ezelőtt mindennapinak számító csalinkat, a kenyér és egyéb alapanyagú gyurmákat. A cég a modern kor újításaival ötvözte találmányát: most ezt a régi, nagyszerű csalit újfajta felkínálással tálalhatjuk a halak elé.

Bevezetés az úszók világába 2. - Rakós botos úszók

Balogh Róbert 2007-08-09
Talán még jobban összekavarodnak az ember gondolatai, ha nem gyűrűs-, hanem rakós botra kell egy megfelelő úszót választani. Remélem, hogy e cikk elolvasása után sikerül leegyszerűsíteni a választást a továbbiakban.

Bevezetés az úszók világába 1. - Wagglerek

Balogh Róbert 2007-08-01
Ha úszóval és gyűrűsbottal szeretnénk egy halastavon horgászni - szemben a rakós bottal -, akkor az esetek 95 százalékában wagglerúszót szoktunk használni. Ezt a nevet használjuk azoknak az úszóknak a megnevezésére, amelyeket csak az alsó végükön rögzítünk a damilunkhoz, nem úgy, mint a rakós botos úszókat, amelyeket legalább két ponton, felül és alul is.

Mélységmérők és a mélységmérés

Balogh Róbert 2006-02-01
A fenékmérésnek és a meder feltérképezésének a horgászat kezdetén legalább akkora jelentősége van, mint a horgászat során az alkalmazott szereléknek vagy a jó csaliválasztásnak. Ebbe a látszólag egyszerű, de nagyon fontos munkába pillantunk most bele.

Hogyan működik a feltolós úszó?

Csörgits Gábor 2005-07-14
A kérdés költőinek tűnhet, hiszen erre az eszközre is igaz, hogy már nevével utal működési elvére. Ezzel az elvvel azonban célszerű részletekbe menően is megismerkedni, hiszen ez eredményességünket növelheti. A víz alá rendszerint nem látunk, de az úszó jelzéseit okozó valós történések azonosíthatók; ezek felismerését meg lehet tanulni.

A horogkötők

Balogh Róbert 2005-02-16
Számtalan esetben előfordult már a vízparton, hogy idősödő sporttársak kértek meg arra, hogy egy-egy kisebb méretű horgot kössek fel a szerelékükre. Van, akinek ez a művelet rutinfeladat, másnak csaknem lehetetlen. Utóbbiaknak az alábbiakban bemutatásra kerülő két horogkötő segíthet. Az egyik manuális, a másik elektromos, mindenki eldöntheti, hogy ízlésének és céljainak melyik felel meg jobban. Kellemes horogkötést!

A hurokkötő és használata

Balogh Róbert 2005-01-06
Kezdőknek szóló jelen cikkemben két hurokkötő használatát szeretném lépésről-lépésre bemutatni. Ha télen, a meleg szobában készítjük a szerelékeinket az elkövetkezendő tavaszi idényre, akkor csak legyintünk az efféle szerkezetekre. Ha azonban télen is aktív horgászéletet élünk, és a vízparton elgémberedett ujjakkal szeretnénk minél gyorsabban egy hurkot varázsolni a szerelékre, akkor értékelődnek fel szemünkben ezek a nagyszerű kis találmányok.

A horogszabadító és használata

Balogh Róbert 2004-12-14
Ki ne ismerné ezt - a címben szereplő - eszközt, de biztos, hogy mégis mindannyian tudjuk használni? Megdöbbent, amikor hosszú perceken keresztül kínoznak egy halat, amely vérző kopoltyúval hamarosan jobb létre szenderül. Egy horgász számára a horogszabadítás mindig valamiféle örömteli tevékenység, hiszen kézben a hal, eredményes volt a szerelék és a csali felkínálása, de ha nincs szükségünk a pikkelyesre vagy méreten aluli, értelmetlenül ne ontsuk ki szerencsétlen pára életét. A gyakorlott horgászoknak ismétlés gyanánt, míg a kezdőknek hasznos elsajátítandó praktikaként javaslom ezt az írást.

Az úszók besúlyozása egyszerűen és gyorsan

Balogh Róbert
Az úszós horgászat során mindenki szembesül azzal az alapvető, rendkívül egyszerűnek tűnő problémával, hogy miként lehet a leggyorsabban és legpontosabban besúlyozni a szerelék lelkét, az úszót. Különösen fontossá válik ez a kérdés, ha nem csak 1-2 úszó besúlyozásáról van szó. Közelednek a hideg téli esték, amikor jobb híján bőven jut idő a következő szezonba bevetendő komplett szerelékek elkészítésére. Ezt a munkát nagymértékben megkönnyíti egy praktikus, hasznos eszköz. Ezt mutatom most be.

A sörétólmok és az ólomfogó

Balogh Róbert 2004-11-03
Az úszós horgászatot kedvelők számára elengedhetetlen az egyes sörétólmok betű vagy számjeleinek pontos ismerete. Ezek az adatok segítségünkre lehetnek az úszók pontos kisúlyozásakor. Azonban, ha a kezünkbe veszünk azonos betű, illetve számjelzésű sörétólmokat különböző gyártóktól, nem láthatjuk, érezhetjük, hogy különbség van a súlyukban. Pedig van! Ezek a hajszálnyi súlykülönbségek jelentősek a kisebb teherbírású úszók antenna középre vagy csúcsra súlyozásakor. Reményeim szerint, az alábbi táblázatok segítik a horgászokat az egyes gyártók palettáján megjelent sörétólmok súly és számjelei közötti könnyebb eligazodásban, illetve az ólomfogó használatában.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.