A Sikeres Sporthorgász 2019. januári tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2019. januári tartalmából

  • Szemezgetések…
  • Egy (minőségi) szinttel feljebb
  • Dévérmennyország 3. rész
  • Télvízi izgalom
  • 5 tipp a téli, nagyhalas horgászatokhoz
  • Kíméletesen a ragadozókkal is!
  • Fél évszázad a horgászat szolgálatában

Szemezgetések…
Amikor Simon Attilával ülök egy csónakban, abból általában nem szokott rossz dolog kerekedni. Habár igaz, hogy az utóbbi években csak a zergeszaporító hideg időben tudunk együtt pecázni, a nyári jó meleg hónapokban valamiért nem akar összejönni. Hej, pedig micsoda napokat éltünk át együtt régebben, amikor halkan becsorogtunk egy óriási bedőlt fa alá, s precíz mozdulatokkal, minden apró neszt kiküszöbölve lógattuk a matchbotokra szerelt mártogató készséget az ágak közé, apró snecivel vagy öklével csalizva! (Jakó László)

Egy (minőségi) szinttel feljebb
A gyártástechnológia fejlődésével folyamatosan bővülnek, kitolódnak a horgászat, illetve a különféle módszerekhez használatos eszközök határai. A modern innovációk időről időre képesek felülmúlni elődeiket, s még magasabb minőségi szintet nyújtani, de megtartva a kedvező ár/érték arányt, ami az átlaghorgászok számára is lehetővé teszi, hogy élvezhessék az „evolúció” előnyeit! Hogyan lehet ezeket elérni? Nos, ez az igazi kihívás a felszerelések gyártása során! (Döme Gábor)

Dévérmennyország 3. rész
A szebbnél szebb dévérkeszegek és pontyok megfogása után Ricsivel kipihentük a fáradalmakat. Majdnem egy egész napot átaludtam, de legalább újult erővel tudtam a horgászathoz kezdeni. Közben tudomásomra jutott, hogy a tórendszerben nagy compók is élnek, ami igazán felvillanyozott, hiszen az egyik kedvenc halamról van szó. Naná, hogy megpróbáltam belőlük is fogni legalább egyet. Ismét az élő csalikhoz nyúltam, gilisztát és pinkit készítettem elő. (Jankovich Krisztián)

Télvízi izgalom
Gabi barátom élt egy rég felajánlott horgászattal, melyre már több hónappal ezelőtt, még a harcsaszezon kellős közepén invitáltam meg. Különböző okok miatt nem tudott időt szakítani a hétvégi programra, csak most, január közepére tudta magát szabaddá tenni. Ebben az időszakban a harcsahorgászat teljességgel kizárt, egyrészt nálunk, a Tisza-tavon tilalom védi a legnagyobbra növő ragadozónkat, másrészt amúgy sem sok esély lenne kapásra bírni őket az éppen csak nulla fok feletti vízhőmérsékletnél. Ebben az időszakban a süllőket szoktam kergetni, mellette még balinra és csukára lehet jó eséllyel pergetni. A téli, folyóvízi süllőpergetést rengeteg összetevő befolyásolja, és megnehezíti a hétvégékre érkező pecások életét. Állandóan újra kell tanulnunk a folyót, meg kell találnunk a ragadozókat, és az ízlésüknek megfelelő csali kiválasztása mellett azt még életre is kell kelteni úgy, hogy kiváltsuk kedvenceinkből a támadási reflexet. Barátomnak így nem ígérhettem semmi biztosat, csak annyit, hogy azon leszek, mielőbb a halakra bukkanjunk… (Oláh Csaba)

5 tipp a téli, nagyhalas horgászatokhoz
A tél beköszöntével a horgászok többsége szögre akasztja a botzsákot, hiszen a 0 Celsius-fokhoz egyre inkább közelítő hőmérséklet, az erős, sokszor viharos erejű szél, illetve a gyakran hulló, különböző halmazállapotú csapadék komoly visszatartó erő tud lenni. Vannak azonban olyan fanatikusok is, akik még ilyenkor sem restek ellátogatni kedvenc tavuk partjára bízva egy-egy nagytestű ponty megfogásban, s mindezt persze feederbottal. Ebben az írásban elsősorban nekik szeretnék néhány tippet adni, azokat a tapasztalatokat felhasználva, amelyeket az elmúlt, kevésbé zord telek során gyűjtöttem! (Szabó Bence)

Kíméletesen a ragadozókkal is!
A pontyozást említve eszünkbe juthat a C & R és a halkímélés. Valóban, sokszor érdemes a halak kíméletes bánásmódjáról beszélni, még akkor is, ha a konyhára szánja valaki a zsákmányát. Azonban nem csak a békéshalak lehetnek ilyen szempontból szem előtt, a ragadozó halak is megérdemlik a törődést. (Lukácsi Béla)

Fél évszázad a horgászat szolgálatában
Jó negyedszázada már, hogy Zánkán, az első Egry József Csónakos Horgászversenyen találkoztam dr. Táncsics Aladárral. Szakály Tamás (isten nyugosztalja), a balatoni halászat horgászati igazgatója mutatott be bennünket egymásnak. „Szervusz”, nyújtott kezet Aladár, „örülök, hogy személyesen is találkoztunk. Miben segíthetek nektek?” „Nem is tudom”, lepődtem meg, „nagyjából rendben vagyunk”. Utólag visszagondolva nem is nagyon tudtam, kinek mutattak be… (Zákonyi Botond)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.