A Sikeres Sporthorgász 2019. júniusi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2019. júniusi tartalmából

Hamarosan az újságárusoknál a Sikeres Sporthorgász júniusi száma! Ízelítő a tartalomból: Magányos Tiszavirág; A határtalan HORGÁSZBARÁTSÁG; Don Carp Lake: a halak birodalma; Balinokkal ébredve; Szélviharos pontyhorgászat; Nagyponty-védelmi program indult az RSD-n!; Kint vagyunk a vízből!; Pontyok „karnyújtásnyira”.

Magányos Tiszavirág
Merengésemet egy bődületes ütés szakítja félbe, és a kérészhez fűzött gondolataim ezerfelé robbanva peregnek a Tisza vizébe. Keményet akasztok a semmiből érkező, hatalmas erejű kapásba! Botom recsegve adja tudatomra, hogy kapitális harcsa kívánta meg a csalimat. Próbálom feszíteni, szeretném kimozdítani, elemelni a folyó fenekéről, de válaszul a vízig kéri spiccemet és a folyással szemben, egyenletes tempóban úszni kezd. Felsír az orsóm, egyenletesen adagolja távolodó halamnak a fonottat. Az elektromos motoromat teljes sebességre kapcsolva a harcsa után eredek, megpróbálok mihamarabb a feje fölé kerülni. Köröttem egyre több kirándulóhajó állítja le a motorját, és nézik a fárasztás nem mindennapos, izgalmas pillanatait. Kérdéseikkel is bombáznak, de nem tudok velük foglalkozni, minden idegszálammal a halra és a küzdelemre koncentrálok. (Oláh Csaba)

A határtalan HORGÁSZBARÁTSÁG
A dél-afrikai feederválogatott kapitánya és fia most nálunk vendégeskedtek és ismerkedtek a magyar method feeder technikával. Öt napot töltöttünk együtt, ebből három nap intenzív horgászat és tapasztalatcsere volt három különböző helyszínen. Ennek láthatják most a kedves olvasók a képes beszámolóját!  (Döme Gábor)

Don Carp Lake: a halak birodalma
A következő jelentkező már igazán impozáns példány volt: egy 18 kilós, sötét színű, jó húsban lévő tükörponty. Visszaengedése után szinte egyből érkezett egy újabb, tíz kiló feletti, nyurga formájú tőponty, amely után kicsit átértékeltem csalik és etetőkosarak szempontjából a helyzetet. A lebegő csalik és a nagyobb mennyiségű etetőanyagot tartalmazó bordás kosarak működtek jobban, ezért innentől kezdve már csak ezeket használtam. A kosarakba felváltva Monkey és Mad Mix etetőanyag került, amelyek ízlettek az ottani halaknak – bizonyította ezt a következő, 17 kiló körüli pocakos tükörponty is! (Jankovich Krisztián)

Balinokkal ébredve
A kikötőbe érve az autó monoton zúgását a gondolataim törik meg. Már szinte érzem az első rávágást, azt a balinra jellemző, összetéveszthetetlen erőt, ami miatt az adrenalin-szint az egekbe szökik. Így szinte észrevétlenül telik el az utazás, és máris a kikötőben, utána pedig a hajómban találom magam, és gondolkodás nélkül indulok a kedvenc helyeimre! Egy horgászat számomra nemcsak a halakról szól, imádom a természet látványát, illatait, hangját és minden rezdülést, ami vele jár. Az sem probléma, ha nem fogok halat, hiszen mindig ott van a Tisza semmihez sem hasonlítható illata, ami ha becsukom a szemem, most is velem van egy kicsit. Sokszor vagyok úgy, hogy horgászat közben lehunyom a szemem és szippantok egy nagyot a levegőbe, hogy magamba zárjam ezt a semmivel sem összehasonlítható érzést. (Lukácsi Béla)

Szélviharos pontyhorgászat
A feederbotos horgászat számomra nemcsak a rapid pecákat jelenti, kifejezetten szeretek hosszabb, egy-két napos túrákra is kiköltözni a vízpartra. Ennek elsődleges oka, hogy ha tehetem, inkább a nagyobb pontyokat veszem célba, amik bizony gyakran igénylik a becserkészésükre fordított időt, türelmet… A 2019-es év első 24 órás pontyportyáját a kora nyári időszak legelejére időzítettem, mihelyt az időjárás kicsit is enyhébbre fordult. Nos, bár a hűvös tavaszi napokhoz képest jobb volt, de cseppet sem könnyű, mivel a horgászat egészét erőteljes szél kísérte. Erre a kirándulásra invitálom ezúttal az olvasókat, s közben megmutatom, milyen praktikákkal sikerült ebben az időszakban horogra csalni a termetes pontyokat! (Putz Tamás)

Nagyponty-védelmi program indult az RSD-n!
2019-ben a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség nagyponty-védelmi programot indított, melynek célja megőrizni az RSD nagytestű pontyainak állományát. Első lépésként március 28-án az RSD középső és alsó szakaszán 50 darab nagytestű, egyedi haljelölő és nyomkövető rendszerrel ellátott pontyot helyeztek a vízbe. Fantasztikus hír ez, szinte példátlan a maga nemében, hogy természetes jellegű vízen ilyen lépésre szánja el magát egy horgászszövetség. Jó hír ez a kapitális pontyokra áhítozóknak, de abszolút követendő példa más szövetségeknek, egyesületeknek is. (Ladányi Tamás)

Kint vagyunk a vízből!
Na, végre! Végre itt a jó idő (?!), indulhat a csodásnak ígérkező 2019-es horgászévadom! Bár kicsit sajátosan alakul idén eddig az „időjárási helyzetkép”! Februárban még félmeztelenül festettem a kerítést (nem írom le a címemet, nehogy holnaptól érintetlen leányok tömege szervezzen gyönyörködő túrát a házamhoz)! Májusban meg jeget kapartam a kocsim szélvédőjére!  (Straub Dezső)

Harcias harsányi harcsák
Igen, Bandi volt az, akivel tettünk egy próbát, hiszen a tógazda immár két éve rágja a fülemet, hogy teszteljük le a vizet, mennyi harcsa lehet benne. Mostanra érett meg bennem igazából, amikor komolyabb részleteket is elárult a márványtestűek vélt létszámáról. Megbecsültem az évek alatt belevitt jószágok egyedszámát, azok szaporulatát, osztottam-szoroztam, majd szinte darabra sikerült megsaccolnom, hogy most mennyi lehet benne. Egészen pontosan rohadtul sok! (Jakó László)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.