Horgászni szeretnék!

Horgászni szeretnék!

Horgásznak senki sem születik. A zsákmányszerzés örömének igényét génjeinkben hordozzuk, de a módszert mindannyiunknak tanulni kell. A horgászathoz nem szükségesek speciális képességek, alapvetően egyszerű, bárki által megtanulható „tananyagról” beszélhetünk. Az alapokat mindenki másként szerzi meg. Nagypapától, édesapától, rokontól, ismerőstől, baráttól indulhat a „fertőzés”, vagy csak egyszerűen mélyen belülről. A horgászatnak is, mint minden másnak, megvannak a maga szabályai. Horgász sem lehet akárki, ehhez bizony vizsgázni kell. Ehhez próbálok segítséget nyújtani azoknak, akik most kacérkodnak a gondolattal, hogy beállnak a „csendes őrültek” táborába.

Én szerencsés helyzetben vagyok, hiszen édesapámtól tanulhattam a horgászat alapjait. Egészen kicsi - apu szavaival élve, „porba pufogó” - koromtól nem lehetett levakarni, ha horgászni indult. Türelmes tanítóm volt, az alapokat gyorsan elsajátítottam. A különféle kötéseket, szerelékek elkészítését, halak felismerését, a vízen járás minden csínját-bínját megtanulhattam. Igazi horgásszá azonban akkor váltam, mikor a helyi horgászegyesület öreg elnökénél letettem a „vizsgát”. Sok év távlatából is emlékszem, hogy akkor 5 kérdésre kellett válaszolnom, és el kellett készítenem egy úszós szereléket. A sikeres vizsgát követően - amit apu egy komplett gyerek felszereléssel honorált - a passzussal a zsebemben teljes jogú horgásszá váltam. Ma sincs ez másképp. Ha valakit megfertőzött a „horgászvírus”, vagy csak egyszerűen ellenállhatatlan késztetést érez arra, hogy horgásszon, nincs más dolga, mint letenni a horgászvizsgát, kiváltani az engedélyt, és irány a víz!

Könnyebb a dolgunk, ha van kitől ellesni a tudnivalót

A legkönnyebb más fejével gondolkodni, ezért úgy tettem, ahogyan bárki, aki horgászásra adja a fejét. Megpróbáltam keresni egy olyan „tankönyvet”, amiben minden, a horgászvizsgához szükséges tudnivalót megtalálhatok, hogy kiderítsem azt, mit is kell nekem ahhoz tudni, hogy egyáltalán horgászhassak. A könyvespolcomon számtalan szakirodalom sorakozik, de igazából egyik sem arról szól, amire egy abszolút kezdőnek szüksége lehet. Tudtam, hogy a szövetség készített egy kiadványt, amiben a fontos tudnivalók megtalálhatók, de ezt a füzetet megszerezni nem volt egyszerű. Ha horgászattal kapcsolatos, akkor keressük a horgászboltban! - gondoltam. Nem állítom, hogy egyetlen horgászbolt sem árusítja, de én a megye több pontján is próbálkoztam, sikertelenül. A legtöbb helyen a helyi egyesület irodájához irányítottak, hiszen ott foglalkoznak vizsgáztatással is. Természetesen vagy nem tudtam senkivel sem találkozni, vagy ha igen, akkor ez a kiadvány pont elfogyott, vagy nem is volt.

Horgászni lehet korra…
… és nemre való tekintet nélkül

Ha hiszitek, ha nem, egy álló hétig vadásztam erre a füzetecskére, míg végül a MOHOSZ megyei irodájában végül hozzájutottam. A mai kor embere azonban nem csak az írott tananyagot keresheti, így rávetettem magam az Internetre. Itt is keresgettem, de a jogi szabályozásokon túl nem találtam semmit, amitől okosabb lehetnék.

Nézzük akkor, a füzetet, mit is kell tudnom. A kiadvány ügyesen összeszedte a tudnivalókat, de nagyon kevés szemléltető ábra, kép segítette a megértést. Költségkímélés miatt fekete-fehér oldalakon, kevés magyarázó ábrával szalad végig a tudnivalókon. Hát ez bizony kicsit lehangolt. Sokkal szívesebben és könnyebben tanul az ember, ha kicsit színesebb a tanulnivaló. Az Interneten ugyan szinte minden megtalálható, de egy abszolút „zöldfülű” nem tudja összerakni a részeket egésszé. Ekkor jött az ötlet, hogy nem lenne haszontalan, ha elkészíteném a saját, horgászvizsgára felkészítő kis „tudástáram”.

A horgászathoz elég egy aprócska víz is

Kihasználva az Internet és a számítógép nyújtotta előnyöket, színes ábrákkal, képekkel talán érthetőbbé, könnyebben tanulhatóvá tudom varázsolni a „tananyagot”, és mindent egy helyre gyűjtve, lépésről lépésre végigvezethetem a horgászni vágyókat a tudnivalókon. Az egyszerűbb érthetőség kedvéért minden témakört csak a horgászvizsgához szükséges mélységben fogok feldolgozni, de élve a már itt megjelent írások nyújtotta bővebb ismeretanyaggal, egy kis kalauzt mellékelek, aminek segítségével könnyen megtalálhatóak azok a cikkek, amelyek már mélységében foglalkoznak egy adott témával. Így, aki kicsit jobban szeretne elmélyülni egy adott témakörben, megteheti.

Hogy ki milyen műfajban fog elmélyülni? Ki tudja?

A horgászatot természetesen nem lehet könyvből megtanulni. Az abban leírtak csupán iránymutatások, amiket szem előtt tartva, de kiegészítve a gyakorlatban szerzett tapasztalatokkal lehetünk majd igazán sikeresek. Egy tapasztalt horgásztárs sok buktatón átsegítheti a tapasztalatlan kezdőt. Sosem szabad elfelejteni azt, hogy valamikor mi is annyit tudtunk a horgászatról, mint az, aki most készül kiváltani élete első horgász engedélyét. Ha tehetjük, segítsük őket!

Eleinte el sem tudjuk képzelni, mit, mivel, hogyan

Nézzük hát, miről is kell számot adni egy horgászvizsgán:

  1. a halászati, horgászati jogszabályokról,
  2. a méretkorlátozással, a tilalmi időszakkal védett és a természetvédelmi oltalom alá tartozó halfajok meghatározásáról, főbb biológiai jellemzőiről,
  3. az alapvető horgászmódszerekről,
  4. a zsákmánnyal való kíméletes bánásmódról,
  5. a vízparti és a csónakból történő horgászat legfontosabb biztonsági szabályairól,
  6. a halászati őrzés ismereteiről,
  7. a horgászattal kapcsolatos legfontosabb természet- és környezetvédelmi szabályokról,
  8. az egyesületi tagságból eredő jogokról és kötelezettségekről.

A sorozat következő részeiben e szerint a tematika szerint fogunk mi is haladni, hogy a végén, egy virtuális vizsgán felmérhessük, készen állunk-e ahhoz, hogy a horgászok népes táborának igazolt tagjai lehessünk.

Mindannyian másért szeretünk horgászni. Van aki ezért…
… mások pedig ezért. A lényeg, hogy mindenki találja meg benne az örömét!

Írta: Polyák Csaba (csabio)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.