A hírhedt német horgászigazolvány megszerzése - 2. rész

Merényi István 2016-01-10
Nos, ahogy azt az előző cikkemben ígértem, most következzék a hírhedt német horgászvizsga kérdéssor. Ezt a tesztet a gyakorló vizsga honlapja dobta ki, tehát ez ugyanolyan, mint amit a vizsgán is kaphatunk. Sokat gondolkodtam, hogy eredetiben vagy lefordítva mutassam be. Több ok szólt a lefordítás mellett. A legfontosabb, hogy magyarul azoknak is érdekes, akik nem tudnak németül. Így lehet ez egy üzenet azoknak is, akik duzzognak a magyar horgászvizsga szigorítás kapcsán, hogy ilyen is van, és nem mondhatnám, hogy értelmetlenül. Sok olyan ismeretet szereztem itt, amiről azt gondolom, minden horgásznak tudnia kellene. Valamint nem akartam elrettenteni senkit, aki a német horgászvizsgára vállalkozik :-) az itt-ott első látásra kacifántos német mondatokkal. A kérdéssor után következnek a helyes válaszok, valamint néhány választ bővebben kifejtek, hogy egy kis betekintést nyújtsak a német horgászrendbe. Szóval, kezdődjék a teszt, 60 perc áll rendelkezésre és max. 15 hibát ejthetünk!

A hírhedt német horgászigazolvány megszerzése - 1. rész

Merényi István 2016-01-04
Rengeteg magyar horgász él Németországban, akik sóvárogva nézik a szép német vizeket és alig várják, hogy Magyarországra hazaérve kijussanak a vízpartra a rövidke szabadság alatt, miközben Németországban bőven lenne idejük és boldogan ütnék el az unalmas hétvégéket horgászattal. De a magyar horgászigazolvánnyal sajnos ezt nem tehetik. A német horgászvizsgát - nem teljesen alaptalanul - egy homályos „megugorhatatlan kategória” mítosz lengi körül, így a legtöbb horgász gyorsan lemond a német horgászigazolvány megszerzéséről. Ezért úgy gondoltam, ideje publikálni a tudnivalókat és lerántani a leplet az elrettentő mítoszról, így megpróbálom összegezni a folyamatot, a tapasztalatokat. Valamint megpróbálunk válaszolni a mindenki fejében üvöltő kérdésre is, mennyire kell hozzá németül tudni?

A horgászat eszközigénye: Aprócikkek - amire egy horgásznak szüksége lehet

Polyák Csaba 2012-04-10
Horgászvizsga sorozatunkban az eszközöket felvonultató rész végéhez értünk. A fontosabb horgászfelszerelésekkel már megismerkedhettetek, a bot, orsó, horog, damil nélkül a peca elképzelhetetlen, de vannak még hasznos apróságok, amelyek segítik a halak becserkészését. A különféle horgászmódszerek miatt a pecásokat elkápráztatóan hatalmas az aprócikkek, kiegészítők kínálata. Képtelenség lenne mindent felvonultatni, így csak azokra a hasznos segítőkre szűkítem a kört, amelyeket minden kezdő horgásznak ismernie kell. Nem részletekbe menő bemutatás következik, hanem egy átfogó kép arról, amit később kedve szerint mindenki további elemekre bonthat.

A horgászat eszközigénye: kapásjelzők fenekező horgászathoz

Polyák Csaba 2012-04-08
Az úszós módszereknél használható különféle úszótípusokról már esett szó e sorozat keretében. Kétségtelen, hogy az egyik legérzékenyebb kapásjelző az úszó, de vannak esetek, amikor az úszós helyett a fenekező módszerek valamelyikéhez kell nyúlnunk, ha eredményesek szeretnénk lenni. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mindannyian más és más technikák mellett kötelezzük el magunkat, így vannak olyanok is, akik megrögzött fenekező horgászok. Szerencsére napjainkra a fenekező módszer is megújult, a versenyhorgászatban szerzett tapasztalatok ide is begyűrűznek, sőt már léteznek komoly versenyek is kifejezetten a fenekező módszerek szerelmeseinek. Míg az úszózásnál a kapást egyértelműen az úszó jelzi, a fenekező módszereknél a kapás jelzésére számtalan lehetőségünk adódik.

A horgászat eszközigénye: a horog

Polyák Csaba 2012-04-04
A horog a horgászat talán legemblematikusabb része. Horog - horgász - horoggal horgászó Homo sapiens. Az alapfelszerelés egyik aprócska, mégis oly nélkülözhetetlen része, amelyen nagyon sok múlik, történetesen akár a horgászat eredményessége. Ennek a picike, fémből kialakított apróságnak sokszor a saját tömegét jócskán meghaladó terhet kell elbírnia. Hogyan alakult ki mai formája és milyen sokféle alakban találkozhatunk vele? Többek közt ezt tudhatjátok meg a horgászvizsga sorozat most következő epizódjából.

A horgászat eszközigénye: a horgászzsinór

Polyák Csaba 2012-02-18
Egészen a kezdetekkor, mikor a halfogás nem egyfajta játék volt, hanem komoly élelemszerző tevékenység, az ősember a csontból készült horgokat egyszerűen kézbe fogva igyekezett a halakat becsapni. Hamar rájött azonban, hogy sokkal eredményesebb, ha a horog és a keze közé olyan kapcsolatot iktat be, aminek segítségével a hal őt magát nem veszi könnyedén észre. A természetből szerzett vékony indák, liánok lehettek az első horgászzsinórok, majd később ezek kenderből, lenből, pamutból és selyemből készültek. Természetesen maga az ember is együtt fejlődött a horgászzsinórokkal. Ez a fajta evolúció a mai napig tart, hiszen ha csak az elmúlt 20 évet veszem alapul, látványos fejlődés tapasztalható a zsinórok terén. Ebben az epizódban a korszerű horgászzsinórokkal foglalkozom, hiszen hiába van botunk és orsónk, ha nem tudjuk, mit tekerjünk a dobra, aligha lesz esélyünk a halfogásra. Néhány alapvető fogalommal is megismerkedhettek, és az írás elolvasása után már könnyebb lesz eldönteni, hogy milyen módszerhez milyen zsinórt érdemes választani.

A horgászat eszközigénye: az úszó

Polyák Csaba 2012-02-15
A horgászat egyik legfelemelőbb pillanata az, mikor a hal a neki szánt csalit felveszi. Sajnos ezt a pillanatot rendszerint nem láthatjuk, hiszen kedvenceinket elrejti a víz, amelyben élnek. A kristálytiszta hegyi patakoktól és bányatavaktól eltekintve halaink csali iránti érdeklődését nem közvetlenül érzékeljük, hanem néhány hasznos apróság segítségével veszünk tudomást kíváncsiskodásukról. Ezeket összefoglaló néven kapásjelzőknek hívjuk. Közülük most ismerkedjünk meg az úszóval!

A horgászat eszközigénye: az orsó

Polyák Csaba 2010-04-17
A horgászeszközök bemutatását a következő fontos, a horgászat szintén jelképes eszközével, az orsóval folytatom. Az orsó legalább annyira fontos, mint a bot. A spicc- és rakós botokon kívül minden más horgászbotnál szükség van rá. Ahogyan a horgászbotok, úgy ez a szerkezet is hosszú „evolúciós fejlődés” után nyerte el napjainkban ismert formáját, és igazodva a különféle módszerekhez, számtalan technikai megoldással segíti a horgászt a halakkal folytatott játékban. Most is rövidke történelmi utazás után fogunk megismerkedni az orsókkal. Megtudhatjátok, hogy mi köze a pamutgyártásnak a horgászorsókhoz és azt is, hogy napjainkban milyen újítások, fejlesztések során keresik tovább az új utakat a gyártók.

A horgászat eszközigénye: a horgászbot

Polyák Csaba 2010-02-03
Mikor a sorozat megírása mellett döntöttem, hosszas utánajárás után sikerült megszereznem a MOHOSZ kis füzetét, amelyben a horgászvizsgához szükséges tudnivalókat gyűjtötték össze. A kézhez kapott hivatalos tananyag 2002-es kiadású volt, és sok-sok örökérvényű tudást tartalmazott, ám sok tekintetben már eljárt az idő a MOHOSZ által kibocsátott brosúra fölött. A hivatalos tananyag azonban ez, így a tematikához én is ragaszkodom, csupán az ismeretanyagot igyekszem frissíteni, aktualizálni, lehetőség szerint bővíteni. Az elkövetkező néhány fejezetben a horgászat eszközigényét fogom sorra venni. Fontos hangsúlyozni, hogy napjainkra a horgászat már rengeteg oldalágra bomlik, és ezek mindegyikének alapos bemutatása nem célom. Igyekszem azonban egy átfogó, mindenre kiterjedő és lehetőség szerint érdekességekben bővelkedő anyagot összeállítani. Kezdjük rögtön az egyik legfontosabb eszközzel, amiről tulajdonképpen megismerszik a horgász: a horgászbotról lesz szó a következőkben.

Tilalmak és korlátozások: Tiltott halak 2. rész

Polyák Csaba 2007-05-09
A tiltott halak listája sajnos hosszabb, mint gondolnánk. Miért sajnos? A tiltott halak védettségét sok minden indokolja. Sokukkal a régi „vízi” emberek nap mint nap találkozhattak. Napjainkban horgunkon sokuk már csak ritka vendég. A folyók szabályozása, az élőhelyek megszűnése miatt sokuk állománya jelentősen megcsappant. A valamikori gyakori előfordulásukból napjainkra csak ritka vendégség lett. Ma már a viza, vizeink régi óriása is csak igen ritkán felbukkanó vendég. Vannak azonban a védett halak között olyanok is, amelyek bármikor a horgunkra akadhatnak. Éppen ezért nem árt tudni, mivel hozott össze a horgászszerencse. Ehhez nyújt segítséget a folytatás.

Tilalmak és korlátozások: Tiltott halak 1. rész

Polyák Csaba 2007-05-08
Az előző részben megtudhattuk, hogy hol, milyen feltételek teljesülése mellett horgászhatunk. Most megtudhatjuk azt is, hogy milyen halakra nem szabad horgásznunk, és mi a teendő, ha mégis ilyen hal akad a horgunkra.

Tilalmak és korlátozások

Polyák Csaba 2006-08-14
Az élet sok más területén is vannak bizonyos korlátozások, tilalmak. Nincs ez másként a horgászattal sem. Ezek a tilalmak sok esetben magát a horgászt védik (hiszen sokunkban fel sem merülne, hogy ne merészkedjünk a horgászat lázában veszélyes terepre), más esetben a környezetet, a halakat és más vízparti élőlényeket. Vegyük sorra most ezeket a tilalmakat, korlátozásokat!

A halfogásra jogosító iratok

Polyák Csaba 2006-06-12
Manapság szinte mindenhez igazolás, igazolvány, engedély kell. Az autóvezetéshez, vadászathoz, hajóvezetéshez is szükség van hivatalos engedélyre. Az engedélyeket nem osztogatják sehol sem „csak úgy”, ezek megszerzéséhez bizonyítani kell. Ha úgy tetszik, vizsgázni kell. Adottak a szabályok, amiket be kell tartani, de pont azért íródik ez a sorozat, hogy ezzel ne legyen gondunk. Nézzük sorra, milyen „papírok” teszik a horgászt hivatalosan is horgásszá!

A horgászat jogi szabályozása

Polyák Csaba 2006-05-23
Jogai annak vannak, aki tiszteletben tartja másokét is. A horgászatot bizonyos szabályok, keretek közé kellett szorítani, hiszen senkinek sem lenne jó, ha bárki azt tehetné, amit akar. Bizonyos értelemben még a halaknak is vannak jogaik, még ha nem is törvény adta értelemben. Horgászvizsgánk következő fejezeteiben átvágjuk magunkat a horgászat-halászat jogi szabályozásán.

Horgászni szeretnék!

Polyák Csaba 2006-03-22
Horgásznak senki sem születik. A zsákmányszerzés örömének igényét génjeinkben hordozzuk, de a módszert mindannyiunknak tanulni kell. A horgászathoz nem szükségesek speciális képességek, alapvetően egyszerű, bárki által megtanulható „tananyagról” beszélhetünk. Az alapokat mindenki másként szerzi meg. Nagypapától, édesapától, rokontól, ismerőstől, baráttól indulhat a „fertőzés”, vagy csak egyszerűen mélyen belülről. A horgászatnak is, mint minden másnak, megvannak a maga szabályai. Horgász sem lehet akárki, ehhez bizony vizsgázni kell. Ehhez próbálok segítséget nyújtani azoknak, akik most kacérkodnak a gondolattal, hogy beállnak a „csendes őrültek” táborába.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.