Alias : polyakcs
Név : Polyák Csaba
E-mail : [e-mail]
Születési dátum : 1971-09-27
Lakhely : Budapest
Kedvenc horgászmódszerei : match, rakós, spicc, bolognai, feeder
Kedvenc vízterületei : víztározók, folyók és tavak
Legnagyobb halai : süllő 6,6 kg, ponty 12 kg, compó 2 kg
Mióta horgászik : amióta az eszemet tudom

Szerző írásai - 1.oldal

Téli mese

Polyák Csaba 2023-12-25 06:00:00
A nagy hegy magányosan állt. Körülötte csak apró, siheder ormok magasodtak, velük nem sok közös téma akadt. Szürke bazalt homlokát az idő már rég barázdássá tette, és az oldalát is leborotválta már rég az idő s az ember. Egy aprócska fenyőcsoport tartotta még magát, dacolt a széllel, hóval évtizedek óta. A hegy szerette ezt a kis társaságot, mert tavasszal és nyáron, de még időnként ilyenkor, télen is madarak hangoskodtak a ritkás fenyőágak között. A völgyben egy kis tó tartott tükröt a hegynek, aki tiszta időben élvezettel nézegette önmagát a kisimult víztükörben…

Cukrot a csontikra!

Polyák Csaba 2016-01-14 06:00:00
Nehezen ébredek, hosszú volt a hét, és a szombati napon buckalakók, Jedik és Sith lovagok közt bolyongtam a gyerkőccel. Star Wars találkozó volt, ahol rádöbbentem, a horgászat mint hobbi, mégsem olyan kirívó szórakozás. Ha már jelmezes buli, akkor bár gyerekkoromban Han Solo szerettem volna lenni, maximum Jabbának öltözhettem volna. A galaktikus mese fő gengsztere mint egy nagyra nőtt csontkukac maradt meg emlékezetemben. Az erkélyre kilépve, hideg eső csap az arcomba. A pénteken vásárolt liternyi apró kis Jabbák egy vödörben már életre keltek. Főszerepet szánok nekik a mai napon, mert már nem bírok magammal, ha ez így halad, átállok a sötét oldalra. Horgásznom kell!

Rendhagyó mese az aranyhalról és a Három Kívánságról

Polyák Csaba 2015-09-17 06:00:00
A horgászlegény fogásai egyre rövidültek. Se egy kapitális jószág, se egy dézsányi hal, de még egy teknős sem akadt a horgára hosszú ideje. Rontás lehet rajta bizonyosan! A rontás ellen pedig tenni kell. Az átkot vagy a füves ember tudja levenni, vagy ha már ő sem, akkor csak a piócás ember segíthet. Régi kalendáriumokban olvasott a legényke valami csodaszerű állatról, akitől hármat is lehet kívánni…

Cralusso hétvége Zsennyén, ahogy én megéltem és túléltem

Polyák Csaba 2015-08-26 06:00:00
A Cralusso minden évben megrendezi már-már hagyományosnak mondható hétvégéjét a zsennyei horgásztavon, ahol szombaton a feederes versenyzőké, míg vasárnap a matchbotos horgászoké a terep. Ez a hétvége is alkalmat teremtett a Cralusso termékek használóinak arra, hogy tapasztalataikat, észrevételeiket megosszák a „feltalálóval”, Králik Karcsival. Szóba kerültek a jövőbeli fejlesztések, a srácok által javasolt módosítások, esetleges új irányvonalak, de természetesen a horgászaté volt a főszerep ezen a hétvégén is!

Match vs. feeder? Mondd, te mit választanál? Mindkettőt!

Polyák Csaba 2015-08-07 06:00:00
Sokszor felmerülő kérdés, hogy vajon melyik módszer a hatékonyabb, a waggler úszós vagy a feederkosaras? Sokat gondolkodtam én is a válaszon, hiszen egyszer az egyik, másszor a másik technika lehet célravezető, mindkettőnek vannak kétségtelen előnyei és hátrányai is, és az is igaz, hogy bizonyos körülmények között a matchbot, máskor a feederbot muzsikál jobban. Végül elvetettem a kérdés megválaszolását, hiszen nem tudom egyik módszer mellett sem letenni a voksom, inkább mindkettő előnyeit a magam javára fordítva, párhuzamosan használom őket. Szerencsére, a Cralusso számos innovációját segítségül hívva, a technikák közötti váltást pontosan és gyorsan tudom megoldani.

Rakós botos pásztázás pasztával

Polyák Csaba 2015-08-05 06:00:00
A pasztával történő csalizás nem új keletű dolog, hazánkban is nagy múltra nyúlik vissza, még ha ezt nem is gondolnánk. A gyerekkori csalink, a paprikás kenyérgyurma is a pasztázás egy formája volt. No persze az igazi „paste érzés” azért idővel kicsit átalakult. Jómagam egy angol videóban találkoztam a technikával és az ott látottak alapján kezdtem el foglalkozni a témával.

A távolság és mélység titkai - horgászhely feltérképezése a Cralusso Navigator Feeder Energy damil és a Haldorádó Discovery Lead segítségével

Polyák Csaba 2015-07-14 06:00:00
A horgászat sikeressége vagy éppen sikertelensége olyan apróságokon múlik, amelyekre sokszor nem is gondolunk. A legtöbbször csupán a helyesen megválasztott etetőanyagnak, csalinak könyveljük el a halfogást, pedig számos más, ezektől független tényező is befolyásolhatja az eredményességünket. Többször írtam már a helyválasztás fontosságáról, illetve arról, hogy ha ott keressük a halakat, ahol azok szívesen tartózkodnak, még egy szupertitkos összetevők nélküli etetővel is sikerre számíthatunk. A Cralussóval szoros együttműködésben számos, a cég által kifejlesztett ötletes, hasznos innovációval köthettem barátságot, amelyek közül most egy olyat fogok részletesen bemutatni, aminek segítségével feederbottal fogok „tudatosan” horgászni. Hogy ez mit jelent? Kezdjük a legelején!
Videóval

Rakós botos Party zóna

Polyák Csaba 2015-06-25 07:00:00
Régen találkoztunk már. A régi és új ismerősöket üdvözlöm, sokan biztosan emlékeznek még az írásaimra, akiknek pedig még nem vagyok ismerős, itt az újabb alkalom, hogy megismerkedjünk. Barátaim szerint „grafomán” vagyok, akinek állandó írási kényszere van. Több mint tíz évvel ezelőtt első publikációim itt jelentek meg, majd a nyomtatott sajtóban is felbukkantam, egyszóval életem lassan, de biztosan a horgászat körül kezdett forogni, és ahogy egy korábbi írásomban is már szóltam erről, vannak válaszutak életünkben, amelyeken vagy elindulunk, vagy sem...

Egy tökéletes csúszó úszós szerelék lépésről lépésre

Polyák Csaba 2015-06-03 07:00:00
A Cralusso márka jól cseng az úszós horgászat kedvelői fülében, számtalan elégedett vásárlóval találkoztunk a horgászkiállításokon, ahol azonban nemcsak az elismeréseket és biztatásokat gyűjtöttük be, hanem beszélgettünk a horgászokkal arról is, hogy mi okozza nekik a legnagyobb gondot a vízparton. A legtöbben a különböző végszerelékek elkészítését említették: hogyan kell eltérő víztípusra, áramlásra, mélységre jól működő matchbotos szereléket készíteni? Elgondolkodtatóak voltak a problémák, és arra az elhatározásra jutottunk Karcsival, hogy elérkezett az ideje annak, hogy egy olyan sorozatot indítsunk útjára, ahol különböző, konkrét víztípusokon jól működő végszerelékek elkészítésének lépéseit osztjuk meg a horgászokkal, szem előtt tartva azt, hogy ezek ne legyenek nagyon bonyolultak, és még kevés gyakorlattal is könnyen összeállíthatóak legyenek.

Cralusso Kupa Diósjenő 2015. - avagy közel 3 mázsa dévér 4 óra alatt

Polyák Csaba 2015-05-19 07:00:00
A matchbotos horgászat véleményem szerint a finomszerelékes technikák közül a legszebb, legelegánsabb és egyben a legtöbb lehetőséget kínáló módszer. Hazánkban nagyon sok ügyes matchbotos horgász van, akik magas színvonalon művelik ezt a szép horgász stílust. Igen, stílust, mert ez a finom pálcákkal, vékony zsinórral előadott horgászat már az. A Cralusso cég pedig mindenben igyekszik támogatni, kiszolgálni ezt. Számtalan fejlesztés és forradalmian új eszköz látott már napvilágot, amelyek a matchbotos wagglerezést hivatottak segíteni, esetleg egyszerűbbé tenni, hogy már a kezdetektől örömét lelje benne az, aki bele szeretne vágni a matchezésbe. A módszer szerelmesei minden évben felmérhetik/összemérhetik tudásukat, amihez remek alkalom a már hagyományos matchbotos Cralusso Kupa a Diósjenői Horgásztavon. Ezen a versenyen a matchbotoké a főszerep, ami azért izgalmas, mert legyen bármilyen időjárás, hó-eső-szél-napsütés, ezzel a technikával kell tudni megoldani a helyzetet. A verseny célja, hogy a Cralusso wagglerek előnyeire ráirányítsa a figyelmet, és további ötleteket, javaslatokat gyűjthessünk be azoktól a horgászoktól, akik ügyesen kezelik a matchbotokat. Mindezek mellett ugyanilyen hangsúly kerül arra is, hogy egyszerűen érezze mindenki jól magát, és lehetőleg sok szép dévérkeszeget tereljen szákba. Nos, az idei versenyen nem lehetett ok panaszra, azt gondolom, minden téren el voltak kényeztetve a versenyzők… de haladjunk szép sorjában!

A Cralusso wagglerek zászlóshajója, avagy bemutatkozik a Helio waggler

Polyák Csaba 2015-05-14 07:00:00
A Cralusso első waggler úszói, az Ufo és a Rocket 2006-ban mutatkoztak be, és rákövetkező években sem állt le a cég a wagglerek finomításával, újabb típusok és modellek bevezetésével. Az eltelt közel 9 év alatt sok-sok elégedett horgász, köztük neves külföldi és hazai versenyzők is elismerték a márka innovációit. A horgászok a könnyű kezelhetőséget, a körülményekhez való gyors és hatékony alkalmazkodást, és természetesen elpusztíthatatlanságát kedvelték meg bennük. A Cralusso wagglerek evolúciója azonban nem állt meg. A széles modellpalettán még volt egy hely a csúcson, ahová egy olyan wagglert kellett ültetni, ami mint a Cralusso zászlóshajója, minden korábbi innovációt egyesít és valami pluszt is képes nyújtani a horgászoknak. Így született meg a Cralusso Helio waggler család, amelynek ha nem is az első, de mindenképp nagyobb nyilvánosságot érdemlő bemutatására kísértem el Králik Karcsit, az úszó szülőatyját, a diósjenői horgásztóra.

Gyorsan, egyszerűen, pontosan, avagy hogyan cseréljük le a zsinórunkat?

Polyák Csaba 2015-04-01 07:00:00
A tavasz már a végérvényesen megérkezett, nem mintha a téllel komoly harcot kellett volna vívnia az elsőségért. A horgászok többsége ilyenkor döbben rá, hogy hiába volt a hosszú tél, bizony a felszerelések ott pihentek a sarokban, és az orsókon is még a tavalyi, vagy akár több éves, sok küzdelmet megért zsinórok pihennek. Ismerős a fogadalom, amit az őszi zsinórszakadás miatt elveszített halunk után tettünk? „Jövőre lecserélem!” Most érkezett el ennek az ideje, hiszen ha most nem, akkor már ez az év is kimarad, aminek újabb hal vesztés lehet következménye. Egy szó, mint száz, jómagam is ilyenkor szánom rá magam a zsinórok cseréjére. Hogy miért halogattam idáig? Bevallom, számomra ez sok kellemetlenséggel járt korábban.

Sárgaláz

Polyák Csaba 2012-05-28 07:00:00
A sárgaláz nagyon csúnya, szúnyogok által terjesztett betegség. Elsősorban majmok között terjed, de sajnos van az emberre is veszélyes fajtája. Szerencsére napjainkban már létezik megfelelő védőoltás ellene. Azt gondoltam, hogy ilyen kórság kizárólag a szárazföldön, trópusi-szubtrópusi területeken szedhet áldozatokat, de a minap meggyőződtem arról, hogy bizony a halaknál, elsősorban a pontyoknál is létezik ez a betegség. A vírus könnyen megtámadhatja a potykák idegközpontját, ami folyamatos táplálkozási ingerben jelentkezik, ráadásul ragályos. Minden tudásomat latba véve eredtem a rejtélyes kór után, hogy kiderítsem, mi okozhatja ezt rendkívül agresszív betegséget. A teljes kórlapot most ti is olvashatjátok.

Pontyok félvízen

Polyák Csaba 2012-05-25 07:00:00
Tavasszal, ahogy a vizeink egyre melegednek, a halak is napfürdőre vágynak. Ha néhány napig kitart a nap ereje, a víz felső rétegének hőmérséklete, ha nem is sokat, de pár fokot megemelkedhet. Ez a kicsinyke hőmérsékleti különbség már elég a halaknak ahhoz, hogy a víz felsőbb rétegeibe húzódjanak. Ahol a tavaknak sekély kiöntéseik vannak, vagy ahol egyszerűen csak fellelhetők gyorsabban melegedő laposabb részek, ott a pontyok előszeretettel húzódnak ki ezekbe, de egy mély bányatónál, ahol a part előtt is akár 4 méteres mélységet találunk, marad a hideg és melegebb vízréteg találkozásánál kialakuló „termál strand”. A kitartó horgász, ha egy napsütéses délelőtt úszózni szeretne, jobban teszi, ha nem a fenék közelében, hanem vízközt, a már említett sávban próbálkozik. Nem egyszerű peca ez, számtalan buktatója, nehezítő tényezője van, de néhány apróságot szem előtt tartva akár eredményes is lehet. Én is megtapasztaltam minden szépségét és csúfságát, amiből remélem, más is okulni tud.

„Április 4-ről szóljon az ének…”

Polyák Csaba 2012-04-25 07:00:00
Hát, ma már nem folytathatom ezt a dalt. Változnak az idők, ami egykor felszabadulás volt, az megszállássá változott, a hősökből démonok lettek. Minden generáció annyit ért a történelemből, amennyit abból átél, vagy amennyit a tankönyvekből megtanul. Ja, hogy a tankönyvek is mindig az aktuális nézőpont szerint íródnak? Én ahhoz a szerencsétlen generációhoz tartozom, aki általános iskolában még felszabadulásról tanultak, de az érettségi tételnél már nem biztos, hogy ez volt a szerencsés megfogalmazás. Nekem a gimnáziumi történelemkönyvem a II. világháborút lezáró békekötés után már nem adott több ismeretet, egyszerűen nem vettük tovább az anyagot, hiszen még nem tudták eldönteni, hogy 1945 után milyen világ is volt születőben, hogyan is kell átírni azt, ami volt, és mivel kell megtámogatni azt, ami csak majd lesz. A történelem, pontosabban az évek történéseinek megítélése változik, de vannak dolgok, amelyeket nem ír át semmi.

A horgászat eszközigénye: Aprócikkek - amire egy horgásznak szüksége lehet

Polyák Csaba 2012-04-10 07:00:00
Horgászvizsga sorozatunkban az eszközöket felvonultató rész végéhez értünk. A fontosabb horgászfelszerelésekkel már megismerkedhettetek, a bot, orsó, horog, damil nélkül a peca elképzelhetetlen, de vannak még hasznos apróságok, amelyek segítik a halak becserkészését. A különféle horgászmódszerek miatt a pecásokat elkápráztatóan hatalmas az aprócikkek, kiegészítők kínálata. Képtelenség lenne mindent felvonultatni, így csak azokra a hasznos segítőkre szűkítem a kört, amelyeket minden kezdő horgásznak ismernie kell. Nem részletekbe menő bemutatás következik, hanem egy átfogó kép arról, amit később kedve szerint mindenki további elemekre bonthat.

A horgászat eszközigénye: kapásjelzők fenekező horgászathoz

Polyák Csaba 2012-04-08 07:00:00
Az úszós módszereknél használható különféle úszótípusokról már esett szó e sorozat keretében. Kétségtelen, hogy az egyik legérzékenyebb kapásjelző az úszó, de vannak esetek, amikor az úszós helyett a fenekező módszerek valamelyikéhez kell nyúlnunk, ha eredményesek szeretnénk lenni. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mindannyian más és más technikák mellett kötelezzük el magunkat, így vannak olyanok is, akik megrögzött fenekező horgászok. Szerencsére napjainkra a fenekező módszer is megújult, a versenyhorgászatban szerzett tapasztalatok ide is begyűrűznek, sőt már léteznek komoly versenyek is kifejezetten a fenekező módszerek szerelmeseinek. Míg az úszózásnál a kapást egyértelműen az úszó jelzi, a fenekező módszereknél a kapás jelzésére számtalan lehetőségünk adódik.

A horgászat eszközigénye: a horog

Polyák Csaba 2012-04-04 07:00:00
A horog a horgászat talán legemblematikusabb része. Horog - horgász - horoggal horgászó Homo sapiens. Az alapfelszerelés egyik aprócska, mégis oly nélkülözhetetlen része, amelyen nagyon sok múlik, történetesen akár a horgászat eredményessége. Ennek a picike, fémből kialakított apróságnak sokszor a saját tömegét jócskán meghaladó terhet kell elbírnia. Hogyan alakult ki mai formája és milyen sokféle alakban találkozhatunk vele? Többek közt ezt tudhatjátok meg a horgászvizsga sorozat most következő epizódjából.

A horgászat eszközigénye: a horgászzsinór

Polyák Csaba 2012-02-18 07:00:00
Egészen a kezdetekkor, mikor a halfogás nem egyfajta játék volt, hanem komoly élelemszerző tevékenység, az ősember a csontból készült horgokat egyszerűen kézbe fogva igyekezett a halakat becsapni. Hamar rájött azonban, hogy sokkal eredményesebb, ha a horog és a keze közé olyan kapcsolatot iktat be, aminek segítségével a hal őt magát nem veszi könnyedén észre. A természetből szerzett vékony indák, liánok lehettek az első horgászzsinórok, majd később ezek kenderből, lenből, pamutból és selyemből készültek. Természetesen maga az ember is együtt fejlődött a horgászzsinórokkal. Ez a fajta evolúció a mai napig tart, hiszen ha csak az elmúlt 20 évet veszem alapul, látványos fejlődés tapasztalható a zsinórok terén. Ebben az epizódban a korszerű horgászzsinórokkal foglalkozom, hiszen hiába van botunk és orsónk, ha nem tudjuk, mit tekerjünk a dobra, aligha lesz esélyünk a halfogásra. Néhány alapvető fogalommal is megismerkedhettek, és az írás elolvasása után már könnyebb lesz eldönteni, hogy milyen módszerhez milyen zsinórt érdemes választani.

A horgászat eszközigénye: az úszó

Polyák Csaba 2012-02-15 07:00:00
A horgászat egyik legfelemelőbb pillanata az, mikor a hal a neki szánt csalit felveszi. Sajnos ezt a pillanatot rendszerint nem láthatjuk, hiszen kedvenceinket elrejti a víz, amelyben élnek. A kristálytiszta hegyi patakoktól és bányatavaktól eltekintve halaink csali iránti érdeklődését nem közvetlenül érzékeljük, hanem néhány hasznos apróság segítségével veszünk tudomást kíváncsiskodásukról. Ezeket összefoglaló néven kapásjelzőknek hívjuk. Közülük most ismerkedjünk meg az úszóval!

Mi akadt a horgomra?

Polyák Csaba 2012-02-12 07:00:00
Egy nap furcsa levél várt a postafiókomban. Egy kedves horgásztársunk fordult hozzám tanácsért. A dolog érdekessége az volt, hogy nem konkrét horgászmódszer felől, esetleg fogós etetőanyag recept iránt érdeklődött, hanem egy számára ismeretlen hal meghatározásához kérte a segítségemet. Mivel én is sokat bújom a halak határozásával foglalkozó szakkönyveket, azt gondoltam, hogy mi sem könnyebb ennél? A csatolt fotót kibontva azonban meglepődtem. Egy olyan hal nézett vissza rám, amelyik bármelyik horrorfilmben elnyerhette volna a főszerepet. Lapozgattam a könyveimet, de teljes bizonyossággal nem tudtam beazonosítani a kis „szépséget”…

Baráti horgászatok II. rész

Polyák Csaba 2012-01-29 07:00:00
Az előző részben ígéretet tettem arra, hogy beszámolok arról, hogy a Baráti-tavon hogyan boldogultam matchbottal, hiszen amíg csapattársam nyárias hangulatban feederezett, addig én a klasszikus matchezés mellett döntöttem. Nem csak ennyi volt azonban a különbség. Józsi nem alapozott, ellenben én egy terített asztalhoz vártam a potykákat. Ő ízesített Haldorádó Vad ponty kukoricával, én kizárólag élő csalival terveztem a halfogást. A feederbotos horgászat rendszerint jobban működik, ha pontyozásról van szó, de azért matchbottal is felvehetjük a versenyt. Fontos azonban megemlíteni, hogy nem a két módszer megversenyeztetése volt a célunk, hanem az, hogy két különböző módon oldjuk meg a pontyok által felvetett problémát. Szokásomhoz híven ebbe az írásba is csempésztem pár újdonságot, apró trükköt, ami segíthet azoknak, akik a távolabbi matchezést szeretnék kipróbálni. A végére egy igazi örömpeca kerekedett számomra is a horgászatból, és elárulok annyit, más úton, de én is feljutottam arra a bizonyos hegyre.

Széles kárász az év hala

Polyák Csaba 2012-01-22 07:00:00
Lezárult „Az év hala - 2012” címért folyó verseny, amelyet 2011 szeptemberében hirdetett meg honlapján a Magyar Haltani Társaság. A fordulatokban bővelkedő, tízezres közönséget megmozgató szavazás győztese a széles kárász lett. Nyertese azonban három van, ugyanis a második lápi póc és a harmadiknak befutó szilvaorrú keszeg is olyan publicitást kapott, amilyenre e nélkül nem lett volna esélye - összegezte a Kárpát-medence őshonos halainak népszerűsítését célzó akció eredményét Harka Ákos, a társaság elnöke. Külön öröm, hogy a Haldorádó horgászportál közönsége is aktívan részt vett az eredmény alakulásában. Kedves tanárom leveléből idézve: „Amíg rá nem találtam friss cikkedre a Haldorádón, azt hittem, hogy valaki meghackelte a szavazatszámlálónkat.”

Az ajándék

Polyák Csaba 2011-12-25 07:00:00
A kisfiú minden nap korán reggel kelt fel és rögtön az ablakhoz tipegett. Orrát az üveghez szorítva kémlelte a kinti világot. Csalódottan vette tudomásul, odakint megfagyott ez a máskor színpompás világ, de még nem hintette be hóval a Jézuska. Őt várta már hetek óta. Rálehelt a hideg ablakra, és az így született „papírra” ujjával rajzolgatni kezdett. Virág, napocska, felhő született a kis ujjacska nyomán, majd pár girbegörbe vonalból egy halacska is alakot öltött.

Válaszúton

Polyák Csaba 2011-12-24 07:00:00
A tél megérkezett. Végleg, visszavonhatatlanul. Kemény, hideg marokkal szorította a földet, az erdőt, a vizek partjait. A máskor élettel teli nádas most magába roskadva, színehagyottan hajolt meg, de a fagy nem kímélte a szántókat sem. A folyó azonban még kitartott. Lassan, letisztultan, áthűlve, de még szabad vándorként igyekezett a messzeségbe. Nem sietett, mindig az évszakok diktálták neki a tempót, amit így, télvíz idején komótosra váltott. A tavak, kisebb tocsogók irigykedve nézték szabadságát, rájuk már tükröt vont a tél. A magasban sötét felhők gyülekeztek, súlyos terhüket már nem cipelhették sokáig. Az emberek otthonaikban a Szent Estére készülődtek, minden ablakban fény pislogott. A folyóhoz vezető ösvényen az idős horgász sietősre fogta lépteit.

Baráti horgászatok I. rész

Polyák Csaba 2011-12-19 12:00:00
Tudom, hogy eretnekség, de amíg csak lehet, finomszerelékkel horgászom és a ragadozó szezonra fittyet hányva inkább a dévéreket, pontyokat üldözöm valamelyik folyó vagy tó partján. Mondják, hogy a késő ősz, a tél kezdete a nagyhalak időszaka, ilyenkor mindig nagyobb az esély egy szebb példány horogra kerítésére. A vizekben megcsappan a természetes táplálék, a lehűlő vízben már nem szaporodnak a halaknak eleségül szolgáló szervezetek, előáll a sok eszkimó, kevés fóka helyzet. Minden falat számít, hiszen a hosszú téli időszakra kell a tartalék, így az addig óvatosabbak is bátran nyúlnak mindenhez, ami táplálékul szóba jöhet…

Gyertyák másnapján

Polyák Csaba 2011-11-22 07:00:00
November első napja az emlékezésé. Mindenkiért, akik már nem lehetnek közöttünk, egy láng lobog a temetőkben. Megannyi imbolygó kis fény az éjszakában. Meghitt, csendes együttérzés, emlékek, villanások. Az idő vagy talán a divat hozta magával a külföldi módit, egyre több vigyorgó tökfej világít a házak portáján. Nem kedvelem, számomra idegen hóbort, időnként mégis megmosolyogtatnak ezek a töklámpások. A gyertyák fényei azonban másnapra elhalványulnak, ellobbannak az utolsó lángok is, és az emlékek helyére újból a jelen átélhetőbb pillanatai tolakodnak.

Aszta paszta, horogpaszta!

Polyák Csaba 2011-10-21 07:00:00
Sokszor mondják, hogy a horgászatban nincsen új a nap alatt, mindent kitaláltak már, sokszor csak a régi dolgokat bújtatják új köntösbe. Lehet benne igazság, de mindig vannak olyan módszerek, technikák, amelyek felkorbácsolják az addigi állóvizet. A bojlizásban a plasztik, gél csalik, a pergetésben a különféle műcsalik hoznak időről időre frissülést. A rakós botos horgászatban e frissítések közé sorolom pasztákkal történő csalizást. Nem új keletű, sokkal inkább a múltban gyökerező technika ez is. Jobban belegondolva a paprikás kenyérrel történő horgászatok is a pasztázás előfutárai voltak. Hogy ki és mikor fedezte fel a módszert a mai formájában, nem tudom, de kétségtelenül hatékony eszközt adott a pontyhorgászok kezébe. Legnagyobb hagyománya az angoloknál van, de az osztrák finomszerelékes horgászok is mesterien alkalmazzák. A paszta nem ismeretlen a bojlis horgászok körében sem, de leghatékonyabban felhasználni - szerintem - rakós boton lehet. Nem fogom teljes mélységében taglalni a módszert, sokkal inkább gondolatébresztőnek, kedvcsinálónak szánom ezt az írást. A részletek bemutatására más terveim vannak.

Hát ezt nem hiszem el! - avagy „Hogyan törjünk borsot a halak és egymás orra alá?”

Polyák Csaba 2011-10-05 07:00:00
A horgászat társasjáték. Egyrészt maga a kiszemelt zsákmány is részese a játéknak, másrészt, ha az ember a barátaival ül ki a vízpartra, akkor abból ritkán lesz véresen komoly peca. Ilyenkor a horgászat mellett sok minden mással is foglalkozunk. Egymás ugratása, sztorizgatások, tréfás beszólogatások színesítik a napot. Természetesen a halfogás ilyenkor is fontos, hiszen nincs annál jobb, mikor egy társaságban épp mi fogjuk a legtöbbet. Különösen igaz ez akkor, ha a baráti brancsban mi vagyunk az igazán amatőr, hétvégi pecások. Nos, magam is „elszenvedtem” egy ilyen napot, és ha már szenvedtem, akkor előre sejthető, nem én voltam aznap a cimbik között az amatőr, sokkal inkább a profi, akit elpáholtak halfogás terén. Hogyan történt? Egy messzi-messzi galaxisban…
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.