A bodorka

A bodorka

A most bemutatásra kerülő hal, szintén nagy kedvencem. Valami miatt nekem ő egy kedves, vidám hal. Talán azért, mert a hosszú tél után először bevetett horgon, ő az, aki kapásával, és mohóságával az év első halaként jelentkezik? A kora tavaszi, -jég veszte- utáni első halacska, aki fellobbantja a horgásztüzeket, és többnyire az utolsó is, aki a tél beállta előtt még megmelengeti a finompecás szívét.

Bodorka (Rutilus rutilus L. )

A nép nyelvén: bódorkeszeg, bodri, börke, bürke, göndér, pápakeszeg, pirosszárnyú koncér, tamáskeszeg, veresszárnyú koncér

A bodorka, az egyik leguniverzálisabb halunk. Szeretik a finomszerelékes horgászok, mert rendkívül élvezetes horgászatot nyújt már a kora tavaszi hónapokban is, de kedvelik a rablóhalra pályázók, akik mint kiváló csalihalat tartják számon. (Főleg a csuka kedveli, így szerepe ősszel felértékelődik.) Akik nem vetik meg az apróbb halakból készített, finom paprikás lisztben kisütött csemegét, azok is nagyon kedvelhetik őkelmét, hiszen egyike a legízletesebb keszegféléknek.(Különösen az őszi- téli bodri húsa kiváló, mikor egy kis zsírpárnát növesztve zamatossá teszi önmagát. Lehet, hogy a csuka is ezért szereti? Igaz, panír nélkül.)

A fanatikusok még az olvadást sem várják meg

Szerethetjük azért is, mert hazánk minden vizében tiszteletét teszi. Gyermekkorunk nádpálcás próbálkozásait a közeli kanálisban, többek közt az ő kárára követtük el. Rendkívül jól alkalmazkodó hallal van dolgunk. Szerencséjére nem érzékeny a szennyeződésekre, hamar feltalálja magát minden vízen. Európában egyedül az Appennini- és a Pireneusi félszigetről hiányzik, valamint Izlandra sem jutott el. Az írek, -hogy ne maradjanak ki a jóból,- a 19. század végén betelepítették vizeikbe. Erre Szibériába azért nem került sor, mert ide eljuttatta a természet. A szibériai folyókban gyönyörű állománya fejlődött ki. Azért nekünk sem kell ilyen messzire elutazni, ha találkozni szeretnénk vele.

Itthon keressük folyókban, kavicsbánya tavakban, holtágakban, tavakban, csatornákban, kanálisokban. Valahol biztos rátalálunk. A vízparttól sem kell messzire mennünk, mert halunk kedveli a parthoz közeli zónát. Tavakon, csatornákon a partszéli, hínárral kissé benőtt területeken portyázik, míg folyókon a lassú, limányos részeket, a hirtelen mélyülő mederesések környékét, a partvédő kövezés és meder határát, kedveli. Egy szóval, ahol a folyó lerakja hordalékát, terülj-terülj asztalkámat kínálva.

A bodri is rajhal, bár ahogy nőnek, úgy csökken a csapat létszáma. A bandák ragaszkodnak megszokott felségterületükhöz, nagyobb vándorlásra csak az íváskor, és a telelésre készüléskor vállalkoznak.

Szívesen veszi más halak társaságát is

A bodorka ivarérettségét 3-4 éves korára éri el, amikor körülbelül 8-15 centis. Nem egy gyorsan növő hallal van dolgunk. (Már megint.) Leggyakrabban a 10-18 centis példányokkal találkozunk, vagy a 25 centis, negyed kilós párosítás dobogtatja meg a horgász szívet. A legnagyobb szívdobbanást egy 50 centis bodorka okozhatná, amihez már kolosszális 2 kilogrammos testtömeg is párosul. A hazai rekordot egy 2000-ben fogott bodorka tartja, 1,9 kilogrammal. Úgy gondolom, nehezen túlszárnyalható rekordot sikerült felállítani a szerencsés horgásznak.

Szívet melengető példány

A nász bodorkáéknál is április-májusra tehető. Ha a víz hőmérséklete felkúszik a 10-17 Celsius-fokra, megindulhat a nász. A szerelem kiteljesedéséhez azonban szükség van a hőmérséklet állandósulásának. Hirtelen lehűlésnél a szerelmesek megszakítják nászukat. Gyakran előfordul, hogy ikráit a süllő természetes, vagy mesterséges fészkére rakja, közvetlenül a ragadozó ívását követő időben. Ezzel a süllő ikráinak nagy részét könnyen befullasztja. (A természet azért a gyengébbnek is megadja a visszavágás lehetőségét, még ha nem is elegáns módon.) Másik érdekessége a násznak, hogy gyakran összeívik más pontyfélékkel. Az ilyen csapodárságnak érdekes kinézetű, a gyakorlott szemet is könnyen megcsaló hibridek a gyümölcsei. Jómagam is fogtam egy ilyen furcsa halat. Kicsit dévéres, kicsit bodorkás. A horgon igen jól küzdött, mert harciasságágban a bodorka vér dominált.

Ez történik, ha valaki bodorkáéknál félrelép
A szeme tiszta apja…

Az ikrákat leggyakrabban az elöntött árterek növényzetére rakja, ahol igen változó idő múlva kelnek ki az apró lárvák. Mivel a vízi élethez kell az energia egy ilyen apróságnak, a kikelést követő második napon táplálkozni kezd. A tojáshéj épp csak megszárad a hátán, akarom mondani a szikzacskója, épp hogy felszívódik, már a kerekesférgek után néz. A kerekesférgek alkotta menü, fokozatosan bővül. A kifejlett bodorkák már a legfinomabb szúnyoglárva, apró csigák, kagylók, némi kis növényi hajtás alkotta menüt részesítik előnyben.


Leírása, ismertető jegyei

Bodorka

A bodorka teste viszonylag magas, a legnagyobb magassága körülbelül harmadrésze a testhossznak. Szája csúcsban nyílik. A hasúszók és a hátúszó kezdete egybevág. A hasúszók kezdete pontban a hátúszó kezdete alatt van, ellentétben a vörösszárnyú keszeggel (vele keverhető össze leginkább) akinek a hátúszója jóval hátrébb áll. Másik fontos megkülönböztető jegye, hogy a hasúszók, és a végbélnyílás között a pikkelyek nem alkotnak élt. (A vörösszárnyú keszegnél itt élt találunk.)

A szeme a bodorkának általában élénkvörös, míg páros úszói sárgás téglavörösek. Hátának színe zöldeskék, oldala ezüstös. A haltartó rabságát igen jól viseli, rendkívül szívós hal.

(Édesapám őszi csukázó bodorka készletének megmaradt példányai tavasszal mindig visszanyerik szabadságukat, és 4 hónap akváriumi rabság után is vígan elúsznak.)


Horgászata

Horgászatáról külföldön külön szakirodalom szól. Különösen a belgák, franciák szeretik megfejteni a bodorkahorgászat titkát. Náluk számos versenyen mindent eldöntő hal lehet. Hogy mi se maradjunk el mögöttük, nézzük, mire kell odafigyelni.

Nézzünk szembe a tényekkel

A módszert illetően szinte bármi szóba jöhet. Spicc, rakós, bolognai, match, picker, feeder. Lehet választani, bár én a spiccbotos bodorkázást szeretem a legjobban. Kora tavasszal szoktam kifejezetten rájuk horgászni, máskor csak, mint beeső hal találkozunk.

A korai bodorkázáshoz egy 5-6 méteres finom tűspicces botot használok. Erre egészen vékony, 10-12-es damilt kötök, rajta egy 1-2 grammos úszóval. A horog nálam 18-20-as. Az úszót szinte antenna hegyre súlyozom, több apróbb söréttel, hogy a szerelék szép lassan lebegjen alá. Keresek egy szélvédett, ágas-bogas, vagy nádassal szegélyezett részt, és kezdődhet is a móka. Etetőanyagot ilyenkor is használok, és ami nem maradhat el, a kendermag. A bodorka imádja. Mindegy neki, hogy főve, pörkölve, csak legyen. Éppen ezért nem kell a legdrágább kaját megvenni. (Természetesen vannak kifejezetten neki készített receptek, aromák is, ha valaki ezekben jobban bízik)

Többet érünk, ha őrölt-pirított kendert keverünk az etetőbe, amihez a vizezést követően még főtt kendermagot is teszünk. (Nem butaság, ha a főzéskor megmaradt kihűlt vízzel keverjük be a kaját. Ellenállhatatlan, és nem csak a bodorkáknak.) A gombócokat elég csak lazán összenyomni. Aki még jobban kedvezni akar az éhes bodrinak, tegyen bele kevés csontit. Alapozáshoz elegendő 5-6 gombócot bedobni. Az eresztéket körülbelül a fenék fölé állítjuk, és kezdődhet a bodorka keresés. Az eresztékkel folyamatosan játszva, előbb-utóbb megtaláljuk azt a mélységet, ahol legszívesebben falatoznak Csalinak szóba jöhet a pinki, csonti, apró trágyagiliszta, szúnyoglárva. Arra érdemes figyelni, hogy nem muszáj nagy csokrot feltűzni. Az apró horgon jobban érvényesül egy szem csonti, vagy pinki. Ha sikerült magunk elé csábítani a bandát, akkor elő a csúzlit, és néha 3-4 szem csontit, kevéske kendert lőjünk az úszó köré. A nagyobbak ezt nagyon szeretik, és gyönyörű elvivős kapásokkal tudatják, itt vagyunk! Ha beindul a bolt, rendkívül szórakoztató idénynyitó horgászatban lehet részünk

A sok apróság között beköszönhet egy szebb példány is
A szebbek megérdemlik a kíméletes bánásmódot

Írta: Polyák Csaba (csabio)
Fotók, illusztrációk: Polyák Csaba (csabio) Sivák Mátyás (gazza), www.fishbase.org, Pintér Károly: Magyarország halai

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.