A szakértő válaszol! – 114. rész

A szakértő válaszol! – 114. rész

A „Szakértő válaszol” sorozat immár 6. esztendeje színesíti a Haldorádó Horgászportál felületét. Ismét rajtam a sor, hogy folytassam, a 114. rész fő témája pedig a téli - kora tavaszi pontyhorgászat lesz. Csapjunk is bele, induljon a 2023-as szezon!

Rádai Gyula
„Szia, Gábor! Az új MONSTER Pellet Boxot mennyire ajánlod hideg vízi horgászathoz? Szerinted érdemes lehet akár jégolvadás után kipróbálni?”
Döme Gábor:
Kedves Gyula!
Manapság a céltudatos pontyhorgászat elsőszámú csalogatóanyaga a pellet. Különböző összetételű, gazdag beltartalommal rendelkező összeállítások érhetők el a kínálatunkban. Megtalálható natúr és aromásított változat is, azonban olyan, mint a MONSTER Pellet Box, még biztos, hogy nincs! Hogy mi a különlegessége?
A bojlikészítésben régóta jól ismertek az olyan, emberi orr számára kevésbé kellemes adalékok, mint a vérliszt, májliszt, különböző hallisztek, vagy akár a csípős fűszerek. Nos, a MONSTER Pellet Boxok pont olyan dolgokat tartalmaznak, amelyek kellemetlen „illatuk” ellenére nagyon komoly távcsali hatással bírnak, főként a termetes pontyokra. Ezek a büdös, de borzasztóan magas tápanyagtartalmú eledelek négy különböző formában kerülnek forgalomba. A dobozokban a pelletkeveréken kívül található 100 ml aromásított folyadék, amely pont elegendő a pellet szemek felpuhításához, használatba vételéhez.
A boxok használatba vétele nagyon egyszerű, mindössze a dobozban található 100 ml folyadékot kell a pellet mixre ráönteni, jól elkeverni, majd 10 perc pihentetés után etetőkosárba tömni. A többi a halakon múlik!
Tapasztalataim szerint minden időszakra, minden vízhőmérsékletre található jelenleg a kínálatban olyan ízesítés, mellyel hideg vízben is eredményesen horgászhatsz, akár kapitális pontyokra!

Íme, a MONSTER Pellet Box termékcsalád!
Ez a májas összeállítás csodálatos élményekhez és fogásokhoz segített hozzá
Könnyen elkészíthető, hatékony csalogatóanyag kifejezetten method technikához…
… és nagy pontyok horgászatához!

Greksa Attila
„Szia, Gábor! A MONSTER Magnum csalikról szeretnélek kérdezni. Ugye ez egy elég nagy méretű csali, szerinted érdemes télen is ezzel próbálkozni, vagy várjak a felmelegedésig, amikor aktívabbak lesznek a pontyok? Köszi!”
Döme Gábor:
Kedves Attila!
A MONSTER Magnum az oldódó és a főzött csalik összes előnyével rendelkezik, ugyanis olyan csaliról van szó, amelynek közepe főzött, külső rétege viszont oldódó! Belső magja 14 mm átmérőjű, parafaőrleménnyel balanszírozott, főtt, nem oldódó csali. A külső réteg 6 mm vastag és folyamatosan oldódva ontja magából a csábító ízanyagokat. Használatával elkerülhetjük csalink leázását, ugyanis a belső, főzött rész akár 72 órát is kibír, miközben a külső rész oldódási ideje 2-3 óra (vízhőfoktól függően).
Nagyon attraktív, nagyon ütős csali, amely a rövid idejű, nagyhalas method feeder horgászat és a céltudatos bojlis nagyhalas horgászatok során is bevethető. Különösen ajánlott nagy nyomásnak kitett, sokszor megfogott, óvatos, kapitális halak horgászata során, de vadvízi, dunai horgászatok során is meglepően eredményesnek bizonyult, kiválogatta és megfogta a környék pontyait!
A hideg vízi horgászatok során számomra a Tintahal & Áfonya vált be. Ennek magja fekete, az oldódó réteg rózsaszínű.
Íme, egy fogós csalizási praktika hozzá:

Íme, a MONSTER Magnum termékcsalád!
A Tintahal & Áfonya magja fekete, az oldódó réteg rózsaszínű
Belső magja 14 mm átmérőjű, parafaőrleménnyel balanszírozott, főtt, nem oldódó csali. A külső réteg 6 mm vastag és folyamatosan oldódva ontja magából a csábító ízanyagokat
Nagyhalas method feeder horgászat és a céltudatos bojlis nagyhalas horgászatok során is bevethető
Különösen ajánlott nagy nyomásnak kitett, sokszor megfogott, óvatos, kapitális halak horgászata során
Bátran ajánlom hideg vízi horgászatokhoz is!

Czinkos Róbert
„Kedves Gábor! A filmjeidben láttam, hogy szoktál Spomb rakétával etetni és ehhez külön etető felszerelést is használsz. Erről megtudhatnék többet esetleg, neked mi vált be?”
Döme Gábor:
Kedves Róbert!
A SPOMB – nem lehet vitás – forradalmasította a partról történő etetést! A működési elve roppant egyszerű és hatásos, kis gyakorlással biztos megoldást jelent a pontos etetés kialakítására. Ehhez viszont elengedhetetlen egy megfelelő felszerelés is. Én az alábbiakat használom és ajánlom:

SHIMANO TX-A Spod 390 5 Lbs +

SHIMANO Ultegra XTE Spod

A SPOMB roppant egyszerű és hatásos, kis gyakorlással biztos megoldást jelent a pontos parti etetés kialakítására. Ehhez viszont elengedhetetlen egy megfelelő felszerelés is
Bármilyen csalogatóanyag bejuttatáshoz jó választás

Balogh Áron
„Szia, Gábor! Egy ideje szemezek az új Master botokkal és azok közül is a legnagyobb, 430-as távdobó változattal. Kicsit tartok tőle, hogy nem túl durva-e, nem butítja-e el a fárasztási élményt. Mi a véleményed erről?”
Döme Gábor: 
Kedves Áron!
Mindenképpen jó és hasznos a kérdésed. Az első és legfontosabb, hogy tisztában kell lenned azzal, hogy mihez szeretnél botot vásárolni, milyen botra van szükséged. Ha olyan vízterületen horgászol, ahol kifejezetten nagyokat kell dobni, (120-140 méter felett), a célhalaid pedig nagy pontyok, amurok, tokhalak, akkor ahhoz egy kellően erős, gerinces bot kell. Egy lágyabb MH bottal is kifáraszthatók ezek a halak, de jóval nehezebb dolgod lenne, illetve az esélyeid is jelentősen csökkennének, nem is beszélve arról, hogy valószínűleg a kapásig sem tudnál eljutni, mert nem lehet megközelíteni az említett dobástávot egy ilyen erősségű bottal. A Master 430LC botot ehhez fejlesztettük és készítettük el, viszont hozzá kell tennem azt is, hogy a maga nemében egyáltalán nem mondható egy durung botnak, sokszor akár az első tagjától görbül a fárasztások során. Sőt, jól mutatja a rugalmas karakterét, hogy a 2021-ben megrendezett Method Feeder VB-n Sipos Gábor ezeket a botokat használva lett csapatával VILÁGBAJNOK, méghozzá a szabályok értelmében monofil előkét, illetve kisebb méretű, szakáll nélküli horgokat használva! Erre egy merev, durung bot teljességgel alkalmatlan.

A Master 430LC jelenlegi kínálatunk legjobb nagyhalas feederbotja!
Tökéletes társ hozzá a Long Cast LCS 5500, illetve a TEAM FEEDER Camou Brown zsinór 0,20-0,22 mm-es méretben
Kellően erős és gerinces, mindemellett egy remek karakterű bot, amellyel élmény a fárasztás
Egy jó tanács: távdobó horgászat esetén sose feledkezz meg a dobókesztyű használatáról!

Nagy Ádám
„Szia, Gábor! A MONSTER Pop Up Method csalikat elsőként rendeltem meg az újdonságok közül, nagy reményeket fűzök hozzájuk. Az lenne a kérdésem, hogy hideg vízre melyiket ajánlod, te hogy használod a mostani időszakban? Köszönöm!”
Döme Gábor: 
Kedves Ádám!
Köszönjük a megtisztelő bizalmat, remélem, sok szép fogáshoz és élményhez fognak hozzásegíteni ezek a csalik! Számomra a Tintahal & Áfonya változat vált be leginkább a hideg vízi horgászatokhoz, amely rózsaszín + fekete színű. 
Íme, egy fogós csalizási praktika hozzá: 

Íme, a MONSTER Pop Up termékcsalád!
A Tintahal & Áfonya változatot bátran ajánlom hideg vízi horgászatokhoz (is)!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Haldorádó Archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.