A szakértő válaszol! – 126. rész

A szakértő válaszol! – 126. rész

Újabb részéhez érkezett a sorozat, a legutóbbi gyűjtemény óta pedig rengeteg kérdéssel fordultatok hozzám. Ezúttal is igyekeztem a levelek közül egy változatos, aktuális egyveleget összeállítani, amely bárki számára hasznos infókat adhat, elsősorban a jelenlegi, nyári időszak horgászataihoz. Tartsatok velem a mai írásban és tekintsétek meg őket!

Hoppál Endre
„Szia, Gábor! Busát szeretnék fogni a Pilismaróti-öbölben, szerinted fenekező vagy úszós módszerrel érdemes próbálkoznom?”
Döme Gábor:
Kedves Endre!
A busa egy nehezen kiszámítható hal, folyton változik, hogy épp a felszín közelében, vízközt vagy a fenéken tartózkodik, illetve táplálkozik, így nekünk is igazodnunk kell ehhez az összetett életmódhoz. Én azt javaslom, hogy az egyik botoddal úszózz a felszín közelében, a másikat pedig egy Pellet Feeder Complete kosárral szereld, így lefedheted az alternatívákat és könnyen kiderítheted, hogy épp melyik zónában mozognak a planktonfalók. Figyelmedbe ajánlom az alábbi filmeket, melyekben rengeteg hasznos tippet, információt találhatsz a témával kapcsolatban! Sok sikert hozzá! :-)

Úszós és fenekező végszerelékekhez egyaránt kínálunk fogós alternatívát
Eddigi legnagyobb pettyes busámat egy nagy gombócos vízközti úszós szerelékkel fogtam…
… fehér busa rekordomat pedig egy fenekező összeállítással

Móri Géza
„Szia, Gábor! Láttam a filmjeidben, hogy nem szoktál már ólmokat használni a bojlis szerelékeken, hanem köveket teszel fel helyettük. Ezekről érdeklődnék, milyen súlyok azok?”
Döme Gábor:
Kedves Géza!
Jó megfigyelő vagy! :-) Egyre több helyen nem engedélyezik az ólomnehezékek, különféle ólomsúlyok használatát. Ezek helyettesítésére kínál alternatív megoldást a TiszaStones természetarát kősúly, én is ezeket használom.
Amit tudni érdemes róluk:
Egyesével válogatott, porózus (kissé rücskös) felületű kövek, amelyek jól dipelhetők is! A szakértő kezek munkájának köszönhetően e kövek mindegyike egy strapabíró és erős forgókapcsot kapott. Így ezek könnyedén akaszthatók a csúszó végszerelékek kapcsaiba vagy a nagyobb méretek a nagyponty-horgászok által kedvelt ólomkapcsos végszerelékek klipszeibe. Ha pedig e súlyok bármelyike a vízben marad, garantáltan nem károsítja azt. További előnye a hagyományos ólommal szemben, hogy természetes anyaga miatt még észrevétlenebbé válik az öreg, rutinos nagy pontyok számára is.
A kisebb méretek ideálisak a dobós, míg a nagyobbak a behúzós horgászatokhoz. A köveken a grammban megadott pontos tömeg mellett, unciában is feltüntették a pontos súlyt. Bízunk benne, hogy egyre több tudatos, természetbarát horgász választja ezeket!

Egyre több helyen nem engedélyezik az ólomnehezékek, különféle ólomsúlyok használatát. Ezek helyettesítésére kínál alternatív megoldást a TiszaStones természetarát kősúly
Egyesével válogatott, porózus (kissé rücskös) felületű kövek, amelyek jól dipelhetők is

Kálló Tamás
„Szia, Gábor! Láttam, hogy készülőben vannak By Döme bojlis botok. Személy szerint ennek nagyon örülök! Ezekről mit lehet tudni?”
Döme Gábor:
Kedves Tamás!
Ezzel kapcsolatban egyelőre nem árulok még el túl sok konkrétumot, szeretném, ha meglepetés lenne, de jól értesültél, elkészült és hamarosan forgalomba kerül a nagyponty-horgászathoz fejlesztett botcsaládom. Ennek neve By Döme Black Edition lesz, és egy olyan méret-intervallum lesz elérhető belőle, mely a behúzós, csónakos vagy épp csatornapecákhoz használatos rövid méretektől a távdobó nagyágyúig mindent tartalmaz.

Idén tavasszal sokat horgásztam a Balatonon, illetve nyáron különféle nagy bányatavakon…
… ahol a By Döme Black Edition BC300 – 3 méter hosszú, 2,5 Lbs botot használtam rendkívül eredményesen
E nagyszerű pontyos pálcák hamarosan elérhetők lesznek!

Mészáros Martin
„Szia, Gábor! Láttam, hogy sikerült megfognod az új harcsarekordodat, ráadásul pergetve, ehhez őszintén gratulálok! Szeretnék érdeklődni a felszerelésről és a csaliról, amelyeket használtál! Köszi!”
Döme Gábor:
Kedves Martin!
Nagyon köszönöm! Íme, a felszerelésem pontos listája és azok elérhetőségei:

- Bot: RBM NFC Fast & Furious The Killer 213 cm

- Orsó: SHIMANO Sustain 4000FJ

- Zsinór: VARIVAS HG PE 4X 150 m 1,5

- Csali: SPINMAD King 18 g

Ezt az összeállítást használtam harcsapergetéshez
Magam sem hittem volna, hogy már az ELSŐ dobásra kapásom érkezik
A kis műcsali elvész a nagy szájban
Életem pergetve fogott harcsája!!! A súlyát nem tudtuk megmérni, csak a hosszát, amely 182 cm volt!
Mutatós, szép ragadozóhal

Írta: Döme Gábor
Fotók: Haldorádó Archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.