A Busa program

A Busa program

Annak idején, mikor először horgásztam célzottan busára, még nem gondoltam, hogy e hal sportszerű horgászata ilyen szintre fejlődik. Manapság a népszerű busázó vízterületeken majdhogynem több olyan pecást látni, aki planktonevőre horgászik, mint aki pontyozik. Minek köszönhető ez a robbanásszerű érdeklődés a busa iránt, és hogyan érdemes elkezdeni e hal horgászatát? Ebből a cikkből és filmből kiderül!

A népszerűség elsődleges oka kétségkívül az, hogy busából akármennyit el lehet, sőt, el kell vinni! Itt végre nincs az, hogy szégyenkezni kell a konyhai pecásnak, és összesúgnak a háta mögött, ha egy pontyot haza mer vinni a családi asztalra. Busázásnál mindenki szabadjára engedheti zsákmányszerző ösztönét. És ha azt nézzük, hogy mindenki jól jár ezzel, az csak grátisz! Jól járnak az egyesületek kezelésében lévő horgászvizek, mint pl. itt a Hárosi-öböl, mert sok napijegyes jön busafogási céllal. Jót teszünk a vízzel, hisz a busa táplálkozása és inváziós jellege miatt a többi hal szaporulatára káros hatással van, és jól jár a horgász is, hiszen finom és egészséges halhúst tehet a családi asztalra! Ebben a buliban csak a busák veszítenek!
Nem csoda tehát, hogy egyre többen keresnek meg azzal, hogy segítsek nekik elkezdeni ezt a fajta horgászatot. Ebben a cikkben lépésről lépére mutatom be mindazokat a specializált termékeket, amelyek a Haldorádó és By Döme TEAM FEEDER palettán megtalálhatók, a busák nagy bánatára!

A busa célzott horgászatához immár komplett megoldásokat nyújtunk!
A busahorgászat minden pillanata izgalmakkal teli, még akkor is, ha órákig egyszer sem tűnik el az úszó

Busa program
Még egy gondolatot engedjetek meg ezzel kapcsolatban. Fontos, hogy a most bemutatásra kerülő termékek nem a kanapén születtek, hanem a vízparton. Munkatársaim és jómagam is sok időt szenteltünk annak, hogy olyan termékek lássanak napvilágot, melyek egyszerűen, de hatékonyan teszik a dolgukat. Tartalmas anyag lesz, de bízom benne, hogy ezt követően az eddig bizonytalan horgászok is beleássák magukat a busafogás tudományába, melynek ismerete még számunkra is csak gyerekcipőben jár!

A busa programunkban helyet kapott termékek ötletei egytől egyig a vízparton születnek
A sportszerű busahorgászat egyre népszerűbb, köszönhetően az egyszerűen használható specializált eszközök terjedésének

Fenekező technika
A legegyszerűbb és talán legelső busázó módszer. Ez hajaz a legjobban a tradicionális pontyhorgászatra, hisz a végszerelék alig különbözik attól. A módszer lelke itt a bordás (Pellet Feeder Complete) kosár, amely alatt található egy rövid fonott horogelőke és egy szép nagy, erős horog. Erre célszerű technopufit tenni, amely meglebegteti az előkét. A kosárba töltött, jól felhőző kaját szívogatva a planktonevők így óhatatlanul beszippantják a horgot is. A végszerelék nagyon egyszerű, egy 40 grammos Pellet Feeder Complete kosárból, és egy Busa Rigből áll, amely tulajdonképpen egy előre kötött busázó horogelőke.

A fenekező technikáról népszerű filmet is forgattunk, melyet „A busa sportszerű horgászata 1. rész – a Visegrádi öbölben” címmel megtalálhattok a Haldorádó YouTube csatornáján
A végszerelék egyszerű, mint egy faék
A Haldorádó Busa program első önálló terméke a Big River - Busa etetőanyag volt
Ennél a kajánál fontos a homogenizálás
Könnyen kezelhető, gyorsan, nagy felhővel oldódó, élénksárga etetőanyag
A Haldorádó Feeder Pufi szett nem önszántából lett a busahorgászok első számú csalija, egész egyszerűen így alakult!
A fenekező busahorgászat emlékeztet legjobban a tradicionális pontyozáshoz, így nem csoda, hogy ezt javasoljuk azoknak, akik először pecáznak planktonevőkre

E módszer felszerelésigénye abban tér el a pontyozástól, hogy érdemes olyan botot választani, amely erős és bírja a nagyméretű gombócok biztonságos bevetését. Mostanra eljutottunk oda, hogy nem kell keresgélni, ugyanis a By Döme TEAM FEEDER Silver Carp 360SXC pont erre készült. A bot minden paramétere annak van alárendelve, hogy kompromisszummentesen bírja a legnagyobb megterhelést is! E botra a TEAM FEEEDER Big River orsót érdemes tenni, melynek dobjára természetesen fonott zsinór kell, hogy kerüljön.

Mostanra eljutottunk oda, hogy nem kell busázó feederbotot keresgélni, ugyanis a By Döme TEAM FEEDER Silver Carp 360SXC pont erre készült
300 grammos maximum dobósúlya miatt alkalmas a nehéz gombócok bevetésére
A kapás érzékeléséért a spiccek felelnek, és mint minden feederbothoz, ehhez is 3 különböző erősségű tartozik
A TEAM FEEEDER Big River orsó ideális busázáshoz, melynek dobjára fonott zsinórt érdemes csévélni
Ehhez a módszerhez immár minden rendelkezésre áll a Haldorádó és By Döme TEAM FEEDER kínálaton belül

Úszós busahorgászat
Ez a módszer tulajdonképpen azért született meg, mert gyakran tapasztaltuk, hogy a busák egész egyszerűen nem hajlandók lemenni a fenékre. Nem is csoda, hiszen a táplálékuk elsősorban a vízréteg felső rétegeiben található meg. A feladat adott volt! Olyan nagy teherbírású úszó kellett, amely meg tudja tartani a nagy gombócot a megfelelő magasságban.
Kétféle ilyen úszó van jelen pillanatban a kínálatunkban. Az egyik a vízfelszíni úszó, mely a közvetlen felszín alatti használathoz való, míg a másik a vízközti úszó. Ennek használata talán bonyolultabb is, így az írás végén található képek e végszerelék összeállítását mutatják be.

A Felszíni busázó úszó a víz tetején lakmározó busák becserkészésére való
A Vízközti busázó úszó a vízoszlop teljes rétegében bevethető
A busázó úszók lényege, hogy a nagyméretű gombócot megtartsák abban a vízrétegben, ahol a busákat sejtjük

Az úszós busapeca felszerelésigénye semmiben sem tér el a fenekező módszerétől, tulajdonképpen ugyanazzal a bottal űzhető mindkét metódus. Ha viszont valaki inkább csak az úszós horgászatot preferálja, annak is van immár alternatíva a By Döme TEAM FEEDER kínálatban, ez pedig a Silver Carp Float 360SXC. Ennek a botnak nincs rezgőspicce, hiszen a kapás érzékeléséhez itt nincs rá szükség. Teherbírása ennek is brutális, hiszen segítségével akár 300 grammos gombócot is be tudunk vetni!

Aki az úszós horgászatot preferálja, annak is van immár alternatíva a By Döme TEAM FEEDER kínálatban, ez pedig a Silver Carp Float 360SXC
A 360 cm-es bottal még a dús lombok alól is kényelmesen be lehet dobni
A szerelék kidobása után érdemes folyamatosan kontrollálni azt, és figyelni, nehogy repülés közben összegubancolódjon
Vizet érés előtt érdemes ráfogni a dobra, hogy a szerelék szépen kiterüljön
Eltart néhány másodpercig, mire az úszó beáll a megfelelő helyzetbe
A Float botokat jómagam szeretem a lehető legegyszerűbb bottartóra helyezni
A Haldorádó YouTube csatornán megtalálható, „Úszós busahorgászat mély vízben” című filmemben részletesen is bemutatom a technikát

Tablettás busahorgászat
Úszózás közben merült fel egy újabb probléma, ami akkor volt tapasztalható, ha kevesebb busa tartózkodott előttünk, és a folyamatos nagy, hangos csobbanással bejuttatott gombócok riasztóan hatottak a planktonevőkre, ráadásul a kapás is lassan alakult ki, hiszen a halmennyiséghez képest sok táplálékot juttattunk be a gombóccal. Egy öreg, kissé már elfelejtett technikát kellett újraéleszteni és modern köntösbe öltöztetni. Ehhez tökéletes alapot adtak a Busázó úszóink, melyeken csak kis módosítást kellett alkalmazni ahhoz, hogy immár alkalmas legyenek arra, hogy a több tonnás nyomással összepréselt tablettákat rájuk lehessen helyezni, és akár vízfelszínen, akár vízközt felkínálni.

A Tablettás busázó úszók megjelenése annyiban tér el az elődjétől, hogy itt a kosár helyén mindössze egy acélszál van, melyre fel kell rögzíteni a tablettát
Első lépésként az acélszál végéről le kell tekerni a végcsavart
Erre a szálra kell feltolni a tablettát, mely középen lyukas
A tabletta pont akkora, hogy betöltse a neki szánt helyet
A végcsavart vissza kell tekerni és jó erősen rászorítani
Néhány másodperc alatt rögzíthető a tabletta
Az acél eltartón himbálódzó horgokra érdemes egy kisebb méretű hungarocell golyócskát tűzni
Így máris bevetésre kész a végszerelék

Ezzel a módszerrel pont ugyanolyan a technika kivitelezése, mint a sima úszóval. A végszerelék összeállítása sem tér el az írás végén található képekkel bemutatottól. Az egyetlen differencia az, hogy itt a csalogatóhatásért nem a Big River - Busa felel, hanem a Haldorádó Busa Tabletta. Ez jelen pillanatban három különböző ízben, és ami talán fontosabb, három színben érhető el. A Halas Spirulina zöld, visszafogott oldódással dolgozó, zöld felhőt képző tabletta. Az Édes tejszín fehér színű, lendületesen felhőző, édeskés változat. A legfeltűnőbb az Ananász + Banán, mely sárga színű és fluo zöld színnel oldódik.

A Haldorádó Busa tabletta jelenleg 3 különböző változatban érhető el a kínálatban
Az Édes tejszín fehér, az Ananász + Banán fluo zöld, míg a Halas Spirulina sötétzöld felhőt képez a vízben
Szintén a Busa program idei kiegészítése a kétféle Busa rig, melyek előre kötött busázó horogelőkék
Tablettás busahorgászat esetén is érdemes minimálisan etetni
A toccsanós gombócot csúzlival érdemes bejuttatni
A lehető legpontosabban kell lőni
Nem kell sok, dobásonként 1-1 gombóc elegendő, ennek felhője ugyanis gyorsan terjed
A haltartó és a nagy merítő kötelező busázó kellék
Ha jól végezzük a dolgunk, előbb-utóbb megjön a busa is!
Íme, az úszós szerelék elemei!
Az úszós végszerelék működési elve

Írta: Sipos Gábor
Fotó, videó: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.