A szakértő válaszol! – 13. rész

A szakértő válaszol! – 13. rész

Az új „szakértő válaszol” című cikksorozatunk azért készül el, hogy a vásárlók igényeit kérdéseit teljes mértékben ki tudjuk elégíteni. Az itt feltett kérdések más horgászok számára is tanító és építő jellegű megoldásokat és tapasztalatokat kínálnak. Ha úgy érzed, van olyan jellegű kérdésed, amit szívesen feltennél a Haldorádó Carp Team oldalon bármikor megteheted!

Müller Sándor
„Kedves Szabolcs! Több cikkedből láttam, hogy szeretsz amurra horgászni. Tudnál nekem ajánlani egy általad használt amuros végszereléket?”
Farkas Szabolcs:
Kedves Sándor!
Az általam használt végszerelék a következőképpen épül fel. Amurozásnál szeretem a merev előkéket, mert nem tekeredik fel kisebb halak rászívása után sem, a csali mindvégig tökéletes pozícióban marad. A merevségből csupán fel centit engedek, a horog felett meghámozva. A horogelőkét egy „tungsten” (azaz volfrám) zsinórsüllyesztővel fektetem a mederfenékre. A horognál a szokásos szilikon csővel állítom be a hajszálelőke ideális helyzetét, amely különösen az amur kényes kapásainál fontos! A nyerő csali: két szem FermentX Tejsavas Betainos kukorica egy szem FermentX Pop Uppal kikönnyítve.
Külön kiemelem a horgot, aminek nagyon fontos szerepe van a fárasztás közben, mivel nagyon nagy erőkhatásnak van kitéve, így elengedhetetlen az erős, megbízható horog:

https://www.haldorado.hu/termekek/horog-c4/bojlis-c247/gardner-covert-wide-gape-talon-tip-2-i24974

A nyers erő!
Személyes rekordom, egy 23,28 kg-os vadvízi amur!

Kovács Krisztián
„Szia, Szabolcs! A kérdésem kicsit eltérő lehet a többiektől… mi a véleményed a teliholddal kapcsolatban? Mennyire hat ki a halak kapókedvére?”
Farkas Szabolcs:
Kedves Krisztián!
A kérdésed tényleg nagyon praktikus és elgondolkoztató. Mivel erre pontos szakirodalom nem létezik, saját tapasztalataimat szeretném megosztani veled. Az általam vízparton eltöltött temérdek nap után sajnos abszolút negatív tapasztalataim vannak. A teliholdas éjszakai kapások száma szinte a nullához redukálódott. Az elméletem az, hogy ha a nappali időszakban nem tudjuk elcsípni a halakat, akkor abban bízva várjuk az éjszakát, hogy majd a lecsendesedett, sötét este alatt előmerészkednek napközbeni rejtekhelyeikről. Azonban ha a Hold feljön, fejlámpa nélkül is gyönyörűen el tudunk igazodni, így ez a jelenség sajnos hátráltat bennünket a halfogásban.

Rossz ómen!

Kaposvári Dávid
„Kedves Szabolcs! Kapásjelző vásárlás előtt állok. A filmjeitekben és a cikkekben sokat láttam az ATT jelzőt. Tudnál nekem pár személyes tapasztalatot mondani róla?”
Farkas Szabolcs:
Kedves Dávid!
Nagyjából egy éve nyüstölöm „őket”. Az ára teljes arányosságban van a kapott minőséggel. Tudom, nem olcsó jelzők, de aki hosszú távra tervez, annak mindenféleképpen tökéletes választás. A Pontycentrum csapatából Bordás Józsi már több mint tíz éve minden probléma nélkül e szépségek tulajdonosa. Amit tudni kell, teljesen vízálló a jelző és a vevő is, hatótáv minden terepakadályon felül garantált 1 km. Egy elemmel 1,5-2 évet bír ki! Akkor jelez, mikor kapás van, nincsenek felesleges csippanások, ha egy szóval jellemeznem kellene: tökéletes!

https://www.haldorado.hu/termekek/kapasjelzo-c14/elektromos-c76/att-tackle-atts-underlit-wheel-blue-kapasjelzo-kek-i25067

Kicsi a bors, de erős!

Komlósi Alex
„Szia, Szabolcs! A Balatonra készülök három napra, sajnos az időm csak ennyit enged. Milyen csalit ajánlanál, és szerinted melyik részen próbáljak szerencsét?”
Farkas Szabolcs:
Kedves Alex! 
Két-három napos túrára mindenféleképpen a Balaton déli oldalát tudom ajánlani, itt sekélyebb a víz és a felmelegedő idő miatt kihúzódnak a halak. Kisebb etetéssel rövid időn belül is eredményes tudsz lenni. Balatonszemestől Fonyódig bármelyik partszakaszt tudom ajánlani. A csali pedig a nagy favorit Black Squid, ami számtalanszor bizonyított már a Spicy Red Liver termékcsaláddal együtt!

Tökéletes páros!

Horváth Áron
„Szia, Szabolcs! Kezdő bojlisként abban kérném a segítségedet, hogy melyik az a rod-pod, ami multifunkciós és még stabil is?”
Farkas Szabolcs:
Kedves Áron!
Rod-podok terén elég nagy a választék. Én a négy lábbal rendelkező darabokat részesítem előnyben, mivel szinte felboríthatatlanok. Ha a stabilitás fontos számodra, akkor mindenféleképpen kettős merevítéssel rendelkezzen! Amit személy szerint használok, az a PROLOGIC Tri-Sky Pod. Az ára kedvező, és kétféle módon lehet használni a cserelábaknak köszönhetően: sima rod-podként és tri-sky-pod formációban. A lábak és a rod-pod hossza állítható, így minden helyzetben megállja a helyét!

Tökéletes biztonságban!

Fotók: Farkas Szabolcs

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.