A szakértő válaszol! – 145. rész

A szakértő válaszol! – 145. rész

A tavasz közeledtével egyre többen a szezonkezdéshez kapcsolódó kérdésekkel, észrevételekkel keresnek meg minket. Jól látszik, hogy a horgászok mennyire várják már az igazi jó időt, hogy újra kedvenc hobbijuknak hódolhassanak. A kérdések között volt néhány, amely szerintem egész populáris téma, ezeket hoztam most el nektek.

Tóth Gábor
„Szia, Tamás!
Szeretnék előkészülni az új szezonra és egyúttal zsinórt cserélni orsóimon. Őszintén megvallom, keresem azt a zsinórt, amely ár/érték arányban megfelelő lehet. Esetleg tudsz ajánlani valamit?”

Haskó Tamás:
Kedves Gábor!
A megfelelő zsinór kiválasztása egy érzékeny téma a horgászok között. Régebben én is mindig kerestem a legjobb zsinórokat nagy gyártóktól, amelyek természetesen árban is a felső kategóriához tartoztak. Aztán az utóbbi néhány évben szembesültem azzal, hogy bizony sokkal gazdaságosabb megoldás, ha veszek egy kedvezőbb árkategóriájú zsinórt, mert egy-egy keményebb túra után a drágábbat is ugyanúgy le kell cserélnem, mert az is becsavarodik vagy sérül. Ezek fényében én bátran javaslom számodra a Haldorádó Record Carp családot, amelyekben különböző színek közül tudsz választani kedvező áron.

A Max Motion zsinórcsalád kedvező árával és kiváló minőségével hívja fel magára a figyelmet
A család legújabb tagja a Gold
A család széles színválasztékkal rendelkezik, így kedvünk szerint válogathatunk ezek között

Németh Patrik
„Kedves Tamás!
Kevés időm van horgászni, de szeretem magam próbára tenni minden időjárási helyzetben. Legyen szó a téli mínuszokról vagy rekkenő hőségről, szeretem a kihívásokat. Erre a hideg időre tudsz olyan csalogatóanyagokat/etetőanyagokat ajánlani, amelyekkel minél gyorsabban/hamarabb kapásra tudnám bírni a pontyokat?”

Haskó Tamás:
Kedves Patrik!
Hideg időben a pontyfogás sokszor nem egyszerű feladat, ám, ha kellően elszánt vagy – és türelmes –, nem is lehetetlen. Kiemelt fontossággal bír télen, hogy ott próbálkozz, ahol a pontyok is tartózkodnak, mert nem várhatjuk el tőlük a hideg vízben, hogy nagyobb távolságokat tegyenek meg táplálékszerzés céljából. Kedvenc keverékem ilyenkor a májas vonal egy stick mix rudacskába töltve, amelyhez egy 11 mm-es Quatro csalit helyezek a horgom mellé. E termék esetében egy tégelyen belül négy különböző csali áll a horgász rendelkezésére, így van lehetőség horgászat közben a kísérletezésre.

Egy fogós recept a kora tavaszi horgászatokhoz
A dobozban található aroma pont annyi, ami a dobozban található csalogatóanyaghoz szükséges
A Quatro esetében egy tégelyen belül négy különböző csali áll a horgász rendelkezésére

Andó Krisztián
„Szia, Tomi!
Figyelemmel kísérem munkásságodat és tudom, hogy nem veted meg az olyan horgásztúrákat, amelyek akár több napig is eltartanak. Számomra nagy kihívás a tóparti étkezést megoldani, beleértve az ételek szállítását, tárolását és elkészítését. Te ezt hogyan oldod meg?”

Haskó Tamás:
Szia, Krisztián!
Ahhoz, hogy egy horgásztúra folyamán teljes mértékben arra tudj koncentrálni, amit csinálsz, nagyon fontos, hogy az alapvető élelmezésedet is tervezd meg a túra előtt. A vízpartról már nem szívesen fogsz elmozdulni, ha meg egyedül vagy, nem is igazán tudod otthagyni a felépített tábort, ezért jobb, ha minden kéznél van. Alapvető, hogy legyen egy gázüzemű főzőeszközöd, és ha ezt ki tudod egészíteni egy ugyanilyen üzemeltetésű hűtővel, akkor már nem igazán lehet akadály az alapvető komfort biztosítása. Tudom, ezek nagyon drága eszközöknek tűnnek első látásra, de érdemes végiggondolni, mert ezeket az ember sok-sok évre vásárolja, és a több napos horgásztúrák elengedhetetlen részét képezik.

A Dometic hűtő nagy segítségünkre lehet a vízparton
A hűtő egyik legjobb tulajdonsága, hogy gázpalackról is üzemeltethető
Egy mobil kétzónás gáztűzhely kielégíti a vízparti igényeket

 

Tasi Olivér
„Szia, Tamás!
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy amikor kijutok a vízpartra, akkor sikerül több szép pontyot is fognom, de ezek egyedsúlya elmarad azoktól a „nagyoktól”, amelyeket szeretnék én is megfogni. Többféle módszert és technikát kipróbáltam már, illetve egyes fórumokon olvastam, hogy sokszor elég csak a horogelőkénket átvariálni, hogy a „szelektálás” sikeres legyen. Te esetleg tudnál nekem ajánlani vagy esetleg mutatni olyan bevált előkét, amellyel a kisebb halakat el tudnám kerülni?”

Kedves Olivér!
Szelektálni többféle módon is lehet, de ezekhez komoly türelemre és elszántságra lesz szükséged. El kell fogadnod, hogy sokkal kevesebb kapásod lesz, és sokkal többször fogsz úgy hazamenni a vízpartról, hogy a kapásjelződ néma marad. Kedvenc megoldásom, amelynél a teljes előkét egy merev fluorocarbon zsinórból készítem úgy, hogy még a hajszálelőke is a merev előke része, viszont ezzel a csalit a megszokottnál egy kicsivel távolabb engedem a horogtól. Ennek további előnye, hogy nem feltétlen szükséges a csali méretét növelni, ha kellően nagy a horog és a bojli közötti távolság, akkor egy 20 mm-es csalival is működhet a szelekció.

Ez az előke sokat segíthet a szelektív nagyponty-horgászatban
A megnövelt távolság a csali és a horog között segít elkerülni a kisebb egyedeket, de természetesen ez sincs „kőbe vésve”

Bánkúti István
„Kedves Tamás!
Természetesen tudom, hogy mindenkinek megvan a maga bevált felszerelése, amelyet szívesen használ, de én most egy olyan orsót keresek, amely a nagy igénybevételt is simán kibírja. Nyilván nem szeretnék évente orsót cserélni, és szeretném azt is, hogy távdobásra és behúzásra is alkalmas legyen, illetve sűrűn járok csatornákra, de évente háromszor sikerül eljutnom a Balatonra is horgászni. Te milyen orsót használsz?”

Haskó Tamás:
Kedves István!
A leírt elvárásoknak szerintem tökéletesen megfelel egy 14000-es méretű Shimano Ultegra orsó. Ezt a típust én is szívesen használom, és nagyon szeretem benne, hogy igazából egy szettet vásárolsz, ha e mellett döntesz, mert kapsz benne az orsóhoz egy teljes értékű fém pótdobot, illetve több különböző méretű dobszűkítőt, amelyekkel könnyedén tudsz igazodni egy dobós pecához anélkül, hogy sok száz méter alátétzsinórra lenne szükséged.

A Shimano Ultegra 14000 XTE egy kiváló orsó pontyhorgászok számára
Kevés jó távdobó orsó van a piacon, amelyhez tartozék a teljes értékű, fém pótdob
A legkisebb dobszűkítővel nincs szükség alátétzsinórra még egészen vékony főzsinór használata mellett sem

Írta: Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.