A szakértő válaszol – 143. rész

A szakértő válaszol – 143. rész

Először is hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy egészségben, sikerekben és nem utolsósorban fogásokban gazdag új évet kívánjak minden kedves olvasónknak. Már javában benne járunk a télben, és bár sokan ilyenkor is kitartóan a jégmentes vizeinket vallatják, mások viszont a téli pihenőt kihasználva igyekeznek felkészülni a közelgő szezonra. Ez egy remek alkalom, hogy pótoljuk a hiányzó felszereléseket, kössünk néhány előkét és rendszerezzük a felszereléseket. Jómagam ilyenkor is járom a vizeket, vízpartokat, de igyekszem kihasználni a téli délutánokat és a hamarosan beköszöntő szezonra készülődni. A mostani írásommal, remélem, tudok néhány olvasó segítségére lenni. Feszes zsinórt kívánok Mindenkinek!

Barnaki Lajos Zsolt
„Szia!
Koratavasztól késő őszig a tigrismogyoró nyerő csali lehet vadvizeken? A Haldorádó kínálatából melyik típust ajánlanád etetésre és csalizásra? Válaszodat előre is köszönöm!"

Szoják Benedek:
Szia, Zsolt!
A tigrismogyoró az egyik legjobb csali tavasztól egészen őszig, főleg a vadvizeken, de bárhol nagyon eredményesen lehet használni. Én ritkán szoktam magokat használni, de amikor igen, akkor a tigrismogyi sosem hiányozhat! Nyáron vagy meleg vízben különösen hatékony. Sikerességének titka, hogy tele van értékes összetevőkkel és édes ízének nem tudnak ellenállni a halak. Illetve, amikor a pontyok ropogtatják a garatfogaikkal, nagyon egyedi hangja van, hasonló a kagylóéhoz, ezért akár a Balatonon is van helye a nagyponty-horgászatok alkalmával. A főtt tigrismogyoróink közül bármelyik jó választás lehet, ezek között találsz natúr vagy ízesített változatokat is. Ha pedig Te magad szeretnéd ízesíteni, akkor a 2024-es újdonságaink között találsz két új SpéciAdditiv változatot is, amelyek rendkívül hatékonyak voltak, amikor különböző magmixeket turbóztunk fel velük. Ezek a Csípős Barack és a Melasz Tüzes Szilva névre hallgatnak, igazán különleges ízek!
Jó választás lehet akár a tigrismogyoró mix is – ebben vannak fekete tigrismogyi szemek is, melyek már nagyobb falatok –, ez sokszor igazi titkos fegyver. Csalizásra bármelyik szem alkalmas, de van a kínálatunkban külön e célt szolgáló, Turbo Tigris névre keresztelt, ízesített, csalizásra szánt verzió is. Egyikkel sem tudsz hibázni!

A tigrismogyoró és változatai nagyon hatékonyak!
Akár fokozni is lehet a csalogatóhatást
A Turbo Tigris kiváló opció csalizásra
Ilyen szép, vad pontyokat köszönhetek én is a tigrismogyorós ízeknek

Fekete Mihály
„Szia, Benő!
Jövőre indulunk egy hatnapos versenyen Leveleken, ahol csak amur és ponty számít. Korábban már kérdeztelek a Kókusz & Tigrismogyoró csaliról. Nekem itt, Leveleken nagyon jól működött az általad javasolt taktikával. Nagyon bízom ebben a csaliban, de felfigyeltem az újdonságokra is, a Spanyolmogyoróra és a Champion Cornra. Mivel szeretném egy csalira leszűkíteni a választást, újfent segítséged kérem. Neked biztosan több tapasztalatod van ezekkel, te melyiket ajánlanád?"

Szoják Benedek:
Szia, Misi!
A Kókusz & Tigrismogyi csalinkat én is nagyon kedvelem, rengeteg szép halat köszönhetünk ennek. Viszont nyugodtan mondhatom, hogy az új, natúr, hasonlóan szénhidrátos csalik felveszik a versenyt a Kókuszmogyival! A Champion Corn – annak ellenére, hogy egy főzött golyó – elég gyors oldódású, így erre a szituációra most nem javaslom. A Spanyolmogyoró viszont egy igazi kivárós, lassú, egyben valódi nagyhalas csali! A korábban javasolt taktikával nagyon hatékony és szelektív! Bátran merem ajánlani, tégy vele egy próbát, nem fogod megbánni! Mindenképp jelezz majd vissza nekem/nekünk. Kíváncsian várjuk, hogy neked is olyan eredményes lesz-e, mint nekünk! Görbüljön!

Akár a Kókusz & Tigrismogyival kombinálva is nagyon fogós
Sok szép halat köszönhetünk a Spanyolmogyorónak
Egész évben nagyon hatékony volt

Módos Zoltán
„Szia, Benő!
Nemsokára megyek egy hétre a Fish Aréna tóra és szeretnék a tóban élő, 15 kiló feletti pontyokból fogni egyet. Erre a hideg időszakra te mit ajánlanál?"

Szoják Benedek:
Szia, Zoli!
Azt általad írt vizet nem ismerem, nem horgásztam még ott, csapattársaim viszont igen. Igyekszem ezek alapján segíteni. A tóban élnek tokok is, így óvatosan kell bánni a hallisztes cuccokkal, ha a pontyok a célhalak, viszont a lehűlt vízre tekintettel nyugodtan mehetnek a fehérjés, fűszeres csalik. Ebben a lehűlt vízben érdemes keresgélni a halakat, megtalálni, hogy hol táplálkoznak. Ha huzamosabb ideig nincs valahol kapásod, mindenképp válts helyet! Kikönnyített, attraktív csalikkal készülj, érdemes lehet egy kis PVA-t is kötni a csali mellé, ez ilyenkor különösen felértékelődik.

Hideg vízben különösen felértékelődik a csali és az előke
Íme, egy számomra bevált hideg vízi csali és felkínálás

Kacsmarik Csaba
„Szia!
Látom, hogy Shimano BBLC orsókkal horgászol, én ezekhez passzoló botot keresek. Te mit használsz, kérhetek a botokról pontos információt?"

Szoják Benedek:
Szia, Csaba!
Sok orsó megfordult már a kezemben és bár törekszem kímélni, vigyázni a felszereléseimre, rendre mind megadták magukat. Hamar hangosak lettek, zúgtak, zörögtek. Végül úgy döntöttem, beszerzek pár darab régi szériás Shimano Big Baitrunnert. Ezek nagyok, nehezek, nem is a legdivatosabbak, de biztosan a legjobb, legstrapabíróbb orsók! Ezt bátran ki merem jelenteni!
Botokat tekintve két típust használok. Mivel a korábban említett orsómodellel csak behúzni szoktam, 3 méteres, csónakos fárasztásra tökéletesen alkalmas, behúzós botokat használok. Korábban rengeteget használtam a Nash Scope széria 3 m 2,25 lb típusú botjait. Ezekből is az „old school" parafanyeles verziót. Viszont a 2023-as év elejétől kézhez kaptuk a By Döme Black Edition bojlis bot család első modelljeit, azóta nagy megelégedéssel használom ezeket. Ezekből is a 3 méteres verziót, mindössze annyi változtatással, hogy ezek egy picit nagyobb értékű, 2,5 librás tesztgörbével és ezáltal nagyobb erőtartalékkal rendelkeznek. Jó szívvel ajánlom mindkét típust, nekem beváltak!

Egyik kedvenc orsóm
Nagy megelégedéssel használtam sokat a Scope botjaimon
Méltó utódja a bottáskámban a By Döme Black Edition bot család

K. Beni
„Szia!
Balatonra készülök egy behúzós horgászatra, és az lenne a kérdésem, hogy az előkéken a hajszálelőkét milyen hosszúra hagyjam? Illetve az előke milyen hosszú legyen?"

Szoják Benedek:
Szia, Beni!
A hajszálelőke hossza a csali és a célhalak méretétől függ, de semmiképp nem érdemes finomkodni. A balatoni pontyoknak hatalmas szája van, így költői túlzással élve bármekkora csalit gond nélkül felszippantanak. Az előke hosszát én szinte mindig 28-32 cm hosszban szoktam meghatározni. E hosszal a csali-horog együttes még mélyebb iszapon is tökéletes pozíciót vesz fel.

Íme, egy jól bevált előkém
Itt pedig minden részlete a korábban bemutatott előkének

Baranyai Zsolt
„Szia, Benedek!
Érdeklődnék, hogy a 3 évszakos balatoni filmben Ábrahámhegyen milyen helyszínen horgásztatok? Az foglalható esetleg valahol?"

Szoják Benedek:
Szia, Zsolt!
A helyszín, ahol voltunk, az a CFB Natura Camping. Egyik kedvencem a Balatonon! Legfrissebb információim szerint viszont megszűnt náluk a foglalás. A szomszédjukban is egy fantasztikus horgászhely található, amely Karvas Gábor barátom tulajdonában van. Ott is volt szerencsém már horgászni, meleg szívvel ajánlom, nagyon hasonló, csodálatos hely!

Hatalmas, kényelmes stég és horgászhely várja itt is az ide érkezőket
Beton stabil, műfüves stégre lehet tenni a botokat…
… és nem utolsósorban gyönyörű halak lakják itt is a Balatont

Moratti Márió
„Szia!
Kaptam egy nagyszerű megbízást egy kedves ismerősömtől, aki azzal bízott meg, hogy nulláról állítsak össze neki egy komoly horgászfelszerelést, aztán leteszteljük egy 3 napos túrán. Helyszín a Balaton déli része, célhal pedig a ponty lenne. Rendszeresen követem a posztjaidat, nem véletlenül írtam Neked. Gyerekkorom óta horgászom, imádom-szeretem, ez az életem, de a Balatonhoz egyelőre még nem értek, nagy kihívás. Tőled szeretnék segítséget kérni. Esetleg túravezetést is igénybe vennék. Előre is köszönöm a segítséged!"

Szoják Benedek:

Nem egyszerű a nulláról összerakni egy teljes felszerelést, de igyekszem legjobb tudásom szerint segíteni. A felszerelésnek viszont csak a pénztárca szab határt, így konkrét típust nem írok mindenből. Elsősorban én mindenképp 3,6 m hosszú botot ajánlanék, ezzel lehet dobva és behúzva is horgászni. Kezdésnek ez ideális! Erre egy kiváló opció a By Döme Black Edition 360 3lb modell. Ez egy pénztárcabarát, de nagyon minőségi pálca! Orsók esetében ismét a határ a csillagos ég, egy nagy dobbal rendelkező, masszív típust érdemes választani. Mivel a Balaton déli partján nagyon népszerű és eredményes is besétálós módszer, jól jöhet a hosszabb bot, ha nem akartok csónakázni. Zsinórból minimum 0,35 mm átmérőjűt ajánlok – ez már jobban bírja a kagylók támadását –, szereléknek pedig egy klasszikus Blow Back rig egy ólomklipszes szerelékkel tökéletes. Csalik tekintetében, ha elakadnál, szeretettel ajánlom egy korábbi írásom, amelyet „Balatoni csaliajánló" címmel találsz meg itt az oldalunkon. Abban részletesen igyekszem kifejteni, mit és miért javaslok.
Utolsó soraidra válaszolva, 2024-től akár túrvezetéssel és szervezéssel kapcsolatban is kereshettek bizalommal, nagy erőkkel dolgozom ennek kiépítésén, de erről majd részletesen írok később…
Remélem, hogy a válaszaimmal néhány kedves olvasónk segítségére lehettem, kívánok sok szép halat mindenkinek a szezonra. Találkozunk idén is a vízparton!

Széles szortimenttel áll a horgászok rendelkezésére a bot család
Kezdők és profik számára is tökéletes választás
Egy mindent tartalmazó felszerelést nem két pillanat összeválogatni, de megfelelő, tapasztalt segítséggel jelentősen megkönnyíthető ez

Írta: Szoják Benedek
Fotók: Rokolya Péter, Haldorádó Archívum, Szoják Benedek

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.