A szakértő válaszol! – 17. rész

A szakértő válaszol! – 17. rész

Mielőtt mindenki beleveti magát a nyárba és elkezdi tervezgetni a horgásztúrákat, érdemes néhány fontos dolgot tisztába tenni, olyanokat, amelyek eredményesebbé, élvezetesebbé, kényelmesebbé teszik a horgászatokat. Nézzük, melyek azok, amelyeket Ti a legfontosabbnak gondoltok!

Tóth Milán
Szia, Gábor!
A szünidőben szeretnék néhány amatőr feederes horgászversenyen részt venni, ám néhány dolgot még be kell szereznem ehhez. Az első és legfontosabb egy olyan ülőke, amely az aktív horgászat során is megállja a helyét. Rengeteg profi versenyládát megnéztem már, használtan is, de ezek ára legtöbbször meghaladja azt, amit én rá tudok költeni. Egyáltalán szükséges nekem egy profi láda? Kérlek, segíts, te mit ajánlasz?

Sipos Gábor
Kedves Milán!
Amatőr versenyzéshez teljesen felesleges profi versenyládát vásárolni. Drága, körülményes, és nem használod ki az előnyeit. Amit neked javasolnék, az a By Döme TEAM FEEDER Rotary Box. Ennek ára töredéke a versenyládákénak, nyilván ennek oka, hogy nincs hozzá lábrács, és a felépítménye sem olyan sokrétű. Viszont van háttámlája, ami kényelmessé teszi, állítható lábai, amivel vízszintbe lehet helyezni, valamint a 26-os lábmérethez készített adapterek mindegyike jó hozzá. Lehet rá szerelni etetőtálcát, bottartót, ernyőtartót, és még sok hasznos kiegészítőt. Amatőr versenyzéshez, rapid horgászatokhoz ennél jobb és költségkímélőbb ülőkét nem tudnék mondani. Sok sikert kívánok!

Rapid horgászatoknál első számú ülőkém a Rotary Box
Egyszerű ülőke, mégis könnyedén profi versenyládát lehet alakítani belőle a megfelelő adapterekkel

Baráth István
Szia, Sipi!
Ezt a nyarat az amurok horgászatának szentelem! Tervezem meglátogatni a Gyermelyi horgásztavat, ahol Putz Tomival is forgattátok a FermentX-szel nagy halakra című filmeteket. Van esetleg a spombozáson kívül más mód arra, hogy etessek?

Sipos Gábor
Kedves István
Természetesen be lehet juttatni más módon is az alapozó etetést, mint spombbal. A legegyszerűbb, ha Pellet Feeder Complete kosarat kötünk fel, mert ennek a ritka bordái közül könnyen kiesnek a magvak vagy a pelletszemek. Ha sok magvat szeretnél bejuttatni, akkor érdemes azokat vagy TTX-szel vagy pl. Vad Ponty etetőanyaggal összeragasztani.

Pellet Feeder vagy Pellet Feeder Complete kosárral is be lehet dobni az alapozó etetést
Ha TTX-szel ragasztjuk meg a magvakat, akkor a szemek mellé etetőanyag is kerül a vízbe
A gombóc szétázása és az apróhalak támadása után a lényeg ott marad, ahol kell!

Sinka Péter
Szia, Gábor!
Mostanában egyre többször előfordult velem, hogy horgászat közben leégtem. Régebben erre nem volt példa, most pedig még alig van nyár és sajnos saját bőrömön (szó szerint) tapasztalom, hogy nem játék ez az UV sugárzás. Te nagyon sok időt töltesz a vízparton, hogy csinálod, hogy nem égsz le napról napra?

Sipos Gábor
Kedves Péter!
Sajnos ez a nap már nem ugyanaz, mint ami gyerekkoromban sütött. Nagyon vigyázni kell, mert aki nincs hozzászokva, az gyorsan megütheti a bokáját. Alapfelszereltség a nyári horgászatokon a napszemüveg és a kalap vagy sapka. Versenyen, ahol 5 órát ülök egy pózban, kizárólag hosszú ujjú pólóban vagy ingben és hosszú nadrágban vagyok. Az arc és a nyak védelmére is kell gondolni, mindenképp érdemes valamilyen magas faktorszámú naptejjel kenni a szabad bőrfelületeket. Ha pedig még ez sem elegendő, akkor ajánlott a napernyő felállítása, amely árnyékot biztosít. Ha mindent összeadunk, majdnem több védelmet igénylünk ilyenkor, mint télen. :-)

Nyáron alapviselet a napszemüveg!
Versenyen, ha a hosszú időt ülünk egy pózban, hosszú nadrág és ing a megfelelő öltözet
A napernyő árnyékot ad!

Kovács Gergő
Szia, Gábor!
Gyakran horgászom kifejezetten nagy halakra, és eddig a methodozástól a tartott vissza, hogy az általam preferált csalik egész egyszerűen nem fértek bele az „angolos” method kosárba. Azonban a múltkor láttam, hogy a By Döme TF Long Cast Method Feeder kosarat ti átalakítjátok annak érdekében, hogy nagy legyen a befogadóképessége. Szeretném én is ezt így megoldani. Mi kell hozzá? Hogy álljak neki?

Sipos Gábor 
Szia Gergő!
A feladat egyszerű! Végy egy csípőfogót és vágd le a vékony, középső bordákat, majd egy erősebb fogóval törd ki a belső „tartó bordát”. Hidd el, ha egyszer megcsinálod, utána gyerekjáték lesz. De hogy ne a saját károdon tanuld meg, készítünk erről egy kisfilmet, amelyben részletesen bemutatásra kerül a „kibelezés”. Addig is sérülésmentes barkácsolást kívánok! :-)

A kosár átalakításához először is szükség van egy csípőfogóra
A másik nélkülözhetetlen eszköz a kombinált fogó

Surján Gábor
Szia, Gábor!
Annyi mindent lehet látni a filmekben és olvasni az újságokban, de én nem tudom eldönteni, hogy a csalitüskés felkínálás jobb vagy a hajszálelőkés? Vagy esetleg a csali függvénye a dolog?

Sipos Gábor
Kedves Gábor!
Nálam nagyon egyszerű képlet van erre is. Akkor használok csalitüskét, amikor egy szem puha vagy félkemény pop-up vagy wafters pellet mindössze a csali. Ezeket egy mozdulattal, könnyedén lehet a tüskére rögzíteni. Gyors, és praktikus! Hajszálelőkére akkor fűzöm fel a csalit, ha több szemből áll a kombináció, vagy ha kemény a csali. Ekkor a hajszálelőke sokkal jobban tartja meg a csalit, és dobás közben sem kell attól félni, hogy a „telitűzött” nyársról leesnek az összenyomorgatott csalik. Magvaknál, fúrt pelleteknél mindenképpen a hajszálelőkés felkínálást javaslom.

A csalitüske főként a kisméretű, puha vagy félkemény csaliknál jöhet szóba
A tüske néha segíti a balanszírozást is
Ekkora csalihoz már hajszálelőke szükséges
A hajszálelőke hosszát mindig jól be kell állítani, hogy az akadások tökéletesek legyenek!

Képek: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.