A szakértő válaszol! – 18. rész

A szakértő válaszol! – 18. rész

Sokaknak a horgászat egy szenvedély, de többen csak egy kis kikapcsolódásra gondolnak a horgászat szó hallatán. Így sosem tudni a bojlizás címszó alatt felénk özönlő kérdések minőségét és hovatartozását.

Kálmán Dénes
„Szia, Ernő! Az általatok kínált Wafters bojlit érdemes még tovább könnyíteni?”
Kerekes Ernő:
Kedves Dénes!
A válaszom az egyszerű: miért ne lehetne? A dobozban található bojli csak minimálisan könnyített, így az egyáltalán nem emelkedik el a mederfenéktől, viszont a táplálkozó halak számára könnyebben felszívható. Én is szoktam tovább könnyíteni egy fél szem pop-up csalival, de a csalikombinációt ebben az esetben mindig ellenőrizni kell, hogy nehogy túl könnyű legyen. Az ideális az, amikor a csali éppen érinti az aljzatot, de a horog még stabilan fekszik.

Kereső horgászatok alkalmával mindig érdemes kritikusan kiegyensúlyozni

 

Szatmári Béla
„Szia! Kérdésem a következő lenne: dobások alkalmával milyen típusú botot és orsót használsz?”
Kerekes Ernő:
Szia, Béla!
Amikor egy ilyen kérdést kapok, akkor válaszként mindenki az várja, hogy az általam használt felszerelés több százezer forint értékű, de erről szó nincs. Nagy megelégedéssel használom a Nevis felsőkategóriás termékeit, amelyek még bőven a megfizethető kategóriába tartoznak. A bot Nevis Theory 3,9 méteres hosszúságban, hozzá Nevis Mojo 8000-s orsót párosítottam. Én ezt a párost szeretem a dobós horgászataim során.

Ebben a botban még nem csalódtam
A lassú dobemelés miatt kiváló a zsinórkép
Dobás közben a bot akciója kiváló

Rajmund Kristóf
„Hello, Ernő! Láttam, hogy horgásztatok a Balatonon. Milyen messzire húztál és milyen csalit használtál?”
Kerekes Ernő:
Szia, Kristóf!
Két bóját helyeztem el, az egyiket olyan 300 méteren, míg a másikat 180 méteren. A két helyen eltérő volt az aljzat összetétele, viszont a halat egyformán adták, de természetesen térségtől függ a bójázás távolsága. A bojli, ami már nagyon sok esetben bizonyított számomra, a Fekete Tintahalas főzött, kemény változata volt, amelyet kicsit felturbóztam az új SpéciAdditive Japán Krill kivonattal. Hogyan is kell érteni ezt? A bojlit indulás előtt pár nappal nyakon öntöttem a kivonattal, így az egy pácot kapott, amitől még vonzóbb lett a halak számára.

Fontos a nagyméretű orsó
Az etetés fő alkotóelemei
Csalinak is a Black Squid ízvilágot használtam

Nagy Dezső
„Üdv! Ha először mész egy ismeretlen vízre horgászni, akkor hogyan választasz ízvilágot?
Kerekes Ernő:
Szia, Dezső!
Minden esetben tartok egy is közvélemény-kutatást az ismerősök között a vízről, majd ha van érdemleges infó, akkor azt használom, plusz azt, amit én eredményesen szoktam használni. Vannak helyek, ahol szinte elengedhetetlen a mag használata, de vannak azok a vizek is, ahol csak a hallisztes bojlik, illetve a pelletek működnek. Én kettő ízt sosem hagyok otthon az a kínálatunkból, ezek a Big Fish és a Black Sqiud névre hallgatnak.

A csalizás terén is érdemes változtatni
Itt bizony lehet keverni mindent mindennel a halak ízlésének eltalálása érdekében

Túri Zoli
„Üdv, Carp Team! Ha a stick mixhez nem akarok más folyadékot rakni a SpéciAdditiven kívül, akkor abból mennyit kel raknom? Esetleg keverhetem egymással őket?”
Kerekes Ernő:
Szia, Zoli!
Sok estben én is keverem az ízeket, olykor ez a trükk a legnagyobb fegyver. Szívesen alkalmazom a folyékony májat a fokhagyma kivonattal, ennek az illata brutális. A mennyiség, amit hozzá kell önteni, az szinte elenyésző, mivel a SpéciAdditive család minden tagja kivonat, ezáltal nagyon erős és intenzív illattal és ízzel bír.

Egy jó stick mix elkészítéséhez nem kell sok minden
A kivonatból nagyon kevés kell
Jól látszik, hogy a szemeket éppen bevonja
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.