A szakértő válaszol! – 2. rész

A szakértő válaszol! – 2. rész

Ahogyan Gábor is írta az előző epizódban, kérdezni soha nem szégyen! Sokkal könnyebb és gyorsabb úgy „építkezni”, ha nem mindent nekünk kell megtapasztalni. A Haldorádó Carp Team Facebook-oldalára naponta érkezik rengeteg kérdés, melyben próbálunk mindenkinek segíteni, ebből ragadtam most ki néhányat, amelyek nemcsak a kérdezőnek, de az olvasóknak is nyújthat fontos és egyben hasznos információkat!

Miklós Zsolt
„Azt szeretném kérdezni, hogy egy olyan vízterületre, amelyet leginkább kukorica alapú termékekkel etetnek (Szeged közelében a Gyálaréti-holtág Sárgás szakasza) melyik stick mixet ajánlanátok?”
Haskó Tamás:
Kedves Zsolt!
Én az ilyen jellegű vizekre legtöbbször a Big Fish ízvilágot használom (mely nem véletlenül lett a kedvencem), mert az a tapasztalatom, hogy az édes ízű, hallisztet kevésbé vagy egyáltalán nem tartalmazó csalik sokkal eredményesebbek, mint halas társaik, és ha nem ponty, hanem egy termetes amur kerül horogvégre, akkor sem szabad szomorkodni! :)

Az én kedvenc családom, melyet szívesen használok természetes vizeken (is)
Sok esetben nemcsak az ízesítés, de a megfelelő felkínálás is fontos, egy Stick Mixes, aromával töltött PVA tasak igazán vonzó tud lenni

Csergő Péter
„A Fűszeres Vörös Máj Record Carp Stick Mixhez melyik ízű BlendeX Pop Up illik a legjobban?”
Haskó Tamás:
Kedves Péter!
Alapvetően én a Fokhagyma & Mandula ízesítésű csalival használom, nekem ezzel volt a legeredményesebb, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy csak ezzel használható! Kapástalan napokon én is szoktam kísérletezni, és volt olyan, mikor az ellentétes jellegű csali kellett, hogy a pontyokat kapásra bírjam. Ehhez az Eper & Méz kombinációt használtam.

Az én kedvenc csalim a Fűszeres Vörös Máj Stick Mixhez a Fokhagyma & Mandula ízesítésű BlendeX Pop Up
A BlendeX Pop Up csalik szinte minden helyzetre kínálnak megoldást

Varga Bálint
„A Balatonra milyen ízesítésű bojlit ajánlanál?”
Haskó Tamás:
Még egy kisebb tavon sem feltétlen igaz, hogy a horgászat sikerét csakis a csali ízesítése határozza meg, nem, hogy Közép-Európa legnagyobb taván. A horgászat sikerének záloga, hogy a vonuló pontycsapatokat megtaláljuk, és közelükben tudjuk elhelyezni a csalinkat, mely egyáltalán nem probléma, ha megszokotnál valamelyest nagyobb méretű, ugyanis fel kell készülni a kisebb pontyok érdeklődésére is. Ha konkrétan választanom kell, akkor én előszeretettel viszem magammal a Balatonra a Kék Fúzió termékcsaládot, mely már több alkalommal is kiemelkedően teljesített nekem és csapattársaimnak egyaránt.

Napkelte a Balatonon, mely oly sok horgász szívét megdobogtatja
A Kék Fúzió bojlit előszeretettel fogyasztják a balatoni pikkelyesek

Kovács Zoltán
„Mi alapján választotok egy bothoz orsót?”
Haskó Tamás:
Ha nagyon egyszerűen és tömören szeretnék fogalmazni, akkor annyit írnék, hogy a súlya alapján, de ennél azért kicsit összetettebb a jó válasz. Én a megfelelő típus kiválasztása előtt minden esetben eldöntöm, hogy azzal a párossal milyen helyzetben fogok horgászni, és ezt követően is ahhoz próbálom hangolni a felszerelésemet. A gyakorlatban tehát, ha összeállítok egy párost, mellyel célom a nagy távolságok elérése partról dobva, akkor a 3,9 m-es bot mellé egy nagy, kúpos dobú orsót keresek, ami nem árt, ha egy tekerésre 100 cm feletti zsinórt húz be – ez nagy segítségemre lehet a kitekerések folyamán. Ezt követően próbálom rá a botra, és ha a felszerelés súlypontja az orsótartó közelében helyezkedik el, akkor megfelelő is lehet, így nem fogjuk használat közben sem orrnehéznek érezni az összeállítást.

Rövid bot + kisméretű orsó = behúzós összeállítás
A jó páros fő ismérve, hogy nem a felszereléssel foglalatoskodunk fárasztás közben, hanem kiélvezzük a horgászat talán legszebb pillanatait

Szalai Péter
„Egy adott horgászat alkalmával hogyan választotok ólmot?”
Haskó Tamás:
Sokan ezt csak egy kis apróságnak tartják, nem szentelnek neki elég nagy figyelmet, pedig rengeteg mindenben befolyásolhatják a horgászatot! Dobós horgászatnál elsősorban a meghorgászni kívánt távolság határozza meg az ólom méretét, formája legtöbbször áramvonalas, hogy minél messzebbre repüljön. Egyre népszerűbbek a speciális kialakítású típusok is, melyek felülete bordázott, így pasztát tudunk gyúrni rá, mely így dobás közben garantáltan nem fog le esni róla. Behúzós horgászatnál is fontos a távolság, illetve az aljzat jellege is, például iszapos talajon tökéletesen megfelelő a gömb formájú is, míg egy bányatavon ez már félő, hogy elgurulhat, ezért oda a Grippa típusú ólmok használata javasolt, ez garantáltan megtartja a szereléket, akár még egy lankás törésen is. Ne féljünk a nagyobb méretektől sem, én előszeretettel használok 200 g körüli méreteket is, ha a helyzet megkívánja.

A pasztaólmok nagy segítségünkre lehetnek a dobós horgászatok alkalmával is
Behúzós módszerhez legtöbbször a Grippa típust használom 135 grammtól felfelé

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.