A szakértő válaszol! – 27. rész

A szakértő válaszol! – 27. rész

Újabb részéhez érkezett a sorozat, ismét rajtam a sor, hogy választ adjak a horgászok kérdéseire. Az idei nyár sokszor szeszélyes, változékony időjárása alaposan megnehezíti a horgászok dolgát, így sokan érdeklődtetek olyan praktikákról, tanácsokról, amik ilyen körülmények között is segítenek eredményt elérni. Ha kíváncsi vagy rájuk és egyéb hasznos tippekre, kattints az írásra!

Tari Márkó
„Szia, Gábor! Hamarosan lesz egy junior horgászverseny a közelünkben, ahova beneveztem és szeretnék jól szerepelni. Egy 2 hektáros, intenzíven telepített tóról van szó, amiben leginkább pontyok laknak 2-10 kg-os súlyban. Milyen etetőanyagot és csalit javasolnál?”
Döme Gábor:
Kedves Márkó!
Mutatok egy nagyon egyszerű, de annál hatékonyabb összeállítást, amit én is gyakran használok. Jó párszor kihúzott már a slamasztikából, még frontos, kedvezőtlen időjárásban is, amikor a halak nagyon finnyásan táplálkoztak. Íme, a hozzávalói:

  • 800 g Haldorádó Top Method Feeder Total Fish
  • 50 ml Haldorádó Fluo Flavor Ördögűző
  • Csali: 1 szem Haldorádó SpéciCorn Fokhagyma, 7 mm-es csalitüskén felkínálva
 

Sok sikert kívánok a versenyhez! :-)

A tömény, tiszta halas alap és az édeskés-fokhagymás aroma különlegesen jó párost alkot!

Haraszti Balázs
„Szia, Gábor! Sajnos az egyik kedvenc tavamon bevezették a fonott dobóelőke zsinór tiltását. Az ok érthető, de a feederes horgászok dolgát nagyon megnehezítették ezzel, mert a jó hal érdekében legalább 80-100 métert kell dobni. Milyen monofil dobóelőkét javasolnál 3,90-es és 4,20-as XH botokhoz?”
Döme Gábor:
Kedves Balázs
Manapság sok vízterület házirendjében kikötés a fonott fő- vagy dobóelőtét zsinórok mellőzése, ez pedig egy feederbotos horgász számára jelentősen megnehezíti a távdobást. Nos, erre a problémára a speciális vékonyodó (vagy épp vastagodó, nézőpont kérdése) dobóelőkék jelentik a legjobb megoldást. Ilyenek például a By Döme TEAM FEEDER Tapered Leader dobóelőke zsinórok, amik arra lettek kifejlesztve, hogy biztonságos és szabályos módon tudjunk velük minél távolabb horgászni! Hogyan működik? A tekercsen 5 db 15 méter hosszú monofil dobóelőke van, amely fokozatosan vastagodik fel. A vékonyabb felét kell a főzsinórral összekötni, amely minimális csomót képez, gond nélkül tud kisurranni a gyűrűk között. A Tapered Leader zsinóroknál alkalmazott kiváló minőségű kopolimer alapanyag kifejezetten alacsony nyúlású és könnyen köthető. Áttetsző színe a vízben csaknem láthatatlanná teszi ezt a vékonyodó zsinórt, miközben anyaga a TEAM FEEDER damilokra jellemző tökéletes süllyedő képességet és kopásállóságot is biztosítja!
A TEAM FEEDER Tapered Leader zsinórok összesen 4 különböző méretváltozatban kerülnek forgalomba, így bárki megtalálhatja a számára optimális méretet. Az említett 3,90-es és 4,20-as XH botjaidhoz a 0,20 mm-es méretről vastagodó változatot javaslom.

A By Döme TEAM FEEDER Tapered Leader dobóelőke zsinórok arra lettek kifejlesztve, hogy biztonságos és szabályos módon tudjunk velük minél távolabb horgászni!
Tökéletes távdobó összeállítás, fonott zsinór nélkül!

Kiss Áron
„Szia, Gábor! A nyáron többször sikerült kifognom esős időt, amikor pontyra és amurra horgásztam. Sajnos kapás nélkül maradtam, de az amurok biztosan táplálkoztak, mert láttam őket, ahogy tépik a nádat. Hiába dobtam a nádfal tövébe, sajnos nem húzták el a csalimat. Milyen etetőanyagot és csalit használjak legközelebb amurozni?”
Döme Gábor:
Kedves Áron!
Az alábbi receptet nyugodt szívvel ajánlom, mert remek eredményeket hozott szinte mindenhol, ahol eddig próbát tettem vele. Volt a horgászatok között nyomott, frontos időjárással terhelt nap is, igaz, ekkor alapvetően kevesebb kapást sikerült elérni, mint normál esetben, de nem hagyott hal nélkül akkor sem! A hozzávalók a következők:

Sokszor bizonyított amuros recept, csupa olyan összetevőből, amit imádnak a növényevő torpedók

Íme, az etetőanyag és csali elkészítése lépésről lépésre:

Ha élnek a tóban amurok, ezzel a keverékkel jó eséllyel horogra csalhatók!

Bobák Péter
„Szia, Gábor! Szerinted hogy a legcélszerűbb használni a BlendeX Pop Up csalikhoz járó kis cseppentős aromát? Te inkább a már tüskén vagy hajszálelőkén lévő csalikra szoktál cseppenteni, vagy az egész dobozra nyomod az aromát?”
Döme Gábor:
Kedves Péter!
Mindkét verziónak megvan a maga előnye, és kétségkívül jó megoldás ez is, az is, de én inkább az utóbbit szoktam alkalmazni. A horgászat reggelén, mikor előkészítem magam mellé a használni kívánt csalikat, letekerem az aktuális tégely tetejét és 2-3 cseppet nyomok a dobozkába. Ennyi bőven elegendő, nincs szükség többre! Ezután alaposan össze kell rázni a dobozt és kész is van! A „BlendeX aroma” rendkívül tömény és intenzív, ilyen kis mennyiségben is képes felfrissíteni, megélénkíteni a csalikat! Jó kísérletezést kívánok hozzá! :-)

A hatás növeléséhez elegendő csupán 2-3 csepp aromát a tégelybe nyomni, majd alaposan összerázni
Az extra aromát hamar magukba szívják a golyócskák és sokkal attraktívabbak lesznek általa

Vonnák Lóri
„Kedves Gábor! Szemezgetek a By Döme TF Komplett szerelékes dobozzal, mit lehet erről tudni, milyen elrendezési lehetőségei vannak? Van esetleg pár képed róla „berendezve”?”
Döme Gábor:
Kedves Lóri!
Nagyon praktikus kis doboz, ami nem foglal sok helyet a táskában, és gyakorlatilag minden kiegészítő belefér, ami egy végszerelékhez kell, vagy nem árt, ha a kezünk ügyében van. A gyors és hatékony horgászat egyik fontos feltétele a rend és a precizitás, hiszen így rengeteg idő spórolható meg azzal, ha a horgász pontosan tudja, mit hol talál a dobozában. Ebben a tartóban a horgok, forgók, kapcsok és egyéb aprócikkek szortírozását 3 darab, különböző osztásban gyártott kis doboz (10,5 x 6,5 x 2,3 cm) segíti. A nagy doboz belsejében igény szerint alakítható ki a fachok mérete. Összesen 6 kicsi és 4 nagy rekeszelválasztó található a dobozban.
A szerelékes box anyaga rugalmas, strapabíró műanyag, ami jól bírja az ütéseket, koccanásokat, ez garantáltan nem az a fajta, aminek ha odaverődik a sarka valamihez, máris megadja magát az anyag! Egy további, említést érdemlő praktikum az állítható gyorszárak megléte, amik a nagy dobozon és a kisebb aprócikkes dobozkákon is helyet kaptak. A Komplett doboz mérete: 36,5 x 29 x 6,5 cm.

Íme, a By Döme TEAM FEEDER Komplett szerelékes doboz, amiben minden szükséges apróságnak jut hely
A kivehető és tetszés szerint elhelyezhető térelválasztó lapocskáknak segítik a lehető legjobb elrendezést
A széles részbe kosarakat vagy akár előketartót is tehetünk
A legapróbb kiegészítőket a 3 darab, különböző osztásban gyártott doboz egyikébe tehetjük
Ezek a jó minőségű csatok sok használat után is tökéletesen fognak zárni
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.