A szakértő válaszol! – 29. rész

A szakértő válaszol! – 29. rész

„Jó napot kívánok! Segíthetek valamiben?” Ez a két egyszerű mondat az, amit minden a Haldorádó Centrumba belépő vásárló hall tőlem. Ebben a cikksorozatban az általam írt epizódok kérdéseit mind e vásárlók tették fel, de mivel a tudás kollektív, szeretném megosztani másokkal is az ezekre adott válaszaimat.

Kalmár Antal:
„Sziasztok! A kérdésem a következő lenne: az új By Döme Team Feeder Neoprén botösszefogó pánton lévő zsebbe mekkora kosár fér bele?”
Haszilló István:
Kedves Antal! A „By Döme Team Feeder Neoprén Botösszefogó pánt kosártartóval” elnevezésű termékünk kosártartó zsebébe kifejezetten a method kosarak illeszkednek szépen, illetve végólmok. Kérdésére a legjobb választ egy kép tudja szolgátatni, de írásban is megadom a választ. A legnagyobb, 65 grammos By Döme Team Feeder Long Cast method kosár XL méretben is belefér a kosártartó zsebbe, így az biztonságosan szállítható, nem verődik a bottesthez – de kérem, ne felejtse el levenni a horogelőkét, mielőtt a kosarat a zsebbe helyezné! Így megelőzhető az, hogy a horog beleakadjon a botzsákba, vagy szállítás közben összegubancolódjon a főzsinórunkkal.

A legnagyobb method kosarak is kényelmesen elférnek ebben a zsebben. Itt a 65 grammos Team Feeder Long Cast Xl kosár!

Vörös József:
„Üdvözletem! Nagyon tetszenek a csalitüskével ellátott, előkötött horgaik, de mivel nem tudom, milyen horoggal vannak szerelve, nem ismerem azok terhelhetőségét. Kérem, írja le nekem, hogy ezek a horgokkal mekkora halakat lehet biztonságosan kifárasztani.”
Haszilló István:
Kedves József! Igen összetett kérdést intézett felém. A SpéciMethod Rig - előkötött csalitüskés horogelőkék mind Haldorádó Braxx Pro előkezsinórokkal vannak kötve, és mivel a zsinór az egyik legkritikusabb része minden előkének, érdemes ehhez mérni a komplett előke terhelhetőségét. Személyes tapasztalataim alapján a következő terhelhetőséget tartom reálisnak:

  • 10-es méretű horoggal szerelt változat: 6-8 kg-os
  • 8-as méretű horoggal szerelt változat: 10-12 kg-os
  • 6-os méretű horoggal szerelt változat: 13-15 kg-os
 

az a méretű ponty, amely akadómentes vízen, nyugodt körülmények között nagy biztonsággal kifárasztható ezekkel az előkékkel. Ez természetesen változhat annak függvényében, hogy ki milyen vehemensen fáraszt, hogyan használja orsója fékét, illetve milyen állapotban van a komplett felszerelése.

10-es méretű SpéciMethod Riggel fogott 8 kilós pontyom

Simonics Ernő:
„Nemrég vásároltam a Haldorádó Pellet Feeder kosarakból, de nem vagyok biztos benne, hogy melyik méretet tegyem fel feederbotjaimra. A 45 grammos változatot nagynak gondolom. Mennyi etetőanyag fér ezekbe a kosarakba?”
Haszilló István:
Kedves Ernő! Nagyon jó a kérdés, és úgy gondolom, hogy egy méréssel lehetne ezt a legjobban megválaszolni. Minden kosár méretet a bordákig, illetve azonos mennyiségben túl is töltve lemérek, és egy táblázatba foglalva máris látható azok befogadóképessége:

Pellet Feeder kosár (g) Bordákig töltve (g) Túltöltve (g)
15 40-42 55-59
25 56-61 80-86
35 86-89 130-137
45 135-141 182-189

Jól látszik,milyen eltérő befogadóképességgel rendelkeznek a Pellet Feeder kosarak
35 grammos Pellet Feeder kosár bordákig töltve

Perjés Ádám:
„Szeretném tőletek megkérdezni, hogy a Haldorádó Quick Feeder Blue bottartó fej milyen bevonattal van ellátva, és ez milyen tartós?”
Haszilló István:
Kedves Ádám! A Haldorádó bottartó fejek mindegyike öntött alumínium testű és az arra felhordott speciális, bársonyos bevonattal, flokkolással vannak ellátva. Ez olyan tartós, hogy az én saját, 5 éve használt bottartó fejemen alig-alig fedezhető fel kopás. Azoknak javaslom, akik egy igazán tartós és strapabíró bottartó fejet szeretnének.

5 év intenzív használat után is jó állapotban

Parragh Gábor:
„Nemrég kezdtem el vékony fonott zsinórra kötni a horogelőkéimet, viszont az olló, amit használok, csak nyúzza azt, alig haladok a megkötésükkel. Milyen ollót javasolnál, amivel nem lenne ilyen macerás ez a művelet?”
Haszilló István:
Kedves Gábor! Erre a problémára szerencsére rengeteg megoldás létezik, mégis kiemelném a By Döme Team Feeder Fonott zsinórvágó olló + fogó termékünket. Az ezen található zsinórvágó rész a legvékonyabb fonott zsinórt is feszítés nélkül elvágja, és nemcsak finomszerelékes horgászok, hanem akár nagyhalas bojlis vagy pergető horgászok is használhatják, mivel fogó és kulcskarika-nyitó része is van. Fontos megemlítenem, hogy a zsinórvágó rész akkor marad igazán tartós, ha azzal csak horgászzsinórt vágnak.

Fonott zsinór vágására a speciális olló az igazi megoldás

Fotók: Haszilló István

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.