A szakértő válaszol! - 39. rész

A szakértő válaszol! - 39. rész

Itt a nyár, az iskolai szünidő már bőven megkezdődött, így kicsik és nagyok egyaránt igyekeznek a vízparton lenni, amikor csak tehetik! És milyen jól is teszik! Sokan, sokféleképpen szeretnek horgászni, akárcsak a feederbotos technikákat, módszerkereket tekintve, így megannyi különféle kérdéssel találkozom, melyekkel hozzám fordulnak. Egy friss adagot gyűjtöttem ki ilyenekből, az alábbi írásban, tarts velem ezúttal is, hátha számodra is tartogat néhány hasznos tippet, praktikát!

Molnár Bálint
„Kedves Tamás! Ahogy az írásaidban, filmjeidben láttam, elég sokat szoktál éjszaka horgászni. Ehhez nyilván fontos kellék a fejlámpa. Érdekelne, hogy neked melyik típus vált be?”

Putz Tamás:
Kedves Bálint!
Ez így igaz, valóban nagyon szeretem az éjszakai horgászatot és sajnos-nemsajnos az a fajta elmebeteg vagyok, akinek az sem gond, ha mínuszjellel kezdődik a szám a hőmérő kijelzőjén, így hát mindegy, milyen hónapot írunk, ha egy jó éjjeli peca van kilátásban!  Ezzel próbáltam „rávilágítani”, jelen esetben akár szó szerint, hogy az a fejlámpa, ami hozzám kerül, rendszeresen kapja a kiképzést, télen, nyáron, ezért hamar kihullik, ha nem elég jó. Ha a legjobbat szeretnéd és nem gond, ha egy kicsit drágább kategóriájú a lámpa, akkor a Trakker Nitelife L5 típust ajánlom! Ennek brutálisan erős, 500 Lumen a fényereje és garantáltan bírja a strapát, nálam 2 éve teljesít szolgálatot egy ilyen és egy rossz szót nem tudok rá mondani. Megszámolni sem tudom, hányszor hagytam a fejemen esőben, fröcskölte telibe vízzel egy csapkodó hal, vagy esett le… Mégis működik! Azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom azt, hogy ez az a fajta cucc, amit egyszer kell megvenni és évekre kipipálhatod vele a fejlámpa kérdést, mint ahogy én is!

Az éjszakai horgászatok alapkelléke egy jó fejlámpa!
Nekem a Trakker Nitelife L5 típus vált be legjobban, magasan ez a legjobb, amivel dolgom volt az évek során
Sok-sok emlékezetes éjszakán adott fényt, amikor kellett! :-)
Az éjszaka fénypontja(i)!

Fodor Dániel
„Szia Tomi! A nyári szünet alatt szeretném kipróbálni a vízközti pontyhorgászatot és megyek is július elején egy tiszta, mély vízű bányatóra. Tudnál ehhez megfelelő végszereléket ajánlani?”

Putz Tamás:
Kedves Dani!
Természetesen! Annak érdekében, hogy a csalit fel tudd engedni „félvízre”, hosszú, 1,5-2 méteres (vagy akár még hosszabb) előkére van szükség. A számomra bevált végszerelék lelke, a Haldorádó Rocket Feeder kosár, amely egy csúszó karabinerrel rögzül a dobóelőkéhez. Ez alá mindössze egy Guru Speed Bead gyorskapcsot kell kötni, és kész is. A gyorskapocsba kerül a szükséges méretű, 0,19 mm-es, áttetsző, de viszonylag merev Preston Reflo Power horogelőke. A horog és a csalitüske mérete a csali méretétől függően kisebb, vagy nagyobb is lehet, de mindenképpen nagy felhajtóerejű pop-up csalit (pl. BlendeX Pop Up vagy Quatro Fluo Pop Up) kell használni, ami felrántja a kívánt magasságba.

Végszerelékjavaslatom, vízközti horgászathoz

Kun Sándor
„Szia Tamás! Tervezgetem egy pár új feeder orsó vásárlását és láttam, hogy Te is használod a Master Carp LCS Pro-t. Mi a véleményed erről, illetve melyik méretet kellene választanom 3.90-es botra? Köszönöm!”

Putz Tamás:
Kedves Sándor!
Kezdem a legegyszerűbb válasszal, ebből az orsócsaládból egyértelműen a 6000-es változat passzol egy 3.90-es botra, függetlenül attól, hogy az Light feeder, vagy Long Cast verzió. Ha az utóbbi, akkor hozzá kell tennem azt, hogy ez az orsó alapvetően nem távdobó modell… A dob kialakítása persze segíti azt, hogy a lehető legkönnyebben peregjen le róla a zsinór (jó technikával, társfelszereléssel dobható vele 100 méter fölé), de ha kimondottan a távdobás a fő célod, akkor egy nagyobb dobátmérőjű orsóval célirányosabb leszel. Ellenben, ha közép-középhosszú távra keresel megbízható típust, akkor minden további nélkül merem Neked ajánlani! Bitang erős, már-már elnyűhetetlen szerkezet, precíz első- és nyeletőfék-rendszerrel. Bármekkora hallal is akadsz össze, ezen az orsón nem fog múlni a fárasztás sikere!

A By Döme TEAM FEEDER Master Carp LCS Pro orsó rendkívül strapabíró, bármekkora hallal is akad össze a horgász, ezen az orsón nem fog múlni a fárasztás sikere!

Bodó Dénes
„Szia Tamás! Láttam nemrég a VIP csoportban egy végszerelékes fotót, amit nagyhalas feeder horgászathoz ajánlottál. Ez érdekelne engem, el tudnád mondani részletesen, hogyan, mikből állítsam össze?”

Putz Tamás:
Kedves Dénes!
Azon a képen az egyik nagy kedvencem, a klasszikus Pellet Feederes szerelék volt. Én gyakorlatilag ezzel horgászom a legtöbbet. Összeállítása során, a fonott előkezsinórra egy 35 grammos Haldorádó Pellet Feeder kosarat szereltem, felette egy L-es gumiütközővel, alá pedig egy praktikus Guru Speed Bead gyorskapcsot kötöttem. Az ebbe rögzített Haldorádó Braxx Pro 0,14 mm-es horogelőkém hosszát 12 cm-re állítottam be, horgom pedig elsőszámú favoritom, a Gardner Covert Dark Mugga volt. Ezt vagy 8-as méretben szoktam használni, 10-es Csalitüskével megkötve, vagy 6-os méretben, hajszálelőkével és nagyobb csalikombinációkkal. Ezzel a technikával nem feltétlenül kell sok kapásra számítani, viszont ami jön, az jó eséllyel termetes hal lesz!

Ezzel a technikával nem feltétlenül kell sok kapásra számítani, viszont ami jön, az jó eséllyel termetes hal lesz!

Tóth József
„Szia Tomi! A Galgahévízi horgásztóra készülök horgászni és azt a fülest kaptam, hogy itt nyáron a vajsavas etetőanyagok a legfogósabbak. Úgy tudom, hogy Te is szoktál ide járni, tudnál számomra ajánlani egy jó receptet?”

Putz Tamás:
Szia József!
Igen, valóban szoktam ott horgászni, nagyon hangulatos, szép víz és az az információ is igaz, hogy fogósak ott nyáron a vajsavas csalogatóanyagok. Szívesen megmutatom, hogy én mit szoktam használni, az alábbi recept az egyik kedvenc nyári összeállításom, amit bárhol szívesen dobok be, ha amur és ponty a célhal!

Vajsavas nyári ponty és amurmágnes:

  • 1 csg Gold Feeder N-Butyric Carp
  • 1 csg FermentX Additive Tejsavas Micro Mag Mix
  • Kb. 3 dl víz
 

Vajsavas nyári ponty és amurmágnes összeállítás
Nagyon egyszerű a keverék elkészítése, elsőként egy pohárba kb. 1,5 dl vizet merítek, majd ezt a száraz anyagra öntöm. Ezt még egyszer meg kell ismételni, így kerül az etetőanyaghoz a szükséges mennyiségű folyadék
Miután ez etetőanyag elérte a megfelelő állagot, egyszer áttöröm egy közepes lyukú rostán és hozzáadok egy teljes zacskó FermentX Additive Tejsavas Micro Mag Mix-et
Végül jöhet még egy rostálás és tökéletes lesz!
A végeredmény egy erőteljes, savanyú szagú, tartalmas csúcsminőségű nyári etetőanyag, amit bátran lehet method és bordás kosárba is tölteni
Akár egy maroknyi mennyiség is meglepő eredményt hozhat, keresőhorgászattal használva
Az amurok gyakorta megőrülnek ezekért a savanyú ízekért! Sok sikert kívánok hozzá!

Írta: Putz Tamás
Fotók: Putz Tamás, Császár Bence

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.