A szakértő válaszol! – 54. rész

A szakértő válaszol! – 54. rész

Bár szokatlanul hosszan tartott az idei indián nyár, már visszafordíthatatlanul megérkezett az ősz és ezzel a lehűlő, egyre hidegebb vizek horgászata. Most ismét rajtam a sor, hogy a „Szakértő válaszol!” sorozatot folytassam, ezért a közelmúlt levelei közül újfent kiválasztottam néhány érdekes témát. Biztos vagyok benne, hogy ezúttal is találtok majd hasznos infókat, aktuális hideg vízi praktikákat, nézzük is meg, hogy melyek ezek!

Máté Szabolcs
„Kedves Gábor! Sok jót hallottam a Pilismaróti-öbölről, szeretnék ott horgászni az ősszel. Soha nem fogtam még busát, ezért ez lenne a cél. Tudnál ehhez etetőanyagot és csalit ajánlani? És milyen végszereléket használjak?”
Döme Gábor:
Kedves Szabolcs!
A helyszín mindenképpen jó választás, ott reális esélyed nyílik szabályosan busát fogni és nem mellékesen gyönyörű szép a táj, élvezni fogod a horgászatot! Az öbölben viszonylag gyenge a víz mozgása, szinte állóvízi körülményekről beszélhetünk, ezért nincs szükség nagy súlyú, speciális végszerelékre. Az egyszerű hatékonyság elvén én egy Pellet Feeder Complete végszereléket javaslok 10-12 cm hosszúságú fonott, csalitüskés előkével. Ennek vastagsága legalább 0,14 mm legyen,! Az etetőanyag keverék hasonlóan egyszerű, 1-1 arányú összeállítás, ami egy csomag Big River Öreg Ponty kajából, valamint 1 csomag Vad Ponty etetőanyagból áll. A csali 1 szem 8 mm-es Quatro Fluo Pop Up bojli. Nekem a fehér színű, fokhagymás vált be legjobban, de a színekkel mindig érdemes variálni! Sok sikert!

Egyszerű összeállításom hozzávalói
Sportszerű horgászattal, jól összehangolt végszerelékkel és csalogatóanyagokkal a busák is megfoghatók szabályosan
Nagyon szép busákat köszönhetek ezeknek a praktikáknak
Remek élmény a busahorgászat, kívánom, hogy minél hamarabb tapasztald meg, mire képesek ezek a vadul küzdő halak!
Elkél hozzájuk az erős felszerelés, erről se feledkezz meg!

Szűcs Ádám
„Kedves Gábor! Az lenne a kérdésem, hogy ha nehéz terepen horgászol vastagabb monofil főzsinórral, akkor melyik az a típus, ami tapasztalataid alapján a legjobb minőségű, leginkább strapabíró?”
Döme Gábor: 
Kedves Ádám!
Sokféle zsinórt kipróbáltam már, illetve folyamatosan tesztelek is különféle típusokat. Az idei évben került fel elsőként egy ígéretes típus, amiről nagyon pozitívak a tapasztalataim! Ez nem más, mint a Korda Subline! Ez egy extrém gyorsan süllyedő, nehéz kopolimer anyagból előállított főzsinór. Az egyik legkeményebb zsinór, mely valaha is készült! Rendkívüli csomótűrés és kopásállóság jellemzi. Színe moszat zöld, mely tökéletesen beleolvad a víz alatti környezet kontrasztjába, így nem kelt gyanút a letisztult vizekben, és a legóvatosabb, sokat megélt nagy pontyokban sem. Igényes és praktikus, visszazárható fémdobozban kerül forgalomba. Ebből a 30-as méretet szoktam használni, egy tekerccsel tökéletesen megtölthető kettő darab 6500-as Long Cast orsó!

A kemény terepen a feederhorgászat vastagabb, speciális zsinórt igényel!
A Korda Subline az egyik legkeményebb zsinór, mely valaha is készült, rendkívüli csomótűrés és kopásállóság jellemzi! Színe moszat zöld, mely tökéletesen beleolvad a víz alatti környezet kontrasztjába, így nem kelt gyanút a letisztult vizekben, és a legóvatosabb, sokat megélt nagy pontyokban sem
Három méretben kerül forgalomba, én ezek közül a legkisebb, 10 lbs, vagyis 0,30 mm-es változatot használom

Hertyó Tamás
„Szia, Gábor! Segítségre lenne szükségem! November végén lesz egy versenyem a helyi egyesületi tavunkon. Alapvetően nem egy nagy halsűrűségű víz, viszont a versenyek előtt mindig szokott telepítés lenni… Milyen etetőanyaggal, csalival és módszerrel tudnám ezeket a telepített pontyokat a leghatékonyabban horogra csalni?”
Döme Gábor: 
Kedves Tamás!
Tökéletesen átlátható a helyzet, ilyenkor ezeket a friss jövevényeket kell megcélozni! Mindenki más is ezt fogja tenni, és minden bizonnyal fognak is majd az éhes potykákból, amiknek minden új, viszont ezeknél sem mindegy, hogy mit kapnak és hogyan! Mutatok egy komplett rendszert, ami nekem bevált hasonló körülmények között!

A legjobban bevált csalogatóanyagok
A Haldorádó Fluo Energy Ördögűző etetőanyagot két különböző módon kevertem be. Egy részét simán, vízzel, míg a másik felét Fluo Flavor Vörös Gyümölcs aromával. Ezt a kettőt váltogattam, ezekre érkezett a legtöbb kapás
Egyesületi vizeken, az ízesített gumikukoricák szerintem a legjobb csalik…
… ezek közül is a BlendeXCorn készletből az Eper & Méz volt a legkelendőbb

A kosár megtöltésének lépései:

Elsőként színültig töltöttem a Red Fruit aromával ízesített etetőanyaggal a töltőszerszámot
Ebbe nyomtam bele az 55 grammos Long Cast Method Feeder kosarat
Ezután helyeztem a szerszámba a csalit…
… amelyet újabb réteg natúr etetőanyaggal fedtem be
Ide nyomtam egy kevéske BlendeX Serum Eper & Méz aromát…
… majd a kosarat ebbe ismét belenyomtam, és ezt a szép színes, aromás kupacot kaptam
A halak egyértelműen megmutatták, hogy mi tetszett nekik
Sok szép pontyot köszönhetek ennek a rendszernek
Hasonló sikereket kívánok hozzá Neked is!

Nagypál Csaba
„Szia, Gábor! Tudom, nincs két egyforma víz, és eltérőek a tapasztalatok, mégis arra lennék kíváncsi, hogy ha egy színt kellene kiemelni, aromától függetlenül, ami számodra a legjobban bevált pontyra ősszel, akkor melyik az?”
Döme Gábor:
Kedves Csaba!
„Tudom, nincs két egyforma víz, és eltérőek a tapasztalatok…” Na, ezt igazán jól látod! Nem lehet egyértelműen behatárolni, egy ebben és abban az időszakban, itt és ott csak ez vagy az működik jól, mert akár ugyanott, két egymást követő horgásznapon is lehet eltérés. Mindig kísérletezni kell és megpróbálni felismerni az adott helyzeteket, majd alkalmazkodni hozzájuk! Azonban mindig vannak ismétlődő konklúziók, amikből lehet statisztikát nézni, így a kérdésedre is tudok konkrét választ adni. A legbeváltabb szín az őszi időszakban számomra a narancssárga. Ez a feltűnő, viszonylag élénk, mégsem kirívó, hivalkodó tónus a telepített, illetve a kisebb halsűrűségű vizekben is jó eredményeket hozott. E szín egyik legjobb képviselője a Fluo Method Wafter Chilis Fahéj. Jó kísérletezést hozzá! ;-)

Ahány víz és horgászat, annyi tapasztalat, viszont a narancssárga egy sokszorosan bevált szín az őszi horgászatok során!

Varga Bálint
„Szia, Gábor! Jól néz ki az új TEAM FEEDER Előketartó doboz, vettem is belőle a PontyShow-n, viszont azon gondolkodom, hogy ezt lenne-e értelme rövidebb, method előkékhez is használni?”
Döme Gábor:
Kedves Bálint!
Köszönöm, hogy bizalmat szavaztál neki! A válasz egyértelműen igen, semmi akadálya annak, hogy rövidebb, fonott zsinóros előkékhez is használd! Méretükből eredően ezeket sokkal könnyebb tárolni a táblás előketartókban, a probléma a hosszú, versenyekre, folyóvízi pecára vagy vízközti horgászathoz kötött előkékkel szokott lenni, mert ezek többnyire nem férnek be az ilyen lapos boxokba. Elsősorban ezért ajánljuk a TEAM FEEDER előketartót az ilyen előkékhez, mert az EVA korongokra nagyon szépen fel lehet ezeket tekerni és 100%-osan gubancmentesen lehet őket tárolni, szállítani. A felhelyezés nagyon egyszerű, az előke horgát a szivacsba bele kell tűzni, majd az előke hurkába a következő horgot beleakasztva láncszerűen halmozhatjuk előkötött horgainkat. Az utolsó hurkot a csomaghoz tartozó 10 db tű egyikével fixálhatjuk. Ugyanez a szisztéma vonatkozik a rövidebb, method előkékre is.

Az új By Döme TEAM FEEDER Előketartó doboz nagyon praktikus kiegészítő
Tökéletesen használható hosszú előkék vagy rövidebb, fonott zsinórból készített method előkék tárolásához is

Írta: Döme Gábor
Fotó: Haldorádó Archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.